Web Analytics Made Easy - Statcounter

نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: شخصا معتقدم تصمیم به خروج از NPT در صورت بازگشت تحریم‌های بین‌المللی از سوی شورای امنیت تصمیم خوبی است و حتی در موارد دیگری هم که کشور با خطراتی مواجه شده است، این تصمیم می‌توانست اجرا شود.

قدس آنلاین: دکتر محمد صادق آیت‌اللهی نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره نامه‌ رییس‌جمهوری کشورمان به کشورهای ۱+۴ مبنی بر اینکه اگر تحریم های شورای امنیت درباره ایران بازگردد ایران گزینه خروج از NPT  را در دستور کار قرار می‌دهد؟ گفت: خارج شدن از NPT در متن معاهده پیش‌بینی شده است و اگر شرایط خروج از این معاهده تحقق پیدا کند خروج از آن به معنای تخلف از NPT  یا در هم شکستن این معاهده نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته بعضی از معاهدات و قراردادهای بین‌المللی شرایط خاصی برای خروج ندارند و هر کس نخواست هر چند که تخلف هم باشد می‌تواند از آن خارج شود اما این مساله در NPT پیش‌بینی شده است. بر اساس ماده ۱۰ این معاهده در صورتی که یک عضو امضاکننده NPT تشخیص دهد منافع عالیه کشورش در معرض خطر قرار گرفته می‌تواند از این معاهده با اعلام به سازمان ملل متحد خارج شود.

وی با بیان این‌که بعد از انقلاب اسلامی تا الان موارد زیادی بوده است که منافع عالیه کشور به خطر افتاده است اما ملت ایران صبوری کرده است و در برابر مشکلات به وجود آمده مقاومت کرده است افزود: فشارها به ایران طی سال‌های گذشته آنقدر زیاد و غیرقابل تحمل بوده است که اگر فقط کمی از آنها برای کشورهای اروپایی اتفاق می‌افتاد قالب تهی می‌کردند اما ایران دوام آورده است با این حال این به معنای آن نیست که تا همیشه این روند برقرار است.

این کارشناس مسایل هسته‌ای گفت: در زمان جنگ تحمیلی منافع عالیه ایران از جمله در حمله شیمیایی صدام حسین به ایران در خطر جدی قرار گرفت و یا حملات ناجوانمردانه‌ای که انجام می‌شد و هشت سال جنگ را به ایران تحمیل کرد و بعدا نیز مشخص شد که کشورهای غربی و اروپایی از حملات صدام حمایت کرده و اساسا با سلاح‌هایی که آنها در اختیار صدام گذاشتند مردم ایران شهید شدند و این مسایل می‌توانست مصداق استدلال‌ ایران برای خروج از NPT باشد با این حال تصمیم کشور در آن مقطع این نبود.

نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به تصمیم احتمالی ایران برای خروج از NPT  اظهار کرد: این مساله یعنی ایران در خطر قرار گرفتن منافع عالیه‌اش را در آینده محتمل می‌داند و از این رو به کشورهای عضو برجام هشدار می‌دهد. اساسا از زمان بازگشت تحریم‌های آمریکا منافع عالیه اقتصادی و سیاسی کشور به خطر افتاده است اما چون این تحریم‌ها تدریجی اجرا شد و از سویی مردم ایران نیز در برابر آنها مقاومت کردند مقداری شرایط قابل تحمل بوده است اما برای ملت ایران تحمیل این سطح از فشارهای سیاسی و اقتصادی و امنیتی از سوی یک کشور قلدر قابل پذیرش نیست.

آیت‌اللهی خاطرنشان کرد: شخصا از تصمیم دولت برای خروج از NPT در صورت بازگشت تحریم‌های بین‌المللی استقبال می‌کنم. به نظرم نامه رییس‌جمهور یک اهرم فشار قوی است که می‌تواند پنج کشور دارای سلاح هسته‌ای را که اتفاقا پنج کشور دارای حق وتو در شورای امنیت هستند تحت الشعاع قرار دهد. آنها این اهرم فشار را دوست ندارند چرا که روح NPT بر این اساس است که کشورهایی که سلاح هسته‌ای ندارند مهار شوند و سراغ این نوع سلاح‌ها نروند در حالی که برخلاف NPT  آنها هم‌چنان برتری نظامی را در سطح سلاح‌های اتمی برای خود حفظ کرده‌اند. طبعا کشورهای دارای سلاح هسته‌ای (کلوب هسته‌ای) نگرانند که NPT در هم بریزد و شکست آن آغاز شود. اگر کشوری مثل ایران که توان بالقوه هسته‌ای دارد از این پیمان خارج شود طبیعی است بعد از آن کشورهای دیگر به این فکر می‌افتند و این تلنگر مهمی است که اهداف طراحی شده در اوایل دهه ۷۰ میلادی در این معاهده را متزلزل می‌کند.

