Web Analytics Made Easy - Statcounter

اخباری از همراهی اهالی ادبیات با مردم در عزاداری سردار قاسم سلیمانی و شهدای حادثه هواپیمای اوکراینی، تعویق مراسم پایانی جایزه مهرگان ادب و تمدید شرکت در جشنواره داستان‌نویسی خاتم مهم‌ترین اخبار این هفته دی ماه سال ۱۳۹۸ بودند.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در این گزارش مروری بر مهم‌ترین اخبار هفته گذشته در حوزه ادبیات و کتاب داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 همراهی اهالی ادبیات در عزاداری سردار قاسم سلیمانی و شهدای حادثه هواپیمای اوکراینی، نشست بررسی همکاری‌های نشر ایران و هند در حاشیه نمایشگاه کتاب دهلی‌نو، تعویق مراسم پایانی جایزه مهرگان ادب و تمدید شرکت در جشنواره داستان‌نویسی خاتم مهم‌ترین اخبار این هفته دی ماه سال ۱۳۹۸ بودند.

اهالی ادبیات، داغدار مانند مردم

فضای ادبیات و جامعه ادبی ایران مانند تمام مردم کشور در طول این هفته نیز تحت‌تأثیر شهادت سپهبد شهید قاسم سلیمانی و حادثه ناگوار جانباختگان هواپیمای اوکراینی بودند. مراسم‌ها و برنامه‌های ادبی بسیاری با یادبود این شهدا و متأثر از این اتفاقات در جای جای کشور برگزار شد. در این میان بسیاری از شعرا و اهالی ادبیات نیز آثاری در ارتباط با این حوادث ناگوار خلق کردند.

اضافه شدن بخش دیگری درباره شهادت سردار سلیمانی به موضوعات کنگره شعر «کوثر ناب»، آماده‌سازی کتابی برای چهلم شهادت سردار سلیمانی توسط انتشارات روایت فتح، انتشار نماهنگ «سردار دل‌ها» با شعری از محمدمهدى عبداللهى درباره شهید قاسم سلیمانی، نامه محسن مومنی شریف؛ رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی به سردار حاجی‌زاده؛ فرمانده نیروی هوافضای سپاه، برای اعلام آمادگی حوزه هنری جهت ثبت، ضبط و تصویرگری فصل درخشان مقاومت ایران اسلامی و چندین رویداد دیگر ازجمله اتفاقات ادبی متأثر از حوادث چند وقت گذشته کشور بودند.

نشست بررسی همکاری‌های نشر ایران و هند برگزار شد

ابتدای هفته با خبر نشست بررسی همکاری‌های نشر ایران و هند در حاشیه حضور ایران در بیست و هشتمین دوره نمایشگاه کتاب دهلی‌نو، همراه بود. این نشست با حضور محمدعلی ربانی، رایزن فرهنگی ایران در دهلی نو، علیرضا قزوه معاون رایزنی فرهنگی ایران در دهلی‌نو، احسان الله شکراللهی، رئیس مرکز تحقیقات زبان فارسی هند، بیژن رضایی، نماینده مرکز ساماندهی ترجمه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رجبعلی سالاریان، مسئول غرفه ایران در دهلی‌نو و سعیده حسینجانی، مدیرکل مرکز ترجمه حوزه هنری در سالن اصلی نشست‌های نمایشگاه دهلی‌نو برگزار شد.

انتشار فراخوان جایزه سردار دل‌ها

سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران این‌هفته فراخوان جایزه هنری سردار دل‌ها را با محوریت شخصیت سردار شهید حاج‌قاسم سلیمانی منتشر کرد که یکی از بخش‌های آن، ادبیات و داستان‌نویسی است.

مراسم پایانی جایزه مهرگان ادب به تعویق افتاد

روز یکشنبه 22 دی‌ماه دبیرخانه جایزه ادبی مهرگان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که مراسم پایانی این جایزه ادبی به تعویق افتاده است. علیرضا زرگر مدیر جایزه مهرگان از سوی خود، هیأت‌های داوری جایزه مهرگان و اعضای دبیرخانه ضمن ابراز تأسف عمیق و اظهار همدردی با خانواده قربانیان حوادث چند ماه اخیر که جانشان را از دست داده‌اند اعلام کرد: به رغم آمادگی برای برگزاری مراسم نهایی جایزه مهرگان، ادامه کار در میانه چنین اوضاع و احوال نابسامانی را شایسته نمی‌دانیم.

