Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-25@07:35:55 GMT

یادگارهای قیمتی فرمانفرما در شمیران

تاریخ انتشار: ۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۶۴۶۰۵

یادگارهای قیمتی فرمانفرما در شمیران

 همشهری آنلاین- شهره کیانوش راد: عبدالحسین میرزا پسر دوم نصرت الدوله و نوه عباس میرزا نایب السلطنه  بود که صاحب زن و فرزندان بسیاری بود. بعدها که انتخاب نام خانوادگی اجباری شد نام «فرمانفرما» را برای خود انتخاب کرد. فرمانفرما با اهدای خانه یا بخشی از زمین های خود برای استفاده عموم، نامش را در خاطره شمیرانی ها حک کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انستیتو پاستور هدیه فرمانفرما

در میان شلوغی و همهمه تجریش، ابتدای خیابان شریعتی دیواری آجری و قدیمی بازمانده از سال های گذشته خودنمایی می کند. تابلوی نصب شده بر گوشه دیوار نشان از وقفی بودن این ساختمان قدیمی دارد. تابلو البته در شلوغی و ازدحام و ساخت و سازهای تجریش گم شده است اما شمیرانی های قدیمی با این ساختمان قدیمی و خدمات بهداشتی ارائه شده در این مرکز آشنایی دارند.  ساختمان «انستیتو پاستور شمیران»  موقوفه دکتر صبار فرمانفرماییان از نوادگان فرمانفرماست و اکنون نیز به عنوان یکی از مراکز بهداشتی خدماتی را به شهروندان ارائه می دهد. «علی تیموری» صاحب مغازه نجاری در کوچه زغالی های تجریش درباره شناخت خود از خانواده فرمانفرماییان می گوید:« پدرم در این محله مغازه چوب بری داشت و به واسطه کارش با خانواده فرمانفرماییان آشنا بودیم. جباره خانم یکی از دختران فرمانفرما، زنی مؤمن و خوشنام در میان شمیرانی ها بود و دستی در کار خیر داشت. این ساختمان بخشی از یک باغ قدیمی باغی و از املاک فرمانفرما بود که برای استفاده عموم و بهبود وضع بهداشت ساکنان شمیران وقف شد. تا قبل از وقف این باغ، جباره خانم در همین ساختمان زندگی می کرد اما پس از آنکه ساختمان انستیتو در این محل دایر شد، او وسایل شخصی اش را فروخت و به نیازمندان اهدا کرد. املاک زیادی در تجریش و شمیران در تملک فرمانفرماییان بود؛ حتی برخی مغازه های کوچه زغالی ها هم از املاک آنها به شمار می رفت.»

صبار فرمانفرماییان، فرزند عبدالحسین فرمانفرما، همان کسی است که نام او با انستیتو پاستور تجریش گره خورده است. غلامحسین فرمانفرما به تحصیل فرزندانش اهمیت بسیاری می داد. به همین دلیل آنها را برای تحصیل در دانشگاه های معتبر روانه خارج از کشور می کرد. صبار یکی از فرزندان او بود که پس از دریافت مدرک دکترای پزشکی‌ در فرانسه و سوییس راهی ایران و در وزارت بهداری مشغول به کار شد و تا سمت مدیرکلی وزارتخانه پیش رفت. «نصرالله حدادی» داستان راه‌اندازی انستیتو پاستور در تجریش را با یکی از فرزندان فرمانفرما مرتبط می داند و می گوید:«دکتر صبار بعد از واقعه کودتای 28 مرداد سال 1332 به کشور ایتالیا رفت و در آنجا به استخدام سازمان بهداشت جهانی درآمد. سازمان بهداشت جهانی به دلیل تلاش او برای ریشه‌کنی بیماری مالاریا در کشورهای آفریقایی و جنوب شرق آسیا، او را به‌عنوان یکی از 8مالاریاشناس برتر جهان انتخاب و معرفی کرد. دولت ایران سال 1350 از او برای سرپرستی انستیتو پاستور به ایران دعوت کرد. دکتر صبار فرمانفرماییان تا آخر عمر در ایران ماند و ملک مسکونی خود در تجریش را وقف انستیتو پاستور ایران کرد. او سال 1385 از دنیا رفت.

