Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@23:01:23 GMT

آب سبز، راه حل ناشناخته بحران کم آبی

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۱۶۷۵۲

آب سبز، راه حل ناشناخته بحران کم آبی

با استفاده از مفهوم جدید آب سبز می‌توان به ارزیابی دقیق‌تری از نقش آب در تولید محصولات کشاورزی در مناطق نیمه خشک پرداخت. در مقایسه با آب آبی، آب سبز منبع بزرگ‌تری از نظر حجم ذخایر آب شیرین و مشارکت در تولید مواد غذایی است، چرا که ۶۵ درصد از نزولات آسمانی به آب سبز و باقی به آب آبی تبدیل می‌شود.

 آب سبز ارزان قیمت است

همچنین حدود ۸۰ درصد زمین‌های کشاورزی جهان زیر کشت دیم هستند که ۶۰ درصد از غذای مردم را تولید می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهره برداری از آب آبی به دلیل نیاز به شبکه‌های انتقال و توزیع آب بسیار گرانتر از آب سبز است اما همین قابلیت انتقال و توزیع، مدیریت آن را ساده‌تر کرده و گزینه‌های بهره‌برداری از آن را (کشاورزی، صنعتی و خانگی) افزایش داده است. این در حالی است که عمده راه بهره‌برداری از آب سبز، استفاده از آن در تولید محصولات دیم است.

شدت سیل‌خیزی رو به تشدید است

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه علمی ایرنا گفت: در حوزه اجرایی، بیش از ۵.۱ میلیون هکتار از حوضه‌های آبخیز کشور در دست اجرای فعالیت‌های آبخیزداری قرار گرفته است که در بیش از ۹۰ درصد شهرستان‌ها و بیش از هزار حوضه آبخیز در سراسر کشور در حال اجرا است.

ابوالقاسم حسین پور افزود: متناسب با شرایط کشور به واسطه تغییرات و نوسانات اقلیمی شدت سیلاب‌ها و سیل خیزی رو به تشدید است و وقوع سیل‌ها با دوره بازگشت بالاتر با زمان کوتاه تر بیشتر است. به رغم اینکه حجم بارش‌ها و منابع آبی به دلیل تغییرات اقلیمی رو به کاهش بوده اما شدت سیلاب ها در حال افزایش است و متناسب با این وضعیت چندین طرح جدید در خصوص آبخیز و آبخوان‌داری تدوین شده است.

وی با اشاره به این طرح ها، عنوان کرد: طرح آبخیزداری و کاهش مخاطرات سیل بر کانون‌های جمعیتی شهری و روستایی کشور، آبخوان‌داری و پخش سیلاب بر عرصه آبخوان‌های کشور که این طرح‌ها می تواند در راستای مدیریت ریسک سیل با انجام اقدامات پیشگیرانه از تشدید خسارات سیل در کشور جلوگیری کنند و با افزایش نفوذ آب درون زمین فرصت بهره برداری بیشتری از بارش‌ها و سیلاب‌ها را در کشور ایجاد کنند. همچنین می‌توانیم در راستای تغذیه چاه‌ها، چشمه‌ها و قنوات از ظرفیت سیلاب‌ها استفاده کنیم.

 ذخیره ۱ میلیارد متر مکعب آب باران در بارندگی‌های اخیر

مدیرکل دفتر آبخیزداری سازمان جنگل‌ها تصریح کرد: تا کنون عملیات اجرایی ۱۲ میلیون هکتار از سطح آبخیزهای کشور به طور کامل انجام شده و در سیلاب و بارش‌های اخیر بر اساس گزارش‌های اولیه حدود ۵ میلیون هکتار از این حوضه‌های آبخیز در محدوده بارشی و سیلابی بوده‌اند.

حسین پور در ادامه عنوان کرد: برآوردها حاکی از آن است که هر هکتار فعالیت آبخوان‌داری حداقل می‌تواند در یک سال هزار متر مکعب آب را در زمین نفوذ دهد و هر هکتار فعالیت آبخیزداری در سرشاخه و بالا دست بیش از ۵۰۰ متر مکعب آب را نفوذ می‌دهد.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در بارش‌های اخیر بیش از ۱ میلیارد متر مکعب حجم بارش‌ها از طریق فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری درون زمین نفوذ یافته که مورد بهره‌برداری زمین، گیاه و در مناطق با نفوذ عمقی‌تر در جهت تغذیه آبخوان‌ها، قرار گرفته است.

 به دنبال ذخیره و استفاده حداکثری از آب سبز هستیم

مدیر کل دفتر آبخیزداری سازمان جنگل‌ها تصریح کرد: حجم عمده منابع آبی، آب سبز (به عنوان ذخیره رطوبتی خاک تا قبل از رسیدن به منطقه اشباع است) و در خاک ذخیره می‌شود و مورد استفاده کشاورزی قرار می‌گیرد، این آب موجب پایداری خاک و کاهش فرسایش خاک و احیای پوشش گیاهی می‌شود. نگاه ما به آب آبی (روان‌آبی که در رودخانه ها و مخازن سطحی و زیر سطحی ذخیره می‌شود) محدود نیست همچنین ۶۵ درصد منابع آبی را آب سبز تشکیل می‌دهد.

