Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه جامعه ــ نظریه‌پرداز علوم اجتماعی کشورمان با اشاره به تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان و عدم اجرای آن در کشور، گفت: همه مسئولان حامی ازدواج هستند اما در عمل اقدامی صورت نمی‌گیرد. دولت باید تصمیم بگیرد یا باید هزینه پاکی را پرداخت کند یا هزینه ناپاکی را.

به گزارش ایکنا؛ قانون تسهیل ازدواج جوانان برای اولین بار در کشور در مجلس هفتم تصویب شد اما هیچ خبری از اجرای آن نشد و در حالی که عملاً هیچ قانون مشخص دیگری برای تسهیل ازدواج جوانان وجود ندارد، تنها اقدام دولت ارائه وام به زوج‌ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به راستی چرا این قانون اجرا نشد؟

عماد افروغ، نویسنده، جامعه‌شناس و نظریه‌پرداز علوم اجتماعی که خود مبدع این طرح بوده است در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ با اشاره به اینکه قبل از ورود به مجلس(مجلس هفتم) مدافع حقوق اجتماعی مردم و وظایف اجتماعی دولت بوده است، گفت: یکی از حقوق برجسته اجتماعی که زیربنای حقوق اجتماعی ملت محسوب می‌شود حق تشکیل خانواده است. اگر کسی جایگاه خانواده را نفهمد جامعه‌شناس خوبی نیست بماند که در تشخیص و تعیین حقوق شهروندی نیز ناقص عمل کرده است. رکن اساسی حیات اجتماعی نیز خانواده است. در تاریخ، هویت فرهنگی و آموزه‌های دینی ما هم خانواده یک جایگاه ویژه دارد. با این دغدغه من وارد مجلس شدم تا چند حق اجتماعی و ملی را به تصویب برسانم که یکی از این حقوق اجتماعی بحث تسهیل ازدواج جوانان بود.

وظیفه ما رفع موانع اجتماعی ازدواج است

وی به تلاش دو ساله مجلس وقت برای تدوین لایحه این قانون اشاره کرد و گفت: تمام ابعاد مختلف این قانون و اجرایی شدن آن مورد توجه قرار گرفت و تلاش شد طرح کاملی ارائه شود که در آن مسئله اشتغال، مشاوره خانوادگی، مسکن، در اختیار گذاشتن تالارهای دولتی برای مراسم ازدواج و ... دیده شود. تلاش ما این بود که موانع اجتماعی برای ازدواج جوانان در کشور وجود نداشته باشد و حذف شود. البته متأسفانه برخی که این طرح را به دقت نخوانده‌اند فکر می‌کنند می‌خواهیم با این طرح زوج‌ها را برای هم انتخاب کنیم در حالی که این مسئله کاملاً شخصی است. وظیفه ما رفع موانع اجتماعی است و با این طرح هم تلاش کردیم این موانع را برطرف کنیم.

این استاد دانشگاه در تداوم تشریح روند تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان گفت: بی‌مهری‌های زیادی به این طرح در همان زمان هم صورت گرفت. تصویب کلیات این طرح مصادف با روی کار آمدن دولت نهم شد که می‌خواست طرح خودش را برای ازدواج در کشور اجرایی کند به همین دلیل 50 نفر از نمایندگان وابسته به دولت وقت تصمیم به پس گرفتن این طرح کردند. اما سایر نمایندگان به خارج کردن این طرح از دستور مجلس رأی ندادند و در نهایت طرح تصویب و مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفت.

آیا طرح تسهیل ازدواج جوانان به دولت ابلاغ شده است؟

وی از باقی ماندن ابهامی که آیا تاکنون اجرای این طرح به دولت ابلاغ شده است یا خیر سخن گفت و افزود: اگر این طرح به دولت ابلاغ شده چرا اجرا نشده است؟ اگر ابلاغ نشده وظیفه رئیس مجلس ابلاغ آن است چرا ابلاغ نشده است؟ به هر حال این طرح اجرا نشد و برای ازدواج فقط اعطای وام در دستور کار دولت قرار گرفته است در حالی که مشکل ازدواج با یک وام حل نمی‌شود.

این جامعه‌شناس کشورمان با تأکید بر اینکه با اختصاص یک وام به زوج‌ها مشکل ازدواج در کشور رفع نمی‌شود، گفت: در این طرح اختصاص خانه‌های ارزان قیمت به زوج‌ها برای اوایل زندگی در نظر گرفته شده بود تا زوج‌ها چهار سال در این خانه‌ها زندگی کنند و پس از بهبود شرایط مالی‌شان خانه‌ای برای خود تهیه کنند.