وی ادامه داد: در حقیقت فرو ریختن NPT  شروعی است برای زیر سوال رفتن بسیاری از اهرم‌های فشاری که این کشورها در سطح بین‌المللی در اختیار دارند از جمله حق وتو در شورای امنیت و شورای حکام که دیگر معنا نخواهد داشت. شاید این کشورها در اقتصاد و تکنولوژی قوی باشند اما از دست دادن این بعد از قدرت‌شان ضربه محکمی به آنها خواهد بود. 

نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد: تبعیض نهفته در نفس NPT که کشورها را به دارا و ندار تقسیم می‌کند رنج آور است و برای آنها حفظ این مساله مهم است و اگر کشوری و عضوی به آن تلنگری بزند و در عرصه هسته‌ای توانمند هم باشد برایشان خیلی سنگین خواهد بود. به طور حتم این کشورها از واکنش احتمالی ایران در رابطه با خروج از NPT نگران هستند هر چند در سطح سیاسی و بین‌المللی این مساله را نشان ندهند.

وی با اشاره به واکنش کشورهای هسته‌ای به تصمیم احتمالی ایران برای خروج از NPT در صورت بازگرداندن تحریم‌های بین المللی علیه ایران گفت: ایران برای خودش تصمیم می‌گیرد و کسی نمی‌تواند در تصمیمات آن مداخله کند حتی کشورهای چین و روسیه از این امر مستثنی نیستند. این کشورها در جایگاهی نیستند که به ایران بگویند در NPT  بماند یا نماند یا خویشتنداری کند. ایران مدت‌هاست که نسبت به اقدامات آنها و سکوت این کشورها هشدار می‌دهد و مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

آیت‌اللهی ادامه داد: بر اساس بند ۴ NPT باید کشورهای عضو و کشورهای دارای سلاح هسته‌ای برای بهره‌مندی دیگر اعضا از منافع انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز همکاری کنند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یکی از عمده‌ترین وظایفش گسترش این همکاری‌هاست متاسفانه چهره‌ای که از آژانس به دلیل فشار کلوب هسته‌ای منعکس شده است صرفا چهره‌ بازرسی‌ها و نظارت‌ها بر فعالیت‌های هسته‌ای کشورهاست اما از وظایف مهم آژانس گسترش همکاری‌های صلح‌جویانه هسته‌ای است.

این کارشناس مسایل هسته‌ای تصریح کرد: خروج از NPT  با خارج شدن از آژانس متفاوت است و نباید این دو با هم اشتباه گرفته شود. NPT  و آژانس دو مقوله جدا از هم هستند اما در ارتباط تنگاتنک با هم. آژانس سازمان و تشکیلاتی بین‌ المللی است که اغلب کشورهای دنیا عضو آن هستند و بعد از این‌که NPT  نوشته شد طبق یکی از بندهای این معاهده تاسیس شد تا وظیفه نظارت و بازرسی و توسعه همکاری‌های صلح جویانه هسته‌ای را انجام دهد. آژانس یک تشکیلات دائمی است و از موفق‌ترین و موثرترین تشکیلات بین‌المللی به لحاظ فنی و حقوقی است و کشورهای کلوب هسته‌ای بر روی آن تمرکز دارند.

وی افزود: ایران می‌تواند از NPT  خارج شود اما عضویتش در آژانس را حفظ کند. اساسا خروج از آژانس به ضرر ماست چرا که نباید تریبون آژانس را برای بیان مواضع‌مان از دست دهیم. ما از NPT  خارج می‌شویم چرا که منافع عالیه ما در خطر قرار گرفته است و دیگر سودی برای ما ندارد و این حرف حق و درست است و فشاری حقوقی، سیاسی و بین‌المللی است که می‌تواند کشورهای داری حق وتو و هسته‌ای را به زانو درآورد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آمریکا برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۴۷۲۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای

به گزارش همشهری آنلاین، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است. خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.
گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.


او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند. او گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.


مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.
او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.


مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

کد خبر 846538 منبع: ایسنا برچسب‌ها رافائل گروسی هسته‌ای - آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر ویژه

دیگر خبرها

  • واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای
  • آمریکا: با آژانس اتمی برای شفافیت بیشتر فعالیت‌های هسته‌ای ایران همکاری داریم
  • ادعای بی‌اساس گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران تکرار شد
  • گروسی به تهران سفر می‌کند
  • گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • گروسی: به زودی به ایران سفر می‌کنم
  • گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای