Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-04-25@09:48:08 GMT

سرمایه‌ها همچنان از فردوسی به حافظ می‌روند؟

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۰۲۲۵۸

بازار سرمایه در روزهای اخیر پی در پی رشد شاخص‌ها را تجربه کرد. این رشد به نحوی بود که رکوردشکنی‌های پی‌در پی صورت گرفت و هم اکنون شاخص بازار سرمایه حدود ۴۰۹ هزار سهم است. بررسی‌ها نشان می‌دهد حالا اقبال سرمایه‌گذاری به حافظ بیش از بازار ارز فردوسی است و این تغییر اتفاق مهمی در اقتصاد ایران تلقی می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در یک سال و نیم گذشته کلیت اقتصاد کشور روزهای سختی را تجربه کرد و در این روزها اغلب بازارهای سودده مانند مسکن در شرایط رکود به سر می‌برند.

در عین حال افزایش اقبال سرمایه‌گذاران به حضور در بورس سبب شده است بار دیگر مساله تخصص و ریسک ، ترجیع بند سخنان مسئولان و کارشناسان بورس اوراق بهادار باشد اما دلیل تاخت و تاز شاخص در یکی از سخت ترین دوره‌های اقتصاد ایران چیست؟

در همین رابطه حمید میرمعینی، کارشناس بورس، در رابطه با رشد شاخص‌های بورس در روزهای گذشته گفت: واقعیت این است که رکوردشکنی‌های اخیر در مقایسه با اتفاقی که در اقتصاد کشور تا حدود زیادی متناقض بود. در عمل اقتصاد ایران روزهای خوبی را پس از تصمیم آمریکا در خروج از برجام سپری نمی‌کرد و این در شرایطی بود که در این مدت شاخص بورس هر روز وضعیت بهتری داشت و رکوردشکنی‌های متوالی را از سر گذراند. این میان باید توجه داشت که افزایش نرخ دلار و تورم نیز در اقتصاد ایران رخ داد.

او ادامه داد: البته فارغ از شرایط سیاسی که طبیعتا ریسک را افزایش می‌داد افزایش نرخ دلار عملا سبب شد تا حدودی دارایی‌های این شرکت‌ها افزایشی شود. از سوی دیگر بازارهای موازی نیز شرایط مناسبی را نداشتند و همین سبب شد تا درنهایت بازار سرمایه به شرایط فعلی خود برسد. این امر بیانگر آن است که شاخص بورس کشور به عنوان یکی از مولفه‌های مهم اقتصادی در شرایط خوبی به سر می‌برد در حالی‌که بسیاری از شاخص‌ها روند خوبی ندارند.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سوالی در رابطه با چرایی رشد بورس با اشاره به تاثیر نرخ دلار و تورم بر بازار سرمایه تصریح کرد: شرکت‌های زیادی از این اتفاقات سود بردند و علاوه بر اینکه رشد دارایی‌ها را شاهد بودند توانستند به سودآوری بیشتری هم برسند. این میان منابع این بخش نیز همزمان با این دو مساله رشد کرد. از سوی دیگر تعدادی از شرکت‌ها نیز تحت تاثیر این اتفاقات افزایش قیمت را انجام دادند و این‌ها همزمان با یکدیگر سبب شد تا در برخی از شرکت‌های کوچک عملا رشد سهام بیش از ارزش افزوده آن‌ها هم باشد. به بیان ساده‌تر تورم و افزایش نرخ دلار سبب شد تا شرکت‌ها هم افزایش منابع را تجربه کنند و هم افزایش درآمد را. همچنین دارایی‌های آن‌ها نیز تحت تاثیر تورم رشد کرد.

او افزود: البته باید توجه داشت شرکت‌های بزرگ دیرتر توانستند از موج مثبت بازار سهام بهره‌مند شوند. چرا که تا دو ماه پیش بیشتر رشد بازار در شرکت‌های کوچک رخ می‌داد و بازار چندان اقبالی به سهام ارزنده نداشت. به هر روی اثر گذاری بر عملکرد شرکت‌های بزرگ دشوار است و برای آن باید پول زیادی صرف شود.

