Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-25@01:45:09 GMT

پشت‌پرده رکود بازار پرده‌فروشان

تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۵۹۵۸۹۱

پشت‌پرده رکود بازار پرده‌فروشان

 

به گزارش اقتصادآنلاین، همشهری نوشت؛ ایران ازجمله کشورهایی است که بالاترین میزان مصرف پارچه‌های مخصوص پرده را در جهان دارد. فرهنگ و عقاید خاص ایرانی‌ها که اعتقاد راسخ به حفظ حریم خانه دارند در کنار اجاره‌نشین‌بودن درصد بسیار زیادی از مردم که ناچارند هر سال یا هرچند سال یک‌بار خانه عوض کنند، باعث شده سهم بالایی از مصرف انواع پرده، به‌ویژه پرده‌های پارچه‌ای به ایران اختصاص داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما دست‌اندرکاران بازار پرده می‌گویند فروش در سال‌های اخیر مخصوصا امسال افت بسیار زیادی داشته است.

بازار پرده تا یکی دو سال پیش در قرق پارچه‌های وارداتی بود و تولیدکنندگان ایرانی سهم بسیار اندکی از بازار را در اختیار داشتند، اما تحریم‌ و ممنوعیت واردات، راه را برای افزایش تولید در داخل کشور باز کرد. صنعت نساجی و کارخانه‌های تولید پارچه که تا دیروز واردات بی‌رویه را دلیل نبود انگیزه برای تولید عنوان می‌کردند به تکاپو افتادند تا از فرصت کاهش واردات برای رشد تولید و افزایش سهم خود از بازار بهره ببرند و تولید پارچه پرده هم به همین ترتیب افزایش یافت. هم‌اکنون برخی از تولیدکنندگان، میزان تولید داخلی را فراتر از بازار ایران عنوان می‌کنند و می‌گویند ناچارند بخش عمده‌ای از تولیداتشان را صادر کنند. این در حالی است که به گفته فعالان این عرصه، تولیدات داخل کشور در زمینه پارچه پرده هنوز سهمی بیش از 30درصد بازار را در اختیار ندارد. کدام ادعا درست است؟

سهم واقعی تولید داخل از بازار پارچه پرده 
تولیدکنندگان ایرانی می‌گویند بازار پرده را در اختیار دارند و می‌توانند تمام تقاضای داخلی را پاسخگو باشند، در حالی ‌که نگاهی به بازار و مغازه‌ها، چیزی متفاوت با این ادعا را نشان می‌دهد. مغازه‌های پرده‌فروشی بسته به کشش منطقه و تقاضای مردم، سهم متفاوتی از پارچه‌های خارجی و ایرانی را ارائه می‌دهند. در فروشگاه‌های برخی از مناطق شهر تهران، مثل مولوی و عبدل‌آباد اغلب پارچه‌ها تولید کارخانجات ایرانی است و درصد کمی از اجناس خارجی وجود دارد، در حالی‌ که اجناس مغازه‌های خیابان زرتشت که یکی از راسته‌های قدیمی پرده‌فروشی است و همچنین خیابان شریعتی که بورس نسبتا جدید پرده در شهر تهران است، بیشتر خارجی هستند. با توجه به ممنوعیت واردات، وجود این حجم از پارچه خارجی می‌تواند سؤال‌برانگیز باشد، اما شاید بتوان بخشی از پاسخ این سؤال را در پدیده‌ای یافت که این روزها مبتلابه بسیاری از صنایع و تولیدات کشور است؛ جنس ایرانی با برند خارجی؟ گفته می‌شود برخی از تولیدکنندگان ایرانی پارچه‌هایشان را در ایران و با مواداولیه ایرانی تولید می‌کنند، اما با برند ترک در بازار به فروش می‌رسانند و کیفیت این تولیدات نیز به قدری بالاست که هیچ‌کس در خارجی بودن آن تردید نمی‌کند. استفاده از مزیت خوشنام‌بودن و کیفیت خوب برندهای خارجی که با سال‌ها حضور در کشور، اعتماد مصرف‌کننده را جلب کرده‌اند از دلایلی است که برای این موضوع عنوان می‌شود. البته فروشندگان پرده، کیفیت تولیدات ایرانی را در برخی برندها رو به رشد می‌دانند و از برندهای ایرانی خوشنامی یاد می‌کنند که اجناسشان را به نام خود و با کیفیتی بالا عرضه می‌کنند.

