Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-25@18:54:22 GMT

دیپلماسی و مذاکره ضامن منافع ملی کشورها

تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۰۹۱۲۵۶

ساعت24-در جهان کنونی بدترین نوع معامله با مردان دیپلماسی و مذاکره کننده، حمله به آنها و کارشکنی‌های داخلی است که برخلاف منافع ملی، امنیت ملی و یکپارچگی سرزمینی است.

دیپلماسی و مذاکره میان واحدهای دولتی و غیردولتی در ابعاد مختلف داخلی، منطقه‌ای و جهانی، سابقه‌ای به درازای عمر بشری دارد و همواره در طول تاریخ برقرار بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طی دهه‌های اخیر به تبعِ گذار از نظم وستفالیایی به نظم پساوستفالیایی، بسیاری از قواعد، اصول و رویه‌های حاکم بر تعاملات کنشگران، دستخوش دگرگونی‌های شگرفی شده است: از اوایل دهه ۹۰ میلادی، در نتیجه توسعه فناوری‌های نوین اطلاعات و ارتباطات، عرصه سیاست بین الملل که مبتنی بر قدرت سخت بود، تغییر یافته و جای آن را عرصه سیاستِ اندیشه‌مندِ متکی بر قدرت نرم، گرفته است. شکل‌گیری این فضا موجب شده تا مولفه‌های کلاسیک که مبتنی بر قدرت سخت بود، دچار چالش شده و دیپلماسی نوین، مبتنی بر عرصه سیاست هنجاری و نرم تکوین یابد. در این میان مذاکره، به عنوان مهمترین و موثرترین ابزار دیپلماسی، نقشی بی‌بدیلی در تامین اهداف سیاست خارجی کشورها پیدا کرده است.

با تغییر محیط بین‌الملل و شکل‌گیری عرصه سیاستِ اندیشه‌مند، ماهیت دیپلماسی نیز دگرگون شده و روابط سلسله مراتبی گذشته به سمت سیالیت و پویایی سوق یافته است. از سوی دیگر تشدید ارتباطات بین المللی، عناصر قدرت نرم و افزایش هزینه استفاده از قدرت سخت، موجب اهمیت دیپلماسی، مذاکره و چانه زنی در روابط بین الملل شده است و به دلیل هزینه‌های نسبتا کم آن، نسبت به دیگر ابزارهای قدرت در عرصه سیاست خارجی در اولویت کشورها قرار گرفته است. بر این اساس تاکید بر مولفه‌های دیپلماسی نه به مثابه راه و سیاقی نو، بلکه بازتولید و بازتعریف سیاست تنش‌زدایی، گفت و گو و مفاهمه و همچنین پذیرفتن مقدورات و محذورات ملی و بین المللی است.

جمله‌ای متواتر در این باره وجود دارد که هر وقت «پنجره دیپلماسی بسته شود، پنجره جنگ باز می‌شود» و به بیانی بهتر در سایه دیپلماسی و مذاکره می‌توان به اهدافی رسید که هرگز با تندروی و جنگ طلبی به دست نمی‌آیند. نمونه بارز آن برجام و دستاوردهای آن است که نه تنها آثار و نتایج تندروی‌های سال‌های قبل از آن (قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل، پی. ام. دی، تحریمهای هسته ای، قرار داشتن ایران ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد و اجماع امنیتی جهانی علیه ایران و ...) را از بین برد، بلکه ایران را به هدف خود (رسمیت یافتن غنی سازی اورانیوم و پیگیری برنامه صلح آمیز هسته ای) رساند. بنابراین اعتدال در حوزه سیاست خارجی، به معنی کنار زدن رهیافت‌های افراطی در هدایت روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران با دیگر کشورهاست. تهران در این چارچوب هم همواره در پی درک و تعامل موثر و سازنده با جهان خارج بوده و بر ایجاد اعتماد متقابل و تامین امنیت هم‌دستانه با همسایگان و دیگر بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی متمرکز شده است.

رهیافت همکاری و نه دشمنی و خصومت، باید بر مبنای دیپلماسی مدنظر قرار گیرد و با تغییراتی که ناشی از مقتضیات امنیتی و سیاسی امروز کشور است، همخوانی داشته باشد و در نهایت روند مذاکراتی شکل گیرد، چرا که به هر حال باید این نکته را متذکر شد که دوران دیپلماسی پایان نیافته، بلکه برعکس نقش آن در سطوح مختلف جهانی رو به رشد فزاینده است.

دیپلماسی واجد منطق، شرایط و اصولی است که رعایت و پیروی از آنها می‌تواند به موفقیت منجر شود. پس در صورتی یک‌روند دیپلماتیک معطوف به کسب منافع، حل‌وفصل اختلافات، ارتقای مناسبات و یا کاهش منازعات به نتیجه مطلوب خواهد رسید که عمل در چارچوب شرایط و موازین دیپلماسی باشد. آنچه در میان شرایط و اصول دیپلماسی مربوط به داخل کشور است، علاوه بر هدایت امور دیپلماسی توسط افراد آگاه و حرفه ای، اعتماد و سپس حمایت از مردان دیپلماسی در صحنه ی بین المللی است. مردان دیپلماسی در صورتی موفق به پیشبرد اهداف مورد نظر خواهند بود که پشتیبانی کاملی از آنها صورت گیرد. نیروهای مختلف تاثیرگذار در داخل باید نقش هم افزایی داشته و نقش کمک‌رسانی به آنها را ایفا کنند. اگر اینگونه نباشد، کار برای مردان دیپلماسی یا مذاکره کننده، سخت خواهد. سختی کار زمانی تشدید خواهد شد که نیروهای داخلی نه تنها کمک رسانی نکنند، بلکه با اتخاذ مواضعی متفاوت یا متضاد با اهداف دیپلماسی، دیپلمات‌ها را خلع سلاح کرده یا نتایج بدست آمده از طریق دیپلماسی را خنثی نمایند. بدترین نوع معامله با مردان دیپلماسی و مذاکره کننده، حمله به آنها و کارشکنی‌های داخلی است که بطور کامل برخلاف منافع ملی، امنیت ملی و یکپارچگی سرزمینی است. امید است که نیروهای داخلی با یاری رساندن به دستگاه و سکاندار دیپلماسی کشور، موجب هم افزایی شده و موفقیت آنها را در عرصه ی بین الملل تضمین کنند. 

