Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با اشاره به انقباضی نبودن سیاست‌های وزارت علوم و عدم سختگیری در ارائه مجوزها، گفت: دلیل افزایش فارغ التحصیلان در مقطع دکتری توسعه بدون امکانات برخی دانشگاه‌ها است.

دکتر حامد داوری اردکانی مدیرگروه مهندسی صنایع دانشگاه خوارزمی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه در چند سال اخیر توزیع نامتوازنی در ظرفیت دانشگاه‌ها صورت گرفته است، اظهار کرد: توسعه دانشگاه‌های پیام نور و آزاد بدون امکانات، زیر ساخت، آزمایشگاه، تجهیزات مناسب و در نظر گرفتن نیازهای کشور باعث افزایش فارغ التحصیل در مقطع دکتری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: انقباضی نبودن سیاست‌های وزارت علوم و عدم سختگیری در ارائه مجوزها نیز باعث شده است تعداد زیادی واحد دانشگاه غیرانتفاعی، پیام نور و دانشگاه آزاد قارچ گونه رشد کنند.

به گفته این استاد دانشگاه، طی پنج سال اخیر دولت، اقدامات بسیاری در زمینه سامان دهی مؤسسات آموزش عالی انجام داده است، وزارت علوم نیز نسبت به اعطای مجوز دوره‌های تحصیلات تکمیلی سخت گیری بیشتری اعمال کرده است، با این وجود بازهم مجوزهای قبلی باعث شده فارغ التحصیلان بسیاری در مقطع دکتری داشته باشیم. همچنین اصلاح این سیستم و بازنگری آن، به دلیل دشواری باطل کردن مجوز، نیازمند زمان بیشتری است.

دکتر داوری اردکانی با اشاره به کند بودن سرعت روند اقدامات و بازنگری‌های انجام شده در زمینه پذیرش دانشجو به دلیل گستردگی آن، گفت: لازم است یک مکانیزم مشخص و ملاک ارزیابی واحد برای پایش مراکز آموزش عالی داشته باشیم تا شایستگی دانشگاه‌ها را متناسب با تعداد دانشجو بررسی کنیم.

وی در ادامه یکی دیگر از دلایل افزایش فارغ التحصیلان دکتری را جذب دانشجویان پولی دانست و اظهار کرد: این بحران فقط مربوط به مجموعه آموزش عالی وزارت علوم نمی‌شود بلکه در وزارت بهداشت نیز بسیاری از دانشگاه‌های علوم پزشکی، دانشجوی پولی با کیفیت علمی پایین جذب می‌کنند، دانشگاه‌ها نیز به دلیل درآمد زایی از این شیوه جذب، استقبال کردند.

دکتر داروی اردکانی در این رابطه اظهار کرد: سیاست کشور به گونه‌ای است که دانشگاه را به سمت مستقل شدن سوق می‌دهد و با توجه اینکه هنوز ارتباط دانشگاه و صنعت به خوبی شکل نگرفته تا دانشگاه بتواند ازین طریق درآمد داشته باشد، راحت ترین راه کسب درآمد همین دوره‌های پولی است که طبیعتاً باعث پایین آمدن ارزش دوره دکتری می‌شود.

این استاد دانشگاه یکی از نتایج جذب دانشجوی پولی را خرید و فروش پایان نامه و رساله دانست و گفت: وقتی دانشجویی که شایستگی حضور در مقطع دکتری را ندارد، جذب می‌شود طبیعتاً نمی‌تواند رساله خوبی ارائه دهد لذا به خرید رساله روی می‌آورد و در نهایت وضعیت مشمئز کننده‌ای مانند فضای موجود در اطراف میدان انقلاب برای خرید و فروش رساله و پایان نامه ایجاد می‌شود.

دکتر داوری اردکانی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه بهترین روش برای جذب دانشجو دکتری چیست، گفت: تا حدود سال ۹۰ دانشگاه‌ها به صورت جداگانه آزمون می‌گرفتند، اما اینکه دانشگاه مستقل باشد و سیاست‌های خودش را برای جذب دانشجو دکتری داشته باشد نیز جنبه‌های منفی از جمله اعمال نفوذ در جذب دانشجوی قبلی همان دانشگاه را دارد.

وی ادامه داد: بعد از اینکه طرح کنکور متمرکز دکتری مطرح شد نیز انتقادات زیادی از جمله بزرگنمایی کلاس‌های کنکور و تست زدن مطرح شد.

به عقیده‌ی این استاد دانشگاه، بهترین شیوه جذب دانشجوی دکتری، شیوه فعلی یعنی درکنارهم بودن آزمون متمرکز و مصاحبه دانشگاه‌ها است، به این صورت که بخشی از امتیاز از طریق آزمون و بخشی دیگر از طریق مصاحبه‌ای که بر عهده دانشگاه هاست به دست بیاید.

