Web Analytics Made Easy - Statcounter

روزنامه رای الیوم نوشت اظهارات مداخله‌جویانه مقامات آمریکایی درباره لبنان نشان می‌دهد واشنگتن احتمالا می‌خواهد تحولات سوریه را در لبنان تکرار کند.

 به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، روزنامه اینترنتی رای الیوم سرمقاله امروز خود را به انتخاب مامور تشکیل کابینه جدید لبنان و دولت آینده این کشور اختصاص داد و نوشت: دولتی که حسان دیاب، نخست وزیر جدید لبنان، سخت مشغول تشکیل آن است، دولت حزب‌الله نیست بلکه دولت اکثر لبنانی‌هاست و اگر پاسخ به خواست همه مردم لبنان نباشد، دست‌کم پاسخی است به خواست معترضان لبنانی که برای اصلاحات، مبارزه با فساد و ریشه کن کردن آن و نجات کشور از بحران اقتصادی شدید به خیابان‌ها آمدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیاب، که تایید و حمایت نمایندگان حزب‌الله، جنبش امل و جریان ملی آزاد لبنان را به دست آورد، تاکید کرد دولت جدید متشکل از افراد متخصص مستقل خواهد بود نه از سیاستمداران و این یعنی دولت آینده لبنان فرقه‌گرا نیست و سیاستمدارانی که معترضان لبنانی به اتهام فساد، دور شدن آن‌ها را از صحنه سیاست خواستار بودند در دولت آینده لبنانی جایی ندارند به همین سبب نخست وزیر جدید لبنان باید از حمایت افراد شریفی برخوردار باشد که عربیت لبنان، امنیت و ثبات این کشور برایشان مهم است.

سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، در سخنرانی اخیر خود تاکید کرد خواستار «دولت تک‌حزبی» نیست، چه از اردوگاه خودش یعنی «وفاداری به مقاومت» و چه از اردوگاه دیگر. او بر دولت «شراکتی» تاکید و ابراز امیدواری کرد سعد حریری آن را تشکیل دهد، اما او (حریری) تحت فشارهای آمریکا و عربستان، کناره‌گیری را برگزید و با انتخاب جانشینی برای خود مخالفت کرد که این اقدام فرار از مسئولیت و ناسپاسی نسبت به کسانی بود که طی دوره بازداشت (زمانی که در عربستان بود) و تهدید و مجبور کردن او به استعفا، با قدرت کنارش ایستاده بودند.

در ادامه این مطلب آمده است: سختی‌های حسان دیاب برای تشکیل دولت زیاد خواهد بود به خصوص از سوی برخی طرف‌هایی که می‌خواهند کشور را به سمت نزاع فرقه‌ای و بی‌ثباتی بکشانند و خلاء سیاسی را نهادینه کنند. امروز و در جریان «خوشحالی مردم» از انتخاب این مرد کارشناس مستقل و اندیشمند، شاهد بستن راه‌ها در طرابلس، عمار و بخش‌هایی از بیروت از سوی طرفداران اردوگاه دیگر بودیم که در رایزنی‌ها به دیاب رای نداد و صراحتا از جریان‌های المستقبل به رهبری سعد حریری و نیروهای لبنانی به رهبری سمیر جعجع صحبت می‌کنیم.

دیود هیل، فرستاده آمریکا، که در حال حاضر در لبنان به سر می‌برد و روز جمعه نیز با میشل عون -رئیس جمهور لبنان- دیدار کرد، انواع حیله‌گری و فریب را به کار می‌برد و ادعا می‌کند کشورش به دنبال ثبات لبنان است و هرگونه دخالت در امور داخلی لبنان را تکذیب می‌کند. اما وقتی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، و جفری فلتمن، سفیر اسبق آمریکا در لبنان، لبنانی‌ها را به انقلاب علیه حزب‌الله تحریک و تاکید می‌کنند در سایه وجود سلاح مقاومت، ثبات در لبنان محقق نمی‌شود، نشان‌دهنده این است که آمریکا طرحی آشکار با عنوان «یا خلع سلاح حزب‌الله یا جنگ داخلی» دارد و می‌خواهد حمام خونی را که در سوریه به راه افتاد به لبنان منتقل کند.

آمریکا، لبنانی می‌خواهد که در برابر طرح‌های اسرائیل برای سیطره بر ذخایر نفت و گاز در مدیترانه و ترسیم مرزهای دریایی تسلیم باشد و تنها عامل بازدارنده این طرح‌ها مقاومت و سلاح آن است به همین سبب توطئه‌های بزرگی علیه آن چیده می‌شود.

