Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@04:41:45 GMT

ضرورت تبیین اهداف و آداب مقاومت از نظر قرآن

تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۵۷۰۶۶

ضرورت تبیین اهداف و آداب مقاومت از نظر قرآن

گروه اندیشه ــ رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن در نشست علمی «درآمدی بر مقاومت رسانه‌ای در قرآن کریم» با تأکید بر ضرورت تبیین اهداف و آداب مقاومت در قرآن از سوی رسانه‌ها، اظهار کرد: اصطلاح مقاومت به تصریح در قرآن نیامده، ولی منتزع از آیات شریفه قرآن است.

به گزارش ایکنا؛ نشست علمی «درآمدی بر مقاومت رسانه‌ای در قرآن کریم» عصر شنبه، 5 بهمن‌ماه با سخنرانی حجت‌الاسلام محمدعلی میرزایی، عضو هیئت علمی جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه، حجت‌الاسلام یوسفی‌مقدم، رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن و سیدمحمدجواد شوشتری، مدیرعامل ایکنا برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام یوسفی‌مقدم به عنوان دومین سخنران این نشست به ایراد سخن پرداخت و اظهار کرد: بر اساس تعریفی که در نظر حقیر است، اصطلاح مقاومت در قرآن کریم به صورت مصرح بیان نشده است. تعریفی که ما از مقاومت داریم، یعنی پایداری و ایستادگی یک ملت بر اساس برنامه‌ها و طرح‌های پیش‌برنده و اقدامات اساسی یک ملت در برابر اقدامات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دشمن؛ ولی در خصوص تعریفی که از مقاومت ارائه می‌دهیم، مطالب زیادی در قرآن کریم وجود دارد؛ مثلاً آیه شریفه 250 سوره بقره می‌فرماید: «رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ؛ پروردگارا بر [دل‌هاى] ما شكيبايى فرو ريز و گام‌هاى ما را استوار دار و ما را بر گروه كافران پيروز فرما». این آیه بیانگر مفهومی از مقاومت و صبوری و استقامت در مسیر انتخاب‌شده است.

آیات قرآن فرآیند حرکت صحیح در جهت مقاومت یعنی چگونگی مقاومت را به خوبی برای ما تبیین می‌کند. بنابراین اصطلاح مقاومت به نحو تصریح در قرآن نیست، ولی منتزع از آیات شریفه قرآن است.

وی افزود: همچنین آیه 30 سوره فصلت می‌فرماید: «‌إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ؛ در حقيقت كسانى كه گفتند پروردگار ما خداست‏، سپس ايستادگى كردند، فرشتگان بر آنان فرود مى‌‏آيند [و مى‏‌گويند] هان بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتى كه وعده يافته بوديد، شاد باشيد». ذیل این آیه به دستاوردهای مقاومت اشاره دارد که همان آرامش و آسایش ملت است. آیه شریفه دیگری می‌فرماید: «‌يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ؛ اى كسانى كه ايمان آورده‏‌ايد، صبر كنيد و ايستادگى ورزيد و مرزها را نگهبانى كنيد و از خدا پروا نماييد، اميد است كه رستگار شويد» (آل عمران: 200).


رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن ادامه داد: این آیه بیانگر چهار امر در حوزه مقاومت است. «اصبروا» به معنای صبر فردی است، «صابروا» به معنای صبر اجتماعی در برابر مشکلات و سختی‌هاست، «رابطوا» به معنای استحکام سازمانی یک جامعه و امت اسلامی است، در پایان هم سفارش به تقواست. این یکی از آیات شریفه‌ای است که فرآیند حرکت صحیح در جهت مقاومت یعنی چگونگی مقاومت را به خوبی برای ما تبیین می‌کند. بنابراین اصطلاح مقاومت به نحو تصریح در قرآن نیست، ولی منتزع از آیات شریفه قرآن است.

وی تصریح کرد: در بحث رسانه و مقاومت باید تعریفمان از مقاومت را روشن کنیم. اگر تعریف جامع و کاملی از مقاومت داشته باشیم، موضع‌گیری رسانه‌ای ما هم قطعاً بر اساس آن تعریف شکل خواهد گرفت. لذا پیشنهاد بنده این است که در تبیین مقاومت، به دنبال یک تعریف عام برویم و بر همین اساس، از مسئله مقاومت تعریف جامعی ارائه دهیم. در این زمینه مباحث مقاومت سیاسی، مقاومت فرهنگی و مقاومت اقتصادی قابل طرح است که هر کدام از آنها ابعاد گوناگونی دارد. بر اساس این تعریف جامع، موضع‌گیری و تعریف رسانه‌ای در حوزه مقاومت نیز معنای خودش را پیدا می‌کند.

یوسفی مقدم ادامه داد: یکی دیگر از مسائلی که در حوزه مقاومت به آن نیاز است، شناخت اهداف مقاومت است. اگر در شناخت اهداف مقاومت مسیر درستی را طی نکنیم، ممکن است این ذهنیت برای مخاطبان به وجود بیاید که خود داعش هم از مقاومت صحبت می‌کند. اما در بحث مقاومت، ما باید به کجا برسیم؟ بر این اساس، باید تمایز ما از جریانات امروز مثل داعش و جریانات تکفیری روشن شود. طبیعی است در مسئله مقاومت، عدالت اسلامی و حفظ عزت ملی یکی از اهداف مهم است. حفظ تمامیت ارضی کشور از اهداف مهم مقاومت است. حفظ هویت ملی از اهداف مهم مقاومت است. لذا ما باید روی این قضیه تمرکز کنیم و این مسئله را به مخاطبان خودمان ابلاغ کنیم که مرز مقاومت در اندیشه شیعی کدام است و چه ویژگی‌هایی دارد.

یکی از آداب مقاومت از منظر قرآن، این است که باید فی‌سبیل‌الله باشد، دوم رعایت حرمت انسان‌ها است. قائل بودن به حق حیات برای انسان‌ها و توجه به حق حیوانات از دیگر ویژگی‌ها و آداب این مقاومت است.

وی یادآور شد: مقاومت داعشی وقتی در عراق به پیروزی دست می‌یابد، نه تنها بر جمیعت ایزدی ترحم نمی‌کند، بلکه زن و بچه‌ آنها را به اسارت می‌گیرد. اما مقاومتی که ما از آن سخن می‌گوییم، شخصی نظیر قاسم سلیمانی تربیت می‌کند که جان خودش را برای نجات آنها در معرض خطر قرار می‌دهد. این دو نوع تفکر درباره مقاومت است که به نظر من رسانه باید این دو نوع مقاومت را برای مخاطب تبیین کند. بنابراین اهداف مقاومت باید تبیین بشود.

وی در پایان اظهار کرد: یکی دیگر از موضوعاتی که باید به آن توجه کرد، مسئله آداب مقاومت از منظر قرآن کریم است. خیلی مهم است که بدانیم مسئله مقاومت در تفکر علوی و شیعی که برگرفته از قرآن کریم است، برخوردار از آدابی است. یکی از آداب این است که باید فی‌سبیل‌الله باشد، دوم اینکه در مقاومت اسلامی یکی از شرایط و آداب، رعایت حرمت انسان‌ها است. قائل بودن به حق حیات برای انسان‌ها و توجه به حق حیوانات از ویژگی‌ها و آداب این مقاومت است. بسیار مهم است که رسانه‌ها بتوانند این آداب مقاومت را تبیین کنند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا نشست مقاومت رسانه یوسفی مقدم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۵۷۰۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هرگونه کمک برای پیروزی سریعتر محور مقاومت وبازسازی غزه پس از جنگ، یک ضرورت و تکلیف همگانی است

جنایات جنگی و نسل کشی وحشیانه  صهیونیست ها درغزه  طی این ۲۰۰ روز،  جنایت علیه بشریت و نقض همه قوانین و مقررات الهی، انسانی و حقوق بین الملل است و همه دولت هایی که این جنایتکاران را حمایت مالی، سیاسی نظامی و رسانه ای کرده اند، بی تردید در این جنایات سهیم بوده و باید پاسخگو باشند.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اولین همایش بین‌المللی "غزه زنده است"از سوی دانشگاه الزهرا (س) و مشارکت برخی از سازمان‌ها و نهاد‌های حامی فلسطین، با محوریت اصلی فعال کردن دیپلماسی زنان در حوزه مقاومت امروز (۴ اردیبهشت) با حضور جمعی از وزیران، سفرای کشورها، نماینده حماس در تهران، نماینده جنبش جهاد اسلامی و از مسئولان، فعالان سیاسی و بین‌المللی برگزارشد.

در انتهای این برنامه بیانیه‌ای قرائت شد که متن این بیانیه به شرح زیر است:

کربلای غزه ۲۰۰ روز است که ادامه دارد  عاشورایی  که هر روز  تکرار می‌شود. ملتی مظلوم، مقاوم و مقتدر  چونان كربلائيان سال ٦١ هجری قمری، تشنه اند اما ایستاده،  گرسنه‌اند اما ایستاده، زخمها بر بدن هاشان اما ایستاده اند، از زمین و آسمان و دریا بر سرشان آتش میبارد اما ایستاده اند، زنانشان جان میدهند اما ایستاده ، کودکانشان معصومانه  قربانی می شوند اما ایستاده ، و مردان آن دیار  درد ، جراحت و مرگ خانواده را می بینند اما ایستاده اند.

چون کربلائیان بر مصیبتها صبر میکنند؛ جز کلام خدا بر زبانشان جاری نیست و در مصائب و شدائد زمانه جز زیبایی

نمی ببینند. که: «مَا رَأَيْتُ إِلَّا جَمِيلًا».

  دانشگاه الزهرا (س) به نمایندگی از دانشگاهیان ایران اسلامی  همراه با نهادها و سازمان های برگزارکننده همایش اعلام می دارد : 

۱- براساس آیات مبارک قرآن کریم و فرموده ی معماربزرگ مقاومت مظلومان در عصر حاضر، امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه ملتی که شهادت دارد اسارت ندارد تاکید داریم که  ملت  فلسطين و غزه مقاوم و سربلند زنده است و زنده خواهد ماند و رژیم جعلی و کودک کش صهیونیستی محکوم به فنا و نابودی است. 

۲- جنایات جنگی و نسل کشی وحشیانه  صهیونیست ها درغزه  طی این ۲۰۰ روز،  جنایت علیه بشریت و نقض همه قوانین و مقررات الهی، انسانی و حقوق بین الملل است و همه دولت هایی که این جنایتکاران را حمایت مالی، سیاسی نظامی و رسانه ای کرده اند، بی تردید در این جنایات سهیم بوده و باید پاسخگو باشند.

۳- ظهور مطالبه ی جهانی عدالت دراقصی نقاط جهان، توسط بیداردلان به ستوه آمده از سلطه ی ظالمان و مستکبران، گرچه در پی نسل کشی وحشیانه و غمبار غزه جوانه زده است لکن به حول و قوه الهی ، نویدبخش رهایی و رستگاری جهانیان در سایه ی تحقق وعده های راستین خداوند تبارک و تعالی برای مظلومان و مستضعفان جهان خواهد بود.

۴-  از آنجا که حمایت از پایمردان مظلوم و مقتدر غزه، تکلیفی است انسانی و الهی، ارائه ی هرگونه کمک اعم از مالی ،نظامی، رسانه ای، فرهنگی و غیره برای پیروزی سریعتر محور مقاومت وبازسازی غزه پس از جنگ، یک ضرورت و تکلیف همگانی است.

۵ - ما دانشگاهیان و تمامی اقشار جامعه از عملیات غرورآفرین " وعده صادق"  توسط دلیرمردان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و نمایش اراده ملتی بزرگ در مسیر تحقق وعده الهی در نابودی صهیونیسم غاصب که نشاط و امید را به همه ملتهای جهان  هدیه کرده است، حمایت نموده و مجدانه تداوم این عملیات را عزت بخش، که با رمز فرمان‌دهی جبهه حق " و اوحینا  الی موسی ان الق عصاک "  آغاز شده است خواستاریم.

۶- به منظور تداوم حمایت های اثرگذار بین المللی با رویکرد دیپلماسی علمی و تحقق اهداف تعریف شده‌ی همایش، دبیرخانه دائمی بدین منظور در دانشگاه الزهراء (س) تشکیل و از همه دغدغه مندان دعوت به همکاری و همراهی به عمل خواهد آمد.

۷- دانشگاه الزهراء در ادامه این همایش به منظور تبیین چهره ی منفور صهیونیسم و یهودیت افراطی، در قالب مباحث دشمن شناسی و نیز پیشرفت روند احقاق حقوق زنان و کودکان غزه و انعکاس مظلومیت آنان در فضای علمی و دانشگاهی ، سلسله نشست های تخصصی علمی را با مشارکت دانشمندان و متخصصان  طی روزهای آینده برگزار خواهد نمود.

۸-  ما دانشگاهیان با الهام از فرموده ی حکیمانه ی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی امام خامنه ای (دام ظله العالی) که « قضیه فلسطین، کلید رمز آلود گشوده شدن درهاي فرج به روي امت اسلام است»،  یقین داریم که امدادهای الهی با زمینه سازی ظهور آخرین منجی به زودی دنیای بدون صهیونیسم را به جهان ارائه خواهد کرد؛ زیرا دنیای فردا دنیای فلسطین و عزتمندی مظلومان و مستضعفان است.

۹- در پایان ضمن تجدید میثاق با آرمان های تمامی شهدای تاریخ بشری، شهدای انقلاب، شهدای دفاع مقدس، شهدای حرم، شهدای امنیت و سلامت و به ویژه شهدای قدس، به روح بلند آنان درود  فرستاده و برای آرامش دل بازماندگان والا مقامشان دعا می نماییم.

اللهم عجل لولیک الفرج  و اید قائدنا و انصر جیوش المسلمین.                                                                                                      

دیگر خبرها

  • آغاز به کار همایش بررسی عملکرد و تبیین اهداف واحدهای بانک ملی ایران
  • برگزاری محفل انس با قرآن کریم در منزل شهیدان خلیل سلیمی و محمدباقر سلیمی + تصاویر
  • تغییر تصمیمات جبهه مقاومت و ضرورت بازنگری دربرخی تحلیل های رسمی
  • ضرورت حفظ روابط دوستانه در بین فرهیختگان و دانشگاهیان
  • کتاب آداب آبادانی منتشر شد
  • مقابله با فضای رسانه‌ای علیه ایران از اهداف اجلاس اتاق‌های بازرگانی مجمع همکاری آسیا
  • هرگونه کمک برای پیروزی سریعتر محور مقاومت وبازسازی غزه پس از جنگ، یک ضرورت و تکلیف همگانی است
  • بزرگترین مشکل آمریکا در ایران حضور یک ابرحریف به نام آیت‌الله خامنه‌ای است
  • عوامل ویژه برنامه‌های قرآنی در ماه رمضان تجلیل شدند
  • جهانی شدن تنها از طریق قرآن ممکن خواهد بود