Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-23@20:47:12 GMT

شیرهای پاستوریزه و ESL را با اطمینان مصرف کنید

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۰۶۱۰۳

شیرهای پاستوریزه و ESL را با اطمینان مصرف کنید

ایسنا/فارس اظهارات نسنجیده و غیر کارشناسی فردی که خود را  بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی کرد و پخش آن در یک برنامه تلویزیونی و در فضای مجازی واکنش هایی به دنبال داشت و موجی از نگرانی را در جامعه ما ایجاد کرد. حال آنکه براساس نظر اساتید دانشگاه و فعالان و کارشناسان صنایع غذایی و بهداشتی، مصرف شیر پاستوریزه و ESL نه تنها خطری به دنبال ندارد، بلکه منجر به تضمین سلامت خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

واکنش محافل و مجامع رسمی خصوص مجامع علمی کشور نسبت به انتشارات دیدگاه‌های یک کارشناس در حالیست که طی روزهای گذشته ارگان های مسئول با تکذیب موضوع آلودگی لبنیات و خصوصا شیر به آفلاتوکسین به روشنگری پرداختند و آمارها و ارقام بیان شده در آن برنامه تلویزیونی را فاقد اصالت دانستند.

به گزارش ایسنا، این همه در حالی است که آگاهان اعتقاد دارند تاثیر سوء اظهارات غیر علمی و غیر کارشناسی در هر بعد از ابعاد، قطعا در بلند مدت بر چگونگی مصرف شیر و لبنیات مشهود خواهد بود. حال آنکه برابر آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، سرانه مصرف شیر در ایران بسیار کمتر از میانگین جهانی و حدنصاب مورد نیاز بدن برای دریافت مواد موجود در این ماده غنی غذایی است.

به گزارش ایسنا، این نخستین بار نیست که انتشار نظرات غیرکارشناسانه و غیرعلمی، ریشه اعتماد عمومی و سلامت مردم را آماج تیشه بی‌تدبیری قرار داده است.

اما ضربات تیشه ادعاهای اخیر در مورد شیر، استخوان شکننده زن و مرد و پیر و جوان جامعه ایرانی را در معرض پوکی و فرو ریزی بیشتر قرار می دهد و بخصوص خانواده را از بابت سلامت فرزندان خود نگران می کند و این نگرانی باعث ایجاد تاثیر منفی بر روند رشد مطلوب آینده سازان کشور می گذارد و می تواند نسل بعدی را به صورت ملموس تحت تاثیر قرار بدهد.

 نباید فراموش کنیم که در گذشته نیز اظهارات مشابهی در مورد برخی از مواد لبنی ذکر گردید که متاسفانه جامعه را به راه مصرف لبنیات بعضا غیر بهداشتی و خیابانیسوق داد که در واقع بیراهه ای بیش نبود و به جای ارتقای سلامت افراد,  باعث به مخاطره افتادن سلامت جامعه از طریق افزایش احتمال شیوع بیماری هایی نظیر تب مالت و همچنین کاهش مصرف سرانه لبنیات گردید.

هر چند بارها تکرار شده که گوش سپردن به اظهارات غیر کارشناسی و بازنشر آن در فضای مجازی باید متوقف گردد اما باز هم شاهدیم که بسیاری از فایل های تصویری این اظهارات غیر علمی دست به دست می گردد و مصرف لبنیات و شیر را تحت تاثیر منفی خود قرار می دهد .

آیا شیر های پاستوریزه ، فراپاستوریزه یا ESL و استریل ، آفلاتوکسین دارد؟

برای روشنگری دراین زمینه و پاسخ به پرسش بالا، به سراغ برخی از کارشناسان و استادان دانشگاه در  این حوزه رفتیم.

