Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-24@20:32:58 GMT

پشت پرده آفلاتوکسین و حمله به صنایع لبنی چه بود؟

تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۱۷۵۱۴

پشت پرده آفلاتوکسین و حمله به صنایع لبنی چه بود؟

فردی که ابتدای این هفته با حضور در یک برنامه تلویزیونی، خود را کارشناس مواد غذایی معرفی کرد و مدعی شد شیر‌های پاستوریزه در بازار، آلوده به مقادیر بالای سم آفلاتوکسین به دلیل آلودگی خوراک دام‌ها و تغذیه آن‌ها از ذرت‌های آلوده بوده و حالا مصرف این لبنیات زیر سایه بی‌توجهی مسوولان باعث سرطان‌زایی می‌شود، روز دوشنبه اظهارات خود را پس گرفت و این بار ادعا کرد که رسانه‌ها، برداشت اشتباه از حرف‌های او داشتند و منظور او، آلودگی همه انواع شیر‌های پاستوریزه نبوده و از میزان نظارت بر کیفیت لبنیات عرضه شده در بازار هم تقدیر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش اعتماد، بهادر حاجی‌محمدی که خود را بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی کرد، روز شنبه در برنامه زنده «سلام صبح بخیر» که صبح‌ها از شبکه ۳ سیما پخش می‌شود و اغلب مخاطبانش، زنان خانه‌دار و مادران هستند، اعلام کرد: «به جای آنکه نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسوولان باید به مسائل مهم‌تری مانند وجود سموم دیگر در لبنیات توجه داشته باشند. مصرف ذرت‌های وارداتی آلوده به آفلاتوکسین، سبب تولید شیر‌های آلوده به این سم شده و با توجه به اینکه این سم بر اثر حرارت و جوشاندن از بین نمی‌رود، در شیر باقی می‌ماند.

براساس نتایج پژوهش‌های تعدادی از اساتید دانشگاه درباره میزان آلودگی آفلاتوکسین در شیر‌های پاستوریزه در شهر‌های مختلف کشور، ۳۳ درصد نمونه‌های شیر پاستوریزه آلوده به این سم بودند. شیر‌های پاستوریزه آزمایش شده در تبریز ۶۲ درصد، ساری ۶۰درصد، مشهد ۵ درصد، شیراز ۱۷ درصد و اردبیل ۳۳ درصد به سم آفلاتوکسین آلوده هستند. متاسفانه یا خوشبختانه سرانه مصرف شیر در کشور ما پایین است و اگر در مصرف شیر مثل کشور‌هایی همچون انگلستان بودیم مشخص نبود که چه اتفاقی در حوزه سلامت رخ می‌داد.

ضعف در مدیریت، عامل بروز وضعیتی است که برای نخستین‌بار افشا می‌شود در حالی که سال‌هاست شاهد چنین روندی هستیم. متولی بهداشت شیر وزارت بهداشت است، اما آلودگی شیر در دامداری و به دلیل غذای آلوده دام رخ می‌دهد که متولی‌اش سازمان دامپزشکی به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های وزارت جهاد کشاورزی است.»

به دنبال اظهارات این فرد، مجری برنامه هم با سوال تاکیدی خطاب به بینندگان گفت: «چطور می‌شود که یک هفته شیر نخریم؟» که مجموع این اظهارات، با یک موج منفی حاکی از همراهی در شبکه‌های اجتماعی گسترده شد آن هم در حالی که ظرف روز‌های گذشته، مسوولان وزارت بهداشت، برخلاف این فرد، دلایل علمی و مستندات کارشناسانه برای رد این شایعات در دست داشتند.

در نهایت و کمتر از یک هفته، حاجی محمدی، دیروز ناچار به پس گرفتن شایعات و اظهارات غیر کارشناسانه خود شد و با پوزش از چنین شایعه‌پراکنی‌هایی بدون طرح واقعیت‌ها، مدعی شد که از صحبت‌های او برداشت نادرست صورت گرفته و گفت: «پیرو شرکت بنده در برنامه تلویزیونی سلام صبح بخیر شبکه ۳ سیما در تاریخ ۲۸ دی ماه ۹۸، در برخی رسانه‌ها به غلط این‌گونه تفسیر شد که تمامی شیر‌های تولیدی در کشور سمی هستند و نباید مصرف شوند؛ حال آنکه قطعا چنین چیزی صحیح نیست و بنده نیز چنین منظوری نداشته‌ام.

