Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@17:55:11 GMT

خطر تخریب در بیخ گوش قلعه خان بستک+فیلم

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۱۹۵۱۷

خطر تخریب در بیخ گوش قلعه خان بستک+فیلم

‍‍‍‍‍‍

ایسنا/هرمزگان قلعه خان بستک، از عمارت‌های دوره قاجار در استان هرمزگان است. این اثر در سال ۱۳۸۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است که در سال ۹۲ براثر زلزله ۴۰ درصد آسیب دید و به دلیل عدم رسیدگی و مرمت، امروز در معرض تخریب و ریزش کامل قرار دارد.

بستک از شهرهای استان هرمزگان، با قدمتی تاریخی، در قدیم محلی برای استراحت کاروان‌ها بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهر بستک در منطقه‌ای کوهستانی قرار دارد که از شمال و غرب به استان فارس و از شرق و جنوب به استان هرمزگان متصل و این شهر مرکز شهرستان بستک است.

این قلعه در ضلع جنوبی میدان دفاع مقدس این شهر واقع‌شده که در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۱۱۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا در سال ۹۲ براثر زلزله ۴۰ درصد آسیب‌دیده است، نوع مصالح به کار رفته در این بنای بسیار مهم و تاریخی، خشت و گل بوده و براثر این زمین‌لرزه نسبتاً شدید دچار خسارت و تخریب شد.

این قلعه این روزها حال‌وروز خوشی ندارد و با بازدیدی از آن به‌راحتی پی خواهیم برد شاید در اثر کم‌توجهی یا بی‌توجهی‌ها به‌زودی باید شاهد تخریب این بنای باستانی و تاریخی شویم.

پس از زلزله سال ۹۲، مدیرکل وقت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان هرمزگان اظهار کرد: زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵.۵ ریشتر شهرستان بستک از توابع استان هرمزگان را به لرزه درآورد که سبب آسیب‌رسانی به بناهای تاریخی این شهر شد.

نوروزی با اشاره به اینکه این شهرستان با بناها و آثار تاریخی متعددی که در دل خود جای‌داده، شناخته می‌شود، خاطرنشان کرد: بر اساس نخستین بررسی‌های انجام‌شده، بیشترین آسیب وارده براثر زلزله، متوجه«قلعه خان» از آثار دوره قاجاریه شده است.

مدیرکل وقت میراث فرهنگی هرمزگان با اظهار اینکه این بنای تاریخی ۴۰ درصد آسیب‌دیده است، تصریح کرد: نوع مصالح به‌کاررفته در این بنای بسیار مهم و تاریخی، خشت و گل بوده و براثر این زمین‌لرزه نسبتاً شدید دچار خسارت و تخریب‌شده و بازسازی این بنا ۱۵۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.

۱۶ شهریور سال ۹۳ فاز اول مرمت قلعه خان بستک استان هرمزگان به پایان رسید. مرمت قلعه خان در بخش اداری این بنا به اتمام رسید و عملیات آواربرداری، شمع کوبی در اصطبل، تمیزکاری و حفظ وضع موجود اتاق آینه این قلعه انجام شد تا اینکه در اسفندماه سال ۹۵ براثر باران شدید در شهرستان بستک سقف اتاق آیینه قلعه خوانین جهانگیریه به دلیل بی‌توجهی و بی‌برنامگی دستگاه‌های متولی ریزش کرد.

مدیرکل اسبق میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان هرمزگان در خصوص اقدامات این نهاد برای احیای این قلعه تاریخی در اسفندماه سال ۹۵ در گفت‌وگو با ایسنا، افزود: امید داریم قلعه خان بستک و همچنین خانه خان با مشارکت مالک و کمک سازمان میراث فرهنگی بازسازی شود.

محسن ضیایی گفت: در حال حاضر پولی برای بازسازی و مرمت قلعه خان بستک نداریم اما این احتمال وجود دارد که در ماه‌های پایانی سال، اعتبارات مصرف نشده تهران را به استان‌ها اختصاص دهند.

ضیایی افزود: وضعیت اعتباری روی کاغذ خوب است اما تخصیص اعتبار به‌طور واقعی برای تأمین هزینه‌های این مجموعه کافی نیست.