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۰۹۱۲۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تثبیت قدرت ایران در خاورمیانه/ هیچ اقدامی علیه منافع ملی ما بی پاسخ نخواهد ماند

"محمود عباس زاده مشکینی" عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در خصوص پاسخ کوبنده ایران به  شیطنت رژیم اشغالگر قدس به خبرنگار حوزه پارلمانی خبرگزاری تقریب گفت: جهوری اسلامی هر اقدامی علیه منافع خود را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت و باید توجه داشت که پاسخ ما می‌تواند اشکال متفاوتی داشته باشد، ولی در نهایت با تدبیر و نکته سنجی صورت خواهد گرفت.
 
وی ادامه داد: کشورهای جهان هرگز نباید این نکته را فراموش کنند که جمهوری اسلامی ایران هیچ اقدامی که علیه منافع ملی کشورش باشد را بی پاسخ نخواهد گذاشت.
 
این نماینده دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران و نهضت‌های آزادی بخشی چون محور مقاومت ثابت کردند که تروریسم بین‌المللی جز با قدرت و مولفه‌های منطق قابل مهار نیست و دیدیم که با دفاع مشروعی که ایران از خودش نشان داد، این غده سرطانی در حال فروپاشی است.
 
عضو کمیسیون امنیت ملی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی رو به اضمحلال و فروپاشی است، خاطر نشان کرد: در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران با دفاع مشروعی که از خود در برابر رژیم کودک‌کش اسرائیل انجام داد، به جهانیان ثابت کرد از حیث قدرت بازدارندگی و نظامی یکی از قدرت‌های برتر جهان و قدرت اول منطقه است. در این بین دیدیم که اسرائیل با خطای استراتژیکی که انجام داد با واکنش پشیمان کننده‌ای روبه رو شد.
 
عباس زاه با یادآوری این واقعیت که اسرائیل یک رژیم نامشروع و ناو جنگی آمریکا در منطقه است، اظهار کرد: دشمنان جمهوری اسلامی باید بدانند که جمهوری اسلامی دموکراتیک ترین نظام سیاسی بر مبنای فکر اسلامی را دارد که محصول یک انقلاب مردمی است؛ و در این بین کشورهای اسلامی منطقه باید طرف خود را انتخاب کنند که آیا می‌خواهند طرف ظلم باشند یا حامی مظلوم.
 
این نماینده مجلس تاکید کرد: عربستان هم به عنوان مدعی اسلام‌گرایی و مسلمانی باید تکلیف خودش را با این قضیه روشن کند. زمانی که هیمنه رژیم صهیونیستی به دست جمهوری اسلامی ایران فرو می‌ریزد طبیعتاً هیمنه همه کشورهایی که از این رژیم کودک‌کش حمایت می‌کنند یا به تعبیری تحت تاثیر آن هستند هیمنه آنان هم فروخواهد ریخت.
 
عباس زاده با اشاره به خوشحالی مسلمانان از دفاع مشروع ایران از خود خاطر نشان کرد:  به نظر من استقبال کشورهای عربی مثل سوریه، لبنان، عراق، .... حتی فلسطین از عملیات وعده صادق بسیار به جا بود چرا که تمامی ملت‌های مسلمان، اهل معرفت و مدافعان حق و حقیقت از تنبیه رژیم صهیونیستی که کودک‌کش‌ترین  رژیم این دنیاست قطعا خوشحال خواهند شد چرا که رژیم نامشروع اسرائیل تاکنون نشان داده است برای ادامه اشغال خاک فلسطین و انحراف افکار عمومی از رفتارهای اشغالگرایانه،‌ غیراخلاقی و کشتار و سرکوب مردم فلسطین علاقه شدیدی به ادامه تنش‌های خارجی دارد و به همین سبب است که تمامی قانون‌های موجود در جهان را نقض کرده است.
 
انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • بحرینی: چندجانبه‌گرایی ستون اساسی برای تقویت صلح است
  • دیپلماسی فعال انرژی بسترساز بهبود شرایط اقتصادی است/ صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشور‌ها اهمیت دارد
  • بورل: درباره گسترش تحریم‌های موجود علیه ایران اتفاق نظر وجود دارد / تحریم‌ها به تنهایی نمی‌توانند خطر گسترش تنش‌ها را برطرف کنند؛ باید جایی برای دیپلماسی در نظر گرفت
  • بورل: درباره ایران باید جایی را برای دیپلماسی در نظر گرفت
  • پوتین: نظم نوین جهانی باید منافع اکثر کشورها را تأمین کند
  • پیوند میدان و دیپلماسی‌
  • عراقچی: میدان، دیپلماسی و رسانه سه ضلعِ مهم در هر واقعه نظامی یا سیاسی هستند
  • عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است
  • بایدن سیاست دودولتی را کنار گذاشت/ آمریکا در قبال فلسطین بر خلاف منافع ملی خود عمل کرد
  • تثبیت قدرت ایران در خاورمیانه/ هیچ اقدامی علیه منافع ملی ما بی پاسخ نخواهد ماند