Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه فرهنگی ـ معاون فرهنگی قوه قضائیه با اشاره به انواع فقه پیش‌رو و پیرو گفت:‌ در حوزه سینما و تلویزیون باید هم فقه پیرو داشته باشیم که به سئوالات موجود پاسخ دهد و هم فقه پیش‌رو كه برای آن باید اقدامات دیگری انجام داد تا به سمت تولید روش‌های پذیرفته شده دین حركت كرد.

به گزارش ایكنا از فارس، حجت‌الاسلام والمسلمین هادی صادقی، معاون فرهنگی قوه قضائیه امروز، دوم بهمن‌ماه در سومین همایش ملی «فقه هنر» كه طی امروز و فردا در شیراز در حال برگزاری است، گفت: دو نوع فقه پیش‌رو و پیرو داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینكه فقه تئوری اداره انسان است که باید پیش‌رو باشد، افزود: در حوزه سینما و تلویزیون باید هم فقه پیرو داشته باشیم که به سئوالات موجود پاسخ دهد و هم فقه پیش‌رو كه برای آن باید اقدامات دیگری انجام داد تا به سمت تولید روش‌های پذیرفته شده دین حركت كرد، البته نمی‌گوییم جای دانش‌ها و فنون مربوطه را بگیرد ولی باید در این حوزه اقداماتی انجام دهد.
صادقی با تصریح اینكه علاوه بر این‌ها فقه خرد و کلان داریم و این به دنبال همان فقه پیش‌رو است که این تقسیم‌بندی پدید می‌آید، گفت: فقه خرد به جزئیات مسائل سینما و تلویزیون می‌پردازد و پاسخ می‌دهد و فقه کلان به رویکردهای کلی آن می‌پردازد.
معاون فرهنگی قوه قضائیه یادآور شد: مسائل فقه خرد اغلب آشنا هستند. یکسری مسائل پشت دوربین از قبیل ارتباط بازیگران با یکدیگر و غیره مسائل جلوی دوربین که با توجه به فضای فیلم و سینما یا روی صحنه، آن فضا حقیقی بازیگران نیست و یک فضای تخیلی است و دارند در این فضا یک زندگی جدید عرضه می‌کنند و فقه ناظر به این هم طبیعتاً فقهی است که باید توجه به این تفاوت‌ها کند.
وی اظهار كرد: مسائل فراوانی در فقه درباره روی صحنه و جلوی دوربین وجود دارد که رایج است از جمله مسائل مربوط به نگاه و پوشش و لذات جنسی و غیره که برخی از فقها در این زمینه به مسائل سینما و تلیوزیون پرداخته‌اند.
صادقی به برخی از مسائل فقه کلان اشاره کرد و گفت: از منظر فقه کلان سینما و تلویزیون از وجه کلی فیلم، جهت‌گیری اصلی فقه اثرگذاری تأثیرات فردی و اجتماعی در ابعاد مختلف بینشی، کنشی و گرایشی در هر دو بخش فرد و اجتماعی است كه باید بررسی شود و فقه باید در این باره نظر دهد.
معاون فرهنگی قوه قضائیه با بیان اینكه مسائلی که در فقه کلان باید به آن پرداخته شود یکسری مسائل ناظر به فنون و دانش مربوط به این حوزه است، گفت: در حوزه سینما معمولاً ابزار جذابیت یک فیلم چند چیز است مثلاً خشونت، تعلیق، دلهره و اضطراب و غیره كه یک فیلم جذاب این عناصر را به کار می‌برد. یکی از این جذابیت‌ها هم جنسی است که در اغلب فیلم‌های تولید هالیوود وجود دارد. از جذابیت‌های دیگر احساس برانگیزی، تولید احساس شادی و غم است و فیلمی که بتواند خوب احساس ایجاد کند، یك فیلم موفق است.

