Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@00:41:33 GMT

هدیه‌های یلدایی برای نوعروسان

تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۲۰۴۲۳

هدیه‌های یلدایی برای نوعروسان

یلدا برای ایرانیان جشن بزرگی است. یکی از رسم‌های قدیمی شب یلدا که بین اقوام مختلف ایرانی رایج است، بردن هدیه‌هایی برای نوعروسان از سوی خانواده دادماد است که با هدف آرزوی سلامتی و فرزندآوری عروس انجام می‌شود.

به گزارش ایسنا، در این رسم کهن، داماد به همراه خانواده در شب یلدا یا یک شب قبل‌تر، هدایایی شامل خوراکی‌هایی مثل هندوانه و انار، کیک‌ها و کلوچه‌های خانگی، نخودچی کشمش و همچنین پارچه یا لباس گرم برای تازه عروس‌شان می‌برند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رسم کُردها برای شب یلدا

مراسم بردن هدیه‌ شب یلدا برای عروس که بیشتر با هدف نزدیک شدن خانواده‌های دو طرف و آشنایی بیشتر عروس و داماد انجام می‌شود، در شهرهای مختلف سبک و سیاق خاص خود را دارد. شیلان، یکی از شهروندان کرد می‌گوید: کردها هم رسم رسم دارند که در شب یلدا به عروس هدیه بدهند که در زبان محلی به آن «خەڵاتی شەوی چلە» یعنی کادو شب یلدا گفته می‌شود. رایج است که در یک سینی‌ بزرگ که کردها به آن «کەشەفە» می‌گویند، آجیل، میوه‌ و یک کادو در حد استطاعت، مثل یک تکه طلا یا یک ربع سکه گذاشته و برای عروس می‌برند.

البته این رسم گویا در شهرها و روستاهای مختلف کردستان به شکل متفاوتی انجام می‌شود. پیمان که یک جوان دهگلانی است، به ایسنا می‌گوید: در روستای ما برای عروس هدیه می‌برند اما خیلی مفصل و تشریفاتی نیست. کمی شیرینی به همراه دو سه تکه لباس توسط داماد به همراه پدر و مادرش در شب یلدا به عروس پیشکش می‌شود. 

چیله گجئسی در میان ترک‌ها

ترک‌ها هم که به شب یلدا «چیله گجئسی» می‌گویند، رسم و رسوم ساده‌ای برای برگزاری مراسم شب یلدایی عروس دارند. ژیلا زن ۳۲ ساله اهل تبریز همین‌طور که خاطرات کودکی‌اش را درباره شب یلدا و هدیه‌های نوعروسان روستای کاسین ورزقان ورق می‌زند، می‌گوید:  وقتی من بچه بودم یادم است که برای خواهرهای بزرگ‌ترم شب یلدایی می‌آوردند. البته آن موقع هدیه‌ها خیلی ساده بود. بیشتر پارچه‌ لباس یا چادری به همراه هندوانه، دو سه کیلو سیب و پرتقال و کمی نقل و شیرینی.

ژیلا حرف‌هایش را این‌طور ادامه می‌دهد: چند سال بعد، زمانی که من دبیرستانی بودم، کمی شرایط تغییر کرد؛ یادم است که  برای دوستان هم‌سن و سالم که عروس می‌شدند، لباس گرم مثل پالتو، کفش، شال و کلاه می‌آوردند. این‌ها هم با سلیقه مادرشوهر برای عروس انتخاب و خریده می‌شد. البته برخی خانواده‌ها هم برای تازه‌عروس‌شان طلا می‌بردند که در روستای ما خیلی رواج نداشت.

پخت شیرینی‌های خانگی برای شب یلدا

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های هدیه‌های یلدا خوراکی‌هاست، بخصوص شیرینی‌های خانگی که به عنوان یک رسم دیرینه هنوز هم در برخی شهرها رایج است. چند روز پیش از یلدا، مادرشوهر به همراه دو، سه نفر از زنان فامیل که در پخت کیک و شیرینی‌ کارکشته هستند، در خانه داماد جمع می‌شوند و از صبح زود با آماده کردن خمیر، در کنار شوخی و خنده‌ شروع به پخت کیک و نان‌شیرین می‌کنند.

