Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-24@13:23:44 GMT

چرا باید حق‌الناس را رعایت کنیم؟

تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۴۶۸۳۴

رعایت حقوق دیگران در جامعه علاوه بر اطاعت خالق و سعادت اخروی، در سعادت و پیشرفت زندگی دنیوی افراد جامعه هم نقش مهم و بسزایی دارد. ناطقان: رعایت حقوق دیگران در جامعه علاوه بر اطاعت خالق و سعادت اخروی، در سعادت و پیشرفت زندگی دنیوی افراد جامعه هم نقش مهم و بسزایی دارد که بعضی از نتایج و آثار آن عبارتند از:


۱.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آرامش روحی و اطمیان درونی افراد جامعه

وقتی افراد جامعه به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و درصدد ادای حقوق یکدیگر باشند، در درون خود احساس آرامش واطمینان مثبت و خویشاوندی خواهند کرد که این مطلب در بالا بردن سطح رشد و پیشر فت جامعه بسیار موثر است.

۲. امنیت فردی و اجتماعی

بدون شک از مهمترین و تأثیرگذارترین اموری که به امنیت فردی و اجتماعی انسان‌ها کمک می‌کند، رعایت حقوق یکدیگر و احترام گذاشتن به حقوق دیگران و تجاوز نکردن به حریم فردی و خانوادگی و اجتماعی دیگران است.

۳. اقامه قسط و عدالت اجتماعی

همانطور که قبلا بیان شد دو مسئله حقوق و عدالت، ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند به طوری که راه رسیدن به عدالت توجه به حقوق دیگران و ادای آن حقوق است.

۴. اصلاح و آبادانی

با رعایت حقوق وانجام تکالیف الهی، زمینه اصلاح و آبادانی جامعه فراهم می‌شود. زیرا وقتی افراد جامعه بدانند که در برابر هر کار و زحمتی که می‌کشند، حق و حقوق آن‌ها به طور کامل ادا و استیفاء می‌شود و از این جهت هیچ اختلافی بین افراد جامعه نیست، انگیزه آن‌ها برای کار و تلاش و فراهم کردن زمینه‌های پیشرفت و آبادانی کشور بیشتر و بیشتر می‌شود.

۵. اصلاح و آبادانی

با ضرس قاطع می‌توان ادعا کرد که توجه به حقوق و ادای آن‌ها از مصادیق بارز و روشن معنویت است و بدون رعایت حقوق و انجام وظایف و تکالیف نسبت به خود و دیگران، هیچ معنویتی شکل نمی‌گیرد. به ویژه در نظام فکری و اخلاقی دینی که بزرگترین نقش در رسیدن به کمالات معنوی توجه به حقوق دیگران مطرح شده است.

۶. حفظ کرامت و آزادی انسان‌ها

در جامعه‌ای که افراد آن به حقوق خود و دیگران احترام می‌گذارند و آن‌ها را پاس می‌دارند یکی از نتایج اولیه آن این است که در چنین جامعه‌ای کرامت و شخصیت انسان‌ها حفظ شود و در کنار آن، زمینه برای آزادی انسان‌ها از بند‌های استبداد و استحمار و استثمار و استعمار و اسارت و دیکتاتوری فراهم می‌شود و بدین صورت انسان‌ها به آزادی شایسته که هدیه و عطیه الهی به انسان است نائل می‌شوند.

۷. جلوگیری از مفاسد اجتماعی

با رعایت حقوق در جامعه و برطرف کردن نیاز‌های طبیعی خود و دیگران از راه‌های صحیح و پسندیده، از فساد‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی و کلان جلوگیری می‌شود. به طور مثال امام سجاد علیه السلام در مورد توجه به غریزه جنسی می‌فرماید که اولاً این غریزه امر عظیم و مهمی است و ثانیاً چاره‌ای جز ارضاء و اشباع آن (از راه صحیح) نیست که این فرمایش حضرت نشان می‌دهد که باید نسبت به ادای حق غریزه جنسی مصمم و جدی بود، چرا که اگر نیاز‌های این غریزه از راه صحیح و پسندیده پاسخ داده نشود به صورت مفاسد و ناهنجاری‌های اجتماعی بروز و ظهور خواهد کرد.