دکتر داوری اردکانی در این رابطه ادامه داد: در مقطع دکتری علاوه بر سواد علمی توانایی انجام کارهای پژوهشی مفید برای کشور نیز اهمیت دارد. صرف خوب تست زدن و کسب رتبه بالا، ملاک خوبی برای جذب دانشجو نیست.

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در ادامه با اشاره اینکه مشکل اصلی مقطع دکتری جذب دانشجو نیست، گفت: مشکل اصلی عدم ارتباط دانشگاه با جامعه است، در این زمینه جامعه و صنعت و نهادهای سیاست گذار نیز مقصرند. در حالی که کار پژوهشی که دانشجوی دکتری انجام می‌دهد زمانی ارزشمند است که دردی از یک کشور دوا کند در دانشگاه‌ها این رغبت وجود دارد ولی به دلیل نبودن زیر ساخت مناسب و ارتباط، نتیجه پژوهش کاربردی نیست. هر کار مفیدی که انجام شود یک قدم ما را به بهبود وضعیت نزدیک تر می‌کند.

این استاد دانشگاه معتقد است: افرادی که زمینه علمی مناسب دارند و راه و روش انجام پژوهش را می‌دانند باید صورت مسئله درستی تعریف کنند تا به راه حل برسند، دلیل انتزاعی بودن رساله‌های دکتری این است که در بسیاری از موارد صورت مسئله خوبی تعریف نمی‌کنیم و یا داده‌های خوبی نداریم.

دکتر داوری اردکانی در پایان دلیل اینکه چرا درصد زیادی از شرکت کنندگان آزمون دکتری مجاز به انتخاب رشته می‌شوند، را ظرفیت زیاد موجود در دانشگاه‌ها دانست و گفت: ظرفیت پذیرش دانشگاه‌های روزانه گسترش پیدا کرده، دانشگاه‌های مختلف مجوز پذیرش گرفتند و پردیس‌های بین الملل و خودگردان‌ها و نوبت دوم‌ها نیز مطرح شده‌اند به همین دلیل سازمان سنجش آموزش کشور مجبور است چند برابر این ظرفیت را مجاز به انتخاب رشته کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: اشتغال دانشجویان دانشگاهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۱۵۹۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی راهکارهای رفع چالش های ارزی فعالان اقتصادی


دکتر محمد مخبر در این جلسه با  تاکید بر اینکه نجات اقتصادی کشور با مدیریت، منابع و خلاقیت مردم امکانپذیر است تصریح کرد: اتاق بازرگانی و اتاق تعاون مهمترین تشکل های بخش خصوصی هستند که با آگاهی از وضعیت بازار و اقتصادی جامعه می توانند به حضور و مدیریت مردم در بخش اقتصادی کشور کمک شایان توجهی نمایند و دولت به دنبال آن است که با بهره گیری از توانایی های بخش خصوصی و اتاق ها در راستای تحقق شعار سال گام بردارد.

معاون اول رییس جمهور افزود: اتاق ها و همچنین سایر تشکل ها فرصتی مهم برای تحقق شعار سال هستند که از ابتدای سال جاری بصورت سازمان یافته جلساتی با بخش خصوصی برگزار شده است و در این جلسات پیشنهادات و موانع برای حضور پررنگ فعالین اقتصادی و مردم در اداره اقتصاد کشور بررسی می شود.

وی با اشاره به مشارکت اتاق بازرگانی برای توسعه مهارت آموزی در دوره متوسطه دوم با کمک وزارت آموزش و پرورش افزود: طرح اتاق در این زمینه از جمله سفیران مهارت و آموزش مربیان فنی و حرفه ای در کارگاه ها و کارخانه های مرتبط با بخش خصوصی می تواند به تربیت نسلی ماهر و با امنیت شغلی کمک نماید.

دکتر مخبر اظهار داشت: در بسیاری از شهرها تناسبی بین فارغ التحصیلان و نیازهای شغلی در آن منطقه وجود ندارد و در کنار آن نیز بسیاری از فارغ التحصیلان به دلیل عدم یادگیری مهارتهای لازم در محیط های آموزشی آمادگی حضور در بازار کار را ندارند که دولت با همکاری بخش خصوصی به دنبال حل این مشکلات است.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه طرح ایجاد هنرستان ها در کنار کارگاه ها و کارخانه ها اقدامی بسیار مهم برای آموزش دانش آموزان و آشنایی با محیط کار واقعی است، تصریح کرد: برنامه مهارت افزایی اتاق بازرگانی در وزارت آموزش و پرورش و نیز در محیط های دانشگاهی با همکاری وزارت علوم توسعه یابد.

وی باقدردانی از تلاش های اتاق بازرگانی برای پیشگیری از مهاجرت نخبگان و فارغ التحصیلان دانشگاهی تاکید کرد: پیشنهادات و اقدامات اتاق برای بورسیه شدن نخبگان و فارغ التحصیلان و اطمینان از آینده شغلی آنان در کارخانه ها و بنگاه های بزرگ اقتصادی نقطه امیدی برای نسل جوان و کاهش نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی خواهد بود.