همان‌طور که سخنگوی سازمان غذا و دارو اعلام کرد، تلاش مسوولان برای کاهش سم آفلاتوکسین در شیر‌ها سال‌ها در حال انجام است و این مقدار در سال‌های اخیر به‌شدت کاهش پیدا کرده و به پایین‌تر از حدود مجاز رسیده است. ارقامی که در خصوص آلودگی شیر‌ها در چند شهر اعلام شد مربوط به نتایج چند پایان‌نامه و طرح تحقیقاتی علمی منتشر شده در دانشگاه‌های کشور در سالیان گذشته بوده و به معنی تعمیم‌پذیری به تمامی شیر‌ها نیست.

مسوولیت صحت و سقم این داده‌ها با آن محققان است. البته مطالعات قبلی صرفا مطالعات اولیه بوده و نتیجه‌گیری دقیق نیاز به مطالعات ثانویه دارد که باید در آینده انجام شود. مصاحبه اینجانب با این هدف عنوان شد که تلاش برای حذف کامل این سم در لبنیات جدی‌تر دنبال شود. خوشبختانه با بازرسی‌های انجام‌شده توسط سازمان دامپزشکی و سازمان غذا و دارو در حال حاضر آلودگی معناداری در شیر و فرآورده‌های لبنی وجود ندارد و لذا جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات نیست.»

ادعای بی‌اساس این فرد در حالی است که دیروز یکی از کارشناسان قدیمی نظارت و پایش سلامت لبنیات که حاضر به ذکر نام خود نشد، در گفتگو با «اعتماد» تاکید کرد که وجود سم آفلاتوکسین در غذای دام، بیش از آنکه برای انسان خطرناک باشد، برای سلامت دام خطرساز خواهد بود و با رد شایعات بی‌پایه‌ای که در برنامه تلویزیونی مطرح شده، افزود: «لبنیات پاستوریزه و استریلیزه در کشور ما هیچ مشکلی از بابت میزان آفلاتوکسین ندارد و به‌طور دایم تحت کنترل است و همان‌طورکه مسوولان وزارت بهداشت هم گفتند، استاندارد ایران ۱۰۰ نانوگرم در لیتر است که نتایج آزمایش سال‌های اخیر هم هیچ‌گاه بیشتر از یک دهم نشان نداده است.

سلامت دام و شیر‌های صنعتی و همچنین خوراک دام، به‌طور کامل توسط وزارت بهداشت و موسسه ملی استاندارد و سازمان دامپزشکی کنترل می‌شود و هرگونه شایعه درباره ورود ذرت‌های آلوده وارداتی به خوراک دام هم کذب محض است، چون این ذرت‌ها، در گمرک حبس شده و اجازه ترخیص هم ندادند و در حال آماده‌سازی تمهیداتی برای معدوم‌سازی این ذرت‌ها هستند.

اما حتی اگر این ذرت‌ها یا هرگونه خوراک آلوده‌ای به دام خورانده شود اتفاقا برای دام صنعتی مشکل‌ساز خواهد بود، چون وجود سم آفلاتوکسین در بدن گاو باعث سقط‌زایی و توقف شیردهی می‌شود. از آنجا که درآمد اصلی دامداران صنعتی، از محل بره‌زایی گاو است و شیردهی گاو، درآمد ثانویه دامداران محسوب می‌شود، دامداران نسبت به حفظ سرمایه خود بسیار حساس هستند، چون امروز قیمت هر راس گاو شیری، حدود ۲۰ میلیون تومان است و دامدار به خاطر چند هزار تومان صرفه‌جویی از محل خوراک ناسالم و آلوده برای دام، سرمایه خود را به خطر نمی‌اندازد.»