۸. دوری و نجات از رذائل و خواهش‌های نفسانی

ادای حقوق و انجام تکالیف نسبت به اعضاء و جوارح همچون چشم، گوش، زبان و ... جلوی بسیاری از رذائل و خواهش‌های نفسانی مذموم و گناه آلود را می‌گیرد و اعضاء و جوارح انسان را به سوی رستگاری و سعادت هدایت و راهنمایی می‌کند.

۹. تعدیل و تکمیل قوای انسانی

وقتی انسان وظایف و تکالیف خود نسبت به خویشتن و اعضاء و جوارح خود را به خوبی انجام دهد و آن‌ها را از افراط و تفریط در خواسته‌ها و کشش‌ها حفظ کند و بدین وسیله حق آن‌ها را ادا کند به طور حتم، باعث تعدیل و تکمیل آن‌ها خواهد شد.

۱۰. فراهم شدن زمینه برای رشد استعداد‌های علمی و عملی افراد جامعه

با رعایت حقوق، توانایی‌ها و استعداد‌های انسان این امکان و زمینه را پیدا می‌کند که به کمال و رشد مطلوب و غائی خود برسند و از این جهت نقش حقوق بسیار مهم است.

۱۱. جامعیت نظام حقوقی اسلام

نظام حقوق اسلام نظامی کامل و فراگیر است، همانطور که در رساله حقوق امام سجاد علیه السلام هم مشهود است، (تازه اگر همه بخش‌های این رساله به دست ما رسیده باشد) نظام حقوقی اسلام از تنوع و گستردگی تحسین برانگیزی برخوردار است، به طوری که دراین نظام حقوقی، که تبلور آن را در رساله حقوق امام سجاد علیه السلام به وضوح می‌بینیم، هم به حق خالق توجه شده است و هم به حقوق مخلوقات، هم حق خود و هم حق دیگران، هم حقوق دوست و هم حقوق دشمن، هم حقوق فردی و هم حقوق اجتماعی و هم حقوق بشر و هم حقوق بین الملل و هم حقوق سیاسی. منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: حق الناس ، خالق ، سعادت اخروی

منبع: ناطقان

کلیدواژه: حق الناس خالق سعادت اخروی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۴۶۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی

کارشناس مسائل فرهنگی معتقد است: عادی‌انگاری در موضوع حجاب فضا را برای ارتکاب جرایم بازتر می‌کند و امنیت روانی جامعه مورد تهدید جدی قرار می‌گیرد. در شرایط فعلی طرح نور زمینه‌ای برای رفتار مسالمت‌آمیز با افرادی است که حجاب را سبک شمرده‌اند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، برخی معتقدند برای مبارزه با بی‌حجابی تنها اقدام فرهنگی کفایت می‌کند و لازم نیست از اقدامات سلبی استفاده شود، چراکه این نوع فعالیت‌ها راه درستی برای امر به معروف حجاب نخواهد بود. از سوی دیگر برخی بر این باورند که در عین حال که موضوع عفاف و حجاب به عنوان هنجاری اجتماعی نیازمند فعالیت‌ها فرهنگی و ویژه است، اما ضرورت دارد در مقام اجرا و عملیات نیز با هر نوع کوتاهی در زمینه عفاف و حجاب در سطح جامعه برخورد شود.

خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگو با دکتر محمدحسین موسوی، استاد دانشگاه و کارشناس فرهنگی، به بررسی زمینه‌های فرهنگی و عملیاتی عفاف و حجاب و اجرای طرح نور پرداخته است.