معینان گفت: با این حال به تدریج ریسک شرکت‌های کوچک بیشتر شد و همین امر رفته رفته بازار را به سمتی سوق داد که در عمل نقدینگی به سمت شاخص‌های ارزنده هم رفت و بازار سرمایه موفق شد این ها را جذب کند. این مهم نیز بیشتر در دو ماه گذشته رخ داد.

این فعال بازار سرمایه در رابطه با افزایش شاخص بورس در چند روز گذشته نیز خاطرنشان ساخت: بازارهای موازی چون ارز و مسکن تحت تاثیر رشد قیمت‌هایی که داشتند وارد دوره رکود شدند. یعنی گرچه قیمت‌ها بالا رفته ولی معاملات به شدت کاهش داشته است. نهایتا پول هوشمند و نقدینگی خرد و پراکنده به سمت بازار سرمایه آمد و نباید این مهم را دست کم گرفت.

او ادامه داد:‌البته باید توجه داشت سرازیر شدن نقدینگی به سمت بازار سرمایه هم خوب است و هم می‌تواند تاثیرات بدی به همراه آورد. اگر این سرمایه صرفا به سمت شرکت‌های کوچک برود به ساخته شدن حباب منجر می‌شود ولی اگر به سمت سهام ارزنده برود نهایتا بنیاد قوی برای بازار سرمایه و اقتصاد کشور خواهد بود.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به ضرورت رشد سرمایه گذاری در بازار سرمایه گفت: با افزایش تامین مالی در بورس رشد اقتصادی در کشور حاصل خواهد شد و این به افزایش رشد و توسعه در کشور همزمان می‌شود.

او در پاسخ به سوالی در پیش‌بینی آینده بازار سرمایه تصریح کرد: به نظر می‌رسد دوباره روند بازار ارز صعودی شود که این به افزایش دارایی‌ها و سود آوری شرکت‌ها منجر می‌شود. خوش‌بینی بازار ارز به گونه‌ای است که احتمالا برای شرکت‌های بزرگ مانند پتروشیمی‌ها، معدنی‌ها، فلزی‌ها، مخابراتی‌ها و برخی بانک‌ها همچنین بازار روند رو به رشدی داشته باشد. این در شرایطی است که ریسک سیاسی و نظامی بیش از این نشود.

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000GrB برچسب ها: فردوسی ، بورس ، ارز ، بازار سرمایه

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: فردوسی بورس ارز بازار سرمایه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۲۲۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بورس در راه تصرف تاج و تخت؟

رشد خزنده نرخ دلار در سامانه نیما آغاز شده و با وجود انتقاداتی که روز گذشته در صحن علنی مجلس توسط رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به فرزین شد، افزایش رسمی این نرخ نزدیک‌تر از همیشه به‌نظر می‌رسد.

به گزارش دنیای اقتصاد، تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند با افزایش نرخ دلار نیما، روند بازار سهام تا انتهای سال صعودی خواهد بود. بورس که بعد از فروکش‌کردن ریسک‌های سیاسی روند روبه‌رشدی دارد و اردیبهشت سبزی را می‌گذراند در سومین روز معاملاتی دومین ماه سال نیز صعودی بود.

در روزی که لیدر‌های بازار در حال استراحت بودند تقاضا برای سهام کوچک بهتر بود، به‌طوری‌که در بازار روز گذشته شاهد ورود ۷۹‌ میلیارد‌ تومان نقدینگی حقیقی به نماد‌هایی با ارزش بازار کمتر از ۴۰‌هزار میلیارد‌تومان و خروج ۲۴‌ میلیارد‌ تومان از نماد‌های با ارزش بازار بیش از ۴۰‌ هزار میلیارد‌ تومان بودیم. از طرفی با تصویب یک فوریت طرح اصلاح بند‌مالیاتی بودجه به‌نظر می‌رسد تمامی احتمالات مثبت برای بورس ۱۴۰۳ در جریان باشد.

بانک‌مرکزی در تقابل با صادرکننده

علیرضا تاجبر، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بعد از اتفاقات سیاسی شاهد تغییر کامل شرایط بازار بودیم و یک جو صعودی بر بورس حاکم شد، اما روز گذشته و روز قبل‌تر از آن شاهد عرضه‌های گسترده‌ای بودیم که مقداری ترس را به بازار تزریق کرد، اما بازار سرمایه پارامتر‌های اقتصادی و بنیادی خوبی از جمله افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ فروش دارد، ولی سرمایه‌گذاران باید مطمئن شوند که دیدگاه دولت نسبت به بازار مثبت است، موضوعی که در سال‌های اخیر آن را ندیده‌اند.