سفارش پارچه خارجی با کالیته 
 اما نکته‌ای که فعالان بازار پرده بر آن اتفاق نظر دارند این است که بیشتر حجم تولید کارخانجات نساجی ایران در زمینه تولید تور و حریر و پارچه‌های زیرکار است و پارچه‌های روکار یا دکوری هنوز به سطحی از زیبایی، تنوع و کیفیت نرسیده‌اند که بتوانند بازار را از خارجی‌ها بگیرند. آنهایی هم که به این سطح رسیده‌اند حجم تولیدشان پایین است و در نتیجه هنوز بخش زیادی از نیاز بازار از خارج کشور تامین می‌شود. البته از آنجا که واردات به ‌صورت عمده ممنوع شده، فروشندگان ناچارند از راه‌هایی برای دور زدن این تحریم خودخواسته استفاده کنند؛ به این شکل که آلبوم یا «کالیته» را به مشتری نشان می‌دهند و کد پرده مورد نظر مشتری را به میزان نیازش به شرکت خارجی سفارش می‌دهند. رئیس اتحادیه تزئینات داخلی ساختمان ضمن تأیید این مطلب می‌گوید: تولیدکنندگان ایرانی فقط 30درصد نیاز بازار پارچه پرده را تامین می‌کنند و 70درصد باقیمانده باید از واردات تامین شود که متأسفانه واردات ممنوع شده است. بهروز چوداری میلانی این تصمیم دولت را تصمیمی عجولانه و غیرکارشناسی می‌داند که بدون مشورت با اتحادیه‌ها و کارشناسان بازار گرفته شده و بر بازار پرده تأثیر منفی گذاشته است. وی ادامه می‌دهد: تقاضا برای پارچه‌های پرده‌ای خارجی وجود دارد و هم‌اکنون فروشندگانی که از مشتری برای خرید پارچه خارجی سفارش می‌گیرند ناچارند آن را به‌صورت همراه مسافر به کشور وارد کنند تا مشتری‌شان را از دست ندهند، در حالی‌ که این کار به‌نوعی قاچاق محسوب می‌شود که البته به‌دلیل حجم کم نمی‌توان کنترلی هم بر آن داشت.

از قیمت بالا تا خرید کم
پرده‌ها از هر جایی که آمده و هر جنسی که داشته باشند، یک ویژگی مشترک دارند؛ بسیار گران هستند. به گفته فروشندگان، قیمت انواع پارچه‌ پرده‌ای در یکی دو سال اخیر افزایش غیرقابل تصوری داشته و بین 6تا 15برابر شده است. این حجم از گرانی، فروش را بسیار کاهش داده و گشتی کوتاه در یکی از معروف‌ترین راسته‌های پرده‌فروشی تهران به وضوح کسادی و رکود را نشان می‌دهد. یکی از فروشندگان پرده در خیابان زرتشت می‌گوید: قیمت پرده با افزایش قیمت دلار در 2سال گذشته رشد چندین برابری داشت، به‌طوری‌که ساده‌ترین و ارزان‌ترین حریر تولید داخلی که 2سال پیش متری 8 یا 9هزار تومان قیمت داشت، الان به متری 55 تا 56هزار تومان رسیده و آستری که فقط 2هزار تومان می‌فروختیم، امروز از 20تا 34هزار تومان فروخته می‌شود. امیر اصغری برای اینکه شرایط بازار را بهتر تشریح کند به 8سال قبل برمی‌گردد و اضافه می‌کند: سال‌های 90-89 اغلب پرده‌فروشی‌های این راسته دست‌کم روزی 2فرم(برگه فروش) پر می‌کردند ولی در سال‌های اخیر، مخصوصا امسال به قدری فروش کاهش یافته که شاید هفته‌ای یک فرم داشته باشیم. گرانی پارچه فقط مختص وارداتی‌ها نیست و ایرانی‌ها هم به همان نسبت و شاید بیشتر از خارجی‌ها رشد قیمت داشته‌اند. اکنون قیمت هر متر حریر خارجی کمتر از 130هزار تومان نیست، در حالی‌ که قیمت همین پارچه تا 2سال پیش 17هزار تومان بود. ساده‌ترین پارچه‌های دکوری و روکار، امروز حداقل متری 250هزار تومان قیمت دارند؛ پارچه‌هایی که تا همین چندوقت پیش می‌شد آنها را متری 50هزار تومان خرید. هرچند پرداخت 50هزار تومان برای یک متر پارچه به‌خودی خود سخت، عجیب و تکان‌دهنده است اما امروز همان هم به خاطره تبدیل شده است.