قبل از آن اما خوب است که نظر دکتر ایرج حریرچی معاون وزارت بهداشت را در این خصوص مرور کنیم؛

دکتر حریرچی پیش از این به صراحت اعلام کرده بود که آفلاتوکسین ماده ای است که کنترل آن بوسیله حدود مجاز ارزیابی می شود و تمام محصولات لبنی در همه جای دنیا حاوی مقداری از این ماده می توانند باشند و البته میزان آن در لبنیات غیربهداشتی و خیابانی به دلیل عدم کنترل لازم و نظارت کافی , بیشتر     می باشد .

معاون وزارت بهداشت با بیان این که حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه ترین استانداردها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد و استانداردهای ایران از این لحاظ منطبق با استانداردهای FDA آمریکاست.

حریرچی تاکید کرده بود که بر اساس  استاندارد شماره ۵۹۲۵ ، باقیمانده مجاز برای انواع محصولات لبنی (حتی شیرخشک نوزاد) بین ۰.۰۲۵ تا ۱ میکروگرم ( میکرو گرم برابر با یک میلیونیوم گرم می باشد) در کیلوگرم محصول در نظر گرفته است.

وی با بیان این که با توجه به ارزیابی خطر باید به قضاوت این موضوع نشست، گفته بود: همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین و در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم توصیه می کنیم که مصرف شیر  را از سبد غذایی خود حذف نکنند.

این مقام بهداشتی همچنین گفته بود: خطر جدی ماده آفلاتوکسین با دوز ۳.۵ میلیگرم (۳۵۰۰ برابر حد مجاز تعریف شده در استاندارد ملی ایران) به ازای وزن مصرف کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن فرد برسد.

نظر اساتید دانشگاه شیراز در این موضوع

دکتر محمدهادی اسکندری دانشیار بخش صنایع غذایی دانشگاه شیراز سه شنبه اول بهمن در جمع خبرنگاران و با بیان اینکه مطالب منتشر شده در فضای مجازی در باره وجود سم آفلاتوکسین در شیر غیر کارشناسی، غیر فنی و غیر علمی است، گفت: موضوع مهم و قابل اعتنا این است که ارزیابی میزان آلودگی به آفلاتوکسین به صورت دقیق انجام شود، و اعلام کلی موضوع به هیچ عنوان علمی و قابل قبول نیست.

این متخصص علوم غذایی با تاکید بر اینکه همه متخصصان و کارشناسان بر میزان و درصد آلودگی به آفلاتوکسین حساس هستند گفت: حتی شیر تولید شده در کشورهای صنعتی و به اصطلاح پیشرفته مانند آمریکا هم مقداری افلاتوکسین دارند ، مهم این است که این میزان از حد مجاز تجاوز نکند.

استادیار دانشگاه شیراز اضافه کرد: بنا بر این سنجش میزان آلودگی به آفلاتوکسین بسیار مهم است، ده‌ها کار پژوهشی در کشورمان انجام شده و نتیجه همه این پژوهش های این است که میزان این آلودگی ها بیشتر از حد مجاز نیست.

اسکندری ادامه داد: با اطمینان و یقین میتوان گفت مقدار آلودگی به حدی نیست که برای مصرف کننده مضر باشد ، حتی اگر مصرف سرانه شیر یک نفر در ایران تا ۹۰ لیتر هم باشد هیچ جای نگرانی در باره آلودگی آفلاتوکسین وجود ندارد .

وی افزود: در حالیکه سرانه مصرف شیر در جامعه ما کمتر از ۶۰ لیتر است و باید همه تلاش ها معطوف به مصرف بیشتر شیر و لبنیات باشد نباید اجازه داد انتشار چنین شایعاتی بر مصرف لبنیات و شیر تاثیر بگذارد

نظارت بر فرآورده‌های لبنی بسیار دقیق است

دکتر سید شهرام شکرفروش؛ متخصص بهداشت مواد غذایی و استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز نیز گفت: اعلام وجود آفلاتوکسین مهم نیست، مهم این است که آیا مقادیر اندازه گیری شده در حد مجاز قرار دارد یا بیشتر است.