استفاده از عناصر جذابیت فیلم تا چه حد مجاز است
وی ادامه داد:‌ سئوالی كه مطرح می‌شود این است كه از منظر فقه استفاده از این ابزارها تا چه حدودی مجاز است و کجاها مجاز نیست و حدود استفاده شرعی چقدر است و تا چه حد مجازیم از خشونت استفاده کنیم. اکنون قواعدی وجود دارد اما با توجه به سلایق و فهم و عقل خوشان تنظیم کرده‌اند و آن‌ها را از فقیه پاسخ نگرفته‌اند.
صادقی با بیان اینكه فیلم اثرات كلی بر گرایشات انسان مثل ایمان‌افزا یا كفرافزا و خداباوری یا انسان‌باوری و غیره دارد‌، گفت: مسئله بعد اثر فیلم بر کلیات اخلاقیات انسان است. آیا فیلم مدنظر انسان را به سمت هواهای نفسانی می‌کشاند یا به سمت تقوا و همچنین باید ببینیم یک سبک زندگی را ترویج می‌کند یا تخریب می‌کند.
معاون فرهنگی قوه قضائیه با تصریح اینكه اثر فیلم بر روحیه انقلابی هم باید مدنظر قرار گیرند، گفت: در ساخت فیلم دینی كه یك تاریخ مقدس را روایت می‌كند، اگر بخواهند چهره معصومین را نشان دهند، چه بلایی بر سر تفكرات مردم درباره آن معصوم می‌آوریم و با این كار قداست‌زدایی انجام می‌شود، لذا اگر می‌خواهیم وارد ماجراهای مقدس شویم باید بسیار با دقت عمل کنیم و طوری عمل کنیم که قداست‌زدایی نکنیم.

اهمیت توجه به صلاحیت دینی و اخلاقی سازندگان فیلم
وی، مسئله دیگر را صلاحیت‌های دینی و اخلاقی سازندگان فیلم دانست و گفت:‌ اثر هنری تولید باطن انسان هنرمند است یعنی برخاسته از خیال اوست. خیال هم عالمی میان عقل و حس است. انسان پاک صور خیالش در خدمت عقلانیت اوست. انسان ناپاک که خود را به شهوات دنیا فروخته است صور خیالش در خدمت لذات نفسانی است اما امروز ما خیلی راحت اجازه‌ داده‌ایم كه هر كسی فیلم بسازد در صورتی كه این مسئله بسیار حساس است.
صادقی با بیان اینكه حداقل 4 پرسش را در فقه کلان باید پاسخ داد، گفت: پرسش اول این است که هنرمند چه می‌گوید؟ چه مضمونی دارد و مایگانش چیست و چه چیزی را بیان می‌کند. دومین سئوال این است که چگونه می‌گوید و این چگونه گفتن خیلی مهم است. شاید 90 درصد یا بیشتر مباحث علمی عرصه هنر درباره چگونه گفتن باید باشد یعنی فنون صورتگری و تصویرسازی ذهنی.
وی اظهار كرد:‌همچنین باید سئوال بپرسیم هنرسازه فیلم چیست و این هنرسازه همان صور خیال او هستند که البته خیلی مهم است اما مسئله این است که چگونه این‌ها را با هم تلفیق می‌کند و سئوال چهارم هم این است كه از کجا می‌گوید؟ منشأ این حرف‌ها چیست از روی آیات قرآن است یا از روی هوا و هوس و بعد از آن به منشأهای سالم اجازه ترویج دهیم.
معاون فرهنگی قوه قضائیه ادامه داد: این‌ها سئوالاتی است كه درباره سینما و تلویزیون در فقه کلان باید پرداخته شود که هنوز به یکی از آن‌ها پرداخته نشده است و بسیار در ابتدای راه هستیم و امیدواریم که مدرسه هنر اسلامی بتواند وارد این عرصه‌ها شوند که واقعا عرصه‌های ناپیموده‌ای است.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاري قرآن ايكنا استان فارس فرهنگي سينما و تلويزيون فقه صلاحيت اخلاقي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۲۴۵۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کیفیت نان مورد نیاز مردم تویسرکان باید افزایش یابد

یحیی خورشیدخانی در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: رسانه‌ها داری قدرت فوق‌العاده هستند و نوع نگاه و بیان اخبار به منظور اطلاع‌رسانی در فرآیند زندگی مردم تأثیر بسیار بالایی دارد.