حالا مهم این است که آن برنامه تلویزیونی که همان یک بار هم پخش شد، تاثیر خود را در همان حدی که مدنظر تهیه‌کنندگان برنامه بود، گذاشت.

مسوولان صنایع لبنی ظرف روز‌های گذشته درباره کاهش فروش لبنیات طی روز‌های گذشته ابراز نگرانی کردند و مشاهدات «اعتماد» از برخی سوپرمارکت‌های شمال شهر هم نشان داد که مقادیر قابل توجهی از شیر‌های پاستوریزه در این سوپرمارکت‌ها، فروش نرفته و صاحبان فروشگاه‌ها، در حال بسته‌بندی برای مرجوع به کارخانه بودند ضمن آنکه نسبت به فروش محموله‌های جدید با تاریخ روز هم چندان اطمینان خاطر نداشتند. نکته جالب اینکه با وجود پخش چنین برنامه‌ای، تبلیغات شیر و سایر فرآورده‌های لبنی «یکی از برندها» ظرف روز‌های گذشته متوقف نشده است.

علاوه بر این، کمتر از دو ماه از اقدام مشکوک افرادی با اغراض نامعلوم برای بدنامی صنعت کیک و کلوچه گذشته و در همان مدتی هم که برخی شهروندان در برخی استان‌ها مدعی شده بودند کیک‌هایی خریداری کرده‌اند که داخل آن‌ها قرص‌های مشکوک بوده و البته معلوم شد که هیچ‌کدام از کیک‌هایی که توسط بازرسان دانشگاه‌های علوم پزشکی این استان‌ها، بازبینی می‌شد حاوی قرص مشکوک و هر آلاینده دیگری نبود جز همان بسته‌های باز شده کیکی که در دست شهروندان بود، مسوولان وزارت بهداشت تاکید کردند که دست‌هایی مشغول به اقدام برای بدنامی و ضربه به صنعت غذایی کشور است.

تا امروز و با وجود آنکه ظرف روز‌های گذشته، اخباری درباره دستگیری برخی از متهمان پرونده اتها‌م‌زنی به صنعت کیک و کلوچه هم منتشر شد، اما هنوز معلوم نشده که غرض این بدخواهان از این اقدامات بچگانه چه بوده است. ظرف این روز‌ها هم مسوولان وزارت بهداشت بار دیگر تکرار کردند که اقدامی دوباره برای بدنامی صنایع غذایی کشور به راه افتاده و این بار قرعه به نام صنایع لبنی زده شده و عجیب آنکه این بار، رسانه‌ای که پسوند «ملی» را هم با خود یدک می‌کشد در این اقدام همراه بدخواهان و غرض‌ورزان شده است.

کیانوش جهانپور؛ رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، در گفتگو با مهر، با انتقاد از روند تخریب صنایع غذایی کشور توسط عده‌ای با اغراض نامعلوم گفت: «متاسفانه این شیوه ورود درست نیست و ظاهرا هم این رفتار نادرست باب شده است. موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی و حداقل چهار دهه، نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان می‌دهد در همه سال‌های اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است.

متاسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می‌کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی‌کند بلکه به تشویش اذهان هم می‌انجامد. در همه سال‌های اخیر تلاش شده میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کاهش یابد و حتی مروری بر مطالعات نشان می‌دهد این میزان در مواد غذایی از جمله لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است. مسوولان فنی، واحد‌های کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو هم در این زمینه کوشش فراوانی داشته‌اند و در حال حاضر هم بسیاری از محصولات غذایی و لبنی ما با تحت همین استاندارد‌های رایج به خارج از کشور صادر می‌شود.»

جهانپور افزود: «کسی مدعی حذف آفلاتوکسین از لبنیات و مواد غذایی نیست، اما طرح موضوع به صورت یکجانبه آن هم به گونه‌ای که انگار این معضل، خاص محصولات غذایی تولید شده در داخل کشور است، قطعا رفتار درستی نیست.»