شکرفروش ادامه داد: قطعا با تمهیدات در نظر گرفته شده و نظارتی که بر تولید شیر و لبنیات در کارخانجات معتبر و شاخص استان فارس و سایر مناطق انجام می‌شود، ما مطمئن هستیم که شیر و لبنیات موجود عاری از آفلاتوکسین بیش از حد مجاز است.

این استاد دانشکده دامپزشکی با اشاره به اظهارات غیر کارشناسی منتشر شده از تلویزیون و فایل های منتشر شده در فضای مجازی، گفت: کارشناس مطرح کننده این نظر احتمالا نتایج آلودگی در چند منطقه را بیان کرده یا نتایج متعلق به سال‌های خیلی قبل بوده که قابل استناد نیست.

شکرفروش با بیان اینکه در حال حاضر در ایران میزان آلود گی لبنیات به آفلاتوکسین بیش از حد مجاز نیست، گفت: میزان وجود آفلاتوکسین در شیر و فرآورده های شیری در کارخانه های معتبر در دامنه مجاز است و در حدی نیست که سلامت مصرف کننده را تهدید کند.

این استاد دانشگاه شیراز همچنین گفت: در تحقیقی که سال گذشته شخصا همراه با یکی از دانشجویان روی شیر تمام کارخانجات شیر در یک استان انجام دادیم و موضوع پایان نامه یکی از دانشجویان دکتری قرار گرفت، هیچ نمونه ای از آلودگی بیش از حد مجاز استاندارد FDA  آمریکا در محصولات تولیدی مشاهده نکردیم.

شکرفروش گفت: ریسک آلودگی به آفلاتوکسین بیش از حد مجاز در شیرهای سنتی که در مغازه ها و به صورت غیر پاستوریزه عرضه میشوند ,بالاتر است و توصیه میشود شیر و محصولات شیری سنتی مصرف نگردد .

نظر کارشناسان و تولید کنندگان شیر و لبنیات

محمد علی شاه امیری مدیر عامل اتحادیه صنعت دامپروری استان فارس و عضو هیئت مدیره اتحادیه گاوداران ایران هم دراین زمینه به خبرنگاران گفت: آزمایشات متعدد و دقیق در آزمایشگاه‌های کارخانجات لبنی در استان فارس انجام می شود و سلامت شیر ورودی به کارخانجات را تضمین می کند بنا بر این بسیار ناشیانه و دور از ذهن است که بپذیریم شیری با درصد آلودگی و سموم بالا وارد عرصه تولید شود .

مدیر عامل اتحادیه صنعت دامپروری استان فارس ادامه داد: علیرغم همه تحریم های موجود همه نهاده‌های دامی از طریق مبادی مشخص و شناسنامه دار وارد کشور می شود و در آزمایشگاه‌های متعدد مورد بازبینی و آزمایش قرار می‌گیرد، بنا بر این انتشار سموم و به ویژه سم آفلاتوکسین از طریق نهاده های دامی مثل علوفه و ذرت و سایر موارد خوراک دام نیز غیر ممکن است.

شاه امیری گفت: با توجه به آزمون های انجام شده در مورد شناسایی آفلاتوکسین در محصولات لبنی، مقادیر موجود در این آزمایش ها در دامنه مجاز قرار دارد و به هیچ عنوان  سلامت شهروندان و مصرف کنندگان را به مخاطره نمی اندازد.

این تولید کننده آمار و ارقام مورد ادعا در برنامه تلویزیونی را غیر کارشناسی و غیر علمی دانست و گفت: غیرممکن است که آفلاتوکسین به میزان مورد ادعای کارشناس مورد نظر در لبنیات تولیدی ایران وجود داشته باشد.