اهدای ۵ هزار نسخه کتاب به کتابخانه تفکر شهریار

در پی اغتشاشات آبان و آتش گرفتن کتابخانه تفکر شهریار، مردم آن منطقه از یک منبع بزرگ با ۱۳ هزار جلد کتاب محروم شدند. یکشنبه این هفته خبر دیگری درباره بازسازی کتابخانه سوخته تفکر شهریار منتشر شد.

با فراخوان مجمع ناشران انقلاب اسلامی از اهالی فرهنگ و کتاب‌دوستان، ناشران، کتاب‌فروشان و نویسندگان در قالب پویش«#آباد_بمان_ایران»، برای راه‌اندازی دوباره کتابخانه اقدامات مختلفی صورت گرفته است. در این پویش تاکنون ۲۵ ناشر و مجموعه فرهنگی نزدیک به ۵ هزار جلد کتاب اهدا کرده‌اند. این کمک‌ها تا بازسازی کامل این پایگاه فرهنگی ادامه خواهد داشت.

اهدای کتاب از سوی حوزه هنری به کتابخانه عمومی تفکر شهریار

در ادامه روند بازسازی و احیای کتابخانه عمومی تفکر در شهریار که در وقایع آبان‌ماه امسال در آتش آشوبگران سوخت، حوزه هنری هم تعدادی کتاب به این‌کتابخانه اهدا کرد. به‌این‌ترتیب ۱۹۵ عنوان کتاب با مضامین مختلف ادبی به کتابخانه تفکر اهدا کرد.

تمدید شرکت در جشنواره داستان‌نویسی خاتم تا ۳۰ بهمن‌ماه

مهم‌ترین خبر روز دوشنبه این هفته تمدید شرکت در پنجمین دوره جشنواره داستان‌نویسی خاتم تا ۳۰ بهمن‌ماه بود. موضوع داستان برای حضور در این جشنواره باید با الهام از ویژگی‌های شخصیتی و سیره حضرت رسول اکرم (ص) با توجه به نیازهای مخاطب و شرایط امروز جهان و مستند به اسناد و روایات معتبر باشد.

رونمایی از کتاب «درخت ابریشم بی‌حاصل»

جلسه رونمایی از کتاب «درخت ابریشم بی‌حاصل» با حضور نویسنده کتاب؛ محمدرضا بایرامی، قاسمعلی فراست، رضا امیرخانی و جمعی از علاقه‌مندان در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.

قاسمعلی فراست در بخشی از این نشست گفت: یکی از نویسندگانی که پیگیر کارهایش هستم و منتظرم ببینیم که کارهای بعدی او چیست و چه حرف جدیدی زده است، آقای محمدرضا بایرامی است. 

رضا امیرخانی در سخنان خود در این مراسم به بخش ناراحت‌کننده کتاب «درخت ابریشم بی‌حاصل» اشاره کرد و گفت: اگر بخواهم بگویم که کدام بخش این کتاب من را آزرد و ناراحتم کرد و حتی به هم برخورد بخشی از کتاب بود که آقای بایرامی اعلام کرده بودند دیگر نمی‌خواهم رمان بنویسم. تمام دعوای من در این جلسه بر روی همین موضوع است و می‌خواهم به ایشان بگویم که مگر دست شما است که ننویسید؟ ما از شما می‌خواهیم که برای ما بنویسید. 

امیر کاووس بالازاده پژوهشگر و مدرس تئاتر درگذشت

روز چهارشنبه 25 دی ماه برای اهالی هنر با خبر درگذشت امیر کاووس بالازاده نویسنده، پژوهشگر تئاتر، مدرس و اسطوره شناس شروع شد.

بالازاده از اساتید و پژوهشگران شناخته دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی بود که سال‌ها به عنوان هیئت علمی در این دانشکده فعالیت داشت. وی مدت‌ها درگیر مبارزه با بیماری سرطان بود که درنهایت شامگاه روز ۲۴ دی ماه دار فانی را وداع گفت.

افتتاح کتابخانه و موزه زنده یاد نادر ابراهیمی

کتابخانه و موزه زنده یاد نادر ابراهیمی نویسنده، پژوهشگر و فیلمساز برجسته کشور با حضور رئیس سازمان سینمایی، رئیس کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، مدیرعامل بنیاد ادبیات داستانی، کارگردانان، نویسندگان، شاعران و اعضای شورای اسلامی شهر تهران امروز ۲۷ دی ساعت ۱۷:۳۰ برگزار خواهد شد. 