وی با بیان اینکه باید به آب سبز اهمیت داده شود، تصریح کرد: خوشبختانه جهاد کشاورزی نیز با کمک شورای عالی استان‌ها دستورالعمل ذخیره‌سازی و نفوذ آب سبز را در دست تدوین دارد و این موضوع بر اساس مصوبه کمیسیون ویژه حمایت در مجلس شورای اسلامی ابلاغ شده است.

حسین پور تاکید کرد: یکی از اقدامات مهم و موثر برای کشور فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری است که می‌تواند این ظرفیت آب سبز را در کشور بالا ببرد و امکان بهره‌برداری از آن را در راستای اهداف مختلف فراهم کند.

برچسب‌ها آبخیزداری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آبخیزداری آبخیزداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۱۶۷۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات جدید از سیلاب در اصفهان | اعلام آخرین وضعیت محورهای این استان

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از امدادرسانی عوامل بحران و تیم‌های هلال احمر به ۲۴۵ فرد و ۱۵ خودرو گرفتار در سیلاب خبر داد و به همشهری آنلاین گفت: پیش‌بینی هواشناسی این بود که سامانه همرفتی ناپایداری را داشته باشیم که این سامانه از روز سه‌شنبه، ۴ اردیبهشت که از دریای سیاه شکل گرفته بود مناطقی از شرق استان را در برگرفت و باعث بارندگی های باران و رگبار و تگرگ شد و در نتیجه شاهد فعال شدن و بالاآمدن رودخانه‌های فصلی در مناطق شمال استان بودیم.

بیشتر بخوانید: صدور هشدار فوری هواشناسی + جزئیات

منصور شیشه‌فروش با بیان اینکه در کاشان حوضه «دُرِه»، «قهرود» و «جوینان»‌ و «شهری» کاشان فعال شد، افزود:‌ این رودخانه‌ها گل و لای را به مناطق شهری و قسمتی از جاده قدیم نطنز- کاشان، باند فرودگاه، شهرک صنعتی امیرکبیر و محله «گازرگاه» آوردند. همچنین محور امام رضا (ع)، باقرالعلوم (ع)، میدان رسالت، کمربندی کاشان و همچنین «فین بزرگ» و «یزدآباد» تحت‌تاثیر این شرایط قرار گرفتند و علاوه بر خسارت به معابر شهری، جاده‌ها، کشاورزی، شاهد آب‌گرفتگی در ۶۰ منزل مسکونی هم بودیم.

او درباره شهرستان نائین هم توضیح داد که سیلاب در گردنه‌ «زنجیرگاه» موجب بسته شدن چند ساعته محور خور- انارک -نائین شد که این جاده امروز بازگشایی شده است و در روستای «ارور» هم شاهد آب‌گرفتگی دو منزل مسکونی بودیم. خسارت سیلاب در شهرستان «جرقویه» با اصابت صاعقه به دو نفر از عشایر همراه بود که مجروح شدند، اما به گفته شیشه‌فروش در حال حاضر حالشان مساعد است. او از نشست یک پل در روستای «حیدرآباد» شهرستان هم خبر داد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان درباره خسارت‌های سیلاب در شهرستان نطنز هم به سیلاب در روستای «صالح‌آباد»، خسارت به قنات‌ها و جاده‌های آن اشاره کرد و گفت:‌ در شهرستان آران و بیدگل سیلاب رودخانه‌های «گازورگاه» و «حیدر» از کاشان به منطقه «یحیی‌آباد» وارد و موجب آب‌گرفتگی چند منزل در بخش «کویرات» در روستاهای «حسین‌آباد» و «محمدآباد» و خسارت به باغ پسته، مزارع و راه‌های آن‌ها شد.

شیشه‌فروش در ادامه به خسارت سیلاب در بخش مرکزی و دو روستای «مهران ۲» و «ظفرقند»، آب‌گرفتگی چند واحد مسکونی در روستاهای «رحیم‌آباد»، «دولت‌آباد» و «جعفرآباد» و شکستگی زیرگذر در بخش مهاباد اردستان، خسارت به قنات‌های «تلک‌آباد» و آسیب به ۴۰ راس گوسفند در زواره و خسارت به بخش‌هایی از شهرضا، گلپایان، خوانسار، میمه و خور و بیابانک اشاره کرد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه در ۲۴ ساعت گذشته ۲۷۰ تیم به ۲۴۰ نفر امدادرسانی کردند بیشترین خسارت را مربوط به بخش کشاورزی، راه‌ها و معابر دانست.

کد خبر 847039 برچسب‌ها سيل خبر مهم استان اصفهان

دیگر خبرها

  • جزئیات جدید از سیلاب در اصفهان | اعلام آخرین وضعیت محورهای این استان
  • تزریق ۲۰۷ میلیون مترمکعب آب به سفره زیر زمینی
  • سیل ۱۱۰ هزار میلیارد ریال خسارت به زیر ساخت‌های سیستان و بلوچستان وارد کرد
  • سیلاب بهاری در جاده سه چاهون بافق+فیلم
  • این سد از بروز فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
  • افت ۲۵ متری سفره‌های آبخوان منطقه کاشمر
  • کاهش ۷۰ درصدی خسارات سیل با اجرای عملیات آبخیزداری
  • ۲۰۷ میلیون مترمکعب سیلاب‌های شمال کرمان مدیریت شد
  • اجرای طرح‌های آبخیزداری در شهرستان دامغان
  • برای مقابله با وقوع سیلاب‌ها راهی جز آبخیزداری و آبخوان‌داری وجود ندارد