لاکچری‌های بازار پرده
اکنون برخی پارچه‌های دکوری خارجی در پرده‌فروشی‌های لوکس بیشتر از یک میلیون تومان در هر متر قیمت  و البته مشتری‌های خودشان را هم دارند اما بیشتر مردم مشتری این مغازه‌ها نیستند و ترجیح می‌دهند از جاهایی مثل مولوی و عبدل‌آباد خرید کنند که قیمت‌های مناسب‌تری دارند؛ هرچند آمار مشتری‌های این مناطق هم بسیار کاهش یافته است. رئیس اتحادیه تزئینات داخلی با تأیید افت قابل توجه فروش پرده می‌گوید: بازار پرده در رکود کامل است، البته این رکود با توجه به وضعیت اقتصادی کشور در بسیاری از اصناف دیده می‌شود ولی در بازار پرده با توجه به در پیش بودن عید که فصل رونق فروش این صنف محسوب می‌شود، بسیار سنگین است. میلانی قیمت‌گذاری بعضی از تولیدات داخلی را غیرمنصفانه و اجحاف در حق مصرف‌کننده می‌داند و ادامه می‌دهد: دولت برای ایجاد رقابت دست تولیدکنندگان را در زمینه قیمت‌گذاری باز گذاشته و متأسفانه بعضی از تولیدکنندگان بدون توجه به افزایش کیفیت، تنها به این فکر می‌کنند که قیمتشان را به سطح قیمت تولیدات خارجی برسانند. این مسئله در کنار کاهش توان خرید مردم، بازار پرده را با رکود شدید مواجه کرده‌ است.

نبض بازار
اکنون قیمت هر متر پارچه حریر خارجی کمتر از 130هزار تومان نیست، درحالی‌که همین پارچه تا 2سال پیش 17هزار تومان بود. ساده‌ترین پارچه‌های دکوری و روکار، امروز حداقل متری 250هزار تومان قیمت دارند؛ پارچه‌هایی که تا همین چندوقت پیش می‌شد آنها را متری 50هزار تومان خرید. هرچند پرداخت 50هزار تومان برای یک متر پارچه به‌خودی خود سخت، عجیب است اما امروز همان هم به خاطره تبدیل شده است
سهم 70درصدی واردات
  رئیس اتحادیه تزئینات داخلی گفت تولیدکنندگان ایرانی فقط 30درصد نیاز بازار پارچه پرده را تامین می‌کنند و 70درصد باقیمانده باید از واردات تامین شود که متأسفانه دولت در تصمیمی عجولانه و غیرکارشناسی که بدون مشورت با اتحادیه‌ها و کارشناسان بازار گرفته شد، واردات را ممنوع کرد و این تصمیم بر بازار پرده تأثیر منفی گذاشته است

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: پارچه واردات پارچه پرده پرده فروشان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۵۹۵۸۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده عجیب آگهی‌های فروش مسکن

آفتاب‌‌نیوز :

 بخش زیادی از این آگهی‌ها مربوط به مناطق غربی تهران است و قیمت تعیین شده برای این آپارتمان‌ها بسیار پایین تر از میانگین قیمتی منطقه است. آگهی دهندگان مدعی هستند که این املاک مناسب سرمایه گذاری است و سهم قابل توجهی از بهای این آپارتمان‌ها به صورت وام به خریداران پرداخت می‌شود و مابقی از طریق رهن کامل املاک تامین خواهد شد.

