Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-19@23:12:47 GMT

چرا چشم‌ها زرد می‌شود؟/ از علل تا درمان

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۵۶۶۵۶

چرا چشم‌ها زرد می‌شود؟/ از علل تا درمان

زردی (یرقان) یکی از بیماری‌هایی است که باعث زرد شدن رنگ چشم‌های نوزادان می‌شود، اما بیماری‌های دیگری نیز در بروز این مشکل نقش دارد.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، وجود بیش از حد ماده‌ای شیمیایی به نام "بیلی‌روبین" در بدن که در اثر تجزیه گلبول‌های قرمز ایجاد می‌شود، باعث زردشدن سفیدی چشم می‌شود. کبد بیلی‌روبین را از خون تصفیه کرده و از آن برای ساختن مایعی به‌نام صفرا استفاده می‌کند؛ صفرا از طریق لوله‌هایی نازک به نام مجاری صفراوی حرکت می‌کند تا به دستگاه گوارش برسد و سپس به عنوان مواد زائد از بدن خارج می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود  بیش از حد بیلی‌روبین در خون ، در صورتی‌که کبد نتواند سریع آن را خارج کند، می‌تواند چشم‌ها را زرد کند که به این بیماری، زردی (یرقان) گفته می‌شود. در ادامه شما را با  شایع علل زردشدن رنگ چشم‌ها آشنا می‌کنیم:

هپاتیت

هپاتیت با التهاب کبد همراه است؛ علت این بیماری، ویروسی است که سلول‎های کبدی را آلوده می‌کند. این عفونت ممکن است حاد یا مزمن باشد که حداقل برای مدت ۶ ماه ادامه می‌یابد. بیماری هپاتیت به کبد آسیب می‌رساند، بنابراین این عضو نمی‎تواند بیلی‌روبین را تصفیه کند و همین امر منجر به زردی می‌شود. گاهی اوقات مصرف بعضی داروها یا ابتلا به بیماری‌های خودایمنی که در آن‌ها سیستم ایمنی به بدن حمله می‎کند نیز زمینه هپاتیت را فراهم می‌کند.

سنگ کیسه صفرا

سنگ‌های صفراوی شایع‌ترین علت انسداد مجاری صفراوی است. مجاری صفراوی، مایعات را از کبد به کیسه صفرا و سپس به روده کوچک منتقل می‌کنند؛ در صورت انسداد مجاری صفراوی توسط سنگ‌های صفراوی، میزان بیلی‌روبین در خون افزایش می‌یابد و همین امر باعث زردشدن سفیدی چشم می‌شود. بعضی از بیماری‌های نادر کبد نیز مجاری صفراوی را مسدود می‌کند.

مصرف بعضی داروها

مصرف زیاد بعضی داروها مانند استامینوفن، پنی‎سیلین، قرص‌های ضد بارداری، داروی کلرپرومازین که برای درمان بعضی از اختلالات روحی و روانی به کار می‌رود  و همچنین استروئیدها (steroid) نیز در زردشدن  رنگ چشم‌ها موثر است.

عفونت کبد

با وجود اینکه ویروس‌های هپاتیت، شایع‌ترین علل عفونت کبد است، این اندام همچنین ممکن است به‌ علت انگل‎هایی مانند کرم کبد، عفونی شود؛ کرم آسکاریس و انواع کرم‌های گرد به مجاری صفراوی راه یافته و آن را مسدود می‌کند.

بیماری‎های مجاری صفراوی

سنگ کیسه صفرا، شایع‌ترین بیماری مجرای صفراوی است، اما بعضی بیماری‌های نادر مرتبط با صفرا نیز می‌تواند باعث زردی شود:

آترزی صفراوی: انسداد مجاری صفراوی که معمولاً نوزادان دو تا ۶ هفته پس از تولد به آن مبتلا می‌شوند.

سیروز صفراوی اولیه: این بیماری به مرور زمان مجاری صفراوی را از بین می‌برد.

کلانژیت اسکلروزان اولیه: این بیماری باعث ایجاد زخم در مجاری صفراوی می‌شود.

زردشدن چشم‌ها به‌ علت انتقال خون

اگر گروه خونی اشتباهی به فردی تزریق شود به عنوان مثال گروه خونی B یا  AB به فرد که دارای گروه خونی A است تزریق شود، سیستم ایمنی بدن، این گروه خونی اشتباه را از بین می‌برد و این امر با آزاد شدن بیلی‌روبین و ایجاد زردی همراه است.

کم‌خونی داسی‌شکل

 کم‌خونی داسی‌شکل (Sickle cell anemia) باعث تولید گلبول‌های قرمز خونی در بدن می‌شود که در کبد تجمع یافته و سریع‌تر از اینکه کبد بتواند آن‌ها را خارج کند، از بین می‌رود. در نتیجه بیلی‎روبین ناشی از این سلول‌ها در بدن افزایش می‌یابد و همین امر باعث زردی چشم‌ها می‌شود.