شرکت فرآورده های لبنی رامک نیز که به عنوان یک تولید کننده معتبر ایران مطرح و از پیشتازان تولید محصولات پاستوریزه، فراپاستوریزه (ESL) و استریلیزه است و همچنین  صادرات محصولات رامک به ویژه شیر فراپاستوریزه و استریلیزه به کشورهایی حوزه خلیج فارس (از جمله قطر که دارای یکی از سختگیرانه ترین استانداردهای کیفی دنیا را دارد) در کارنامه خود را دارد. که تضمین کیفیت آن بارها و بارها زیر ذره بین ناظران و در آزمایشگاههای معتبر به اثبات رسیده است.

نگاهی به چگونگی تولید شیر فراپاستوریزه ESL یا محصولات فرادما بیانگر آن است که محصولات این شرکت لبنی عاری از هر نوع مواد مضر برای سلامتی است.

هاشم نصیری مدیر عامل شرکت فرآورده های لبنی رامک در این زمینه با اطمینان به اینکه محصولات این شرکت به ویژه شیر های فراپاستوریزه ESL فاقد هر نوع آلودگی میکروبی و فیزیکی و شیمیایی مخاطره آمیز است، تاکید کرد: این اطمینان خاطر را می‌دهم که شیر تولید شده در صنایع لبنی رامک یکی از ایمن‌ترین و با کیفیت ترین شیرهایی است که در کشور تولید می‌شود.

نصیری افزود: شیرهای دریافتی کارخانجات لبنی رامک به صورت عمده از دامداری های صنعتی تحت کنترل سازمان دامپزشکی تهیه می شود و اساسا تهیه مواد اولیه نامرغوب به دلیل احتمال تولید محصولات نامرغوب مورد پذیرش کارخانه نیست، زیرا اعضا خانواده خودمان یا به عبارتی خانواده بزرگ رامک نیز به عنوان یک شهروند ایرانی و به عنوان همشهری شما عزیزان از همین محصولات استفاده می کند.

مدیرعامل شرکت رامک افزود: شیر دریافتی صنایع لبنی رامک از مبادی معتبر تامین می شود و سازمان دامپزشکی استان فارس به صورت تصادفی و غیرقابل پیش بینی اقدام به نمونه برداری از محموله های شیر خام ورودی به کارخانه و همچنین شیر خام تولید شده در دامداری ها می نماید. همچنین محصولات نهایی نیز توسط سازمان های استاندارد و غذا و دارو مورد آزمون قرار می گیرند و یکی از فاکتورهای مورد نظر هر سه سازمان  نیز بحث وجود آفلاتوکسین ها است.

نصیری با رد اظهارات غیر کارشناسی اخیر گفت: شیربا  فرایند ESL یا فراپاستوریزه به فرایندی اطلاق می شود که طی آن شیر با کیفیت ممتاز به مدت ۲ الی ۴ ثانیه تحت شوک حرارتی ۱۲۵ الی ۱۲۸ درجه سانتی‌گراد قرار گرفته و پس از آن دمای شیر را تا کمتر از ۷ درجه سانتی‌گراد کاهش می‌دهند این فرایند تحت هیچ شرایطی اجازه و امکان وجود آلودگی را به شیر نمی دهد .

وی ادامه داد: فرایند ESL یا فراپاستوریزه به این صورت، فعالیت تمامی میکروارگانیسم‌هایی که باعث فساد در شیر می‌شود را متوقف کرده و در عین حال کیفیت و طعم شیر به همان تازگی و خوشمزگی شیر تازه باقی می‌ماند.

وی با طرح این پرسش که چرا تاریخ انقضا شیر ESL یا فراپاستوریزه نسبت به شیرهای پاستوریزه بیشتر است؟ گفت: محدودیت زمان نگهداری شیرهای پاستوریزه از مواردی است که همیشه مصرف کننده را با مشکل مواجه می‌کند، به همین دلیل در کشورهای پیشرفته دنیا تکنولوژی ESL یا فراپاستوریزه برای ارائه محصولات تازه و سالم ایجاد شد؛ شوک حرارتی در مدت زمان کوتاه به شیر، علاوه بر حفظ کیفیت، تازگی و خوشمزگی شیر، موجب خواهد شد تا عواملی که باعث فساد زود هنگام شیر می‌شود از بین برود.