بعد از آماده شدن این شیرینی‌ها، کار اصلی که چیدن و تزیین شیرینی‌ها و بقیه هدایا در ظرف‌ها و سینی‌های بزرگ شروع می‌شود؛ این کار اغلب توسط دختران خانواده و فامیل که احتمالا ذوق و حوصله بیشتری به خرج می‌دهند، انجام می‌شود.

عکس ارسالی از معصومه از رزن-همدان

حالا وقت دورهمی رسیده است. خانواده‌ داماد با شادی و خنده به همراه نقل و نبات و شیرینی و هندوانه به بغل راهی خانه عروس می‌شوند و میزبانی خانواده عروس با آوردن چای گرم و همان شیرین‌های خانگی دستپخت مادرشوهر آغاز می‌شود. یلدا بهانه‌ای می‌شود تا خانواده‌های عروس و داماد در کنار هم تا پاسی از شب گل بگویند و گل بشنوند.

آرزوی فرزندآوری برای تازه‌عروس با هدایای یلدایی 

این رسم هم مثل سایر رسوم ایرانی فلسفه‌ای دارد. بنا به گفته معصومه ابراهیمی - پژوهشگر حوزه انسان‌شناسی -، یکی از سنت‌های ‌ایرانی برای شب یلدا آن است که خانواده‌های ایرانی برای دختران تازه عقدکرده یا نوعروسان هدیه‌ای که غالبا در آن خوراکی هم وجود دارد، می‌برند.

می‌دانیم که یلدا به معنای زایش خورشید است؛ جشنی بزرگ برای پاسداشت گرما و آفتاب در مقابل سرما و زمستان. ابراهیمی معتقد است: یلدا پیام‌آور تولد و سرآغاز یک فصل جدید است، بنابراین بردن هدایایی برای عروس در شب یلدا، آرزویی برای زایایی و فرزندآوری فراوان او بوده است. 

این انسان‌شناس با بیان این‌که ایرانی‌ها به فراخور فصل‌ها، جشن‌های مختلفی دارند، به ایسنا می‌گوید: زمستان برای ایرانی‌ها یک فصل سرد، تاریک و طولانی بوده، بنابراین جشن یلدا فرصتی برای پر کردن فراغت، تغییر حال و هوا، دورهمی‌ها  و همبستگی بوده است، بنابراین یلدا سرآغازی برای همبستگی و پیوند میان خانواده‌های ایرانی نیز به حساب می‌آید. همچنین رسم بردن هدیه برای تازه‌عروس در شب یلدا نشان‌دهنده این بوده که هر دو خانواده قرار است به واسطه این وصلت حمایتی از هم داشته باشند. برای همین سعی می‌کردند به بهانه جشن‌ها و مناسبت‌های مختلف، وظایفی برای خود تعریف کنند که در حقیقت ابزاری برای برقراری روابط پایدار اجتماعی بود. به طور کلی در اعصار گذشته چنین سنت‌هایی باعث پیوند اجتماعی و استحکام روابط فامیلی و خانوادگی می‌شد که متأسفانه در زندگی شهرنشینی امروزی در حال کمرنگ شدن است. 

عکس ارسالی از بهناز از تهران 

شب‌چَره‌های یلدایی در پارچه‌های سرخ زری‌دوزی‌

ابراهیمی در پاسخ به این پرسش که خانواده داماد به مناسبت جشن یلدا چه هدایایی برای عروس می‌برند، با اشاره به این‌که خانواده‌های ایرانی، مجمع‌های بزرگی پر از انواع آجیل‌، شیرینی‌ و گاه چند پارچه یا لباس به خانه عروس می‌بردند، می‌گوید: کلوچه‌های دستپخت زنان و آجیل‌هایی (شب‌چَره) که از باغات و مزارع برداشت و خشک شده بود، در مجمع‌های بزرگ می‌گذاشتند و روی آن  را با پارچه‌های سرخ زری‌دوزی‌شده تزیین می‌کردند. 

بر اساس مطالعاتی که این پژوهشگر در مناطق غرب و جنوب غرب ایران انجام داده، رایج است که در استان‌های همدان و اراک در شب چله از باسلقی که با شیره انگور درست شده، حتماً برای عروس برده می‌شود. 

او با تأکید بر ای‌نکه هر یک از خوراکی‌ها فلسفه‌ای دارند، می‌گوید که سیب نماد زایایی و باروری است، برای همین هم در شب یلدا حتما برای عروس برده می‌شود. بعدها برخی خانواده‌ها، انگشتری یا یک سکه طلا هم به عروس هدیه می‌دادند، همچنین در برخی مناطق مثل کردستان دامی کوچک مثل بره یا بزغاله به عنوان هدیه برای عروس برده می‌شود که این هم نشانه‌ای برای آرزوی زایایی و باروری برای عروس است.  