وی به این مسئله نیز اشاره کرد که تنها بند این طرح که در آن مطرح شده بود روز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) به عنوان روز ازدواج نام گذاری شود به سرعت تصویب شده و هر سال این روز جشن گرفته می‌شود.

افروغ با ابراز ناراحتی شدید از اینکه کارهای شعاری و تبلیغی به سرعت مورد توجه قرار می‌گیرد اما کارها و طرح‌هایی که باید عملیاتی شود اما اقدام آن سخت است به راحتی به فراموشی سپرده می‌شود، گفت: در دوره کنونی مجلس کمیسیون فرهنگی مجلس اهتمام جدی برای عمل به این طرح داشت و با من هم تماس گرفتند و مراحل قانونی آن انجام شد و مجلس به این نتیجه رسید که دولت در اجرای این طرح کوتاهی کرده است. حتی یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی علیه دولت اعلام اقدام مجرمانه کرد.

وی افزود: مقام معظم رهبری نیز در بحث آسیب‌های اجتماعی نسبت به اجرایی شدن این طرح دستور دادند اما همچنان این طرح اجرایی نشده است.

این جامعه شناس با ابراز تأسف شدید از اینکه مسئولان بلند نظری لازم برای انجام طرح‌ها و پروژه‌های اجتماعی را ندارند، گفت: بسیاری از مسائل و مصائب اجتماعی کشور به دلیل سست شدن بنیان خانواده است. همه در حال بحث کردن بر روی این موضوع هستند که جلوی متلاشی شدن خانواده‌ها باید گرفته شود اما من در جواب می‌گویم شرط اول جلوگیری از این مسئله، تشکیل خانواده است. اگر خانواده تشکیل نشود چه بنیانی را باید تقویت کنیم؟

بدون خانواده می‌خواهید از کدام بنیان محافظت کنید

وی افزود: اول باید زمینه تشکیل خانواده فراهم شود و بعد برای حفاظت و حراست از آن طرح و برنامه داد.

این استاد دانشگاه به ازدواج‌های سفید، همباشی‌ها و ... که جایگزین ازدواج شده است اشاره کرد و گفت: این مسائل با دین، فرهنگ و حتی عقل بشری سازگار نیست. ما نباید اشتباهاتی که در کشورهای دیگر در خصوص خانواده صورت گرفته است را تکرار کنیم. بی‌مهابا باید مسائل مربوط به خانواده را نقد کنیم. آنچه در روابط بین زن و مرد در جامعه ما رخ می‌دهد هیچ وجه شرعی، عقلی، فرهنگی و ... با جامعه ما ندارد. اگر زمانی قانون نداشتیم بحث آن جدا بود و باید به فکر تصویب قانون می‌بودیم اما وقتی قانون مصوب داریم باید اجرا کنیم.

وی با تأکید بر اینکه در قانون تسهیل ازدواج جوانان وظایف هر یک از نهادها به خوبی مشخص شده است، گفت: همه چیز مشخص است و فقط باید اجرا شود. البته قدر مسلم اجرای این طرح هزینه بر است اما هزینه آن کمتر از مواجهه با هزینه آسیب‌های عدم اجرای این طرح است.

یا باید هزینه پاکی را پرداخت کنیم یا هزینه ناپاکی را

نماینده مردم در مجلس هفتم تصریح کرد: یا باید برای تسهیل ازدواج جوانان هزینه کنیم یا باید بیش از آن هزینه را صرف آسیب‌های اجتماعی و روانی ازدواج نکردن جوانان کنیم. یا باید هزینه پاکی را پرداخت کنیم یا هزینه ناپاکی را و نکته جالب اینکه در مقام نظر همه مدافع خانواده هستند اما در مقام عمل کسی اقدامی نمی‌کند.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا با توجه به شرایط اقتصادی کشور می‌توان این طرح را اجرا کرد؟ گفت: بله؛ اگر این طرح اجرا شود هزینه‌های آسیب‌های اجتماعی در جامعه خود به خود کم می‌شود. از سوی دیگر برخی از اقدامات مطرح در این طرح نیاز به بودجه ندارد و مثلاً اینکه تالارهای نهادها و سازمان‌ها به صورت رایگان در اختیار زوج‌های جوان قرار داده شود. یا هزینه مشاوره زوج‌های جوان کم‌تر از افراد معمولی باشد. در خصوص شغل نیز متأهل‌ها بر مجردها مقدم باشند.

