Web Analytics Made Easy - Statcounter

مقدم به عوارض استرس در بلایای طبیعی بر کودکان اشاره کرد و توضیح داد: کودکان ممکن است از طریق ناخن جویدن، مکیدن انگشت، شب ادراری و رفتارهایی از این قبیل بروز دهند. چراکه مانند افراد بزرگسال نمی‌توانند خود را قانع کرده و دوباره زندگی عادی را شروع کنند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ در شرایط بحران، کودکان آسیب پذیرترین بخش جامعه هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درد و رنج از دست دادن خانواده و دوستان و خانه و کاشانه آن‌ها را در شوک فرو می‌برد و اگر به درستی با آن‌ها ارتباط برقرار نشود، زندگی و آینده‌شان از دست می‌رود. 

کودکی را تصور کنید که در آرامش کنار خانواده‌اش زندگی می‌کند، تلویزیون می‌بیند، با دوستانش بازی می‌کند و ‌به مهدکودک یا مدرسه می‌رود اما یک‌دفعه خانه و زندگی‌شان زیر آب می‌رود. حالا دیگر نه از آرامش خبری هست و نه از تلویزیون دیدن و بازی کردن و مدرسه و مهد رفتن.

در شرایط سیل حتی کودکان نمی‌توانند سر وقت غذا بخورند یا بخوابند و پدر و مادری که تا دیرزو برای رفاه حال او تلاش می کردند نیز در حال تلاش برای نجات دادن خانه و زندگی هستند.

کودکان توان روحی‌شان برای تحمل این شرایط سخت و کمتر است و درک‌شان از شرایط اطراف نیز بسیار متفاوت از آن چیزی‌ است که بزرگ‌ترها می‌بینند و می‌فهمند. بنابراین در چنین شرایطی بسیاری از آسیب‌های روحی و روانی به سراغ آن‌ها می‌آید که ممکن است تا آخر عمر با آن‌ها همراه باشد. به همین خاطر است که باید برنامه‌ریزی‌هایی را برای کمک و رسیدگی به مردم آسیب‌دیده از سیل در نظر بگیریم تا شرایط روحی و روانی آنان لطمه کمتری ببیند. 

در این رابطه با نسرین مقدم، روانشناس کودک، در خصوص آسیب‌هایی که حوادث طبیعی بر روان کودکان‌مان می‌گذارد گفت‌وگو کردیم که در ادامه می خوانید.

مقدم با بیان اینکه بچه‌ها به این خاطر که توان روحی و جسمی بسیار کمتری نسبت به بزرگ‌ترها دارند، گفت: این گروه از جامعه آسیب‌پذیرتر هستند و باید هرچه زودتر از شرایط بحران مثل چادرنشینی، در گل و لای فرورفتن، گرسنگی و نداشتن دارو و امکانات پزشکی خارج شوند. 

او با بیان اینکه یکی از اقداماتی که می‌شود در این شرایط انجام داد سپردن کودکان برای مدت کوتاهی به بستگان یا آشنایان در شهرهای امن است، توضیح داد: در این شرایط بچه‌ها وضعیت به سامانی خواهند داشت و از شرایط بحرانی و درد و رنج تا دود زیادی دور می‌شوند.

این روانشناس کودک در پاسخ به اینکه با دلتنگی و بی‌قراری کودک در صورت دور بودن از والدین چه می‌توان کرد، خاطرنشان کرد: طبیعتا بچه‌ها، دور از خانواده احساس دلتنگی می‌کنند اما قرار گرفتن در یک محیط امن و آرام برای مدت کوتاه، آسیب‌های بحران را برای آن‌ها کمتر می‌کند. ضمن اینکه ضرورت دارد حتما خانواده‌ای که بچه به او سپرده می‌شود،  مورد اعتماد باشد و پدر و مادر با او در ارتباط باشند تا دوری از خانواده، عوارض کمتری داشته باشد.

مقدم با تاکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین آسیب‌های روان‌شناختی که کودکان حادثه دیده را تهدید می‌کند، عارضه «استرس پس از سانحه» یا «PTSD»  است، گفت: این اختلال برای افرادی اتفاق می‌افتد که در معرض یک سانحۀ ناگوار بوده‌ و از مرگ رهایی یافته‌اند. سپس هر محرکی که یادآور آن واقعه و پیامدهای مربوط به آن باشد، به شدت آنها را دچار استرس خواهد کرد.