وی با بیان اینکه ما آمادگی کامل داریم با همکاری مالکان ۵۰ درصد هزینه بازسازی را بپردازیم، خاطرنشان کرد: با بازدید از منزل صولت که در حال تخریب است، امید داریم با همکاری شهرداری و همچنین مالک آن و کمک میراث فرهنگی به بازسازی این بنای تاریخی بپردازیم.

آذرماه ۹۶ بود که مدیرکل سابق میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هرمزگان از آغاز مرمت اضطراری قلعه خان بستک خبر داد.

اشکان مختاری در گفت‌وگو با ایسنا، با اعلام این خبر افزود: مرمت اضطراری قلعه خان بستک جهت پوشش حفاظت موقت از سازه در مقابل بارش باران آغازشده است.

وی تصریح کرد: با توجه به آسیب‌های جدی که در سال گذشته بر پیکره این اثر تاریخی واردشده این معاونت در جهت رفع خطر و نیز حفاظت اثر از آسیب‌های بیشتر با ایجاد سازه‌های فلزی و سایه بان بر روی قسمت اتاق آینه قلعه خان اقدام کرده است.

اما پس‌ازاین خبر بود که دیگر شاهد اتفاقی در مرمت این بنای تاریخی نبودیم و خبری در خصوص مرمت آن به گوش نمی‌رسید.

خبرنگار ایسنا برای اطلاع از وضعیت کنونی این بنای تاریخی به بستک عازم اما با درب بسته این بنا مواجه شد، برای دسترسی به این بنا شاید چند ضربه به درب آن کافی بود تا به‌راحتی با درب بازشده این اثر باستانی که با داران بودن اشیا و به‌ویژه آیینه‌های گران‌بها و تاریخی ارزشمند است، مواجه شویم.

با ورود به این اثر تاریخی با محوطه‌ای که بیشتر شبیه انبار نگهداری ضایعات است، مواجه می‌شویم، محوطه‌ای که انگار سال‌هاست به حال خود رها شده و دیگر امیدی به سرپا نگاه‌داشتن نیست. به‌سختی خود را به بالا و اتاق آیینه می‌رسانیم اما دیگر اثری از آیینه‌ها و تصاویر خوانین نیست که ظاهراً به سرقت برده شده است!

البته این قلعه قسمت دیگری هم دارد که در اختیار مالکین و بازماندگان خوانین است که به حال خود رها شده و هرروز صدای تخریب کامل آن به گوش می‌رسد.

در همین خصوص رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان بستک در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: شهرستان بستک ۶۵ اثر ملی ثبت‌شده دارد که در استان هرمزگان شهرستان بستک در بحث آثار تاریخی رتبه اول را دارد، بالغ‌بر ۳۵۰ نفر عضو انجمن میراث فرهنگی در سطح روستاها داریم که از آثار تاریخی ما حفاظت و نگهداری می‌کنند.

ماشاءالله خنجی در خصوص بازسازی و مرمت قلعه خان بستک گفت: قلعه خان بستک سه قسمت است که یک قسمت آن در اختیار دولت و دو قسمت دیگر آن در اختیار مالکین این قلعه است؛ ۵۰ درصد قسمتی که در تملک اداره میراث فرهنگی شهرستان بستک بود، تعمیر و مرمت‌شده است.

خنجی ادامه داد: در حال حاضر برای ادامه بازسازی مبلغ یک میلیارد ریال پیشنهاد دادیم که اگر تخصیص پیدا کند مرمت را آغاز خواهیم کرد.

به گزارش ایسنا، به‌طور حتم بودجه‌های استانی و شهرستانی اندک نمی‌تواند راهگشا مرمت این آثار باستانی باشد و شاید ضرورت توجه هرچه بیشتر وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به هم‌چین بناهایی که می‌تواند سالانه میزبان پرتعداد گردشگران باشد تا ضایعات باقیمانده، بیش‌ازپیش احساس می‌شود تا در آینده با رخ دادن حوادثی همچون زلزله یا سیل شاهد تأسف این روزها را نخورده باشیم.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۱۹۵۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک چه بود؟

