Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-16@07:59:52 GMT

تروییکای اروپایی به نفع برجام-علیه ترامپ

تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۴۶۳۰۳۶

تروییکای اروپایی به نفع برجام-علیه ترامپ

ساعت24- جمهوری اسلامی ایران طی هفته گذشته گام پنجم کاهش تعهدات را برداشت و اعلام کرد که در مسأله هسته‌ای دیگر محدودیتی برای خود قائل نیست. طی این بیانیه که «گام آخر» خوانده شده، دولت ایران آورده است که تهران همچنان به همکاری کامل خود با آژانس، بر اساس برجام و توافق‌های دیگری که با این نهاد بین‌المللی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس بخش فنی برجام بجز برخی قسمت‌های خاص کنار گذاشته شده اما بخش نظارتی آن همچنان فعال است و به همین دلیل هم اروپایی‌ها هنوز مرگ برجام را نپذیرفته‌اند. پس از برداشته شدن گام آخر کاهش تعهدات که دقیقا دو روز پس از ترور سردار سلیمانی بود، آمریکایی‌ها واکنش تندی نشان دادند و رئیس‌جمهور آمریکا در سخنرانی خود از تروئیکای اروپایی، چین و روسیه خواست که از برنامه جامع اقدام مشترک خارج شوند. اظهاراتی که ترامپ پس از حمله موشکی ایران به «عین الاسد» به زبان آورد، یک روز بعد بار دیگر از سوی معاون او تکرار شد. مایک پنس روز پنجشنبه 19 دی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فاکس گفت: «رئیس‌جمهوری قرار است ظرف روزهای آینده با متحدان اروپایی تماس بگیرد و از آنها بخواهد که از توافق فاجعه‌بار هسته‌ای با تهران خارج شوند و از ایران درخواست کنند که از تاریخچه طولانی دمیدن بر خشونت تروریستی و بلندپروازی هسته‌ای دست بکشد و به خانواده جهانی بپیوندد». این اظهارات پس از آن بیان می‌شود که «کلی کرافت»، سفیر آمریکا در سازمان ملل، در نامه‌ای به شورای امنیت گفته که ایالات متحده «آماده است بدون پیش‌شرط وارد مذاکره جدی با ایران شود؛ با این هدف که جلوی خطرات بیشتر برای صلح و امنیت بین‌الملل گرفته شود یا جلوی افزایش تنش‌ها توسط حکومت ایران گرفته شود».

بی‌اعتمادی ایران به آمریکا

در واکنش به این نامه آمریکایی‌ها، سفیر ایران نزد سازمان ملل اعلام کرد که اظهارات آمریکایی‌ها «باورناپذیر» است. مجید تخت روانچی گفت: «متاسفانه دولت آمریکا در چند روز گذشته به یک اقدام تروریستی و زشت دست زد و سردار بزرگ جمهوری اسلامی ایران سردار قاسم سلیمانی را به شهادت رساند و فصل جدیدی را از خصومت با مردم ایران باز کرد». نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اضافه کرد: «بنابراین وقتی اینها را در کنار هم قرار می‌دهیم و می‌شنویم که ادعای همکاری دارند و در همان جلسه هم بر تشدید تحریم‌ها تاکید می‌کنند، ادعای آنها باور کردنی نیست». روانچی افزود: «دولت آمریکا اهل گفت‌وگو نیست و اهل خصومت با مردم ایران است و تا زمانی که به این خصومت ادامه می‌دهد، صحبت از همکاری، مسموع و قابل فهم نیست و مردم ایران با این صحبت‌ها بازی نمی‌خورند».