جهانپور در پایان صحبت‌های خود خطاب به مجریان این برنامه صبحگاهی و همچنین فردی که باعث تشویش اذهان عمومی شد، یادآور شد: «مردم حق دارند نگران باشند. اتفاقی که رخ داد باعث ایجاد نگرانی گسترده‌ای در بین مردم شد و خانواده‌ها در چنین شرایطی قطعا دلواپس می‌شوند. پدر و مادر که هر روز برای فرزندشان شیر تهیه می‌کنند، با دیدن این برنامه و شنیدن اخبار پیرامون آن حتما نگران می‌شوند. ما هم به عنوان متولیان امر در حوزه بهداشت به اندازه مردم و خانواده‌ها نگران می‌شویم و خودمان را مسوول پاسخگویی می‌دانیم. ما به مردم حق می‌دهیم و نگرانی آن‌ها را درک می‌کنیم. اما این شیوه اطلاع‌رسانی غلط واقعا هیچ توجیهی ندارد. اینکه در یک برنامه تلویزیونی، کارشناسی که باید خودش را نسبت به اظهاراتش مسوول بداند، بنشیند و به راحتی هرچه می‌خواهد بگوید و باعث ایجاد چنین نگرانی‌ای در بین مردم شود تحت هیچ شرایطی توجیه‌پذیر نیست.

اینکه یک فرد از زاویه کارشناس در برنامه حاضر شود و بدون هیچ مقدمه و موخره‌ای چنین اظهارنظری کند کاملا زیر سوال است. مساله آفلاتوکسین موضوع جدیدی نیست. سال‌هاست وجود این سم و میزان مجاز آن در مواد غذایی مختلف مثل خشکبار، فرآورده‌های گیاهی و لبنیات محل بحث است. همه کشور‌ها نسبت به آن قوانین روشنی دارند. استاندارد‌های اجباری و مشخصی در این زمینه لحاظ می‌شود و اتفاقا ما در ایران نسبت به بسیاری از کشور‌های دیگر قوانین سختگیرانه‌تری هم داریم. به‌طور مستمر نیز پایش و نظارت مستمر بر این مواد غذایی اعمال می‌شود. از سوی دیگر، تمامی آزمایش‌ها و مطالعات سطح بازار را هم به‌طور مرتب و بسیار دقیق روی مواد غذایی انجام می‌دهیم.

در تمامی آزمایش‌های صورت‌گرفته طی ماه‌های اخیر در مورد وجود مقادیر آفلاتوکسین هم، هیچ‌وقت بیش از سه و نیم درصد انحراف معیار و عدم انطباق وجود نداشته است. در نتیجه، اظهارنظراتی که خلاف این مستندات روشن باشد و بخواهد یک صنعت پیشرو و موفق در کشور را تحت‌الشعاع قرار بدهد پذیرفته نیست. حتی اگر این رفتار، بر نحوه و الگوی مصرف مردم و سبد تغذیه‌ای و رژیم غذایی آن‌ها در استفاده از شیر و لبنیات اثر سوء بگذارد، این کارشناس با ادعا‌های خود مرتکب یک گناه نابخشودنی در عرصه سلامت و اجحاف در حق مردم شده ضمن اینکه ظلم فاحشی هم در حق صنعت لبنیات صورت گرفته است.

اهالی این صنعت هم حق دارند ناراحت باشند و گلایه کنند. نمی‌شود رفتاری از خود بروز دهیم و در قبال آن احساس پاسخگویی نداشته باشیم. ما نمی‌دانیم شرکت‌های لبنیات یا سندیکا‌های مربوط به آن چه اقداماتی انجام داده‌اند، اما ما در حوزه ماموریت خودمان در وزارت بهداشت و همچنین دغدغه‌ای که نسبت به نظام سلامت داریم واکنش‌های‌مان را نشان داده‌ایم. افرادی هم که این خطا را مرتکب شده‌اند باید خود را آماده پاسخگویی کنند.»