آپارتمان با قیمت نازل؛ ترفند جدید کلاهبرداران

به گزارش اکونگار، کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در این رابطه به «اکونگار» گفت که فروش آپارتمان با قیمت نازل در آگهی‌های دیوار، ترفندی برای کلاهبرداری است.

او همچنین تاکید کردد که بیشتر این کلاهبرداری‌ها در مناطق ارزان تر شهر است تا افراد را با انگیزه خانه دار شدن وسوسه کنند.

رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در ادامه از تغییرات الگوی مصرف مسکن گفت و توضیح داد که تقاضا برای آپارتمان‌های با سن بیشتر و امکانات کمتر و همچنین آپارتمان‌های وام دار افزایش داشته است و با کاهش قدرت خرید مردم آپارتمان‌های کوچکتر در جنوب شهر یا حومه تهران با رشد تقاضا مواجه شده‌اند.

جرایم سنگین برای فسخ قرارداد

*اخیرا آگهی‌های عجیبی در حوزه فروش ملک با قیمت های بسیار نازل منتشر می‌شود. چگونه چنین قیمت‌هایی برای فروش ملک تعیین می‌شود؟

آگهی‌های عجیبی که برای فروش املاک در پلتفرم‌های آنلاین و از جمله دیوار منتشر می‌شود و قیمت فروش ملک را بسیار نازل اعلام می‌کند، ترفند کلاهبرداری است و بعضا گرفتاری‌های پیچیده حقوقی برای خریداران ایجاد کرده است‌. به عنوان مثال مواردی بوده است که خریداران پس از امضای قرارداد با سرپیچی دلالان و واسطه‌ها از پرداخت وام بانکی یا رهن ملک مواجه شده‌اند و چون خریدار نتوانسته طبق موعد مقرر در قرارداد، کسری قیمت ملک را بپردازد با فسخ قرارداد و پرداخت جرایم سنگین ناشی از آن مواجه شده است.

موارد متعددی وجود داشته که یک ملک با ترفندهای مختلف به چند نفر فروخته شده است یا گره‌های حقوقی در اسناد یک ملک وجود داشته و به دلیل اینکه خریدار آن را با دقت رویت نکرده، با زیان سنگین مواجه شده است.

*امکان شکایت و پیگیری حقوقی در اینگونه معاملات وجود دارد؟

بسیاری از این معاملات در خارج از چارچوب‌های قانونی انجام می‌شود؛ به عنوان مثال از سوی واسطه‌ها و بنگاه‌دارانی است که مجوز فعالیت صنفی ندارند و زیر نظر اتحادیه‌ها فعالیت نمی‌کنند.

در موارد بسیاری، کلاهبرداران با سوءاستفاده از دانش حقوقی پایین خریداران، قراردادهایی تنظیم می‌کنند که دست خریداران را در پیگیری های حقوقی می‌بندد یا به دلیل معاملات زیرزمینی امکان ردیابی کلاهبرداران را با دشواری و فرآیند طولانی و هزینه بالا مواجه می‌کند.

*این آگهی‌ها بیشتر مربوط به چه مناطقی است؟

این آگهی‌ها بیشتر مربوط به غرب تهران و محدوده‌هایی مانند منطقه ۲۲ تهران است که برخی املاک از نظر اسناد ثبتی مشکلات زیادی دارند یا مربوط به محدوده چیتگر و شهر اندیشه و بعضا شهرهای جدید حومه تهران است.