مخالفت اروپایی‌ها با درخواست ترامپ

پاسخ اروپایی‌ها نیز به پیشنهاد رئیس‌جمهور و معاون رئیس‌جمهور چندان مثبت نبود. فرانسه می‌گوید به رغم درخواست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا به برجام پایبند می‌ماند. انیس ون درمول، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه گفت: «فرانسه در چارچوب توافق وین در مورد برنامه هسته‌ای ایران، به این توافق پایبند می‌ماند». خانم ون درمول افزود: «فرانسه در همکاری با دیگر طرف‌های برجام به رعایت کامل تعهدات خود در این زمینه ادامه می‌دهد». ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه نیز روز دوشنبه گفته بود که برجام هنوز زنده است. بریتانیا نیز درخواست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا را مبنی بر خروج دیگر کشورهای باقیمانده در برجام رد کرده است. به نوشته ایرنا، دومینیک راب توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی را برای «امنیت مشترک و جلوگیری از اتمی شدن ایران» مهم ارزیابی کرده و گفته است که بریتانیا قصدی برای خروج از برجام ندارد. همچنین وزارت امور خارجه روسیه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده است که «مسکو نه تنها موافق درخواست رئیس‌جمهور آمریکا نیست بلکه از کشورهای باقیمانده در برجام درخواست می‌کند همچنان در برجام باقی بمانند و از هر ظرفیتی برای حفظ این توافق هسته‌ای بهره گیرند». سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز واکنشی مشابه دیگر کشورهای اروپایی نشان داده و گفته است که «هدف ما هنوز هم حفظ توافق هسته‌ای است، چراکه ما بر این باوریم که ابزاری برای جلوگیری ایران از دستیابی به تسلیحات هسته‌ای است». به رغم این اظهار نظرها، اروپایی‌ها موضع خوبی نسبت به گام آخر کاهش تعهدات ایران ندارند. لودریان روز جمعه در این باره مدعی شد که «اگر آن‌ها (ایران) به ضایع کردن توافق وین ادامه دهند، در یک زمان نسبتا کوتاه، بین یک و دو سال، می‌توانند به یک سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند که یک گزینه نیست». وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار است در یک نشست فوق‌العاده درباره بحران جاری ایران گفت‌وگو و همفکری کنند. سه کشور اروپایی پیشتر درباره فعال‌ شدن «مکانیسم حل اختلاف» مندرج در بند 36 برجام هشدارهایی داده بودند. به نتیجه نرسیدن مکانیسم در نهایت به فعال‌سازی بند 37 یا «مکانیسم ماشه» منجر می‌شود. بر اساس «مکانیسم ماشه» که در بند 37 برجام آمده است، در صورت اختلاف و نقض پایبندی به توافق، امضاکنندگان این توافق کمیسیون مشترک تشکیل می‌دهند. چنانچه در این کمیسیون اختلاف حل‌وفصل نشود، موضوع به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع خواهد شد. در صورتی که شورای امنیت ظرف 30 روز به تعلیق تحریم‌ها رای ندهد، تحریم‌ها در چارچوب قطعنامه‌های قبلی شورای امنیت خود به خود باز خواهند گشت.

خطر تندروی و ناآگاهی

در این شرایط که تحریم از یک سو و تنش منطقه‌ای از سوی دیگر بر کشور سایه افکنده، بازگشت تحریم‌های سازمان ملل و اجماع جهانی بر سر متوقف کردن ایران میسر نخواهد بود مگر با قطع همکاری جمهوری اسلامی با آژانس. این اقدام که به منزله تغییر «دکترین هسته‌ای» است از لغو اجرای پروتکل الحاقی آغاز می‌شود و بعد با لغو توافق پادمانی و NPT ادامه می‌یابد؛ مساله‌ای که برخی تندروها در ایران خواستار آن هستند و می‌تواند آینده کشور را به طور جدی دچار مشکل کند. ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در این باره می‌گوید: «ممکن است در گام بعدی کاهش تعهدات برجام نیز خروج از NPT را در دستور کار قرار دهد که کاملا با منطق هم مطابقت دارد». این اظهارنظر در حالی مطرح می‌شود که گام پنجم گام آخر خوانده شده و دولت اعلام کرده به همکاری با آژانس ادامه می‌دهد.