منبع: فرارو

کلیدواژه: آفلاتوکسین صنایع لبنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۱۷۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پشت پرده خشم احمدی نژاد از معاون تازه فوت شده‌اش

امروز دوشنبه سوم اردیبهشت ۱۴۰۳ است و از اعلام خبر درگذشت ناگهانی دکتر پرویز داوودی معاون اول رییس جمهوری در دورۀ نخست محمود احمدی‌نژاد (۸۴ تا ۸۸) چهار روز می‌گذرد.

بنابر گزارش عصرایران، با این حال غیبت رئیس جمهوری سابق هم در مراسم تشییع جنازه و هم ترحیم و هم حتی پرهیز از پیام تسلیت ( تا لحظه نگارش این متن) برای مرد شمارۀ دو دولت اول خود و جایگاه معاون اول رییس جمهوری که بعد از حذف سمت نخست‌وزیر در قانون اساسی ۱۳۶۸ در نظر گرفته شده اقتضا می‌کند با درگذشت مرحوم پرویز داوودی با تأمل بیشتر مواجه و به این بهانه برخی نکات را یادآور شویم که البته نخستین آنها بی‌اعتنایی نصب‌کننده و مافوق اوست به خاطر اتفاقاتی که بعدتر رخ داد و کافی است یادآور شویم همان روز یک رییس جمهوری سابق دیگر (سید محمد خاتمی) به مراسم ترحیم همسر معاون -و تازه نه معاون اول خود- رفت تا بدانیم کاری که احمدی‌نژاد در حق پرویز داوودی انجام داده نشان می‌دهد «معجزۀ هزارۀ سوم» واجد چه صفات برجستۀ اخلاقی‌یی و کشف اصول‌گرایی ایرانی تا چه حد ناب بوده است!

احمدی نژاد در سال ۹۳ در مراسم ترحیم پدر او شرکت کرد اما ۱۰ سال بعد به ختم خودش نرفت!

عنوان «معاون اول رییس جمهوری» هر چند تازه است ولی بعد از حذف نخست‌وزیر -که در تاریخ ایران با عنوان رییس الوزرا و صدراعظم قدمت بسیار دارد - تدبیری بود تا اعضای شورای بازنگری قانون اساسی به کار بستند زیرا بدون نخست‌وزیر هم اداره جلسات دولت در غیاب رییس جمهوری دچار مشکل می‌شد هم استقبال رسمی از نخست‌وزیران خارجی چون رییس جمهوری ایران همتای آنان به لحاظ پروتکلی نیست و از این رو معاون اول رییس جمهوری در نظر گرفته شد که هر چند منزلت و احترام و جایگاه نخست‌وزیر را دارد اما قدرت او را ندارد و به تعبیر اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری در دوران حسن روحانی در طول رییس جمهوری تعریف می‌شود و اختیار عزل و نصب بدون نظر رییس‌جمهوری را ندارد بر خلاف نخست‌وزیر خاصه در دهه ۶۰ که مرد اول اجرایی بود کما این‌که در دوران ریاست‌جمهوری بنی‌صدر و آیت‌الله خامنه‌ای دولت‌ها به نخست‌وزیران (‌محمد علی رجایی و میر حسین موسوی‌) منتسب می‌شوند. مراد از دولت شهید رجایی هم دولت او در زمان نخست‌وزیری است نه ریاست جمهوری چون اولا دوران ریاست جمهوری او بسیار کوتاه بود (‌کمتر از ۴۰ روز: مرداد تا ۸ شهریور ۱۳۶۰) و تازه نخست‌وزیر دوره او هم دکتر باهنر بود.

به اشتباه اما تصور می‌شود مراد از دولت رجایی دولت دوران ریاست جمهوری اوست. در حالی که یک سال نخست‌وزیری زمان ریاست جمهوری بنی‌صدر مدنظر است و می‌دانیم سران حزب جمهوری اسلامی او را به اولین رییس جمهوری تحمیل کردند (‌به خاطر در اختیار داشتن اکثزیت کرسی های مجلس اول).

