Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-23@23:05:15 GMT

نگاهی بر مجموعه داستان ضامن‌های نامعتبر

تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۰۴۴۷۷

نگاهی بر مجموعه داستان ضامن‌های نامعتبر

امروزه یکی از مشکلات ادبیات کودک و نوجوان، شناساندن مسائل اخلاقی، مذهبی، عقیدتی، سیاسی و اقتصادی به مخاطبینی است که آینده­‌ساز این مرز و بومند. ۲۴ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۱ فرهنگی ادبیات و نشر نظرات - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم‌،‌ لیلا دارابی:

امروزه یکی از مشکلات ادبیات کودک و نوجوان، شناساندن مسائل اخلاقی، مذهبی، عقیدتی، سیاسی و اقتصادی به مخاطبینی است که آینده­‌ساز این مرز و بومند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تفهیم اینگونه مسائل، به ویژه پرداختن به آنها در قالب داستانی، به گونه­‌ای که برای مخاطب نوجوان، خواندنی و لذت‌­بخش باشد، کاری بس دشوار است و اغلب، این کارها شکلی شعارگونه، سفارشی­‌نویسی­ و غیرادبی به خود می­‌گیرند.

در این خصوص، با نگاهی به آثار سیدسعید هاشمی درمی‌­یابیم، وی در غالب نوشته­‌هایش با به کار گرفتن طنز شیرین، توانسته بر این معضل غلبه کند و از عهده این امر، به خوبی فائق آید. وی از جمله شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان معاصری است که فعالیت و تلاش‌­های مؤثری در حیطه آثار طنز انجام داده. هاشمی با استفاده از این راهکار در اغلب آثارش به مسائل روز جامعه پرداخته و در کنار بیان مشکلات و دغدغه­‌های مردمی، نگاهی طنزآمیز به آنها دارد؛ مسائلی که در حوزه کودک و نوجوان کمتر کسی به آنها توجه داشته است. از جمله این مسائل، موضوع اقتصاد مقاومتی است که سیدسعیدهاشمی در مجموعه داستان «ضامن­های نامعتبر» به شکلی ساده و جذاب، به آن پرداخته و در آن بستری مناسب برای رشد فکری و نگاه منتقدانه­ی نوجوان فراهم نموده است.

لازم به ذکر است که اقتصاد مقاومتی، سیاستی است که از جانب حکومت، اتخاذ شده و هدف از آن، استفاده بهینه از پتانسیل­‌های مردمی و منابع کشور است که به واسطه­ آن گامی مؤثر در روند رشد اقتصادی و کاهش آسیب­‌پذیری در مقابل تحریم­‌ها برداشته شود تا جایی­ که که نیازها و وابستگی­‌مان را به دیگر کشورها به حداقل برساند. گفتنی است که هاشمی در نمایاندن و معرفی این مقوله به نوجوان معاصر، گامی موفق برداشته و توانسته در این مجموعه­ داستانی، با محوریت قرار دادن اقتصاد مقاومتی، سیاست‌­های برشمرده از آن را در 10 داستان کوتاه، در قالب طنز و به‌گونه­‌ای شیرین برای مخاطب نوجوان به نمایش بگذارد.

اشتغال‌­زایی، کارآفرینی، استفاده صحیح و بجا از تسهیلات بانکی، مبارزه با مفاسد اقتصادی، تولید داخلی، صنعت کشاورزی، الگوی مصرف، صادرات و واردات و بیکاری از جمله مسائلی است که سیدسعید هاشمی در این مجموعه­ 128صفحه­‌ای به آنها اشاره داشته است. وی در هر کدام از داستان­‌هایش حمایت از تولید داخلی، دلال بازی در مسکن، نزول خواری، زمین‌خواری و تن پروری اقتصادی را درونمایه کار خویش قرار داده و به جای مستقیم‌­گویی و تعریف این مفاهیم، به تأثیرات منفی آن در جامعه و زندگی مردم پرداخته است.