چند روزی در فضای مجازی شهرستان بروجرد، مطالبی در مورد انتقال اشیای تاریخی بروجرد به قلعه فلک‌افلاک خرم‌آباد سوژه کاربران فضای مجازی و واکنش شهروندان بروجردی شده است. 
میراث فرهنگی و اشیا تاریخی هر شهر، متعلق به آن دیار می‌باشد و ارزش و اعتبار آن در همان آب و خاک است، سنت‌های قدیمی، آثار تاریخی، اشیا کهن در کنار مردم هر شهر ارزش و اعتبار دارد. 
بروجرد یکی از شهرستان‌های استان لرستان است که دارای بیشترین بافت تاریخی در لرستان و در کشور نیز در رده سوم و یا چهارم است، اماکن تاریخی بروجرد مانند مسجد جامع و مسجد تاریخی امام (ره) قدمتی هزاران ساله دارند، امامزاده جعفر (ع) نیز طبق شواهد تاریخی یکی از قدیمی‌ترین گنبد‌های مخروطی کشور را دارد. 
بروجرد دارای ۵۰ خانه تاریخی است که چند خانه آن بازسازی و مرمت شده است و خانه‌های تاربخی، افتخارالاسلام و حاج‌آقا کمال، در ایام مختلف سال پربازدیدترین اماکن تاریخی شهر هستند. 
مردم شهرستان بروجرد به میراث فرهنگی و اشیا تاریخی آن بسیار حساس هستند و چند روزی است که مطالبی درباره انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری اشیا تاریخی در قلعه فلک‌افلاک در فضای مجازی منتشر شده است، که مردم خواستار توضیح مسئولان میراث فرهنگی در این رابطه هستند. 
مردم بروجرد می‌خواهند، اشیا قدیمی و تاریخی بروجرد در همین شهر نگهداری و در معرض دید عموم با شرایط مطلوب قرار گیرد.
در این راستا به عنوان خبرنگار خبرگزاری فارس لرستان موضوع را از رئیس میراث فرهنگی بروجرد به عنوان یک مطالبه جدی مردم بروجرد پیگیری کردم. 
رئیس اداره میراث فرهنگی بروجرد گفت: انتقال ۳۲ قلم اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری موزه قلعه فلک‌افلاک لرستان به با دستور سازمان بازرسی و نظارت فرمانداری ویژه بروجرد انجام شده است. 
کامران حسینی افزود: با توجه به بازدید بازرسان سازمان میراث فرهنگی لرستان، مخزن نگهداری اشیا تاریخی در میراث فرهنگی بروجرد استاندارد نبود و فردی با سمت، امین اموال فرهنگی در اداره میراث فرهنگی بروجرد وجود ندارد. 
وی اظهار داشت: لذا سازمان بازرسی لرستان تصمیم گرفت ۳۲ قلم اشیا تاریخی متعلق به موزه مردم شناسی میراث فرهنگی بروجرد که مربوط به دوران معاصر هستند به صورت موقت به مخزن نگهداری اشیا تاریخی موزه قلعه فلک‌افلاک لرستان منتقل شوند. 
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری بروجرد گفت: اقدامات لازم برای استاندارد سازی مخزن نگهداری اشیا تاریخی در میراث فرهنگی بروجرد در حال انجام و فردی نیز به عنوان امین اموال فرهنگی در اداره میراث‌فرهنگی و گردشگری بروجرد به استان لرستان معرفی تا آموزش‌های لازم را فرا بگیرد. 
حسینی افزود: اشیا تاریخی نیز که به مخزن نگهداری اشیا تاریخی قلعه فلک‌افلاک لرستان منتقل شده بعد از استاندارد سازی مخزن نگهداری به زودی به میراث فرهنگی بروجرد بازگشت داده خواهد شد. 
وی اظهار داشت: اشیا انتقال داده شده با حضور مسئولان حفاظت از میراث فرهنگی لرستان و بروجرد و نماینده فرمانداری بروجرد صورتجلسه شده است که بدون کم و کاستی دوباره به بروجرد انتقال داده شود.
به گزارش خبرنگار فارس از بروجرد اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری لرستان نیز بیانیه‌ای درباره این موضوع صادر کرد که به شرح زیر می‌باشد. 