پرویز داوودی، سومین معاون اول رییس جمهوری به حساب می آمد: بعد از حسن ابراهیم حبیبی ( دو رییس جمهور: هاشمی رفسنجانی و خاتمی) و محمدرضا عارف ( دوره دوم خاتمی). بعد از او هم شاهد سه معاون اول دیگر بوده‌ایم: اسفندیار رحیم مشایی، محمد رضا رحیمی، اسحاق جهانگیری ( دو هر دو دوره حسن روحانی)‌و محمد رضا مخبر ( معاون اول فعلی در دولت ابراهیم رییسی).

عمر معاون اولی رحیم مشایی البته بسیار کوتاه بود و با توصیه یا نهی رهبری احمدی‌نژاد ناچار شد او را از معاونت اولی کنار بگذارد و محمد رضا رحیمی را جانشین او کرد.

با محاکمه و زندان رحیمی جایگاه معاون اول آسیب دید و اسحاق جهانگیری کوشید آن را ترمیم کند و دفاع جانانه از رییس جمهوری در مناظره ها و انصراف به سود حسن روحانی در خاطره ها مانده است.

پرویز داوودی البته از جنس مردان احمدی نژاد نبود و به سفارش سید محمود هاشمی شاهرودی معاون اول شد و احمدی نژاد می‌خواست با قبول پیشنهاد رییس قوه قضاییه از نفوذ او به نفع دولت خود استفاده کند. استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی دانش آموخته دانشگاهی در آمریکا بود و در دوران هاشمی شاهرودی معاونت اقتصادی قوه قضاییه را بر عهده داشت و در واقع اولین و آخرین معاون اقتصادی قوه قضاییه چون بعد از او و هاشمی شاهرودی برچیده شد. مرحوم هاشمی شاهرودی علاقه خاصی به امور اقتصادی داشت و این انتصاب را می توان در آن راستا هم دانست.

احمدی نژاد بعد از انتصاب اسفندیار رحیم مشایی به معاون اولی هم آقای داوودی را کنار نگذاشت و به عنوان مشاور عالی و رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری نصب کرد.

۱۸ نکته درباره معاون اول و مشخصا پرویز داوودی این بحث را کامل می کند:

۱. این که از ۶۸ به این سو و طی ۳۵ سال تنها ۷ نفر بر این کرسی نشسته‌اند و مرد شماره دو دولت به حساب می‌آید توجه بیشتر به کارنامه پرویز داوودی را توضیح می‌دهد: حسن حبیبی (۱۲ سال)، محمد رضا عارف (۴ سال)، پرویز داوودی ( ۴ سال)، اسنفدیار رحیم مشایی (‌۵ روز)، محمد رضا رحیمی (‌۴ سال)، اسحاق جهانگیری (‌۸سال) و محمد رضا مخبر ( از ۱۴۰۰ تا کنون).

۲. پرویز خان بیش از این که یار این محمود (احمدی نژاد) باشد یار آن محمود (هاشمی شاهرودی) بود. چندان که معاون اقتصادی او در دوران قوه قضاییه و بعد از خروج از دولت هم رییس دفتر هاشمی شاهرودی در مجمع تشخیص هر چند شان معاون اول سابق رییس دفتری نیست.

۳. مرحوم داوودی در دولت احمدی نژاد جانشین محمدرضا عارف شد و جالب این که در انتخابات اسفند ۱۳۹۴ که با شور و شوق فراوان انجام و عارف با رای بالا نفر اول تهران شد داوودی هم کاندیدا بود و ناکام ماند. همین نامزدی نشان داد که به رغم چهار سال معاون اولی عنصر عمیق سیاسی نیست و همچنان روی حمایت خاص هاشمی شاهرودی حساب می‌کرد.

۴. انتصاب او به عنوان مشاور عالی نشان می دهد رابطه او با دولت احمدی نژاد محدود به ۸۴ تا ۸۸ نبوده و تا پایان با او بوده در حالی که وانمود کرد رابطه خود با او را بعد از سال ۹۰ گسسته است.