وی ادامه‌داد: به‌نظر می‌رسد در حال‌حاضر بزرگ‌ترین محرک بازار بحث نرخ نیما است. اینکه این نرخ چقدر افزایش پیدا می‌کند در روند بازار اثرگذار است. علاوه‌بر آن تعیین‌تکلیف ریسک‌های تحمیل‌شده مانند ریسک مالیات اخیر و ریسک قیمت‌گذاری دستوری و تامین مالی دولت از بازار سرمایه نیز بسیار برای بورس مهم است و چنانچه این سه ریسک حل شود، در کنار افزایش نرخ ارزی که انتظار می‌رود رخ دهد، تداوم روند صعودی تا پایان سال را در بازار ایجاد می‌کند.

تاجبر ادامه داد: در حال‌حاضر اختلاف نرخ دلار نیما و نرخ دلار در بازار آزاد به حدی است که واقعا در حق تولیدکننده و صادرکننده اجحاف می‌شود. سیاست بانک‌مرکزی به‌جای اینکه از تولید و صادرات حمایت کند از واردکننده‌ها حمایت می‌کند، بنابراین به‌نظر من این روال به طول نمی‌انجامد و بانک‌مرکزی یا به آرامی و یا در یک وعده نرخ نیما را اصلاح خواهد کرد.

این تحلیلگر افزود: از طرف دیگر خیلی از عرضه‌کنندگان در بورس‌کالا در عرضه‌های یک ماه اخیر خود به نرخ بازار آزاد نزدیک شده‌اند و این هم سیگنال مثبتی برای بازار است، بنابراین پیش‌بینی من این است که نرخ نیما به‌زودی تغییر کند و بانک‌مرکزی به این موضوع تن دهد. شاخص بورس همواره همبستگی زیادی با دلار داشته و امسال هم دوباره می‌توانیم شاهد این همبستگی باشیم.

رشد دلار نیما، به‌زودی

ابراهیم سماوی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه بازارسرمایه به‌رغم اینکه در فروردین روز‌های سخت و خاصی را به‌دلیل ریسک‌های ناشی از مسائل سیاسی تحمل کرده، پس از اینکه سایه این ریسک‌ها از سر بازار کم شد اردیبهشت خوب و پرتقاضایی را شروع کرد، گفت: بعد از مدت‌ها شاهد ورود نقدینگی حقیقی‌ها به صندوق‌های سهامی و سهام در بورس و فرابورس بودیم که نشان می‌دهد اقبال وجود دارد. در ادامه ما شاهد حرف‌هایی در چند مورد هستیم که احتمال محقق‌شدن آن‌ها بسیار بالاست. یکی از آن‌ها بحث مالیاتی است که بر اساس آنچه در بودجه آورده‌شده، قرار است از سود تقسیمی شرکت‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری بگیرند، اما قرار است این بند اصلاح شود. رئیس مجلس شورای‌اسلامی در مورد تخفیف مالیاتی برای شرکت‌های بورسی نیز صحبت کرده و باید منتظر باشیم این موارد در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود و احتمال اینکه تصویب شود، وجود دارد که در این‌صورت محرک خوبی برای بازار سرمایه خواهد بود.

وی ادامه داد: از طرف دیگر با فاصله بیش از ۵۰‌درصدی بین نرخ دلار نیما و نرخ دلار در بازار آزاد نرخ نیما رشد‌های بسیار کوچکی را به‌صورت خزنده آغاز کرده‌است، البته که این رشد‌ها کافی نیست و به‌نظر می‌رسد با توجه به انتقاداتی که در صحن علنی مجلس در مورد عملکرد بانک‌مرکزی مطرح شد، اصلاح نرخ نیما به‌زودی رخ دهد که احتمالا این نرخ تا ۴۸‌هزار‌ تومان افزایش پیدا می‌کند و اثر اهرمی بر سود خالص شرکت‌ها خواهد داشت.