منبع: روزنامه آرمان ملی

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۶۳۰۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترامپ هم رئیس‌جمهور بود ایران به رژیم صهیونیستی حمله می‌کرد

ایسنا/اصفهان یک استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان، گفت: بر فرض که ترامپ هم در حال حاضر رئیس‌جمهور بود باز هم ایران به صهیونیست‌ها پاسخ می‌داد و به رژیم صهیونیستی حمله می‌کرد.

علی امیدی در گفت‌وگو با ایسنا درباره ادعای دونالد ترامپ مبنی بر اینکه «اگر من رئیس‌جمهور آمریکا بودم ایران به اسرائیل حمله نمی‌کرد»، اظهار کرد: در آستانه انتخابات معمولاً رقبای انتخاباتی ادعاهای غیرمعمول زیاد می‌کنند به خصوص دونالد ترامپ که در این مواقع به گزافه‌گویی روی می‌آورد و حتی در دوران ریاست جمهوری خود ادعاهای گزاف و غیرواقع، زیاد انجام می‌داد و بر اساس دستگاه‌های راستی آزمایی یکی از دروغ‌گوترین رؤسای جمهور تاریخ آمریکا دونالد ترامپ محسوب می‌شود. ترامپ یک شخصیت پوپولیستی دارد و برای جلب آراء بیشتر فکر می‌کند اگر چنین ادعاهایی کند می‌تواند رأی بخش خاکستری جامعه آمریکا را به سمت خود جذب کند.

وی افزود: یکی از شعارهایی که ترامپ در کمپین‌های انتخاباتی می‌دهد بیان مواضع ضد جنگ است و اعتقاد دارد دموکرات‌ها، آمریکا را درگیر جنگ‌های مختلف کرده‌اند و او کسی است که سعی می‌کند آمریکا را از جنگ دور نگه دارد و اگر جنگ‌هایی وجود دارد که نمی‌تواند کشور را از آن خارج کند بار اصلی جنگ را از روی دوش آمریکا بر می‌دارد و کاری می‌کند متحدین بیشترین هزینه را به دوش بکشند.

این استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان، تصریح کرد: معتقدم چنین ادعاهایی بیشتر جنبه تبلیغی دارد. ترامپ ۴ سال رئیس‌جمهور بود و سردار سلیمانی را به رشهادت رساند، اما ایران در همان زمان به پایگاه عین الاسد حمله موشکی کرد و هیمنه ایالات متحده را شکست. البته درست است که این حمله خسارت جانی برای امریکا نداشت، اما همیشه نباید خسارت جانی معیار یک برخورد نظامی موفق و رابطه قدرت قرار گیرد. در این حمله آمریکایی‌ها از ترس به زیر زمین پناه بردند و ترامپ همان‌جا اعلام کرد اقدامی علیه ایران انجام نمی‌دهیم.

امیدی گفت: اگر آمریکا در آن زمان اقدامی علیه ایران انجام می‌داد ایران واکنش نشان می‌داد. در قضیه جنگ اوکراین اگر ترامپ هم رئیس‌جمهور بود روسیه باز هم به اوکراین حمله می‌کرد و برداشت رهبران روسیه حمله قطعی به اوکراین بود. ادعای کنونی ترامپ این است که می‌تواند به جنگ روسیه و اوکراین پایان دهد که باید پرسید چگونه می‌خواهد این کار را انجام دهد؟ باید امتیاز سرزمینی به روسیه بدهد تا جنگ تمام شود که منطقی به نظر نمی‌رسد. جامعه آمریکا و سیاستمداران بزرگِ این کشور نمی‌پذیرند که چنین صلحی انجام شود.