سیروز کبدی

این بیماری باعث می‌شود بافت همبند، جای زخم جایگزین سلول‌های کبدی سالم شود؛ بسیاری از بیماری‌های کبدی باعث سیروز می‌شود. چاقی و عفونت مزمن ناشی از هپاتیت B یا هپاتیت C، رایج‌ترین مواردی است که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. هر چه‌قدر بافت‌های همبند بیشتری تشکیل شود، اختلال بیشتری در عملکرد کبد ایجاد شده و زمینه زرد شدن رنگ چشم ها فراهم می‌شود.

 کبد چرب غیرالکلی

بیماری کبد چرب غیرالکلیبه ایجاد چربی زیاد در کبد، گفته می‌شود؛ نوع شدید این بیماری منجر به التهاب و زخم کبد (سیروز) می‎شود.

کم‌خونی همولیتیک

کم‎خونی همولیتیک (Hemolytic anemia)، نوعی بیماری است که در آن خون فاقد گلبول‌های قرمز سالم است؛ در این بیماری بدن خیلی سریع گلبول‌های قرمز خون را تجزیه می‌کند. در نتیجه، بیلی‌روبین آزادشده خارج از کنترل کبد می‌شود. برخی افراد با این نوع کم‌خونی متولد می‌شوند؛ این بیماری ممکن است به‌ علت عفونت، اختلالات خودایمنی یا عوامل دیگر نیز ایجاد شود.

سرطان

سرطان کبد: سرطانی که از کبد شروع می‌شود و گسترش می‌یابد، شایع‌ترین علت زردی در افراد مبتلا به سرطان است. این بیماری به سلول‌های کبدی یا مجاری صفراوی صدمه وارد می‌کند و در نتیجه بر نحوه پردازش بیلی‌روبین تأثیر می‌گذارد.

سرطان لوزالمعده: تومورهای پانکراس روی مجاری صفراوی فشار وارد می‌کند؛ اگر صفرا نتواند از کبد به روده کوچک تخلیه شود، بیلی‌روبین در صفرا تجمع می‌یابد و با پیشرفت سرطان لوزالمعده، به کبد می‌رسد. این امر همچنین می‎تواند باعث زردی چشم‌ها شود.

سرطان کیسه صفرا: این شکل نادر از سرطان معمولاً تا زمان بزرگ‌شدن تومور یا پیشرفت سرطان، علائمی ایجاد نمی‌کند. هنگامی‌که تومور آنقدر بزرگ شود که مجاری صفراوی را مسدود کند، منجر به زردی می‌شود.

سندرم گیلبرت

این بیماری نادر تنها حدود سه تا هفت درصد از افراد را مبتلا می‌کند. کبد افرادی که با این سندروم متولد می‌شوند، آنزیم کافی برای پردازش بیلی‌روبین تولید نمی‌کند؛ نتیجه این امر، سطح بالاتر بیلی‌روبین در خون و زردی چشم‌ها است.  سندرم "دوبین جانسون" نیز اختلالی نادر است که بر عملکرد کبد تأثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث زردی  چشم‌ها شود. 

 زردی چشم‌ها را چگونه برطرف کنیم؟

با درمان علل زردی چشم‌ها، می‌توان این مشکل را برطرف کرد. به‌عنوان مثال، اگر سنگ کیسه صفرا، مجاری صفراوی را مسدود کند، ممکن است نیاز به مصرف دارو یا جراحی ساده باشد. گاهی اوقات پزشک برای مبارزه با ویروس در مبتلایان به هپاتیت، دارو تجویز می‌کند یا ممکن است از آن‌ها بخواهد از مصرف بعضی داروهای خاص خودداری کنند.

کد خبر 406215

منبع: ایمنا

کلیدواژه: هپاتیت زردی سنگ کیسه صفرا سرطان مشکلات کبد مصرف دارو بيماري هاي کبدي سيروز کبدی علائم کم خونی سرطان کبد تشخیص سرطان لوزالمعده مهمترین علل روش های درمان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۵۶۶۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا دچار وسواس می شویم/ بارزترین نشانه‌های وسواس

به گزارش خبرگزاری مهر، سمیه معتضدیان افزود: وسواس مجموعه‌ای از افکار و یا تکانه‌های ناخواسته، مزاحم و تکراری است و مبتلایان به وسواس اضطراب‌های شدیدی را تجربه می‌کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه در بیشتر بیماری‌های مربوط به روان ردپای ژنتیک دیده می‌شود، خاطرنشان کرد: علامت‌های ابتلاء به وسواس در نوجوانی و یا اوایل دهه ۲۰ آغاز می‌شود.

وی، شیوع وسواس در بین زنان و مردان را یکسان عنوان کرد و گفت: زمانی که وسواس را ریشه یابی می‌کنیم در بیشتر موارد حداقل یکی از اعضای خانواده به این بیماری و یا بیماری‌های مرتبط مبتلا هستند.