عضو انجمن مدیران صنایع استان فارس با تاکید بر لزوم حراست و صیانت از اعتماد عمومی، از عموم همشهریان و ایرانیان خواست ضمن تفکر در ارتباط با موضوعات مطرح شده در جامعه و فضای ملتهب کنونی، ازدامن زدن به شایعات بپرهیزند زیرا برخی موضوعات ریشه اقتصاد و تولید ملی را قطع خواهد کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی شيراز ایسنا دانشگاه شيراز سازمان دامپزشکی وزارت بهداشت شیر پاستوریزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۶۱۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اطمینان پلیس از عدم بروز آشوب در دربی میلان

پلیس شهر میلان به یک دلیل خاص از بابت بروز آشوب و درگیری میان هواداران دو تیم این شهر نگرانی ندارد. - اخبار ورزشی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، امشب (دوشنبه) ممکن است سرنوشت قهرمان فصل جاری سری A مشخص شود. اینتر صدرنشین جدول رده‌بندی در صورت کسب پیروزی بیستمین قهرمانی‌اش را مسجل خواهد کرد اما برای این کار باید از سد رقیب دیرینه و همشهری، میلان بگذرد.

با توجه به میزبان بودن میلان و اختصاص اکثر بلیت‌های بازی به هواداران این تیم و محتمل بودن موفقیت اینتر برای کسب امتیاز، این سناریو که نراتزوری و هوادارانش پیش چشمان هواداران روسونری جشن قهرمانی بگیرند دور از تصور نیست. در شرایط عادی این یکی از ترسناک‌ترین شرایطی است که مقامات امنیتی یک بازی می‌توانند با آن روبه‌رو شوند اما به نظر می‌رسد که پلیس ایتالیا آنقدرها هم نگران نیست و آن هم یک دلیل خاص دارد.

ژانگ: تا وقتی من رئیس باشم، اینتر فروخته نخواهد شد

طبق گزارش نشریه گاتزتا دلواسپورت پلیس بابت وجود یک پیمان صلح میان اولتراهای میلان و اینتر که سال 1981 بسته شد، از بابت عدم درگیری‌های خشونت‌آمیز میان آنها در حاشیه بازی امشب آسوده خاطر است.

پیمان مذکور در پی مرگ هوادار 21 ساله اینتر در نتیجه درگیری هواداران دو تیم در نزدیکی ورزشگاه سن‌سیرو رخ داد که باعث شده از آن روز به بعد دیگر هیچ درگیری خونین یا خشونت‌آمیزی رخ دهد. مارکو فردیکو، لیدر اولتراهای اینتر نیز در این باره به نشریه کوریره دلاسرا گفت: این ضمانت برای همه ضمانت اجرایی دارد. اگر این پیمان نبود، خیابان‌‌های میلان میدان جنگ می‌شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آبلیموی تقلبی را چگونه تشخیص دهیم؟ | باورهای اشتباه مردم درباره آبلیموهای سنتی
  • کدام موادغذایی حاوی سطح خطرناک‌تری از مواد شیمیایی ماندگار هستند؟ چه خوراکی‌هایی را باید کمتر خورد؟
  • آمار ترسناک از قربانیان دخانیات در ایران
  • فروش نخی سیگار، ممنوع
  • اطمینان پلیس از عدم بروز آشوب در دربی میلان
  • نحوه صحیح استفاده از انواع محصولات مراقبت پوست برای حفظ شادابی و سلامت
  • دخانیات در سال چند ایرانی را به کشتن می‌دهد؟
  • مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی به دلیل مصرف دخانیات
  • مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی به دلیل دخانیات
  • مرگ سالانه ۵۰ هزار ایرانی به دلیل دخانیات/ فروش سیگار به صورت نخی غیرقانونی است