وی اظهار کرد: بر فرض که ترامپ هم در حال حاضر رئیس‌جمهور بود باز هم ایران به صهیونیست‌ها پاسخ می‌داد و به اسرائیل حمله می‌کرد. مداخله نظامی برای آمریکا تبعات سنگینی دارد و ایران در حال حاضر تنگه هرمز را در اختیار دارد و این یک اهرم فشار علیه غرب است.

این استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان، ادامه داد: ترامپ در نظرسنجی‌ها جلو است، اما با اختلاف کم. در کل نمی‌توان به این نظرسنجی‌ها اعتماد کامل کرد. در آمریکا بخشی از جامعه طرفدار دموکرات‌ها و بخش دیگر طرفدار جمهوری‌خواهان هستند، اما بخش سومی هم در این جامعه وجود دارد که به قشر خاکستری معروف هستند که در سرنوشت انتخابات نقش اساسی دارند. ترامپ فکر می‌کند هرچه دروغ بزرگ‌تری بگوید بیشتر رأی برای خود جمع می‌کند. ترامپ به خوبی درک کرده که جامعه آمریکا ضد جنگ است و به همین دلیل شعارهای ضد جنگ سر می‌دهد.

امیدی در پاسخ به این سؤال که فکر می‌کنید رژیم صهیونیستی به حمله ایران پاسخ نظامی می‌دهد، گفت: احتمال پاسخ رژیم صهیونیستی ضعیف است که دلایل مختلفی دارد. آن‌گونه که خودِ صهیونیست‌ها ادعا می‌کنند حمله ایران به آنان خسارت جانی و مالی در پی نداشته است و بیش‌تر خسارت هیثیتی و روانی به اسرائیل وارد شد که البته از نظر ایران کفایت می‌کند. به همین علت دلیلی ندارد پاسخ نظامی به ایران دهند. همچنین صهیونیست‌ها محاسبه می‌کنند که لزومی ندارد در چند جبهه بجنگند چون می‌دانند اگر با ایران درگیر شوند آسیب‌پذیری آنان افزایش می‌یابد.

وی افزود: در ضمن صهیونیست‌ها می‌بینند که آمریکا پا پس کشیده و به صراحت گفته‌ که در حمله به ایران مشارکت نمی‌کند و نباید تشدید تنش صورت گیرد. این رژیم همچنین می‌بیند که در شورای امنیت چندان پشت او را نمی‌گیرند و بهتر است از حمله پرهیز کنند. اگر رژیم صهیونیستی واکنش نشان دهد قطعاً ایران پاسخ می‌دهد و برای دو طرف هزینه‌ها سنگین می‌شود. ایران باید پدافند هوایی خود را تقویت کند و بر اساس این استدلال‌های چهارگانه احتمال حمله متقابل اسرائیل ضعیف است. البته گاهی دولت‌ها رفتار عقلایی ندارند و در کابینه نتانیاهو افراد راست افراطی وجود دارند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کربی: شرایط فعلی منطقه، نتیجه خروج ترامپ از برجام است
  • آمریکا : شرایط فعلی منطقه، نتیجه خروج دولت ترامپ از برجام است
  • کاخ سفید: شرایط فعلی منطقه، نتیجه عملکرد ترامپ با برجام است
  • کربی: شرایط فعلی منطقه، نتیجه خروج دولت ترامپ از برجام است
  • ترامپ هم رئیس‌جمهور بود ایران به رژیم صهیونیستی حمله می‌کرد
  • اولیانوف: رویدادهای خاورمیانه یکی از نتایج امتناع غرب از احیای برجام است
  • اولیانوف: رویدادهای خاورمیانه از نتایج امتناع غرب برای جلوگیری از احیای برجام است
  • اولیانوف: رویدادهای خاورمیانه از نتایج تصمیم آمریکا و اروپا برای جلوگیری از احیای برجام است
  • مذاکرات هسته‌ای باید دقیق روایت شود
  • واکنش ترامپ به حملات ایران علیه اسرائیل