باغ سفارت در فرمانیه

عبدالحسین میرزا سال ۱۲۳۱ ( ۱۲۷۰ هجری قمری) در تبریز به دنیا آمد. او دایی محمد مصدق و داماد و برادر زن مظفرالدین‌شاه قاجار بود. حدادی درباره املاک فرمانفرما می گوید:«در دوره ای که عبدالحسین والی تبریز بود مهتری به نام رضاخان ماکسیم داشت. بعدها که رضاخان به تهران آمد و شاه شد با دیدن املاک و اموال فرمانفرما طمع کرد و درصدد غصب اموال او درآمد. بخشی از املاک و باغ های فرمانفرما در محدوده ای قرار داشت که اکنون نام فرمانیه به آن اطلاق می شود. یکی از بزرگترین باغ های او باغی است در خیابان شهید لواسانی (فرمانیه) که اکنون با نام سفارت ایتالیا شناخته می شود. این باغ 30 هزار مترمربعی اکنون در تملک دولت ایتالیاست اما در گذشته یکی از باغ های ییلاقی فرمانفرما به شمار می رفت. نقل است که فرمانفرما به دلیل بدهی این باغ را فروخت. پس از غصب اموال او  توسط رضاخان، فرمانفرما این باغ را به مبلغ حدود 12 هزار تومان به سفارت ایتالیا  فروخت. این باغ که محل اقامت ییلاقی فرمانفرما بود نمونه ای از یک باغ ایرانی است و چند عمارت قدیمی در آن قرار دارد.»

توجه به تحصیل فرزندان

فرمانفرما فرزندان بسیاری داشت . بسیاری از آنها در رشته های پزشکی و هنری تحصیل و برخی وزیر و وکیل شدند. یکی از دختران او به نام «ستاره فرمانفرماییان» بنیانگذار مددکاری اجتماعی در ایران است. کتاب «دختری از ایران» از نوشته های اوست. دشمنی رضاخان تا زمان به قتل رساندن پسر بزرگ فرمانفرما، نصرت الدوله فیروز ادامه داشت. فرمانفرما از ترسش خودرو رویزرویزش را به رضاخان اهدا کرد. عبدالحسین میرزا سال 1318 در باغ رضوانیه در محدوده تجریش  سکته کرد و در باغ طوطی در نزدیکی حرم  حضرت عبدالعظیم(ع) به خاک سپرده شد.

کد خبر 480413 برچسب‌ها منطقه ۱ هویت شهری تاریخ - بافت تاریخی اجتماعی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: منطقه ۱ هویت شهری تاریخ بافت تاریخی اجتماعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۶۴۶۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«به افق فلسطین» وایرال می‌شود اما نه به هر قیمتی!/ مخاطب افت نکرد

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری برنامه «به افق فلسطین» امروز چهارم اردیبهشت با حضور تیم سازنده این برنامه و سیدحسین حسینی مجری برنامه در اداره کل روابط عمومی صداوسیما برگزار شد.

علی گنجی مدیر گروه سیاسی شبکه افق درباره این برنامه و جریان سازی رسانه‌ای آن بیان کرد: ما در برنامه «به افق فلسطین» رویکردی را دنبال می‌کنیم و خیلی محکم جلو می‌رویم. تاکنون حدود ۲۰۰ شب برنامه داشته‌ایم که اتفاقات مختلفی را هم رقم زدیم به طور مثال تئاتر تلویزیونی به کار اضافه کردیم، برخی ارتباط‌هایی که به صورت اسکایپ با غزه برقرار شد منحصر به فرد است مثلاً با زندانیان و اسرای آزاد شده گفت و گو کردیم. ما در غزه شبکه خبری و نماینده خبری نداریم اما در این مدت دایم در ارتباط بودیم و خبرهای به روز داشتیم. درنهایت همه این اتفاقات تلاشی بود تا برنامه افت مخاطب نداشته باشد.

المیرا شریفی مقدم اختیار خودش را دارد

وی درباره غیبت المیرا شریفی در برنامه نیز گفت: خانم شریفی مقدم اختیار خودش را دارد. او بعد از جابه‌جایی تیم یک هفته تا ۱۰ روز کارش را ادامه داد و بعد از آن دیگر نیامد.

حسین قاسمی تهیه کننده درباره اینکه از عملیات «وعده صادق» اطلاع داشته‌اند یا خیر بیان کرد: خود صداوسیما شب قبل عملیات به ما گفتند خانه نرویم قبل از آن هم یک هفته آماده باش بودیم و به نوعی اطلاع داده شده بود.