به عنوان نمونه، نگاه کوتاهی می­‌اندازیم به اولین داستان از این مجموعه که عنوانش است «بچه­ زبان­‌نفهم». این داستان، روایتی گزارش­گونه از ماجرای پدری است که از دست پسر نااهلش ذله شده و بعد از مرگش نیز در آن دنیا تقاص کارهای او را پس می‌­دهد. شخصیت اصلی داستان که نامش، مش­‌اسماعیل است، نماینده­ پدرانی است که یک تنه بار مشکلات اقتصادی زندگی را به‌دوش می­‌کشند و به دلیل نابسامانی­‌های جامعه، گویی از عهده تربیت فرزندان هم بر نمی‌­آیند.

در بخشی از کتاب می­‌خوانیم: «تو این چند ماه مش­ اسماعیل یک پایش بیمارستان بود و یک پایش مغازه. دو تا لیچار از زنش می­‌شنید و سه تا از پزشک‌­ها، چند تا لیچار هم خودش به خودش می‌­گفت که آخه آدم حسابی نونت نبود، آبت نبود بچه خواستنت چی بود؟»

 از همان ابتدای کار، مشکل مش ­اسماعیل خودش را نشان می‌­دهد؛ تهیه­ شیرخشک برای بچه که به علت تحریم،در بازار پیدا نمی­‌شود و مش­ اسماعیل را به طرف بازار ناصرخسرو و دلال‌های شیرخشک می‌­کشاند. با بزرگ­تر شدن بچه­، مشکلاتش هم بزرگ­تر می­‌شود. عاقبت، پسر مش ­اسماعیل که نه حرفه‌ای دارد، نه هنری و نه کاری، نان‌­خور پدر باقی می­‌ماند. این گره، بعد از مرگ مش ­اسماعیل هم باز نمی­‌شود. او فوت می­‌کند و پسر خلافکار، همچنان از یارانه­ پدر مرحومش بهره می‌­برد.

 سیدسعید هاشمی در این داستان به مسئله­ تحریم و هدفمندسازی یارانه­‌ها اشاره دارد و نیز به مسئله­ پرورش نسل آینده می­‌پردازد که گویی قرار است مصرف­‌کننده تربیت شوند. خواننده شاهد است که مش­ اسماعیل فقط به نان و آب و مدرسه رفتن پسرش توجه دارد و عاقبت، پسر به دلیل بیکاری و خرج و مخارج زندگی، به دزدی و مواد مخدر روی می‌­آورد. هاشمی با به صدا درآوردن این زنگ خطر، از یک سو، نگاه مردم و دولت را به این سمت کشانده و از سوی دیگر، خواننده­ نوجوان را درمورد عاقبت پسر، به تفکر وا می­‌دارد.

 با شرحی اجمالی، از دیگر داستان­‌های این مجموعه می‌­توان به «مسکن آقای خوش‌نشین» اشاره­ کرد که به بی‌­ثباتی قیمت­‌ها در مسکن و مشکلات حادث شده از آن می­‌پردازد. در «ضامن­‌های نامعتبر» مخاطب، شاهد نزول­‌خواری و نرخ بالای بهره­ بانکی است. در «رابطه­ غیرمستقیم ارج و آقا رضا» نویسنده، حمایت نکردن از تولیدات داخلی و در نتیجه تعطیلی کارخانه­‌ها را مطرح می­‌نماید و در داستان­‌های «حیوانات شکایت‌نامه تنظیم می­‌کنند» و «بنگاه داداش» به ساخت­ و سازها و زمین­‌خواری می­‌پردازد. در داستان «دزدی که ول کن نبود» مسئله­ کیفیت پوشاک ایرانی و مقایسه­ آن با پوشاک چینی را به نمایش می‌گذارد و در «لابه‌­لای صدتا شغل جورواجور» به چند شغله بودن بعضی آدم‌­ها اشاره دارد. همچنین نویسنده در داستان «حقوق دوبرابر» از زمین­‌های کشاورزی ­صحبت به عمل می‌­آورد که زیر ساخت و سازها و برج سازی­‌ها رو به نابودی است.

سیدسعیدهاشمی در تمامی این داستان‌­ها از پیچیدگی و ابهام، دست شسته و با نثری بسیار ساده و روان که متناسب با سن مخاطب و طنز موجود در داستان است، موقعیت‌­هایی نمایشی و لطیفه­‌وار خلق کرده.