معتضدیان ادامه داد: بدیهی است چنانچه ژن پیش زمینه در خانواده وجود داشته باشد، در اثر محیط و یا عوامل دیگر ممکن است این بیماری بیشتر و یا حاد تر بروز پیدا کند.

وی، آغاز ابتلاء به وسواس در میانسالی را تقریباً منتفی دانست و اضافه کرد: بروز رفتارهای وسواس گونه در سنین بالا می‌تواند متخصصان را به بیماری‌های ارگانیک و یا فیزیکی بیمار مشکوک کند.

این روانپزشک یادآور شد: تقریباً این انتظار را نداریم که یک زن یا مرد ۵۰ ساله به طور ناگهانی به وسواس مبتلا شود.

وی با اشاره به شایع‌ترین نشانه‌های وسواس عنوان کرد: افکار تکراری یا مزاحم مثل چک کردن‌های مدام یا وسواس شست‌وشو از بارزترین نشانه‌های رایج ابتلاء به واسوس هستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: وسواس می‌تواند با نشانه‌های مختلفی بروز کند، برخی بیماران ممکن است فقط مبتلا به وسواس فکری مبتلا باشند به طور مثال فرد مدام با خود کلنجار می‌رود که مبادا دیگران از رفتار و یا حرف‌های من آزرده شده باشند البته نکته اینجاست که این موارد باید تفکیک شود و مشغله‌های روزمره با نشانه‌های ابتلاء به وسواس فکری اشتباه گرفته نشود. اگر استرس‌های ناشی از نگاه و قضاوت دیگران از حد متعارف خارج شود و برای فرد اضطراب ایجاد کند می‌تواند از نشانه‌های رفتارهای وسواس گونه باشد.

وی یادآوری کرد: شایع‌ترین نشانه‌های ابتلاء به وسواس، وسواس چک کرد ن و شست و شو است همچنین نگرانی مدام از احتمال ابتلاء به صدمه زدن به دیگران و افکار مزاحم، خطرناک و نگران کننده می‌تواند از نشانه های ابتلاء به وسواس باشد.

معتضدیان گفت: ترس بیش از حد ابتلاء به بیماری، چک کردن مدام وسایل، ترس از آسیب رساندن به خود یا دیگران، و وسواس نظم و یا تقارن اشیا از شایع‌ترین نشانه‌های اختلال وسواس است.

وی با بیان اینکه وسواس علاوه بر اینکه بیماری مربوط به روان است می‌تواند به جسم فرد مبتلا نیز صدمه وارد کند، ادامه داد: به طور مثال در مواردی دیده می‌شود که که پوست فرد در اثر شست و شوی زیاد دچار آسیب می‌شود یا افرادی که به دلیل ابتلاء به وسواس نظم و ترتیب و جابجایی وسایل دچار کمردرد و آسیب به ستون فقرات خود شده اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به درمان‌های متداول مبتلایان به وسواس اشاره کرد و گفت: درمان مبتلایان به وسواس معمولاً درمان‌های توأمان دارویی و روان درمانی است، ولی باید به این نکته توجه داشت که درمان این بیماری زمانبر و نیاز به صبوری دارد.

وی، تأثیر محیط بر اختلال وسواس را مورد توجه قرار داد و گفت: وسواس می‌تواند در خانواده‌هایی که رفتارهای وسواس گونه به صورت ژنتیکی وجود دارد، در کودک نیز از طریق یادگیری در محیط تشدید شود، ولی زمینه‌های ژنتیکی در این بیماری بسیار مهم است چون اگر فقط تأثیرات محیطی مد نظر باشد بعد از بهتر شدن شرایط این رفتارها از بین می‌رود.

معتضدیان در خاتمه با بیان این موضوع که وسواس بیماری سمج روانپزشکی است، توضیح داد: این بیماری برای فرد و اطرافیان بسیار آزاردهنده است. باید برای درمان صبور بود ولی قطعاً زندگی کردن با وسواس زندگی زجرآوری است، بنابراین باید با مراجعه به پزشک این شرایط را تسهیل کرد.

کد خبر 6080659 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • درمان سرطان رایگان می‌شود
  • بیماری ایدز چیست؟ + فیلم
  • تولید دارو از بره موم زنبور عسل توسط محقق همدانی
  • شایع‌ترین نشانه‌های وسواس
  • ردپای ژنتیک در اختلال وسواس
  • برای درمان بواسیر باید به چه موضوعاتی توجه کرد؟
  • درمان تخصصی انواع بیماری های پوستی در شیراز
  • علت سنگ کیسه صفرا چیست؟ + علائم
  • چرا دچار وسواس می شویم/ بارزترین نشانه‌های وسواس
  • درمان MS با کمک نانومواد ممکن شد