در این بیانیه آمده است؛ در پی گفتگو و انتشارکلیپی از طرف مدیر سابق میراث فرهنگی شهرستان بروجرد در فضای مجازی و موضوع جابه‌جایی اشیا تاریخی شهرستان بروجرد به گنجینه قلعه فلک‌افلاک خرم‌آباد، به استحضار مردم شریف و فرهیخته بروجرد می‌رساند این اداره کل در راستای رسالت اصلی خود که همانا صیانت و نگهداری از اشیا تاریخی به عنوان بخشی از مواریث و هویت ملی ایران عزیز هستند، اقدام به جابه‌جایی چند قلم از اموال مردم شناسی شهرستان بروجرد نموده است که دلیل آن به شرح زیر جهت تنویر اذهان عمومی به سمع و نظر مردم می‌رسد. 
در ابتدا این جابه جایی به دستور نهاد‌های نظارتی اداره کل بازرسی استان بوده که به خاطر محرمانه بودن از بیان دلایل 
آن معذوریم، ثانیا بر خلاف ادعای مطروحه هیچگونه شی تاریخی نفیس یا گرانبها از بروجرد خارج نشده بلکه تنها ۳۲ قلم اموال مردم شناسی مربوط به دوران معاصر به صورت موقت به مرکز استان منتقل شده که به محض راه‌اندازی مخزن استاندارد، امن، حفاظت شده و انتصاب امین اموال فرهنگی پس از سیر مراحل قانونی به محل خود بازگردانده خواهد شد.
در خصوص دیگر ادعای مطرح شده مبنی بر اهدا اشیا از سوی مردم به میراث فرهنگی بروجرد لازم به توضیح است که هیچگونه صورتجلسه‌ای مبنی بر تحویل اشیا اهدایی از سوی مردم با شرط نگهداری در بروجرد در لحظه انتقال اشیا وجود خارجی نداشته و این ادعا کذب محض است. 
اداره کل میراث‌فرهنگی و گردشگری لرستان، ضمن پیگیری قضایی از کسانی که با نشر اکاذیب، موجب تشویش اذهان عمومی شده و با ادعا‌های کذب و اهداف تفرقه افکنانه و مغرضانه، آب را به آسیاب دشمن سرازیر می‌کنند و در این برهه حساس از تاریخ ایران به جای همدلی و وفاق ملی، دم از جدایی طلبی و نفاق بین اقوام ایرانی می‌زنند، به اطلاع می‌رساند ادعای مطرح شده از سوی کسی است که مدت ۱۵ سال رئیس اداره میراث فرهنگی شهر بروجرد بوده و در این مدت حتی یک مکاتبه در خصوص 
راه‌اندازی گنجینه ایمن، استاندارد و مناسب و همچنین معرفی امین اموال فرهنگی جهت سیر مراحل قانونی به اداره کل موزه‌ها، تعیین صلاحیت و سیر مراحل قانونی نداشته است. 
در پایان ضمن سپاس از دغدغه و حساسیت مردم شریف بروجرد نسبت به سرنوشت آثار تاریخی و فرهنگی خود در آینده نزدیک در خصوص راه اندازی مخزن اشیا در خور شان و مقام و منزلت آن دیار اقدامات لازم صورت خواهد گرفت. 
به گزارش خبرنگار فارس از بروجرد، با توجه به اتفاقات پیش آمده و روشن شدن موضوع انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک لرستان تا زمان استاندارد سازی مخزن نگهداری اشیا تاریخی در میراث فرهنگی بروجرد و گماردن فردی به عنوان امین اموال فرهنگی در این اداره، این موضوع توسط خبرنگار فارس در بروجرد پیگیری خواهد شد.

منبع:فارس

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • بررسی کاربرد فناوری‌های نوین درجلوگیری از آسیب‌های طبیعی به بنا‌های تاریخی
  • خسارت ۱۸۴ میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به ۶۰ بنای تاریخی سیستان و بلوچستان
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی باران به بناهای تاریخی سیستان وبلوچستان
  • مرمت طرح‌های مشترک میراث فرهنگی و شهرداری در میبد
  • مرمت بخش تخریب شده شهر تاریخی بلقیس؛ بزودی
  • ۷۰ اثر موزه شوش مرمت شد
  • اختصاص ۸۰۰ میلیاردریال برای اجرای طرح‌های مرمتی در آذربایجان غربی
  • افزایش تخصیص اعتبار برای تکمیل بازار جعفرخان بفروئیه
  • ماجرای انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک چه بود؟
  • اجرای ۸۰ پروژه مرمتی و عمرانی در آذربایجان غربی