جریان‌شناسی زمانه‌ صلح؛ نگاهی به کتابی با ترجمه رهبر انقلابنگاهی به کتاب «جنگ کثیف»‌ــ‌11 و پایانی| نتایج معکوس توطئه‌های آمریکا ؛ سوریه پیروز شد٬ ایران قدرتمندتر

چیزی که این مجموعه را برای عموم نیز خواندنی می­‌کند داستان­‌هایی بدون پیچیدگی موضوعی و کلامی است؛ موضوعاتی بسیار ساده که با توجه به بحران اقتصادی موجود در جامعه، دغدغه اغلب مردم است و نویسنده در این مورد، سعی داشته با شیرینی طنز، از تلخی این وقایع کم نماید.

این مجموعه، در بهار نود و هفت در قطع جیبی و توسط انتشارات جمکران به چاپ رسیده است.

انتهای پیام/

R1013198/P/S4,35/CT4 واژه های کاربردی مرتبط کتاب و ادبیات

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کتاب و ادبیات کتاب و ادبیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۰۴۴۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۷۰ کارگر اخراجی شرکت فروآلیاژ ازنا بازگشت به کار شدند

به  دنبال پیگیری های مستمر معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان،کوره های شرکت فروآلیاژ شهرستان ازنا مجددا شروع بکار کرد و تمامی کارگران تعلیق شده به کار برگشتند.

در این راستا و با توجه به مشکلات به وجود آمده برای این شرکت به ویژه در خصوص تعرفه برق مصرفی و قطع برق این شرکت توسط مجموعه برق باختر به علت بدهی ،خط تولید این شرکت متوقف و زنگ خطر اخراج ۱۷۰ کارگر به صدا در آمده بود. 

امروز یکشنبه دوم اردیبهشت ماه جلسه ای در شرکت فروآلیاژ ازنا با حضور فرماندار شهرستان، مدیرکل سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری، نماینده برق باختر، مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی و نماینده صنعت،معدن و تجارت لرستان برگزار و مشکلات این مجموعه برطرف شد تا فعالیت آن از سرگیری شود.

طبق اعلام محمدحسین جناب مدیر کل سرمایه گذاری و اشتغال استانداری لرستان دستگاههای اجرایی ذیربط و مدیران واحدهای اقتصادی با ارتباط مستمر در سالی که به نام جهش تولید نامگذاری شده از تعطیل شدن و تعدیل نیرو جلوگیری و شرایط را با تعامل مناسب تسهیل کردند تا این مجموعه تولیدی اقتصادی فعالیت خود را از سر بگیرد.

وی همچنین از شروع مجدد فعالیت این شرکت از سوم اردیبهشت ماه جاری و حمایت مسوولان ارشد استان برای رفع موانع آن به عنوان یک واحد مهم اقتصادی خبر داد.

فروآلیاژ ازنا با حدود ۷۰۰ کارگر از ۲۷ فروردین امسال به دلیل مشکلات مالی و تعرفه های سنگین برق، تعطیل بود و ۱۶۰ تا ۱۷۰ کارگر آن تعدیل شده بودند. 

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • مجتبی رحماندوست: اشعاری برای ردپای انبیا در کربلا نوشتم
  • نگاهی به روابط اقتصادی ایران و پاکستان
  • رونمایی از کتاب "نگاهی به عملکرد شرکت‌های دولتی"
  • حامی اقتصاد اسلامی
  • مجموعه داستان دوباره همان زخم‌ها را به صورتم بزن در کرمانشاه منتشر شد
  • نگاهی بی‌پروا به شعرهای شفیعی کدکنی
  • ‌برگزاری کارگاه آموزشی بازتاب داستان‌های کهن در ادبیات کودک و نوجوان معاصر در شیراز
  • ۱۷۰ کارگر اخراجی شرکت فروآلیاژ ازنا بازگشت به کار شدند
  • روایت فانتزی از جنایات استعمار
  • تفریح با چاشنی علم