وی با اشاره به اینکه مردم شهرستان تویسرکان بسیار فرهنگی و مذهبی هستند افزود: با وجود تهاجم فرهنگی جدی دشمن در قالب جنگ ترکیبی و ابزار فضای مجازی مردمان این شهرستان همچنان بر ارزش‌ها و آرمان خود محکم ایستاده اند و می‌توان گفت نقش خبرنگاران برای حفظ و صیانت از خانواده ها بسیار پر رنگ است.

سرپرست فرمانداری شهرستان تویسرکان تصریح کرد: یادآوری روحیه ایثار، جانبازی و گذشت رزمندگان در دوران انقلاب و هشت سال دفاع مقدس و انتقال آن به نسل جدید یک ضرورت است.

خورشیدخانی با اشاره به اینکه اهالی رسانه با بررسی چالش‌ها و آسیب‌ها می‌توانند در روند رشد شهرستان به مسؤولان کمک کنند خاطرنشان کرد: امروز همه می‌دانند فضای مجازی همانند یک تیغه دو لبه در کشور ما در حال فعالیت است و اصحاب رسانه می‌توانند برای پویایی شهرستان تلاش کنند.

وی اذعان داشت: در جلسه‌ای به اعضای شورای شهر تقاضا برای ایجاد یک خیابان موازی در طرح تفصیلی برای خیابان انقلاب و باهنر به منظور رفع ترافیک داشته ام و امیدواریم این امر مورد توجه و پیگیری شورا قرار بگیرد تا هرچه زودتر از این بار ترافیک کاسته شود.

وی با اشاره به اینکه گاهی طرح‌ها و برنامه‌ها در جای خود و وقت خود به نتیجه نمی‌رسند که لزوم توجه به موقعیت و مکان در انجام پروژه‌ها بسیار حائز اهمیت است تشریح کرد: در کارها و اقدامات انجام شده نباید افراط و تفریط کرد بلکه اولویت‌ها بر اساس نیازهای شهرستان باید انجام شود.

سرپرست فرمانداری شهرستان تویسرکان در ادامه با اشاره به اینکه مشکلات نانوایی‌ها کشوری است افزود: اما تلاش خواهیم کرد نارضایتی در بحث نان را در شهرستان کاهش دهیم.

مدیران شهرستان باید چشم انداز خود را وسیع کنند و پروژه‌ها حداقل برای ۵۰ سال دیگر برنامه ریزی شود.

سرپرست فرمانداری شهرستان تویسرکان یادآور شد: پروژه‌ها به گونه‌ای تعریف شود که پیوست فنی و فرهنگی داشته باشند و برنامه‌های ارائه شده بررسی و بر اساس اولویت مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه برخی از دستگاه‌های اجرایی از اعتبارات خوبی در سطح ملی برخوردار هستند افزود: مدیران دستگاه‌های شهرستان باید پیگیری مستمر داشته باشند تا متناسب با پروژه‌هایی که در دست اجرا دارند سهم شهرستان را اخذ نمایند تا افزایش روند رو به رشد شاخص‌های توسعه‌های در شهرستان باشیم.

کد خبر 6085929

دیگر خبرها

  • لزوم توجه به باورهای فرهنگی جامعه
  • لزوم استفاده از ظرفیت‌های استانی در ساخت موزه دفاع مقدس
  • مدیران به مسائل شرعی و اخلاقی در دستگاه خود توجه داشته باشند
  • لزوم توجه به تنوع مخاطبان در اجرای برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی در تهران
  • کیومرث هاشمی: اساس نظام جمهوری اسلامی بر پایه مسائل فرهنگی است
  • بازیگر سینما و تلویزیون: دولت به اقتصاد خانواده‌ها توجه بیشتری کند
  • کیفیت نان مورد نیاز مردم تویسرکان باید افزایش یابد
  • لزوم مدیریت مسائل فرهنگی در تفرجگا‌ها و سواحل مازندران
  • آقای مدیر نماوا ! از حرفهایتان درباره هنرمندان شرم نمی‌کنید؟ (+فیلم)
  • آقای مدیر نماوا ! از حرفهایتان درباره هنرمندان شرم نمی‌کنید؟