در این دسته از آگهی‌ها، عرضه کنندگان با اطلاع از قدرت خرید پایین مردم و استفاده از واژه‌هایی مانند "سرمایه گذاری ملکی" تلاش می کنند خریداران را ترغیب به خرید ملک ارزان کنند. برخی از این آگهی ها تلاش برای پیش فروش املاک است که ریسک بسیار بالایی دارد.

در این دسته از آگهی‌ها به دلیل اینکه سازندگان کمبود نقدینگی دارند تلاش می‌کنند تا به اسم پیش فروش مسکن، نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کنند اما معمولا در تحویل ملک مشکلات زیادی ایجاد می شود و بیشترین کلاهبرداری‌ها در بخش پیش فروش مسکن اتفاق می‌افتد.

وسوسه نشوید

*برای پیشگیری از افتادن به دام کلاهبرداران مسکن چه باید کرد؟

طمع، نداشتن مشاور خوب، امضای اسناد بدون مطالعه کافی، اعتماد بیجا و رودربایستی و ... علل عمده‌ای است که سبب می‌شود افراد قربانی کلاهبرداران شوند.

در وهله اول، افراد باید بدون مشاوره قابل اعتماد، از امضای هرگونه قرارداد و سندی پرهیز کنند. در کشورهای توسعه یافته، شهروندان برای معاملات خود وکیل و مشاور حقوقی دارند، اما این موضوع در کشور ما جا نیفتاده است.

دوم اینکه افراد معاملات خود را توسط مشاوران املاک دارای مجوزهای قانونی انجام دهند تا در صورت بروز هرگونه کلاهبرداری امکان پیگیری آن ساده باشد.

سوم اینکه افراد درباره هر قیمت و ادعای نامتعارف در معاملات محتاط باشند و به سرعت وسوسه نشوند و معامله انجام ندهند؛ بلکه جوانب معامله را با دقت بسنجند و خوب درباره آن پرس و جو کنند.

چهارم اینکه تمام مشخصات کالای مورد معامله و ملک را با اسناد حقوقی آن تطبیق بدهند و اگر درباره مواردی تردید یا پرسش دارند حتما آن را با مشاوره قابل اعتماد در میان بگذارند.

پنجم اینکه معاملات پیش فروش مسکن ریسک بالایی دارد و حتی الامکان افراد از انجام معاملات پیش فروش مسکن خودداری کنند.

*کاهش قدرت خرید الگوی فروش مسکن را تغییر داده است؟

بله کاهش قدرت خرید مسکن در معاملات ملکی محسوس است. از چند بعد این ماجرا قابل بررسی است؛ از بعد تعداد معاملات ماهانه و سالانه که ریزش قابل توجهی داشته است و نشان می‌دهد که مردم توان مالی کافی برای تهیه مسکن مورد نیاز خود را ندارند.

همچنین فروش آپارتمان‌های قدیمی ساز افزایش و آپارتمان نوساز کاهش داشته است که نشان می‌دهد مردم برای تامین ملک متناسب با قدرت خرید خود ناچار شده‌اند به آپارتمان هایی با سن بیشتر روی بیاورند. گذشته از این، متراژ آپارتمان های مورد معامله کاهش داشته است و اگر در ابتدای دهه نود بیشترین معاملات مربوط به آپارتمان های بین ۷۵ تا ۸۵ مترمربع بود، در اواسط این دهه متراژ اکثر آپارتمان های مورد معامله بین ۶۵ تا ۷۵ متر بود و هم اکنون به آپارتمان‌های ۵۵ تا ۶۵ متر رسیده است.

همچنین اینکه منطقه مورد معامله اغلب آپارتمان‌ها به سمت محلات جنوب و حاشیه شهر سوق داشته و بیشترین تقاضا برای آپارتمان‌های کوچک در این محلات است. به عنوان مثال منطقه ۱۸ تهران که کمترین میانگین قیمت مسکن را دارد بیشترین معاملات در آن منطقه است یا تقاضا به محلات حاشیه تهران و شهرهای جدید کشیده شده است و به دلیل افزایش تقاضا رشد قیمت مسکن در این مناطق را گاهی بیشتر از سایر مناطق تهران کرده است.