عادی‌انگاری در موضوع حجاب فضا را برای ارتکاب جرایم بازتر می‌کند

از آنجایی که مدتی است طرح نور به منظور رعایت حجاب در جامعه اجرا شد، به اعتقاد شما آیا اجرای چنین طرحی می‌تواند حل‌کننده مسئله عفاف و حجاب در جامعه باشد و این موضوع را به عنوان هنجار اجتماعی فراگیر کند؟

برای آغاز بحث درباره حجاب باید به دلایل اجرای طرح نور پرداخت. پرسشی که در زمینه حجاب مطرح می‌شود این است که تا چه زمانی قرار است نسبت به عدم رعایت حجاب در جامعه بی‌اعتنا بود و این گونه مسائل در حوزه عفاف و حجاب را عادی فرض کرد؟

این در حالی است که هر نوع عادی‌انگاری در موضوع عفاف و حجاب در نهایت فضا را برای ارتکاب جرایم  بازتر می‌کند و در نتیجه آرامش و امنیت روانی جامعه و خانواده‌ها بر هم خورده و مورد تهدیدهای جدی قرار می‌گیرد. بنابراین در شرایط فعلی طرح نور زمینه‌ای برای رفتار مسالمت‌آمیز با افرادی است که حجاب را به عنوان یک هنجار اجتماعی سبک شمرده‌اند.

قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد

در اجرای طرح نور یک بار دیگر نیروهای حافظ امنیت و حریم عمومی وارد عمل شدند. اجرای طرح از سوی این بخش جامعه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

قبول مسئولیت از سوی نیروهای حافظ امنیت و حریم عمومی قابل ستایش است و با وجود اینکه این گروه مدتی از سوی برخی مغرضان مورد ظلم قرار گرفتند، اما باز هم برای تأمین و حفظ آرامش و امنیت جامعه در میدان حاضر شده‌اند.

این نکته طبیعی است که طبق حکم عقلانی، دینی و اعتقادی باید امور اجتماعی و فرهنگی مورد رصد و اصلاح قرار بگیرد و در این زمینه موضوع حجاب دارای جایگاه ویژه و مهمی است که نباید مورد غفلت باشد.

فعالیت فرهنگی همراه با اقدام اجرایی و اجتماعی

برخی معتقدند هنوز هم با فرهنگ‌سازی می‌توان در ترویج حجاب به موفقیت‌هایی رسید. به اعتقاد شما جایگاه زمینه‌سازی فرهنگی در این مقوله اجتماعی کجاست؟ آیا می‌توان با فعالیت فرهنگی، زمینه رعایت حجاب را فراهم کرد و یا هم‌زمان نیازمند فعالیت عملی هستیم؟

مردم کشور ما از دیرباز مردمی اهل عفت و حیا بوده‌اند و همین نکته زمینه‌ای است که برای ترویج حجاب می‌توان از آن بهره برد. درواقع چون زمینه گرایش به عفت و حیا در وجود و فطرت مردم ما نهادینه شده، از همین منظر می‌توان نسبت به ترویج حجاب اقدام کرده و هر فعالیت فرهنگی بر همین مبنا گذاشته شود.

 

دقت داشته باشید که فرهنگ ایرانی ما برگرفته از آموزه‌های دینی و اسلامی است و به همین دلیل است که موضوع پوشیدگی و حیا از اصول اصلی و جدی در جامعه و فرهنگ ایرانی به حساب می‌آید. هر انسان غیرتمند و دارای عقل سلیم، چه زن باشد و چه مرد، می‌داند که حیا لازمه حیات و زندگی سالم و امن و است و از این منظر هم فرد، هم خانواده و هم جامعه در امنیت روانی و آرامش فکری خواهد بود.

به همین علت نباید به دلیل برخی برخوردها در مقوله فرهنگ از موضوع عفاف و حجاب اغفال شود. زیرا بسیاری از کسانی که در جامعه ما حجاب را به طور کامل رعایت نمی‌کنند، خودشان به آموزه‌های دینی و اسلامی باور دارند و این رفتار آنها ناشی از عناد با نظام و کشور نیست، بلکه لازم است با این افراد رفتاری مهربانانه و از روی محبت و آرامش داشت و با دوستی و مدارا نکات حجاب و حیا را به آنها گوشزد کرد.