به گزارش ایسنا، رسم قدیمی هدیه بردن برای عروس در شب یلدا، هنوز در بین بسیاری از ایرانیان رایج است و خانواده‌ها این سنت را بهانه‌ای مناسب برای دورهمی، بگو بخندهای طولانی یا حتی غر زدن‌ و عبور از سردی زمستان و گرمی دل‌های‌شان می‌دانند. هرچند که متأسفانه در سال‌های اخیر، این رسم به دلیل چشم و هم‌چشمی‌های برخی خانواده‌ها به یک مراسم پرهزینه و ناخواستنی تبدیل شده است. البته انکارناپذیر است که تعداد بسیاری از تازه‌عروسان آگاه با قلبی بزرگ که یلدا را فرصتی برای نزدیکی قلب‌ها می‌دانند، حسابی ملاحظه جیب داماد را می‌کنند و انتظار کادوهای گران‌قیمت هم ندارند. خوب است این سنت قدیمی ایرانی را که سراسر آرزوی خیر و نیکی برای عروس است، حفظ کنیم؛ حتی با هدیه‌هایی کوچک و نه چندان گران. 
 

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: شب یلدا تازه عروس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۲۰۴۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درگیر شدن با «عروس خیابان فرشته»/ فیلمنامه‌ از بازیگر مهم‌تر است

مهدی خسروی کارگردان فیلم سینمایی «عروس خیابان فرشته» که به تازگی به صورت آنلاین اکران شده است در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره شکل‌گیری ایده ساخت این فیلم سینمایی اظهار کرد: طرح اولیه این فیلم سینمایی توسط مجتبی متولی نوشته شده که محمدرضا شریفی‌نیا نیز در نگارش آن نقش داشت. وی این طرح را به من پیشنهاد داد که آن را کمی بسط و گسترش دادیم و در نهایت الهه زارع‌نژاد فیلمنامه این اثر را نوشت و با نگارش نسخه نهایی فیلمنامه وارد مرحله ساخت این اثر سینمایی شدیم.

خسروی عنوان کرد: قبل از اینکه سراغ ساخت «عروس خیابان فرشته» بروم فیلمنامه‌ای داشتم که ساخت آن در نظرم بود که آن فیلمنامه هم اثری کمدی بود. اولین فیلم بلند من که «هفت معکوس» نام دارد هم با وجود اینکه فیلمی کمدی نیست اما فضای شیرینی دارد و قصد داشتم برای اولین فیلم سینمایی‌ام جدی‌تر به سراغ ژانر کمدی بروم. ساخت فیلم‌های غیرکمدی امروز در سینمای ایران کار ساده‌ای نیست و معمولاً این فیلم‌ها با شکست روبه‌رو می‌شوند. به همین دلیل که فیلم کمدی امکان فروش بیشتری دارد و موفقیت در گیشه و جنبه‌های اقتصادی تولید فیلم برایم اهمیت داشت به سراغ این ژانر رفتم.

وی درباره فروش این فیلم سینمایی در گیشه گفت: استقبال خوبی از فیلم شد ولی قطعاً در حد ایده‌آل نبود. «عروس خیابان فرشته» می‌توانست فروش بیشتری داشته باشد اما این فیلم و اکران آن برای من تجربه ارزشمندی بود تا بتوانم در ساخت یک فیلم و همچنین شناخت سازوکارهای اکران بهتر عمل کنم.

کارگردان «هفت معکوس» در ادامه تصریح کرد: فیلم «عروس خیابان فرشته» می‌توانست ریتم تندتری داشته باشد یا می‌توانستم قسمت‌های کمیک بیشتری در این فیلم ایجاد کنم اما از آنجا که تجربه اول من در اکران بود با مولفه‌های جلب نظر مخاطب آشنا نبودم از طرفی مطمئنا پخش فیلم نیز موضوع بسیار مهمی است که در فروش آن تأثیر چشمگیری دارد اما من برای اکران فیلم آشنایی چندانی با این مقوله نداشتم.