در ادامه گنجی در پاسخ به اینکه چرا هنوز برخی نمی‌دانند «به افق فلسطین» روی آنتن است و چرا مثل قبل این برنامه در فضای مجازی دیده نمی‌شود عنوان کرد: ما «به افق فلسطین» جدید نیستیم. خود این برنامه چند باری برخی از اعضایش را تغییر داده است. حتی رویکردمان در دعوت از مهمان هم تغییر نکرده و الان هم اصلاح طلب دعوت می‌کنیم اما می‌خواهیم روی آرمان فلسطین بیشتر کار کنیم.

وی اضافه کرد: دوربینی گذاشته‌ایم تا بگوییم این آرمان فلسطین است و رویکردمان بیشتر روی همین موضوع خواهد بود. ضمن اینکه تصاویر مختلفی از شهرها و کشورهای جهان با همین رویکرد داشته‌ایم. تصاویری از شهرهای مختلف اروپا داشتیم و به صورت زنده لندن و واشنگتن را نشان می‌دادیم تا بگوییم برای آنها هم غزه مساله است. اما آن زمان برنامه بیشتر دیده می‌شد چون اول کار بود و طبیعتاً بیشتر نیاز داشت تا برنامه دیده شود. بعد به وضعیت عادی رسید و اتفاقاً نگه داشتن یک برنامه در این وضعیت خیلی بیشتر طاقت فرساست.

برنامه هنوز هم می چرخد و دیده می‌شود

گنجی تصریح کرد: البته در همین مدت هم برنامه کاملاً چرخید و در فضای مجازی دیده شد مورد آخر هم صحبت‌های عباس موزون بود که گفت «عرض اسراییل را تک چرخ می زنیم». یک مجموعه مفصل پشت سر ماست تا این فضا به خوبی دیده شود. مهم این است که در این مدت ما افت مخاطب نداشته‌ایم و برای برنامه‌ای که ۲۰۰ شب رو آنتن است این نبود افت مخاطب خیلی مهم است.

وی درباره آینده برنامه نیز بیان کرد: پیشنهاد این بود که برنامه به افق مقاومت باشد و اطلاع رسانی نیز برای مخاطب عام باشد. ممکن است زمانی در یمن یا سوریه اتفاقی باشد و بتوانیم به دیگر نقاط دنیا هم بپردازیم. فعلاً آیتمی به عنوان به افق مقاومت داریم که به موضوعات این چنینی می‌پردازیم.

آقای جبلی مجوز دادند ویدیوی وایرالی داشته شیم اما نه به هر قیمتی!

سیدحسین حسینی مجری برنامه نیز در ادامه درباره وایرالی های «به افق فلسطین» و اینکه چرا در فضای مجازی نمی چرخد، تصریح کرد: آقای جبلی مجوز دادند ویدیوی وایرالی داشته شیم اما نه به هر قیمتی. مثلاً اگر به آقای لاریجانی بگوییم رژیم گرفتید لاغر شدید و بگوید رژیم ما را گرفته است این جمله وایرال می‌شود که البته پیش از او نمونه اش با محمدعلی ابطحی مطرح شده بود. اما ما نخواستیم سراغ وایرالی های این مدلی برویم. چند درصد اتفاق می‌افتد که در یک شبکه تلویزیونی اتفاق خوبی قابل دیدن باشد و بعد بگویند در فلان برنامه در شبکه فلان این اتفاق افتاده است. ویدیوهای یکی دو ماه اول این برنامه هم با نام و اسم برنامه وایرال می‌شد، به نظر شما شارژ مالی نمی‌توانست کمک کند؟

وی درباره ویدیوی حال حاضر برنامه و وایرال شدنشان در فضای اجتماعی بیان کرد: صداوسیما برنامه سازانش را ملزم کرده است که بدون هزینه ویدیوها را وایرال کنند و اینکه پولی بابتش خرج نشود. محترمانه اش این است که ما تلاش می‌کنیم محتوای خوبی ارایه دهیم و محتوای کوتاه ممکن است برای شبکه‌های مجازی قابل استفاده باشد. از برخی از دوستانمان در خبرگزاری‌ها و این صفحات مجازی هم گله دارم که به نوعی این ویدیوها را کار می‌کنند که هم لوگوی شبکه افق از قاب بیرون باشد هم زیرنویس دیده نشود.