در مقابل شاهد هستیم که تقاضای خرید ملک در مناطق شمالی شهر به حداقل رسیده است و حتی اجاره دادن املاک در این مناطق بسیار دشوار شده است.

نکته دیگر که نشان دهنده کاهش قدرت خریداران در بازار مسکن است، رشد تقاضا برای خانه های وام دار و بدون پارکینگ است که تلاشی است برای خرید املاک ارزان تر و البته این دسته املاک به دلیل تقاضای بالا به سرعت به فروش می‌رسند. در مجموع باید گفت که کاهش قدرت مالی خریداران سبب شده است که آنها از حداقل‌های امکانات رفاهی املاک چشم پوشی کنند تا بتوانند خانه دار شوند.‌

*گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که سال گذشته تورم مسکن از تورم عمومی کشور به شدت عقب افتاده و حدود ۲۴ درصد بوده است. چرا این اتفاق افتاد؟

یک دلیل مهم آن رکود سنگین بازار مسکن است و اینکه بازار موازی بازار مسکن یعنی قیمت ارز تقریبا ثبات داشت و در ماه‌های پایانی سال دچار نوسان شد که از قضا قیمت ملک در ماه های پایانی سال هم شانه ارز دچار نوسان شد.

همچنین به علت نقدشوندگی پایین مسکن، تقاضای سرمایه ای در این بازار کاهش داشته است. به علاوه اینکه نگرانی‌هایی برای مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات برای خانه‌های خالی هم این بازار را متاثر کرد.

*به کسانی که قصد خرید یا فروش ملک دارند چه توصیه‌ای دارید؟

اول اینکه برای حفظ ارزش پول، بازار مسکن به دلیل چشم انداز مبهم اقتصاد و نقدشوندگی پایین نمی‌تواند گزینه چندان قابل اعتمادی باشد. در مورد خریدارانی که نیاز مصرفی به مسکن دارند، توصیه اکید دارم که هرچه زودتر ملک مورد نیاز خود را تهیه کنند و به امید کاهش تورم و ... پول خود را نگه ندارند تا قدرت خرید آنها با تورم کاهش بیشتر داشته باشد.

اگر کسی قصد فروش مسکن دارد بهتر است به محض فروش، مسکن یا کالای مورد نیاز خود را جایگزین کند و در صورتی که هنوز مسکن مناسبی پیدا نکرده است ملک خود را نفروشد تا دچار ضرر و زیان ناشی از گذشت زمان نشود.

نکته دیگر همانگونه که اشاره کردم معاملات ملکی را در چهارچوب‌های قانونی و شفاف انجام دهند تا گرفتار کلاهبرداران نشوند و قبل از امضای هرگونه قرارداد و سندی حتما از مشاوره حقوقی استفاده کنند و بی گدار به آب نزنند.

دیگر خبرها

  • پشت پرده «قلیان اکسیژن»؛ قلیان اکسیژن چیست و قیمت آن چقدر است؟
  • قیمت خودرو‌های ایرانی در بازار، چهارشنبه ۵ اردیبهشت+اینفوگرافیک
  • قیمت جدید برنج اعلام شد
  • قیمت برنج ایرانی و خارجی در میادین تره بار
  • قیمت لوازم خانگی ایرانی در بازار چهارشنبه ۵ اردیبهشت+اینفوگرافیک
  • تا وقتی جت هست چرا ماشین خارجی؟ / وضعیت بازار خودرو عجیب شد
  • رونمایی از پشت پرده گرانی خودرو
  • کاهش ۵۰ درصدی قیمت برنج ایرانی با حمایت بخش خصوصی
  • پشت پرده عجیب آگهی‌های فروش مسکن
  • افت قیمت ۴ تا ۱۰۰ میلیون تومانی برخی خودروها در بازار | جدول قیمت خودروهای داخلی و خارجی را ببینید