در طرح نور همان طور که از نام آن بر می‌آید،  لازم است راه و مسیر حرکت روشن و نورانی باشد. در این طرح دختران و زنانی که موضوع حجاب را به عنوان یک هنجار اجتماعی مورد غفلت قرار داده و سبک می‌دانند، باید مانند خواهر و دختر خودمان در نظر گرفته شوند و از اینکه کسی خود را برتر و بهتر از دیگری بداند و با خشونت بخواهد ترویج حجاب کند، باید پرهیز شود.

با چنین رفتار مسالمت‌آمیزی می‌توان زمینه تقویت و رشد نگرش صحیح به رعایت حجاب را فراهم کرد. در واقع هر نوع پیشرفت و دستیابی به اهداف طرح نور، در گروی دوستی و رفتار صلح‌آمیز با افرادی است که هنجار اجتماعی حجاب را سبک می‌شمرند و به درستی اصول پوشیدگی را در رفت و آمدهای خود در جامعه رعایت نمی‌کنند.

جذب حداکثری در حوزه حجاب با تعریف طیف گسترده‌ای از پوشش دینی

 

کار عملیاتی از بدنه دولت آغاز شود

در زمینه عملیاتی کردن مبارزه با بی‌حجابی نیز شیوه‌ها و راهکارهای متنوع و بعضاً مخالفی ارائه می‌شود. اما در طرح فعلی که با عنوان طرح نور شناخته می‌شود، چه پیشنهادی برای رسیدن بهتر به نتیجه پیشنهاد می‌دهید؟

برای اجرای طرح نور خوب است کار عملیاتی از نهادهای زیر مجموعه دولت آغاز شود و همزمان رسانه‌ها با اقدام فرهنگی همراهی کنند. به این صورت که دولت، طرح نور را در سازمان‌ها و نهادهایی که تحت پوشش دارد اجرا کند. وقتی اقدام از بدنه دولتی آغاز شود، مردم بهتر در رعایت هنجار حجاب مجاب خواهند بود.

رسانه‌هایی که با ترویج فرهنگ حجاب و اجرای طرح نور مخالفت می‌کنند عموماً یا درک درستی از مسائل ندارند و نسبت به موضوع عفاف و حجاب کم اطلاع هستند یا غرض‌ورزی دارند و آب به آسیاب دشمن می‌ریزند.

در صورتی که زاویه گرفتن رسانه‌ای با موضوع حجاب در اثر کم اطلاعی باشد، باید توجه داشت مجموعه‌هایی که به مسائل کلان جامعه ورود می‌کنند، باید از زمینه فکری و اطلاعی درست و دقیقی بهره‌مند باشند و بی‌اطلاعی در مورد کلان موضوع حجاب چندان پذیرفته شده نیست.

اگر هم رسانه‌ای قصد غرض‌ورزی دارد و در جریان جنگ شناختی، موضع خود را به سمت دشمن متمایل کرده، باید مورد سؤال و اشکال قرار بگیرد که بر چه اساسی در نظام جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند و از بیت‌المال مسلمین ارتزاق دارد اما تیشه بر ریشه سبک زندگی جوانان و نهاد خانواده‌های این جامعه می‌زند.

تبیین هنجار اجتماعی حجاب نیازمند فعالیت گسترده فرهنگی است

چه زمینه‌های فرهنگی برای ترویج این امر وجود دارد که می‌تواند بهانه و عاملی باشد تا ضرورت رعایت عفاف و حجاب تبیین شود؟

در طرح نور دختران و زنانی که موضوع حجاب را به عنوان یک هنجار اجتماعی مورد غفلت قرار داده و سبک می‌دانند، باید مانند خواهر و دختر خودمان در نظر گرفته شوند و از اینکه کسی خود را برتر و بهتر از دیگری بداند و با خشونت بخواهد ترویج حجاب کند، باید پرهیز شود.