خسروی درباره انتخاب بازیگران فیلم گفت: بازیگرانی چون پژمان جمشیدی، رضا عطاران یا جواد عزتی ستاره‌هایی هستند که به یک ثبات در فروش رسیده‌اند و قطعاً عکس آن‌ها روی پوستر یک فیلم می‌تواند عاملی برای موفقیت آن اثر باشد اما من قصد داشتم در این فیلم از بازیگران دیگری استفاده کنم و از طرفی فیلمنامه ما قصه‌ای نبود که جایی برای حضور این بازیگران داشته باشد چرا که شخصیت‌های اصلی فیلم از نظر سنی با سن این بازیگران متفاوت بودند و نقش‌هایی که می‌توانست مناسب حضور این بازیگران باشند حضور زیادی در قصه نداشتند.

وی افزود: مجموع بازیگرانی که در این فیلم حضور دارند مثل یک گروه موسیقی با هم هماهنگ هستند و ساختار خوبی را شکل داده‌اند. بر این عقیده نیستم که یک فیلم را می‌توان بر پایه حضور یک بازیگر مطرح ساخت و برای هر نقش باید بازیگر مناسبی در نظر گرفت. برخی مواقع بازیگران کمتر شناخته شده می‌توانند در یک فیلم با ساختار و فیلمنامه خوب آنقدر درخشان ظاهر شوند که رکوردها را جابه‌جا کنند و این اتفاق با فیلم «فسیل» و بازیگر آن بهرام افشاری که نسبت به دیگر بازیگران سینمای کمدی فردی کمتر شناخته شده بود، افتاد. به عقیده من برای موفقیت یک فیلم، فیلمنامه خوب از حضور بازیگر چهره مهم‌تر و تأثیرگذارتر است.

این کارگردان درباره اکران آنلاین فیلم ها یادآور شد: اکران آنلاین فرصت مناسبی است برای فیلم‌هایی که به هر دلیل کمتر دیده شده‌اند و مخاطبانی که نتوانسته‌اند در زمان اکران سینماها فیلم را ببینند می‌توانند در اکران آنلاین مخاطب این اثر باشند. فیلم «عروس خیابان فرشته» نوروز در فیلم نت اکران شد که با ماه رمضان همزمان بود و خیلی از دوستان من نتوانستند فیلم را ببینند ولی تا امروز هم استقبال خوبی از این فیلم صورت گرفته است اما اگر مشکلاتی چون کپی رایت حل شود قطعا اکران آنلاین می‌تواند نقش تأثیرگذارتری در فروش داشته باشد.

خسروی در پایان تأکید کرد: فیلم «عروس خیابان فرشته» که در حال حاضر در اکران آنلاین فیلم‌نت است، اثری کمدی و اجتماعی است و اتفاقاً موضوعی را به تصویر کشیده که بسیاری از خانواده‌ها با آن درگیر هستند و هر کسی می‌تواند با یکی از کاراکترهای فیلم حس همذات پنداری داشته باشد چراکه در این فیلم از هر قشر یک کاراکتر حضور دارد و من فکر می‌کنم این فیلم می‌تواند نظرات و سلایق مختلف را به خود جلب کند.

محمدرضا شریفی نیا، عاطفه رضوی، مهراوه شریفی نیا، علیرضا جعفری، سام نوری، پوریا پورسرخ، حسام نواب صفوی، کمند امیرسلیمانی، شقایق فراهانی، رامین ناصرنصیر، تارا عطار، ملودی موسوی، فهیمه رحیم نیا و هلیا امامی در «عروس خیابان فرشته» به ایفای نقش پرداخته اند.

کد خبر 6083327 آروین موذن زاده

دیگر خبرها

  • کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران (فیلم)
  • یولیا زوتوا: عروس ایرانی ها شدم و بسیار خوش شانس هستم
  • اهدای جهیزیه به نوعروسان نیازمند بستان آبادی
  • آن‌سوی تاریخ نصف‌جهان به روایت میراث ناملموس
  • کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران + فیلم
  • از عمر جاودان «عروس دریایی نامیرا» چه می‌دانید!
  • ۲۹۰ سری جهیزیه در خاش توزیع شد
  • صحبت های عروس جوان در آمریکا درباره غزه | ببینید
  • زنی که زندگی فوتبالیست مشهور ایرانی را نابود کرد
  • درگیر شدن با «عروس خیابان فرشته»/ فیلمنامه‌ از بازیگر مهم‌تر است