در پایان این سرمقاله آمده است: جریان ملی آزاد، حزب‌الله و جنبش امل، بحران کنونی را با برنامه‌ریزی عالی، دقت بالا و خویشتنداری مدیریت کردند و در دور کردن کشور از بسیاری از اشتباهات و فجایع موفق شدند و قاطعانه می‌گوییم این ائتلاف سه‌گانه روند تشکیل دولت و بعد از آن را به سلامت و با شایستگی بسیار به ساحل امن خواهد رساند.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: ایوانکا ترامپ دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مجلس نمایندگان آمریکا حسان دیاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۸۱۶۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رویکرد متناقض آمریکا در قبال مساله فلسطین

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: ایالات متحده از مهم‌ترین بازیگران موجود در منازعه فلسطینی – صهیونیستی و به طور کلی روند صلح منطقه است. سیاست اعلامی آمریکا در قبال این مساله، حمایت از راهکار دو دولت در سرزمین‌های اشغالی به مرکزیت قدس شرقی و قدس غربی است. با این حال در جلسه اخیر شورای امنیت که موضوع عضویت کامل دولت فلسطین در سازمان ملل به رای گذاشته شد، آن را وتو کرد. این دوگانگی نظر و عمل در مواضع آمریکا در این مقطع در حمایت از رژیم اشغالگر انجام می‌شود.

رویکرد دو دولت در دولت‌های مختلف آمریکا

راه حل دو دولتی از زمانی که مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامه ۱۸۱ را در ۲۹ نوامبر ۱۹۴۷ تصویب کرد مورد حمایت بوده است. در عین حال چنین راه حلی برای پایان دادن به مناقشه فلسطین در قطعنامه سازمان ملل متحد در سال ۱۹۷۴ ارائه شد. این قطعنامه خواستار آن بود که دو طرف در کنار هم و در مرزهای مورد توافق پیش از سال ۱۹۶۷ دو دولت تشکیل دهند. در این راستا از زمان رسمیت رژیم اشغالگر در سال ۱۹۴۸ و متعاقب آن اشغال بخشی از سرزمین‌های فلسطین، اردن، مصر و سوریه، آمریکا همواره حامی آن بوده است. از این رو یک مبحث اساسی در سیاست خارجی آمریکا در طول حدود نیم قرن اخیر، نحوه اداره مناقشه بین عرب ها و رژیم صهیونیستی است. رویکرد دو دولتی به عنوان یک محور عمده سیاست‌های دولت آمریکا به ویژه در دو دهه گذشته بوده است.

دوره بوش

بوش پس از آنکه به کاخ سفید راه یافت سعی کرد با مطرح ساختن نقشه راه بر میزان فعالیت‌های ایالات متحده برای حل و فصل مناقشه فلسطین بیفزاید. به همین منظور وی وانمود کرد که نسبت به تشکیل دولت مستقل فلسطین متعهد است. در عین حال مدت‌ها طول کشید که تشکیل دولت مستقل فلسطینی که در نقشه راه پیش‌بینی شده بود مورد توافق قدرت‌های جهانی و کشورهای عربی واقع شود. به این منظور دولت بوش از همان ابتدا در نظر داشت تا گروه‌های مبارز فلسطینی را با استفاده از زور وادار به پذیرش دولت صهیونیستی کند. یکی از مهم‌ترین شیوه‌ها به این منظور خلع سلاح این گروه‌ها بود. به گمان سیاستمداران آمریکایی با خلع سلاح گروه‌های مبارز فلسطینی از جمله حماس، آنها مجبور به پذیرش طرح نقشه راه می‌شدند. دولت بوش همچنین با حمایت از خروج رژیم از باریکه غزه، آن را راهی برای بازگشت به روند نقشه راه و دستیابی به راه حل دو دولتی می‌دانست به گونه‌ای که دو دولت در کنار هم و در صلح و امنیت زندگی کنند.

دوره اوباما

در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، او در ابتدا سعی کرد با مطرح کردن توقف شهرک‌سازی‌ها از سوی تل‌آویو به عنوان یک پیش‌شرط برای آغاز مذاکرات صلح، فلسطینی‌ها را تشویق کند که با دریافت مشوق حاضر به اعطای امتیاز به رژیم صهیونیستی شوند اما پس از آن دریافت که نتیجه مورد نظر او نه تنها حاصل نمی‌شود بلکه فلسطینی‌ها را در شرایط سخت‌تری قرار داد. پس از آنکه تل‌آویو درخواست واشنگتن برای توقف شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری را نپذیرفت، اوباما در سال ۲۰۱۰ مجبور شد تا از اصرار بر توقف شهرک‌سازی به عنوان پیش‌شرط آغاز مذاکرات صلح صرف نظر کند و این رویداد سبب تقویت موضع رژیم شد. این موضوع بیش از همه موقعیت بنیامین نتانیاهو را در سرزمین‌های اشغالی تقویت کرد.