انتهای پیام/4028/

منبع: آنا

کلیدواژه: کتابخانه جشنواره خاتم سپهبد شهید قاسم سلیمانی کتابخانه تفکر شهریار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۴۶۱۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داستان‌های عامه ما، ریشه در واقعیت دارند/ ردّپای کهن الگوها در روایت‌های زنان/ مضامین متنوع لالایی‌ها و شعرهای زنانه

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از انجمن مستندسازان سینمای ایران، بیست‌وششمین نشست‌ ماهانه‌ی «مستندهای ایران‌شناسی» به نمایش و نقد و بررسی فیلم مستند «طرقه» ساخته محمدحسین دامن‌زن اختصاص داشت. این فیلم یکی از پر افتخارترین و موفق‌ترین فیلم‌های سینمای مستند ما در عرصه‌ی بین‌المللی است. «طرقه» در بیش از هشتاد کشور دنیا به نمایش در آمده است.

محمدحسن دامن‌زن در مستند «طرقه»، در همراهی با چهار زن نوازنده‌ی شمال خراسان زندگی، زمانه و احوالات آنها را روایت می‌کند. با پایان اکران اثر، محمدحسن دامن‌زن کارگردان «طرقه»، حمید جعفری مستندساز و رئیس هیئت مدیره انجمن مستندسازان سینمای ایران، دکتر زهرا محمدحسنی فولکلوریست و دکتر علیرضا حسینی مردم‌شناس درباره وجوه مختلف اثر به بحث و تبادل‌نظر پرداختند. حمید جعفری، در سخنان ابتدایی، بعد از خوش‌آمدگویی به حاضران بحث را به مهمانان سپرد.

دکتر زهرا محمدحسنی فولکلوریست راجع به تأثیری که تجربه تماشای «طرقه» بر او داشته است، عنوان کرد: این دومین باری است که فیلم را می‌بینم و می‌توانم بگویم که با لحظه لحظه آن ارتباط برقرار کردم و تأثیر عجیبی روی من داشت. با توجه به حوزه‌ی تخصصی‌ام که زنان در فرهنگ و ادبیات عامه‌ ایران است، باید بگویم صدای ساز زنان و شعر زنانه که کلا در ادبیات عامه ما دیده می‌شود برخلاف ادبیات و فرهنگ رسمی است. در ادبیات رسمی تا قبل از فروغ، دست کم صدای شعر زنانه نداریم. پروین اگر شعر می‌گوید، هیچ فرقی با شعر بهار ندارد. یعنی صدای شعر تا فروغ زنانه نیست ولی در ادبیات عامه ما و فرهنگ ما، از گهواره ها و آوازها، احساسات زنانه و طنین صدای آنها کاملا لمس می‌شود. این مستند به خوبی به این موضوع قدرت زنان و صدای زنان پرداخته بود. محمدحسن دامن‌زن کارگردان اثر، طریقه جلب اعتماد سوژه‌ها برای باز کردن سفره دلشان را این گونه شرح داد: خیلی زمان برد. اول اینکه من در یک محیط زنانه بزرگ شدم. پدرم خیلی زود فوت کرد و مادرم مرا بزرگ کرد از این رو اطراف من بیشتر خانم‌ها حضور داشته‌اند. به هر حال، آشنایی من با این خانم‌ها زمان برد. من به شیروان رفتم و یک خانه اجاره کردم. هشت ماه را در آنجا سپری کردم تا اینکه این خانم‌ها، به مرور پیدا شدند.

او درباره اینکه جرقه ساخت اثر چگونه زده شد، گفت: موقعی که خارج از کشور بودم، نواری به من کادو دادند. نوار درباره موسیقی شمال خراسان بود و آخر این نوار، چند تا لالایی بود و برای اینکه این لالایی‌ها مجوز پخش بگیرند، روی این لالایی‌ها، یک صدای نخراشیده ای دکلمه می‌کرد. من این لالایی‌ها را گوش کردم و دیدم چه زیباست! با خودم گفتم این خانم‌های شمال خراسان که اینطوری لالایی می‌خوانند، پس حتما به موسیقی اشراف دارند. متأسفانه، مادرم آلزایمر گرفت و من به ایران برگشتم. این موضوع، مرا له کرد. به شیروان رفتم، خانه‌ای اجاره کردم و هشت ماه در آنجا زندگی کردم، تا به مرور با این خانم‌ها آشنا شدم و در نهایت، این فیلم ساخته شد. چون وقتی هم‌زبانی پیش می‌آید، همه‌چیز راحت طرح می‌شود و پیش می‌رود.

حمید جعفری با اشاره به توضیح کارگردان گفت: می‌بینید که یک مستندساز برای ساخت مستندی که ممکن است به نظر بسیار ساده بیاید، چه مسیری را طی می‌کند، در روستا یا شهر دیگری خانه‌ای اجاره می‌کند و هشت ماه جور دیگری زندگی می‌کند، تا بتواند به آدم‌های فیلمش نزدیک شود و مسیر ساخت فیلم را هموار کند.