۵. امضای بیانیه سال ۹۷ مهم ترین دلیل خشم احمدی نژاد از اوست. همان بیانیه که شماری از مردان احمدی نژاد حساب خود را از او جدا کردند و اتفاقا همان باعث شد ابراهیم رییسی برخی از آنها را به کار گیرد. مرحوم داوودی اما ترجیح داد بی عضویت رسمی برای جبهه پایداری برنامه اقتصادی بنویسد.

۶. چندان اهل اظهار نظر سیاسی نبود و به خاطر نوع رفتار و سلوک دکتر حسن حبیبی در ۸ سال ریاست جمهوری هاشمی و ۴ سال خاتمی این سنت جا افتاد که معاون اول نباید زیاد دیده شود. عارف هم این سنت را ادامه داد و داوودی هم در همین مسیر بود. هر چند در سال ۸۸ و در اواخر دوران معاون اولی گفت: ما آقای احمدی نژاد را آسان گیر نیاورده‌ایم تا به راحتی از دست بدهیم!

۷. در سال ۹۶ و در رقابت روحانی با رییسی از رییسی حمایت کرد و پشت سر رییس سابق خود - احمدی نژاد- که رد صلاحیت شده بود نایستاد.

۸. مردم در سال ۹۲ به روحانی رای دادند. در ۹۴ هم به همفکران او در مجلس. در ۹۶ هم روحانی را ابقا کردند اما لایحه پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی یا اف ای تی اف را باید مخالفان روحانی در مجمع تشخیص تصویب می کردند و این مدل دموکراسی در دنیا همتایی ندارد که رییس جمهوری و مجلس تصویب کنند و رقبای شکست خورده در انتخابات وتو کنند. ربط قضیه به مرحوم این است که اف‌ای‌تی‌اف را مثل کاپیتولاسیون می دانست و موضع محسن رضایی را تقویت می کرد.

۹. همان طور که احمدی نژاد استاندار دولت هاشمی رفسنجانی بود و بر رییسِ رییس خود شورید داوودی هم معاون وزیر اقتصاد در دولت هاشمی رفسنجانی بود اما در مجمع تشخیص مصلحت در جبهه مخالفان رییس مجمع قرار داشت.

۱۰. از جملات ماندگار مرحوم این است که دولت مهرورزی نه تنها مبتلا به فساد نیست بلکه کمترین فساد را تحمل نمی کند. او صندلی خود را اما به محمد رضا رحیمی سپرد که به اتهام فساد بازداشت و زندانی شد. (‌اگر ۵ روز معاون اولی رحیم مشایی از ۲۷ تیر تا ۲ مرداد ۸۸ را نادیده بگیریم رحیمی جانشین اوست و البته عملکرد او ربطی به مرحوم داوودی ندارد)

۱۱. در دورانی که رییس بنیاد ملی نخبگان بود به خاطر اشتغالات دیگر اداره بنیاد را به زلفی گل سپرد و همین سابقه موجب شد در دولت رییسی وزیر علوم شود و از این حیث وزیر فعلی علوم وام دار مرحوم است.

۱۲. با این که چهره ای تکنوکرات بود اما دوست داشت حرف های خاص مذهبی بر زبان آورد. از جمله در ۱۴ تیر ۱۳۸۶ گفت: الگوی ما سیاست های اهل بیت است و فاطمه زهرا. در حالی که در طول ۲۵۰ سال امامت ۱۲ امام شیعه تا قبل از غیبت تنها در سه دوره کوتاه قدرت را در اختیار داشتند. امام علی کمتر از ۵ سال، امام حسن کمتر از یک سال و امام رضا هم دو سال ولیعهدی تشریفاتی. با این نگاه مشخص نبود منظور او چیست. درامور اخلاقی و دینی طبیعی است و ربطی به این دولت و آن دولت ندارد ولی در مقام دولت بیشتر حرفی برای جلب خوشایندها به نظر می رسید زیرا دولت زیر مجموعه نظام است و کلیت نظام از باور به امامت و ولایت شیعه مشروعیت می گیرد و دولت خاص تافته جدا بافته نبود و حتی رییسان جمهوری روحانی چنین مدعایی نداشتند.