سماوی ادامه داد: همچنین اواخر اردیبهشت موعد ارائه صورت‌های مالی شرکت‌ها است و بسیاری از شرکت‌ها صورت‌های مالی خود را در سایت کدال ارائه می‌کنند. برآورد می‌شود P/E بازار بین یک تا ۱.۵ واحد کاهش پیدا کند. از سوی دیگر با توجه به اینکه بازار سرمایه در این مدت از بازار‌های موازی جا مانده می‌تواند این جاماندگی را جبران کند. همچنین انتظار داریم همان‌طور که بسیاری از خودرویی‌ها مجوز افزایش نرخ خود را گرفتند، سایر صنایع‌ریالی هم مانند سنوات گذشته مجوز خود را بگیرند که این مورد هم محرک خوبی خواهد بود. به‌طور کلی در صورت تحقق این موارد و عدم‌تحمیل ریسک سیستماتیک مجدد، اردیبهشت سبزی را برای بورس متصور هستم.

بورس نیازمند تداوم رشد ارزش معاملات

مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه بازار سهام در هفته آخر فروردین ماه با توجه به اتفاقات سیاسی که بیرون از مرز‌های ایران رخ‌داد شرایط خاصی به خود گرفت، گفت: با کاهش دامنه‌نوسان به یک‌درصد توانستیم فشار فروش‌هایی که حاصل ترس از احتمال افزایش تنش‌های نظامی بود را کنترل کنیم. با فروکش کردن شرایط خاص سیاسی شنبه این هفته بازار مجددا با تقاضا همراه شد و صندوق تثبیت که هفته گذشته مبالغ زیادی را صرف خرید سهام در بازار سرمایه کردند، روز‌های شنبه و یکشنبه با توجه به تقاضایی که به بازار تزریق شد، شاهد رشد قیمت‌ها بودیم و این صندوق در طرف فروش نقش پررنگ‌تری را ایفا کرد.

این تحلیلگر گفت: شیب بازار از ابتدای سال‌۱۴۰۳ به سمت بالا بوده و با هر فراز و فرودی توانسته اعداد بالاتری را ببیند.

مشخص است رشد شاخص الزاما منجر به رشد قیمت سهام پرتفوی سهامداران نشده و این موضوع باعث ناراحتی بسیاری از فعالان بازار شده؛ چرا که تقاضایی که ایجاد می‌شود تنها بر روی چند نماد شاخص‌ساز است که باعث رشد چند ۱۰ هزار‌ واحدی شاخص‌کل در یک روز می‌شود و در طرف مقابل سایر نماد‌ها رشد زیادی را تجربه نکردند و هنوز برخی از آن‌ها فاصله بسیار زیادی با سقف اردیبهشت سال‌گذشته و حتی مرداد ۹۹ دارند.

ساسانی ادامه داد: به‌نظر می‌رسد در روز‌های آینده شاهد ثبات بخشی به شرایط شاخص‌کل باشیم و این به سایر نماد‌ها و گروه‌های کوچک‌تر فرصت می‌دهد که بتوانند بخشی از عقب‌ماندگی خود را با رشدی که انجام می‌دهند، جبران کنند و این می‌تواند باعث جذب نقدینگی در بازار سرمایه و حفظ ارزش معاملات در محدوده‌های فعلی شود. یکی از مولفه‌هایی که می‌تواند بازار سرمایه را صعودی نگه دارد ارزش معاملات است، در دو روز گذشته ما شاهد معاملات بالای ۶ و ۷ همت بودیم و این نشان می‌دهد اگر بتوانیم ارزش معاملات را در این محدوده‌ها نگه داریم، می‌توانیم اعتماد را بار دیگر به سهامداران برگردانیم.

دیگر خبرها

  • بورس تغییر جهت داد
  • صعود بورس ادامه خواهد یافت؟ | روزهای سرنوشت‌ساز برای شاخص کل
  • پیش‌بینی بورس چهارشنبه ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • افت بازار سرمایه پس از ۴ روز رشد
  • بورس در راه تصرف تاج و تخت؟
  • بورس، امروز به کدام سمت حرکت می کند؛ ریزش یا ادامه صعود
  •  پیش‌بینی بورس فردا ۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • پیش‌بینی بورس فردا سه شنبه ۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • گزارش روزانه بورس ۳ اردیبهشت؛ شاخص بورس ۴ هزار واحد رشد کرد
  • ورود ۴۲ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌ها به بازار سهام در روز سبز شاخص کل بورس