دکتر علیرضا حسینی مردم‌شناس راجع به چرایی برقراری ارتباط راحت‌تر با مردم کرمانج گفت:نکته مهم درباره آنها، سادگی و بی‌آلایش بودن است. چون قسمتی از کرمانج ها در شمال خراسان، عشایری هستند که ییلاق و قشلاق می‌کنند. این جو سرزمینی و سرسبزی این سرسبزی آنجا باعث می‌شود به راحتی به دیگران اعتماد کنند. زهرا محمدحسنی درباره نقش موسیقی در اعتماد به دیگران بیان کرد: نمی‌توان به ضرس قاطع در این باره نظر داد اما می‌تواند تاثیرگذار باشد.

زهرا محمدحسنی در سخنان پایانی، این باور که شعرها و لالایی‌های زنانه تماما شکوه ها و گلایه‌های زنانه هستند را غلط نامید و گفت: دیدگاه غالبی که درباره ادبیات عامه ما وجود دارد، این است که لالایی‌ها و شعرهای زنانه عمدتاً شکوه‌ها و گلایه‌های زنانه هستند. اگر کلیدواژه «لالایی» را در مقاله‌های حوزه فولکلور جستجو کنید، همه اش همین است که: «لا لا لا، بابات رفته زن بگیرد» و این لالایی که در مناطق مختلف به اقسام گوناگون تکرار شده است را مورد استناد قرار داده‌اند و گفته‌اند لالایی‌ها عمدتاً شکایت زنانه و بیان سرخوردگی‌های زنانه است.

چند سال پیش طی یک پژوهش، هزار لالایی را از شهرهای مختلف بررسی کردم و از این هزار لالایی، تنها سه درصد به شکوه از مرد مربوط می‌شد در صورتی که باقی لالایی‌ها، خیرخواهی برای مرد را می‌خواستند، دعا کردن برای مرد یا ناز و عتاب عاشقانه بود. حتی شامل دلتنگی و از دست دادن یار هم می‌شد مثل «گلی از دست رفته و خار مانده است/ به من جور و جفا بسیار مانده است».

بعضی پژوهشگران گفته‌اند که این ناز و عتاب عاشقانه با یک معشوق خیالی است. در نواهایی که این خانم‌ها در فیلم می‌خواندند هم این گفتگو با معشوق وجود داشت. از نظر من، این دیدگاه غالب که لالایی‌ها و شعرهای زنانه ضدمرد هستند، بیانگر ظلم به زنان است دور از واقعیت و تقلیل آواهای زنانه است. اتفاقاً این ساز زدن که خود یک کار ممنوعه است، شکستن همان محدودیت‌ها برای زنان است و شکستن همان چهارچوب‌ها است که دارد به آنها قالب می‌شود. در این فیلم هم دیدیم که هم ساز مرد و هم ساز زن را شکسته بودند و فقط ساز خانم نبود. چون اجرای موسیقی در کشور ما کلا با چالش مواجه است.

بیست‌وششمین نشست‌ ماهانه‌ی «مستندهای ایران‌شناسی»، به همت انجمن مستندسازان سینمای ایران و انجمن دوستداران شاهنامه البرز (اشا) و با همکاری سازمان نظام پزشکی کرج، غروب روز دوشنبه، ۲۷ فروردین ماه ۱۴۰۳، در سالن آمفی‌تئاتر سازمان نظام پزشکی کرج برگزار شد.

۵۷۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1896476

دیگر خبرها

  • برگزاری اختتامیه چهارمین جایزه ملی داستان حماسی در خرداد
  • «سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد
  • داستان‌های عامه ما، ریشه در واقعیت دارند/ ردّپای کهن الگوها در روایت‌های زنان/ مضامین متنوع لالایی‌ها و شعرهای زنانه
  • اسرائیل یک رژیم جعلی و منفور است
  • کتاب «سربلند میدان» برای سومین بار تجدید چاپ شد
  • ادیبان ستاره بر دوش
  • «عالیجناب بو» اثر جدید محمدرضا یوسفی منتشر شد
  • نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران فرصت مناسبی برای آشنایی با جامعه ادبی ایران و هند است
  • روایتی از توسل سردار شهید حجازی به حضرت زهرا (س)/ هرجا بود، روضه فاطمیه را می‌گرفت
  • نمایشگاه کتاب فرصتی برای آشنایی با جامعه ادبی ایران و هند