Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-24@18:44:24 GMT

کشف دو سیاره بسیار شبیه به کره زمین توسط دانشمندان

تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۰۹۲۰۳

کشف دو سیاره بسیار شبیه به کره زمین توسط دانشمندان

ساعت 24-پنج سیاره فراخورشیدی در اطراف ستاره‌های نزدیک به ما کشف شده‌اند که دو تای آن‌ها با داشتن شرایطی شبیه زمین، کاندیداهای بسیار خوبی برای جستجوی حیات فرازمینی در بیرون از منظومه شمسی هستند.

این دو سیاره به نام‌های GJ 180 d و GJ 229A c به‌ترتیب با جرم‌هایی ۷.۵ و ۷.۹ برابر جرم زمین، در فاصله‌های ۴۰ و ۱۹ سال نوری از ما قرار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
هر دوی آن‌ها به دور ستاره‌های کوتوله سرخ می‌چرخند که قبلا تصور می‌شد این ستاره‌ها گزینه مناسبی برای جستجوی حیات نیستند. دلیل آن هم این بود که کوتوله‌های سرخ تاحدودی خشن هستند و اطراف خود را تحت تاثیر تابش‌هایشان قرار می‌دهند.

اما مساله بزرگ دیگر در رابطه با این ستاره‌ها آن است که در مقایسه با اکثر ستاره‌ها کمی سردتر هستند. در نتیجه، کمربند حیات آن‌ها (فاصله‌ای در سامانه یک ستاره که بتوان در آن سیاره‌ای با فشار اتمسفر کافی یافت کرد که شرایط وجود آب مایع در سطح خود را داشته باشد) نزدیک به ستاره است.

این بدین معناست که سیاره‌های موجود در آن منطقه، بسیار مستعد قفل گرانشی (tidal locking) هستند. منظور از قفل گرانشی این است که یک طرف سیاره همیشه رو به ستاره بوده و طرف دیگر همیشه پشت به آن است. این وضعیت باعث می‌شود که یک طرف سیاره بسیار داغ و تحت تابش‌ ستاره باشد و طرف دیگر در تاریکی سرد قرار بگیرد.

GJ 180 d تناوب مداری ۱۰۶ روزه دارد و تیم تحقیق فکر می‌کنند که این سیاره به اندازه کافی از ستاره خود یعنی Gliese 180 دور است که قفل گرانشی نشود.

Fabo Feng، ستاره‌شناس از انستیتوی علوم کارنگی می‌گوید: GJ 180 d نزدیک‌ترین دما را به دمای زمین ما دارد که قفل گرانش ندارد و همین ویژگی‌ها احتمال آن را برای میزبانی و حفظ حیات بیشتر می‌کند.

از طرفی، GJ 229A c دارای یک تناوب مداری ۱۲۲ روزه بوده، اما ستاره آن یعنی Gliese 229A بسیار سنگین‌تر از Gliese 180 است. بنابراین این سیاره ممکن است دارای قفل گرانشی باشد. با این‌حال، یک چیز جالب درباره ستاره آن وجود دارد: Gliese 229A در کنار کوتوله سرخ دیگری به نام Gliese 229B یک سیستم دوتایی تشکیل می‌دهند.

به این سیاره‌های کشف‌شده گاهی اوقات “failed stars” گفته می‌شود؛ چراکه از طرفی برای سیاره بودن، بسیار بزرگ‌اند و از طرف دیگر برای گداخت هیدروژن در هسته‌، بسیار کوچک هستند. آن‌ها مثل ستاره‌ها در اثر فروپاشی گرانشی توده‌ای از گاز شکل می‌گیرند.

GJ 229A c، حالا رسما نزدیکترین درجه حرارت را به دمای زمین دارد که این موضوع آن را تبدیل به بهترین کاندیدا برای مطالعه چگونگی شکل‌گیری سیاره‌هایی از این‌دست می‌کند.

دانشمندان سیاره‌های مذکور را با استفاده از یک روش غیرمستقیم به نام روش سرعت شعاعی کشف کرده‌اند. این سیاره‌ها با چرخش به دور ستاره خود، بر آن نیروی گرانشی وارد می‌کنند و باعث تکان‌های کوچکی در آن می‌شوند.

این روش نه‌تنها برای دانستن حضور سیاره‌ها، بلکه برای محاسبه جرم، فاصله و تناوب مداری آن‌ها نیز می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. با این اطلاعات دانشمندان می‌توانند ترکیبات شیمیایی و دمای آن‌ها را حدس بزنند.

از آنجاییکه این سیاره‌ها به ما نزدیک هستند، ستاره‌شناسان معتقدند که نسل بعدی تلسکوپ‌های قدرتمند قادر خواهند بود که تصاویر مستقیمی از آن‌ها تهیه کنند و اطلاعات بیشتری را در رابطه با وجود اتمسفر و آب بر روی آن‌ها در اختیار ما قرار دهند.

آی تی رسان

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۰۹۲۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آدم فضایی سبز را فراموش کنید؛ حیات فرازمینی ممکن است بنفش باشد

برای یافتن حیات در سیارات دور، اخترشناسان ممکن است به جستجوی نقاط بنفش نیاز داشته باشند. پژوهشی جدید سیگنال‌هایی نوری را آشکار می‌کند که احتمالا از دنیا‌هایی می‌آیند که کمبود اکسیژن و نور دارند.