 

یکی از نکات بسیار مهم در رعایت حجاب در جامعه این است که برای همه مردم تبیین شود که حجاب یک موضوع شخصی و خصوصی نیست تا برخی افراد گمان کنند می‌توانند حجاب را به طور فردی رعایت کنند یا خیر. یعنی برخورد سلیقگی درباره رعایت حجاب موضوعی منتفی است.

همان طور که فواید رعایت قوانین اجتماعی به تمام مردم مربوط می‌شود و آثار جمعی دارد، رعایت حجاب هم این گونه است. پس اگر یکی از مردم جامعه حجاب را رعایت کند، بهره‌ای خواهد داشت که هم به خود او خواهد رسید و هم به تمام مردم جامعه. عدم رعایت این هنجار اجتماعی نیز همین گونه است و آسیب‌های ناشی از بی احترامی به اراده اجتماعی، هم خود فرد را درگیر خواهد کرد و هم مردم اجتماع را.

در این مورد لازم است گروه‌های فرهنگی به خصوص رسانه‌ها و افرادی که تریبون‌هایی را در اختیار دارند دست به کار شوند و در اقدامی هماهنگ و بیش از پیش در زمینه ترویج حجاب فعال شوند. زیرا حجاب یک وظیفه عمومی است و تنها به مسلمانان مربوط نیست که درباره حکم اسلامی آن به تنهایی بحث و گفت‌وگو شود. بلکه حتی غیر مسلمانان نیز باید این هنجار را در سطح جامعه رعایت کنند، حتی اگر در خانواده و در فضاهای شخصی خود ملزم به رعایت نیستند.

دو زمینه مهم برای فرهنگ‌سازی حجاب: گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی

نکته قابل توجه برای ترویج حجاب آن است که مردم کشور ما از دیرباز مردمی اهل عفت و حیا بوده‌اند و همین نکته زمینه‌ای است که برای ترویج حجاب می‌توان از آن بهره برد. درواقع چون زمینه گرایش به عفت و حیا در وجود و فطرت مردم ما نهادینه شده، از همین منظر می‌توان نسبت به ترویج حجاب اقدام کرده و هر فعالیت فرهنگی بر همین مبنا گذاشته شود.

نکته دیگر خانواده‌دوستی و پایبندی مردان و زنان سرزمین ما به نهاد خانواده است. همین رویکرد مهم موجب شده که دفاع از کیان خانواده برای افراد بسیار مهم باشد.

رعایت حجاب نیز تثبیت‌کننده بنیان‌های خانوادگی است و در مقابل عدم رعایت آن تهدیدی برای اعضای خانواده اعم از همسران و فرزندان محسوب می‌شود. در نتیجه رویکرد دیگری که می‌تواند به عنوان زمینه فرهنگ‌سازی عفاف و حجاب مورد استفاده قرار بگیرد، مسئله خانواده و حفاظت از حریم این نهاد مهم است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • وزیر کشور: افراد انگشت شماری در برابر قانون مقاومت می‌کنند
  • زمینه‌های فرهنگ‌سازی حجاب؛ گرایش ذاتی به حیا و خانواده‌دوستی
  • وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد
  • گشت ارشاد تنها راه مقابله با بی‌حجابی عامدانه/ امر به معروف با نگاه از بالا به پایین منجر به بی‌نظمی اجتماعی می‌شود
  • برای خود و دیگران خودسرانه دارو تجویز نکنیم!
  • ویژگی‌های افراد پر انرژی
  • امام گفتند امروز، موضوع‌شناسی هم کار فقیه است!
  • مسدود شدن ۲۱ صفحه اینستاگرامی هنجارشکن
  • اختلال اضطراب اجتماعی چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • رعایت حقوق بشر در ادبیات سعدی به خوبی تبیین شده است