Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-19@23:13:10 GMT

آیا رابطه تهران- مسقط تغییر می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۴۸۴۹۷

آیا رابطه تهران- مسقط تغییر می‌کند؟

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، اجرای بدون مشکل، قاطعانه و سریع روند انتخاب جایگزین اهمیت ویژه‌ای برای سلطنت داشت، چراکه باید به سال‌ها گمانه‌زنی و ترس از درگیری داخلی که می‌توانست منجر به یک بحران جانشینی شود، پایان می‌داد.

وب‌سایت شورای آتلانتیک در مطلبی عنوان کرد: اکنون سلطان هیثم باید بتواند مانند همتای پیشین خود خوب عمل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

احتمالا هیچ رهبر عربی اخیرا به اندازه سلطان قابوس در حکومت خود مشروعیت نداشته است. در واقع، قابوس در عمان بسیار محبوب بوده و به واسطه توسعه اقتصادی و اجتماعی مسقط اعتبار زیادی برای خود ایجاد کرده بود. در طول مدت (تقریبی)

50 سال که قابوس سکاندار کشتی عمان بود (یعنی از سال 1970- 2020)، این کشور را با سیاست خارجی خود از یک کشور دورافتاده در حاشیه خلیج‌فارس تبدیل به کشوری مدرن و مرفه کرد که نقشی کلیدی در خاورمیانه و همین‌طور دیپلماسی جهانی دارد.

اکنون که انتقال قدرت در مسقط به خوبی پیش رفته، این پرسش در ذهن بسیاری ایجاد شده که آیا ممکن است دیگر کشورهای خاورمیانه بخواهند بر رهبر جدید عمان نفوذ پیدا کنند؟ و چگونه می‌خواهند این کار را انجام دهند؟ درحالی که گفته می‌شود این احتمال وجود دارد که امارات‌متحده‌عربی یا عربستان‌سعودی از نفوذ خود برای اعمال فشار بر جانشین قابوس استفاده کنند تا در مواضع ضدایرانی‌شان مسقط را به سوی خود بکشانند، قطعا تهران از پیدایش چنین نتیجه‌ای جلوگیری خواهد کرد. در واقع، حفاظت از رابطه منحصر‌به‌فرد و خاص میان جمهوری اسلامی و عمان اهمیت زیادی برای ایران دارد، خصوصا با تداوم رویکرد «فشار حداکثری» دولت ترامپ.

عمان باوجود عضویت در شورای همکاری‌ خلیج‌فارس روابطی قوی با تهران دارد؛ روابطی که قابوس برای گسترش آن تلاش زیادی کرد. باتوجه به اینکه ایران و عمان در حق حاکمیت بر تنگه هرمز مشترک هستند، مسقط درباره همکاری نزدیک با ایران در موضوعات منطقه‌ای واقع‌بینانه عمل کرده است. علاوه بر این، یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی عمان این بوده که میان همسایگان عرب خود و متحدان غربی آنها و ایران تعادل برقرار کند، در حالی که مقامات برخی دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس از «توسعه‌طلبی ایران» می‌ترسند، بیشترین نگرانی مسقط مربوط به تلاش عربستان‌سعودی برای سلطه در شبه جزیره بزرگ‌تر عربی است، بنابراین همکاری روزافزون با ایران، عمان را قادر ساخته تا با پادشاهی سعودی به عنوان مرکز شورای همکاری خلیج‌فارس مقابله کند؛ کشوری که هیچ‌گاه به حاکمیت کشورهای کوچک‌تر شورا احترام نگذاشته است. بنابراین هیچ دلیلی وجود ندارد که سلطان هیثم بخواهد در روابط خود با ایران تغییر ایجاد کند. این ماه دولت عمان برای تاکید بر استمرار، انسجام و وحدت در امور داخلی و خارجی سلطنت خود و روش‌های تجارت در تلاش بوده است. یکی از دانشجویان دکترا در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن معتقد است: «قابوس رفته اما حکومت او همچنان پابرجاست و تصور چنین حکومتی بدون حمایت ایران آن هم زمانی که بیشترین نیاز را به آن دارد، غیرممکن است.»