روی زمین، سیگنال رنگی غالب برای زندگی سبز است. علت این امر وجود باکتری‌ها و گیاهانی است که از کلروفیل سبز برای تبدیل نور مرئی خورشید به انرژی استفاده می‌کنند. اگرچه روی سیاره‌ای که دور ستاره‌ای کوچک‌تر و کم‌نورتر در گردش است، اگر موجودات بتوانند به کمک نور فروسرخ مرئی متابولیسم خود را به کار بیندازند، به احتمال زیاد امکان رشد پیدا می‌کنند.

باکتری‌هایی که از نور فروسرخ استفاده می‌کنند، روی زمین خصوصا در مکان‌هایی مانند باتلاق‌های گل‌آلود یا چاه‌های گرمابی اعماق دریا یافت می‌شوند.

کهکشان
در این تصویر از کهکشانی دور، پرتو‌های پرانرژی گاما به رنگ بنفش می‌درخشند. جستجو برای سیاره‌های فراخورشیدی با رنگ بنفش ممکن است به دانشمندان در پیدا کردن آثار حیات بیگانه کمک کند.
در مطالعه جدید که ۱۶ آوریل در مجله‌ی Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شد، پژوهشگران دانشگاه کرنل نمونه‌ای از باکتری‌هایی را پرورش دادند که از نور فروسرخ استفاده می‌کنند. آنها، طول موج‌های نوری را که باکتری‌ها منعکس می‌کردند، اندازه گرفتند و این موضوع را شبیه‌سازی کردند که این آثار از دنیا‌های دوردست چگونه دیده می‌شود.

تلسکوپ‌های پیشرفته‌ی نسل بعدی مانند تلسکوپ فوق‌العاده بزرگ اروپایی که در شیلی در دست ساخت است و رصدخانه جهان‌های سکونت‌پذیر که هنوز در مراحل برنامه‌ریزی به‌سر می‌برد، می‌توانند این طیف‌های نوری را جستجو کنند.

باکتری‌های بنفش متعلق به شاخه‌ای از باکتری‌ها به نام Pseudomonadota هستند و در محیط‌های کم‌اکسیژن رشد می‌کنند. پژوهشگران ۲۰ گونه از باکتری‌های بنفش تولیدکننده گوگرد و ۲۰ گونه باکتری بنفش غیرتولیدکننده گوگرد را رشد دادند. آنها این گونه‌ها را از محیط‌های مختلف، ازجمله از کلنی‌های موجود در آزمایشگاه، آب‌های نزدیک دماغه کاد در ایالت ماساچوست و برکه‌ای در محوطه دانشگاه کرنل در شمال نیویورک جمع‌آوری کردند. این باکتری‌ها دارای رنگدانه‌های رنگی متعددی به غیر از بنفش ازجمله کاروتنوئید‌های نارنجی و قرمز نیز هستند.

پژوهشگران پس از تعیین این موضوع که این باکتری‌ها کدام طول موج‌های نور را قوی‌تر منعکس می‌کنند، شبیه‌سازی کردند که این طول موج‌ها از سیاره‌های فراخورشیدی احتمالی مختلف چگونه به‌نظر می‌رسند: محیطی شبیه زمین با ۷۰ درصد اقیانوس و ۳۰ درصد خشکی، جهانی ۱۰۰ درصد اقیانوسی، جهانی کاملا یخ‌زده و جهانی با نیمی زمین خشک و نیمی پوشیده از برف.

پژوهشگران می‌گویند مدل‌های آنها نشان می‌دهد بسته به پوشش سطحی ارگانیسم‌های زنده و همچنین پوشش ابر، طیف گسترده‌ای از سیاره‌های خاکی می‌توانند آثار رنگدانه‌های بنفش باکتری‌های روی سطح را نشان دهند.

هرچند مشخص نیست که آیا حیات به شکل باکتری‌های بنفش می‌تواند در دنیا‌های دیگر تکامل پیدا کند، ممکن است بهتر باشد هنگام جستجوی حیات فرازمینی، به جای رنگ سبز به دنبال رنگ بنفش باشیم.

منبع: زومیت

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی علوم فضایی و نجوم

دیگر خبرها

  • ادعای ناسا ؛ ردپای حیات بیگانگان را در مریخ کشف کردیم!
  • ناسا ردپای حیات بیگانه را در مریخ کشف کرد
  • ناسا به کشف حیات بیگانه یک گام نزدیک‌تر شد
  • کشف گاز متان در سیاره مریخ
  • سیاره مشتری چه زمانی شروع به حرکت در منظومه شمسی کرده است؟
  • کشف سیارکی که بچه ماه است!
  • تصاویر نجومی چهارم اردیبهشت (۲۳ آوریل)
  • حقایقی در مورد سیاره آبی
  • اخترفیزیکدانان معمای ویژگی قلبی شکل در سطح پلوتو را حل کردند
  • آدم فضایی سبز را فراموش کنید؛ حیات فرازمینی ممکن است بنفش باشد