او افزود: کودکانی که در حوادث مربوط به سیل اخیر درگیر بوده‌اند، اگر تحت درمان توسط متخصصان روان‌شناسی قرار نگیرند، استرس و اضطراب آنها به طرز صحیح تخلیه نشود و به مرور زمان با شرایط سازگار نشوند، ممکن است با دیدن ابری شدن هوا و باریدن باران، دوباره استرسی بسیار شدید به خاطر ترس ناشی از سیل گذشت را تجربه کنند. 

این روانشناس به عوارض استرس در بلایای طبیعی بر کودکان اشاره کرد و توضیح داد: کودکان ممکن است از طریق ناخن جویدن، مکیدن انگشت، شب ادراری و رفتارهایی از این قبیل بروز دهند. چراکه مانند افراد بزرگسال نمی‌توانند خود را قانع کرده و دوباره زندگی عادی را شروع کنند. 

مقدم با اشاره به اینکه افسردگی پس از سانحه از دیگر موضوعات جدی است که کودکان سیل‌زده را  تهدید می‌کند، عنوان کرد: چون کودک تمام وقت خود را در محیطی می­‌گذراند که آسیب­‌های زیادی را تجربه کرده و تمام مردم در حال تجربۀ یک سوگ اجتماعی هستند. همین موضوع باعث می‌­شود که کودکان دچار گوشه­‌گیری، بی‌­قراری، گریه کردن­‌های مداوم و مواردی از این قبیل شوند.

او در پایان به حساسیت کودکان تاکید کرد و گفت: والدین باید به صحبت‌های کودکان در خفا توجه کنند و برای آن پاسخ مناسبی داشته باشند. به عنوان مثال طبیعی است برای کودک در هر سنی سوال پیش بیاید که چرا این بلاها به سر او و خانواده‌اش آمده؟ مگر خدا آن‌ها را دوست ندارد؟ در این مواقع بسیار مهم است برای کودکان با زبان خودشان توضیح داده شود که این نعمت خداست که به‌خاطر برنامه‌ریزی نکردن و مدیریت درست نداشتن، تبدیل به مصیبت شده است. این باعث می‌شود که بچه‌ها هم نگاه خداشناسانه درستی داشته باشند و هم این ذهنیت را داشته باشند اگر آدم‌ها کارشان را درست انجام ندهند، چه مشکلاتی پیش می‌آید.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: استرس افسردگی سیل کودکان سانحه خبرگزاری برنا روانشناس روانشناس کودک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۳۶۰۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر مهم درباره یارانه کودکان شیرخوار؛ طرح یسنا چیست و چه کسانی آن را دریافت می‌کنند

 معاون تعاون کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: در طرح یسنا، امنیت غذایی تعداد بیشتری از مادران و نوزادان مورد توجه قرار گرفته است.

طبق گزارش مهر، وی بیان داشت: در مرحله اول طرح یسنا مادران دهک اول درآمدی جامعه زیرپوشش قرار گرفتند و در مرحله دوم سه دهک تحت پوشش قرار می‌گیرند.

دانشی افزود: مادران سه دهک اول درآمدی می‌توانند با ورود به برنامه کاربردی «شما» کد ملی سرپرست خانوار را وارد و از وضعیت خود مطلع شوند و افراد مشمول این طرح می‌توانند از تمام فروشگاه‌های طرف قرارداد با کالابرگ الکترونیکی خرید خود را انجام دهند.

وی تصریح کرد: یارانه ۴۰۰ هزارتومانی مادران در مرحله دوم طرح، به ۶۰۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت و مادران مشمول طرح یسنا، می‌توانند از بسته‌های حمایتی پیش‌بینی‌شده که شامل لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزی‌جات، میوه‌جات و سبزی‌ها و بسته بهداشتی شامل پوشک، شامپو، صابون و شوینده‌های بهداشتی برای کودک و مادر است تا مبلغ حدود ۶۰۰ هزار تومان به‌صورت رایگان خرید کنند.

همه چیز درباره طرح یسنا

دی‌ماه سال گذشته وزارت تعاون و با همکاری بنیاد کرامت آستان قدس رضوی، برای تغذیه مضاعف مادران باردار یا دارای فرزند شیرخوار «طرح یسنا» را به مرحله اجرا درآورد. طرحی که به‌واسطه آن مادران باردار یا دارای کودک شیرخوار (زیر ۲ سال) که در دهک یک درآمدی قرار داشتند به شکل ماهانه از دولت یارانه دریافت می‌کنند. این طرح یکی از طرح‌های سه‌گانه دولت سیزدهم برای ارتقا امنیت غذایی (کالابرگ الکترونیکی، کودکان نیازمند یارانه مضاعف و طرح یسنا) است که در قالب یارانه مضاعف به افراد کم‌درآمد جامعه تعلق‌گرفته است تا امنیت غذایی آنها تأمین شود.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، در مرحله نخست این طرح، ۲۷ هزار مادر شناسایی شدند که از این میان ۲۲ هزار نفرشان مشمول دریافت این یارانه مضاعف بودند. از سال گذشته مبلغ ۴۰۰ هزار تومان به یارانه دریافتی این مادران اضافه شد تا به واسطه آن بتوانند با خرید از سبد کالایی شامل ۱۶ قلم ماده موردنیاز برای مادر و رشد فرزند امنیت غذایی خود را تأمین کنند.