اوباما در می ۲۰۱۵ راه حل دو دولت را «مطلقا حیاتی» دانست. این سخنان از رییس جمهور آمریکا پس از آن طرح شد که نتانیاهو دولت ائتلافی خود را تشکیل داد و با توجه به ترکیب وزرای کابینه آن، آینده توافق با فلسطین برای تشکیل دولت مستقل روشن به نظر نمی‌رسید. اوباما اظهار داشت که: «ایالات متحده هنوز معتقد است امنیت اسراییل در بلند مدت در گرو توافق بر سر به رسمیت شناخته شدن دولت فلسطین است. من می‌دانم که در دولتی که به تازگی تشکیل شده، کسانی هستند که این فرضیه را قبول ندارند اما این فعلا تنها گزینه من است.»

دوره ترامپ

در دوره ترامپ با وجود حمایت‌های بی حد و حصر از رژیم و اقدامات تاریخی ترامپ در انتقال سفارت این کشور به بیت‌المقدس و توافق صلح آبراهام در نزدیک کردن رژیم به دو کشور عربی امارات متحده و بحرین، اما رویکرد دو دولتی همچنان در سیاست خارجی آمریکا ادامه یافت. ترامپ در دیدار با نتانیاهو در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۰ طرح معروف به معامله قرن را ارائه و اعلام کرد که این طرح بر مبنای راه حل برد - برد استوار است و راه را برای تشکیل کشور مستقل فلسطین هموار می‌کند. صلح به سازش نیاز دارد؛ اما نمی‌خواهیم کاری انجام دهیم تا امنیت اسراییل به خطر بیفتد. من برای اسراییل کارهای زیادی کردم؛ سفارت‌مان را به قدس انتقال دادم و بلندی‌های جولان را به عنوان بخشی از اسراییل به رسمیت شناختم»

دوره بایدن

سیاست اعلامی دولت جو بایدن نیز برای مبنای تشکیل دولت مستقل فلسطینی در سرزمین‌های اشغالی است؛ اما به طور رسمی یک کشور مستقل فلسطین را به رسمیت نمی‌شناسد. با این حال اگر ترامپ به دلیل حمایت بالا از رژیم صهیونیستی همراهی نتانیاهو را داشت، اما بایدن به دلیل جنگ غزه با سد محکم نتانیاهو مواجه است. نتانیاهو رسما اعلام کرده که با تشکیل کشور مستقل فلسطین بعد از اتمام جنگ غزه مخالف بوده و مخالفت خود را به آمریکا اطلاع داده است. جدا از این، بی بی مدعی است که تمامی اراضی غرب رود اردن باید زیر کنترل امنیتی اسراییل باشند.

چرایی وتوی قطعنامه عضویت کامل فلسطین توسط آمریکا

ایالات متحده با عدم حمایت از صدور قطعنامه‌ها در شوای امنیت درباره منازعه فلسطین، تلاش می‌کند تا آن را در جهت منافع خود مدیریت کند. از جمله می‌توان به قطعنامه ۱۳۹۷ در سال ۲۰۰۲ اشاره کرد که در آن شورای امنیت به صراحت خواستار پیگیری راه حل تشکیل دو دولت مستقل شد. این قطعنامه با ۱۴ رای موافق از تصویب شورای امنیت گذشت. نماینده آمریکا در نشست اخیر شورای امنیت اعلام کرد که «عضویت فلسطین تنها از طریق مذاکره مستقیم با اسراییل و تحت حمایت آمریکا صورت خواهد گرفت.» در این عبارت دو نکته حائز اهمیت وجود دارد:

مذاکره مستقیم یا تلاش برای حذف حماس

ایالات متحده مدت‌ها است تاکید دارد که تشکیل کشور فلسطین باید از طریق مذاکرات مستقیم بین رژیم و تشکیلات خودگردان فلسطینی که بر بخش‌هایی از کرانه باختری اشغالی توسط رژیم نظارت می‌کند، اتفاق بیفتد. نتانیاهو نیز در پیامی توییتری در ۱۶ فوریه ۲۰۲۴ پس از گفت و گوی تلفنی با بایدن، همین موضع را تکرار کرد و گفت: «اسراییل دستورات بین‌المللی در مورد توافق دائمی با فلسطینی‌ها را رد می‌کند، چنین توافقی تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین طرفین و بدون پیش شرط حاصل خواهد شد. اسراییل مخالفت با به رسمیت شناختن فلسطین را ادامه خواهد داد. اگر ما چنین کاری کنیم پاداش بزرگی به تروریسم بی‌سابقه‌ای می‌دهیم که در ۷ اکتبر راه افتاد و این کار از هرگونه توافق صلح در آینده جلوگیری خواهد کرد.» با این حال به نظر می‌رسد آنچه که آمریکا مذاکره مستقیم می‌نامد، بیشتر شامل بازگشت دوباره تشکیلات خودگردان و تلاش برای حذف حماس است. واشنگتن در تلاش است تا دولت حاکم بر غزه را تابع تشکیلات خودگردان فلسطین نموده و وضعیت این منطقه را به قبل از ژوئن ۲۰۰۷ برگرداند.

تلاش برای طرح مجدد معامله قرن

دولت بایدن از ابتدای روی کار آمدن به ویژه در شش ماه گذشته از جنگ غزه وانمود کرد که در حال طراحی سیاستی برای اعمال رویکرد دو دولتی و افزایش فشارها در این زمینه بر رژیم صهیونیستی است. اینکه آمریکا معتقد است مذاکره فلسطینی - صهیونیستی برای عضویت فلسطین باید با حمایت آمریکا باشد، نشان از آن دارد که بایدن همچنان مایل به ادامه چارچوب‌های معامله قرن بعد از اتمام جنگ غزه است. بایدن قبل از عملیات طوفان الاقصی قصد داشت تا سال ۲۰۲۴ بتواند عربستان سعودی را در ازای یک پیمان دفاعی با ایالات متحده، به سمت روابط رسمی با رژیم صهیونیستی سوق دهد.

این در حالی است که سیاستمداران فلسطینی به سیاست‌های آمریکا بدبین هستند. مصطفی برغوثی دبیرکل حزب ابتکار ملی فلسطین معتقد است: «رویکرد آمریکا هیچ معنایی ندارد مگر اینکه با سه چیز مرتبط باشد: پایان اشغالگری اسراییل، حذف شهرک‌های آن در کرانه باختری اشغالی و توافق در مورد اینکه مرزهای کشور فلسطین چگونه خواهد بود». احمد تیبی سیاستمدار فلسطینی در پارلمان رژیم صهیونیستی و مشاور سابق یاسر عرفات نیز بر آن است که «بایدن می‌تواند و باید جنگ را متوقف کند، اما او کار دیگری انجام می‌دهد. او به اسراییل مهمات می‌دهد تا جنگ را ادامه دهد».

نتیجه

ایالات متحده به عنوان عضو دائم شورای امنیت با رای منفی به قطعنامه عضویت دائم فلسطین در سازمان ملل به دنبال دو هدف عمده است. نخست، مذاکره مستقیم یا تلاش برای حذف حماس. آمریکا پذیرش عضویت دائم فلسطین را به مذاکره مستقیم بین طرف‌های فلسطینی با رژیم صهیونیستی منوط کرده است و از این راه سعی می‌کند با مرکز ثقل قرار دادن تشکیلات خودگردان، حماس را از فرایند سیاسی حذف کند. دوم اینکه آمریکا می‌خواهد مذاکرات دو طرف تحت نظارت این کشور انجام شود، احتمالا چنین چیزی به معنای ارائه مجدد طرح‌هایی از قبیل معامله قرن در دوره بعد از جنگ است.

سجاد مرادی کلارده، پژوهشگر روابط بین‌الملل

کد خبر 6084338

دیگر خبرها

  • حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است
  • واکنش حماس به ادعای انتقال مقر این جنبش به سوریه
  • صهیونیست‌های پنهان‌شده در یک خانه شکار نیروهای لبنانی شدند
  • اردن خود را متعهد به تأمین امنیت رژیم صهیونیستی می‌داند
  • شهادت و زخمی شدن ۸ لبنانی در حمله رژیم صهیونیستی
  • زیرپوست وتوی کشور فلسطین
  • هفته تعیین‌کننده برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید لبنان
  • شهادت یک نفر در حمله پهپادی اسرائیل به یک خودرو در لبنان + جزئیات
  • حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان
  • رویکرد متناقض آمریکا در قبال مساله فلسطین