سلطان جدید عمان در اولین سخنان خود پس از به قدرت رسیدن تایید کرد که کشورش پس از قابوس نیز به پیروی از اصول سیاست خارجی که مسقط از سال 1970 پذیرای آن است، ادامه خواهد داد. او گفت: «ما همان خط سلطان قابوس و اصولی که او برای سیاست خارجی، همزیستی مسالمت‌آمیز در بین ملل و مردم و عدم دخالت در امور دیگران مشخص کرده است را دنبال خواهیم کرد.» سلطان هیثم نیز مانند همتای پیشین خود متعهد شده است که همزیستی مسالمت‌آمیز و یکپارچگی اقتصادی را در همه کشورهای حوزه خلیج‌فارس از جمله ایران ترویج دهد.

از زمانی که سلطان هیثم به قدرت رسیده، ایران برای نشان دادن تعهد خود در حمایت از او و همچنین حفاظت از روابط میان دو کشور، گام‌های مهمی برداشته است. دو روز پس از

به قدرت رسیدن رهبر جدید عمان، حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران برای او پیام تبریک فرستاد و بر «اعتماد متقابل» میان مسقط و تهران تاکید کرد. روحانی گفت: «امیدوارم در دوران رهبری شما روابط دوجانبه در همه زمینه‌ها با دانش و بصیرت بیشتری رشد کند.» چهار روز بعد، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای مذاکره با یوسف بن‌علوی، دیپلمات ارشد عمان راهی مسقط شد.

سال‌هاست عمان به عنوان یک کانون پشتیبان سوم شخص کارآمد میان کشورهای غربی و عربی در یک‌سو و جمهوری اسلامی در سوی دیگر شناخته می‌شود. امروز در منطقه خلیج‌فارس وضعیت آشفته‌ای برقرار است که توانایی مسقط برای ایجاد تعادل در سیاست خارجی ناهماهنگ آن را بیشتر به چالش می‌کشد. سلطان هیثم با تمرکز بر استمرار استراتژی‌های منطقه‌ای عمان که هدف آن گسترش ثبات و اعتدال و کاهش تنش‌هاست، با چالش‌های بزرگی روبه‌رو خواهد بود، چراکه روابط ایران و امریکا همچنان تیره و تار باقی ماند و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نگران وقوع جنگ جدیدی هستند که به ناچار بحران‌های بزرگی برای منافع عمان ایجاد می‌کند. با این حال این شرایط فرصت جدیدی نیز برای سلطان جدید مسقط فراهم می‌کند تا در اوایل سلطنت خود ثابت کند که رهبری باهوش است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: سیاست خارجی سلطان قابوس تهران مسقط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۴۸۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«هفت سراژدها» و معمای چند مجهولی فساد

پس از تولید مجموعه هایی مثل گاندو، خانه امن و... در صداوسیما، این بار شاهد تولید و پخش مجموعه پلیسی و امنیتی تحت عنوان هفت سراژدها مربوط به مفسدان اقتصادی و آقازاده ها هستیم که از ابتدای سال نو و در ایام ماه مبارک رمضان برروی آنتن شبکه ۳ رفت، مجموعه‌ای که ساخت آن را ابوالقاسم طالبی از سال ۱۳۹۸ آغاز کرد و تا سال ۱۴۰۱ ادامه پیدا کرد و از نوروز امسال اکران شد.

اگرچه پخش این مجموعه در وقت افطار هیچ گونه سنخیتی با ایام ماه مبارک رمضان نداشت و انتقاد برخی از کارشناسان و منتقدان سینما و تلویزیون را به همراه داشت اما به هرحال به خاطر جذابیت داستان و مردم پسند بودن آن و همچنین پرداخت مجموعه به مقوله فساد اقتصادی و رانت خواری آقازاده ها و با موضوع پلیسی، امنیتی نوروز ۱۴۰۳ از تلویزیون و برای مخاطبان این ژانر پخش شد.

مجموعه ای که به مانند گاندو تلاش دارد با شناسایی منشا اصلی فساد اقتصادی بطور ریشه ای و بنیادی به موضوع فساد کلان اقتصادی و باندهای عظیم فساد که توسط برخی از آقازاده ها کنترل و هدایت می شوند بپردازد.

طالبی این بار در کنار پرداختن به حاشیه های سیاسی امنیتی با نگاه به یک موضوع بسیار مهم اقتصادی، قصد داشت که به مسائل کلان فساد اقتصادی که در بدنه برخی از نهادها و تشکیلات دولتی رخنه کرده بود بپردازد و برخی مسائل پشت پرده این خیانت ها و جنایات را افشا کند.

داستان این مجموعه که پیش از این قرار بود تحت عنوان طلاق تولید شود اما به هفت سراژدها تغییر نام داد و چند سالی از تولیدش گذشته، برمی گردد به قصه قاضی رضایی که ایفاگر نقش آن را حمیدرضا هدایتی برعهده دارد و این قاضی دست پاک و سالم که پرونده های کلان فساد اقتصادی را برعهده دارد در آستانه بازنشستگی مهمترین پرونده فساد اقتصادی که مربوط به یکی از آقازاده هاست، پرونده فساد اقتصادی آقازاده سلطان خواه را بدست می گیرد.

فردی که براساس نفوذ پدرش که یکی از مقامات کشور و در مسائل نفتی کشور فردی تصمیم گیرنده و تاثیر گذار است وارد ماجرا می شود، وی با تشکیلاتی قوی، مرموز و اژدهاگونه با باندهای جنایت و فساد در داخل و خارج کشور ارتباط دارد، آقازاده سلطان خواه که مجید واشقانی به زیبایی در آن نقش ظاهر شده است، دارای تشکیلاتی گسترده است بطوری که حتی در این مسیر برخی از افراد امنیتی و پلیسی را هم فریب داده و به خدمت خود گرفته است تا به اهداف شوم خود برسد که در ادامه ماجراجویی هایش را می بینیم.

با توجه به پخش ۳۵ قسمت از مجموعه پلیسی امنیتی هفت سراژدها مخاطبان تلویزیون کاملا با حال و هوای آن آشنا شده و در جریان ماجرا قرار گرفته اند، هرچند با توجه به اینکه هفت سراژدها در ۵۰ قسمت تولید شده و قرار است تا اواخر اردیبهشت ماه از شبکه ۳ پخش شود اما بیننده های تلویزیونی کم و بیش در فضای داستان قرار گرفته اند اما آنچه که بنظر می رسد که کارگردان بیشتر به آن پرداخته و مدنظرش بوده است تاکید به نفوذ برخی از افراد وابسته به آقازاده سلطان خواه به درون دستگاه های امنیتی و اقتصادی کشور است که بخوبی توانسته این ارتباط ها را به تصویر بکشد بگونه ای که مخاطب کاملا به جنایت و خیانت برخی از دولتمردان پی می برد.

مجید واشقانی ایفاگر نقش سلطان خواه که برای خود تشکیلات گسترده ای را رقم زده و در واقع با استفاده از رانت پدر و برخی از مقامات برای خود حکومتی را تشکیل داده است، با خرید برخی از چهره های امنیتی، پلیسی، ثروت و مال هنگفتی را از طریق تشکیلات اقتصادی مهم کشور مثل نفت به تصرف خود در آورده در همین راستا هم از ابتدای پخش قسمت های اول این مجموعه ماجرای قاضی رضایی در میان است.

قاضی ای که علی رغم همه فشارهای سیاسی و امنیتی که به او وارد است و تهدید به مرگ هم شده است با قاطعیت تمام به کارش ادامه می دهد او که بررسی پرونده فساد اقتصادی آقازاده سلطان خواه را در دست اقدام دارد و در آخرین انجام وظیفه کاری اش قبل از بازنشستگی هست بدنبال دستگیری و بازجویی از آقازاده سلطان خواه است که براثر یک حادثه تروریستی که از سوی آقازاده سلطان خواه در منزل اش ترتیب داده می شود به اتفاق همسرش به شهادت می رسد و پسرش هم محمدعلی رضایی که نقش آن را حمید صفت بازی می کند و به نوعی معما و کاراکتر اصلی این ماجراست بشدت مجروح و راهی بیمارستان می شود و در همین راستا هم شاهد ماجراهایی از تعقیب و گریز محمدعلی رضایی پسر قاضی از دست نیروهای امنیتی و تبهکاران هستیم که قصه این مجموعه را جذاب تر کرده است.

به هرحال نیروهای امنیتی و اطلاعاتی بدنبال کشف حقایق هستند و از طرفی هم طالبی سعی کرده است که قصه مجموعه هفت سر اژدها همچنان برای مخاطبان به شکل یک معمای چند مجهولی باقی بماند و آرام آرام به روایت اصل ماجرا بپردازد،؛ اگرچه داستان این مجموعه در سکانس هایی خودنمایی می کند بویژه در فضای حضوری آقازاده سلطان خواه که بازتاب ارتباطش با برخی از مقامات دولتی و نهادهای تصمیم گیرنده بسیار چالش برانگیز است اما کشش قصه تا حدودی باعث می شود مخاطب منتظر عکس العمل سکانس های بعدی باشد.

همچنین مقابله فرزند قاضی رضایی (محمدعلی) با عوامل سلطان خواه که بعضا در سکانس هایی شاهد تعقیب و گریز وی از دست آنها هستیم و البته همه ماجرا هم اگرچه به محمدعلی رضایی ختم می شود و اطلاعات ذیقیمتی که او دارد و قرار نیست کشته شود اما در کنار ماجرای محمدعلی رضایی، کارگردان تلاش دارد که آن سوی سکه یعنی باندهای نفوذی آقازاده ها را بطرز عینی و قابل درک برای بیننده تلویزیونی به تصویر بکشد و بنظر می رسد تا اندازه ای هم موفق بوده است.

به هرحال ساخت مجموعه هایی در ژانر پلیسی، امنیتی کار راحت و آسانی نیست و نیاز به تحقیق، مطالعه و بررسی پرونده‌های واقعی فساد اقتصادی و پرونده های آقازاده ها دارد که لازمه آن مطالعه و تحقیقات گسترده برروی پرونده های اقتصادی و امنیتی قوه قضائیه و اطلاعات سپاه است که گویا کارگردان هم با اشراف به این مساله دست به تولید چنین مجموعه ای زده است.

اما آنچه که بایستی آن را به فال نیک گرفت و از این بابت خوشحال بود تولید و پخش چنین مجموعه هایی است. پخش مجموعه ای مثل گاندو در واقع خود درب های پخش چنین مجموعه هایی را از شبکه‌های تلویزیونی صداوسیما گشود و برخی از تهیه کنندگان و کارگردان ها از تولید چنین مجموعه‌ هایی استقبال کردند. 

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • سلطان گلاب ایران و جهان درگذشت
  • «هفت سراژدها» و معمای چند مجهولی فساد
  • بیانیه عمان در محکومیت حادثه اصفهان + عکس
  • خبر بد برای پرسپولیس؛ سلطان پیش‌بینی کرد!
  • توزیع اسکناس درشت، با اقتصاد ایران چه می‌کند؟
  • تحلیلگر فرانسوی: اسرائیل بود که حمله را آغاز کرد
  • (ویدئو) شروع رابطه عاشقانه سحر دولتشاهی و پیمان معادی
  • زشت و زیبای سریال افعی تهران | سحر دولتشاهی تراپیست است یا ...؟ |‌ ویدئویی از شروع رابطه عاشقانه سحر دولتشاهی و پیمان معادی در سریال مطرح
  • رابطه بهنام بانی با مافیای زباله شهر تهران چیست؟ + عکس
  • ببینید | سلطان گل به خودی را بشناسید؛ باورتان می‌شود انقدر سریع؟