طرح یسنا از سال گذشته به شکل پایلوت (آزمایشی) در هشت استان ایلام، لرستان، هرمزگان، گلستان، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و شمالی به مرحله اجرا درآمد و تا الان نیز ادامه دارد.

«سید صولت مرتضوی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آخرین جلسه هیئت دولت از ادامه‌دار شدن این طرح در قالب و شکل جدید خبر داد و گفت اعتبار مربوط به این طرح تامین شده است.

طرح یسنا که در مدت سه ماه گذشته توانست مادران گروه هدف خود را مورد حمایت قرار دهد، در مرحله جدید تمام استان‌های کشور اجرایی خواهد شد. طرح یسنا که با زیرپوشش قراردادن مادران دهک اول درآمدی جامعه آغاز به کارکرده بود، در طرح جدید قرار است مادران سه دهک اول درآمده جامعه را تحت پوشش قرار دهد تا امنیت غذایی تعداد بیشتری از مادران و نوزادان تأمین شود. تفاوت دیگر این طرح با مرحله نخست یسنا، این است که یارانه ۴۰۰ هزارتومانی مادران به ۶۰۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت.

وزیر رفاه در این باره گفت: طرح یارانه‌ای یسنا اظهار کرده که اعتبار خرید بسته‌های غذایی و بهداشتی به ۶۰۰ هزار تومان برای مادران دارای فرزند شیرخوار در سه دهک اول درآمدی در تمام استان‌های کشور تأمین شده است و افراد شامل این طرح می‌توانند اقدام به خرید کنند. این طرح برای مادران دارای فرزند زیر ۲ سال در سه دهک اول درآمدی که جمعیتی حدود یک میلیون (۹۳۵ هزار و ۷۲۴) نفر هستند در تمام استان‌های کشور اجرایی می‌شود.

مادران مشمول طرح یسنا، می‌توانند از بسته‌های حمایتی پیش‌بینی‌شده که شامل لبنیات، پروتئین، حبوبات، روغن، غلات، مغزی‌جات، میوه‌جات و سبزی‌ها و بسته بهداشتی شامل پوشک، شامپو، صابون و شوینده‌های بهداشتی برای کودک و مادر است تا مبلغ حدود ۶۰۰ هزار تومان به‌صورت رایگان خرید کنند.

طرح یسنا در راستای اجرای ماده ۲۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به مرحله اجرا درآمده است. در مرحله جدید مادران دارای فرزند زیر ۲ سال در سه دهک اول درآمدی در سراسر کشور که جمعیت آنها به یک میلیون نفر می‌رسید، مشمول این طرح شده‌اند.

مادران سه دهک اول درآمدی برای اطلاع از اینکه مشمول طرح هستند یا نه می‌توانند با ورود به برنامه کاربردی «شما» مراجعه کنند و پس از واردکردن کد ملی سرپرست خانوار از وضعیت خود مطلع شوند. افراد مشمول این طرح از روز پنج‌شنبه ۳۰ فروردین می‌توانند از تمام فروشگاه‌های طرف قرارداد با کالابرگ الکترونیکی خرید خود را انجام دهند.

tags # یارانه سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ چرا نئاندرتال‌ها محتویات معده حیوانات را می‌خوردند؟ (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • اگر می‌خواهید با افزایش سن اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید، با این ۸ رفتار خداحافظی کنید
  • ۱۱ آلاینده بیماری زای مخفی در خانه
  •  سومین دوره ملی مهارت‌های زندگی و بالندگی فرزندان دانش‌آموز به کار خود پایان داد
  • گرما موجب افزایش افسردگی و خشونت
  • تاثیر فقر بر رشد مغز کودکان
  • با «کودک استرسی» چگونه برخورد کنیم؟
  • چطور اسباب بازی ها می توانند به رشد کودکان کمک کنند؟
  • چگونه افسردگی را از خود دور کنیم؟
  • خبر مهم درباره یارانه کودکان شیرخوار؛ طرح یسنا چیست و چه کسانی آن را دریافت می‌کنند
  • والدین چطور می‌توانند به کاهش استرس کنکور فرزندشان کمک کنند؟