حسینی همچنین درباره عمر برنامه‌های سیاسی بیان کرد: برنامه‌های سیاسی معمولاً فصلی هستند و طبیعتاً بعد از مدتی به پایان می رسند. با اتمام این برنامه‌ها، مجری‌های سیاسی هم کم کار می‌شوند و روی آنتن نیستند. برنامه‌های فرهنگی چون روال است مدیران شبکه‌ها هم تمایل دارند که آن برنامه‌ها به نام دیگری یا با همان نام ادامه پیدا کند و مجریان دیگر حوزه‌ها شانس بیشتری برای حضور روی آنتن دارند.

انتقاد و رفتن به امور اداری در زمان اجرای برنامه رادیویی

وی با اشاره به یک نمونه شخصی که از برنامه‌ای برکنار شده است، اضافه کرد: زمانی که برنامه «پیک بامدادی» رادیو را اجرا می‌کردم چون از بازنشسته بودن معاون سیاسی وقت سازمان انتقاد کردم برکنار نشدم بلکه در اختیار امور اداری قرار گرفتم. تقریباً سه ماه حضورم این گونه بود که حقوق دریافت نمی‌کردم و ملزم بودم بیایم کارت بزنم، روی صندلی بنشینم و بعد سازمان را ترک کنم. اما این روال نیست و فقط به این دلیل که برنامه‌ها در فصلی هستند و دیگر نیستند مجری‌ها هم همیشگی نیستند.

مهدی آقاموسی تهرانی دیگر مجری این برنامه درباره تماس‌های مردمی تصریح کرد: ریزبینی، واکنش‌ها و نگاه دقیق تماس‌ها خیلی قابل توجه بود. بخش روایت میدان را دوست دارم چون این روایت‌های زندگی واقعی است و من دوستشان دارم. ما مثل یک رویداد زنده و بازی فوتبال لحظه لحظه اتفاقات را نمایش می‌دادیم و روایت می‌کردیم.

وی با اشاره به شبی که ایران پاسخ صهیونیست‌ها را داد، بیان کرد: چند بار برنامه را متوقف کردیم و بعد فکر کردیم واقعاً ایران دارد پاسخ می‌دهد! ما به فکر وایرال شدن برنامه نبودیم ولی اتفاقات برای خود ما به گونه‌ای بود که می‌خواستیم در مقام کنش باشیم و جریان سازی کنیم.

حمید انصاری سردبیر برنامه در پایان درباره دعوت از مهمان‌ها در برنامه تصریح کرد: به افق فلسطین یک پشتوانه رسانه‌ای دارد و خیلی از نمایندگان رسانه‌ها در بحث دعوت از مهمانان به ما کمک می‌کنند. در ابتدا شاید مهمانان چهره‌تر بودند که تعداد زیادی از کارشناسان و مسؤولان و چهره‌های فرهنگ و سیاسی به برنامه آمدند. البته در یکی دو ماه اول کمتر وجوه کارشناسی و تحلیلی پررنگ بود و الان پررنگ‌تر است. خیلی از موضوعات و سوال‌ها بدون خط قرمز از مهمانان پرسیده و در برنامه مطرح می‌شود.

کد خبر 6086625 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • بیماری‌های قلبی و عروقی از شایع‌ترین علل مرگ‌ومیر در دنیا
  • خانم مبتلا به «سندرم لی» برای نخستین بار در کشور جراحی شد
  • «به افق فلسطین» وایرال می‌شود اما نه به هر قیمتی!/ مخاطب افت نکرد
  • کشته طرح عفاف و حجاب ضدانقلاب شفا گرفت+ فیلم
  • (ویدئو) سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟
  • ماجرای کما و فوت دختر تهرانی در متروی تجریش به روایت تسنیم
  • (ویدیو) کما و فوت دختر تهرانی در متروی تجریش؛ اصل ماجرا چیست؟!
  • سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟ + فیلم
  • دانشگاه شریف به دنبال راه اندازی انستیتو از دانشگاه سازمان ملل است
  • راه‌های تشخیص طلا یا سکه اصل از تقلبی | کسی که به او سکه تقلبی فروخته شده باید چه کند؟