۱۳. در اول خرداد ۱۳۸۶ به گونه‌ای به استقبال تحریم‌ها رفت که از یک استاد اقتصاد بعید بود.

۱۴. در اردیبهشت ۸۸ و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در سفر به تانزانیا ۶۰ نفر را با خود برد. یک هیات ۶۰ نفری برای سفر به کشوری چون تانزانیا این گونه توجیه شد که چون رییس جمهوری درگیر انتخابات شده و خود نمی تواند به سفر برود معاون اول به جای او رفته در حالی که معمولا رییس جمهور می‌رود و معاون اول می ماند. در دولت روحانی و دولت فعلی هم این گونه است.

۱۵. در ۱۴ تیر ۱۳۸۶ لوح تقدیری به مادر سید حسن نصرالله تقدیم کرد. از تاسف های مرحوم داوودی این بود که احمدی‌نژاد از تکریم و تجلیل مادر سید حسن نصرالله شیعه و روحانی به تسلیت به مادر هوگو چاوز در اسفند ۹۱ رسیده که به اعتقاد احمدی‌نژاد با عیسی مسیح بازمی گردد!

۱۶. احمدی نژاد از او در احکام انتصاب با این صفات یاد کرده بود: اندیشمند، متعهد، دل سوز، فداکار.... همه این توصیفات را به خاطر امضای بیانیه در سال ۹۷ نادیده انگاشت و به مرگ او هم توجه نکرد.

۱۷. برخی معتقدند بی‌توجهی احمدی‌نژاد به نظر معاون اول برای معرفی حسین صمصامی به عنوان وزیر اقتصاد هم به اختلافات او با پرویز داوودی دامن زد. احمدی‌نژاد تحت تاثیر ایده سید شمس‌الدین حسینی برای یارانه نقدی که تلفیقی از طرح ۵۰ هزار تومانی مهدی کروبی در سال ۸۴ و جمشید پژویان اقتصاددان برای حذف یارانه غیر مستقیم بود به جای «صمصامی مزرعه آخوند» سید شمس الدین حسینی را برای وزارت اقتصاد در نظر گرفت و یارانه نقدی را به اجرا گذاشت. این در حالی است که برای تمدید دوران سرپرستی صمصامی از رهبری کمک خواستند.

۱۸. در حالی که از مرحوم به عنوان تئوریسین جبهه پایداری یاد می‌شود اما به احتمال زیاد رابطه تشکیلاتی نداشتند و بیشتر از تخصص خود استفاده کرده و برای آنها برنامه اقتصادی نوشته هر چند کاش در حیات از او می‌پرسیدند آنچه در دولت رییسی و مجلس انقلابی شاهدیم با آن برنامه انطباق دارد و اصلا وضعیت فعلی حاصل برنامه است یا بی‌برنامگی؟ به بیان روشن‌تر کو برنامه؟کدام برنامه؟

tags # محمود احمدی‌نژاد سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ چرا نئاندرتال‌ها محتویات معده حیوانات را می‌خوردند؟ (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • پشت پرده «قلیان اکسیژن»؛ قلیان اکسیژن چیست و قیمت آن چقدر است؟
  • کلاس های چهره به چهره صاحبان صنایع با دانشجویان برگزار می شود
  • تکمیل ۱۵۰۰واحد نیمه‌تمام صنایع تبدیلی اولویت وزارت جهاد کشاورزی
  • اسکله کمک‌رسانی آمریکا به غزه؛ پرده دودی برای حمله به رفح
  • فیلم| امیرعلی نبویان از تقلب در برنامه مافیا پرده برداشت
  • فیلم| گفت‌وگوی بی‌پرده ده‌نمکی در برنامه برمودا/وقتی مسعود ده‌نمکی قرار بود وزیر ارشاد شود
  • پشت پرده قهرمانی‌های اینتر: این چهره!
  • پشت پرده خشم احمدی نژاد از معاون تازه فوت شده‌اش
  • عمران‌زاده: لغو بازی استقلال ملاثانی - فجر پشت پرده دارد
  • پشت پرده کمک آمریکا به اسرائیل