افزوغ در پایان گفت: بی‌توجهی به اجرای این طرح بی‌توجهی به نیازهای مردم است. به نظر من مشکل جامعه ما شکاف موجود بین نظر و عمل است متأسفانه عمل ما هیچ تناسبی با نظرات و بیاناتمان ندارد و باید برای این مسئله فکری کرد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا اجتماعی جامعه قانون تسهیل ازدواج جوانان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۷۰۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هزینه نگهداری یک اوتیسمی در ماه چقدر است؟/ کلینیک‌های توانبخشی قصد تعطیلی این مراکز را دارند

سعیده صالح غفاری درباره هزینه نگهداری افراد دارای اوتیسم تصریح کرد: امسال با توجه به افزایش تعرفه‌ها، هزینه ماهانه نگهداری این افراد بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان خواهد شد و این موضوع به شدت خانواده‌ها را درگیر مشکلات بسیاری خواهد کرد. متاسفانه بسیاری از کلینیک‌های توانبخشی حاضر به همکاری و بستن قرارداد با بیمه به دلایلی که از سوی خودشان مطرح می‌شود، نیستند. این مراکز می‌گویند که وجهی که ما از بیمه‌ها باید دریافت کنیم به موقع به از سوی بیمه پرداخت نمی‌شود.

صالح غفاری با بیان اینکه یارانه سازمان بهزیستی بسیار کم است، تصریح کرد: این یارانه پاسخگوی هزینه‌های مراکز نگهداری روزانه و حتی شبانه روزی که شاید به اندازه انگشتان دست این مراکز را در کشور داریم، نیست. بسیاری از مدیران این مراکز از این وضعیت گلایه دارند و در برنامه‌هایشان قصد تعطیلی این مراکز را دارند، چراکه هزینه‌های یک فرد اوتیسم با هزینه‌هایی که دولت به صورت حمایتی پرداخت می‌کند، اصلا قابل برابری نیست و خانواده هم امکان و توان پرداخت این هزینه‌ها را ندارد.

به گفته وی ماهیانه ۱۷ میلیون تومان برای نگهداری یک فرد بزرگسال اتیسیم از طرف مراکز هزینه می‌شود در صورتی که یارانه‌ای که بهزیستی به این مراکز پرداخت می‌کند بین ۴.۵ تا ۵ میلیون در ماه است و مابه‌التفاوت این هزینه را نه مرکزدار می‌تواند پرداخت کند و نه خانواده.

مدیرعامل انجمن اوتیسم ایران تاکید کرد: درصورتی که مجتمع جامع خدماتی ساخته شود مدل مشارکتی در آن دیده شده است که تلاش می‌کنیم با کمک بخش خصوصی، خیرین و انجمن، دریافتی خانواده‌ها را کاهش دهیم.

مدیرعامل انجمن اوتیسم ایران همچنین درباره غربالگری گفت: ما تاکید داریم که غربالگری سطح یک باید با همکاری معاونت بهداشتی وزارت بهداشت انجام شود در جلسه‌ای که چهارشنبه در هیئت دولت در مرکز برنامه‌ریزی استراتژیک ریاست جمهوری خواهیم داشت، این موضوع را مطرح خواهیم کرد. یکی از نیازهای ما که نیاز جامعه اوتیسم ایران است و در برنامه و سند ملی اوتیسم دیده شده است غربال زودهنگام است و این غربال زودهنگام به این شکلی که باید در سراسر کشور انجام شود، هنوز اجرایی نمی‌شود. یک غربال سطح دو و سطح سه هم داریم که سازمان بهزیستی و آموزش و پرورش به نوعی در حال اجرای آن‌ها هستند، اما برای آن‌ها باید جدیت بیشتری داشته باشند.

صالح غفاری تصریح کرد: ما خانواده‌هایی را که از سوی روانپزشک کودک و نوجوان تشخیص گرفته‌اند و کودکان کمتر از ۷ سال دارند را در سراسر کشور سعی کرده‌ایم که در هر جا بین ۳۰ تا ۵۰ نفر باشند تحت پوشش خدمات توانبخشی انجمن قرار دهیم.

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • حذف شناسه پرداخت تامین اجتماعی برای تسهیل و پیشگیری از اشتباه
  • وام ازدواج؛ شیرینی یک قانون برای حمایت از نهاد خانواده
  • از هزینه‌های متفاوت ثبت ازدواج تا اجرای عقد آریایی!
  • لزوم همکاری بیشتر بانک‌های همدان در پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری
  • مواجهه خانواده‌های ایرانی با هزینه‌های کمرشکن سلامت
  • موانع پرداخت تسهیلات جوانی جمعیت رفع شود / روند ازدواج جوانان تسهیل شود
  • راهکارهای کاهش هزینه‌های سلامت در ایران
  • هزینه نگهداری یک اوتیسمی در ماه چقدر است؟/ کلینیک‌های توانبخشی قصد تعطیلی این مراکز را دارند
  • هزار و ۲۶۴ نوعروس خراسان جنوبی راهی خانه بخت شدند
  • مسئولان به قانون جوانی جمعیت باید در عمل معتقد باشند