دکتر مخبر در خصوص رفع چالش های ارزی فعالان اقتصادی و راهکارهای اتاق بازرگانی و دولت در این زمینه تصریح کرد: در این جلسه مقرر شد تا با همکاری بانک مرکزی و اتاق برای مدیریت ارز،‌رفع تنگناها و پوشش ریسک ارز در سریع ترین زمان ممکن کارگروه و تیمی تشکیل تا پیشنهادات عملیاتی در کوتاهترین زمان ممکن پیاده سازی شود.

معاون اول رییس جمهور رسوب کالا در مبادی گمرکی را یکی از مهمترین دغدغه های دولت عنوان کرد و افزود: رویه کنونی در ثبت سفارش و تخصیص ارز باید تغییر یابد که اتاق بازرگانی به دلیل تجربیات گوناگون در واردات و صادرات کالا و همچنین تشکیل کمیته های تخصصی رسوب کالا در این اتاق پیشنهادات و راهکارهای عملیاتی خود را به دولت ارائه نماید تا از تجربیات آنان در راستای جلوگیری از انبار شدن کالاها در مبادی گمرکات کشور استفاده شود.

در این جلسه گزارشی از چگونگی مشارکت اتاق بازرگانی برای توسعه مهارت آموزی در دوره متوسط دوم با همکاری بین اتاق و دولت ارائه و ضرورت های منافع ارتقای نظام مهارت آموزی در هنرستان ها برای بخش خصوصی، دولت و دانش آموزان و خانواده ها بررسی شد.

طبق این گزارش پیشنهاد شد،کارگروه مشترکی با حضور سازمان مالیاتی،‌ وزارتخانه های اقتصاد و آموزش و پرورش و اتاق بازرگانی، ظرفیت های موجود در قانون برای گسترش مشارکت بخش خصوصی در توسعه آموزش های مهارتی در مقطع آموزش متوسطه دوم تشکیل شود.

همچنین طرح ملی سفیران مهارت برای اطلاع رسانی عمومی و جلب مشارکت بخش خصوصی در توسعه هنرستان های کشور با پیشنهاد اتاق مبنی بر همایش ملی « سفیران مهارت» توسط وزارت آموزش و پرورش بررسی  و برگزار شود و همچنین در صورت موافقت در کارگروه مشترکی آموزش های ضمن خدمت به مربیان فنی و حرفه ای بصورت عملی و حضور در کارخانه ها ارائه گردد.

در ادامه نیز راهکارهای اتاق بارزگانی در خصوص حل مسئله مهاجرت نخبگان و فارغ التحصیلان ارائه شد که اتاق بازرگانی از همکاری و مشارکت با وزارت علوم و ایجاد برنامه ای مدون برای بورسیه کردن فارغ التحصیلان و نخبگان از زمان تحصیل برای اطمینان از آینده شغلی جوانان خبر داد که با همکاری و هماهنگی های انجام شده تا اواسط سال جاری پیاده و عملیاتی شود.

رفع چالش های ارزی فعالان اقتصادی در راستای تحقق رشد صادرات ۳۳ درصدی نیز گزارش دیگر این جلسه بود که طبق آن برای تحقق اهداف رشد صادراتی و تولیدی کشور در چهار محور مدیریت بازار ارز، رفع چالش های ارزی صادرکنندگان، رفع تنگناهای ارزی وارد کنندگان و پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز بحث،‌ بررسی و تصمیم گیری و مقرر شد تا این راهکارها در بانک مرکزی بررسی و اجرایی شود.

این سومین جلسه دکتر مخبر با فعالان بخش خصوصی از ابتدای سال ۱۴۰۳ بود.

 

دیگر خبرها

  • راه اندازی دکتری رشته شیمی آلی در دانشگاه مراغه
  • یکی از مسائل جدی کشور فارغ التحصیلان فاقد دانش است
  • حمایت دانشگاه تهران از فارغ التحصیلان و دانشجویان جویای کار
  • کاهش تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها در آمریکا برای دومین سال متوالی
  • بررسی راهکارهای رفع چالش های ارزی فعالان اقتصادی
  • مشارکت اتاق بازرگانی برای توسعه مهارت‌آموزی در دوره متوسطه دوم
  • اختصاص ۲۵ درصد کل اشتغال ۱۴۰۳ به فارغ التحصیلان
  • آغاز ثبت‌نام پشت کنکوری‌ها جهت ایجاد سابقه تحصیلی و ترمیم نمره
  • ۴۲ درصد تسهیلات اشتغال به فارغ‌التحصیلان بیکار اعطا می‌شود
  • آغاز ثبت‌نام ترمیم نمره پشت کنکوری‌ ها از امروز