Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-18@18:57:41 GMT

زندگینامه غلام‌حسین سمندری (۱۳۱۱، ۱۳۹۱)

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۶۸۳۷۸۱

زندگینامه غلام‌حسین سمندری (۱۳۱۱، ۱۳۹۱)

همشهری‌آنلاین - محمد بلبلی: اولین استاد سمندری، پدرش بود. وی مقدمات دوتارنوازی را نزد پدرش آموخت و بعدها نزد استاد غلامرضا قوی‌تن آموزش‌های خود را تکمیل کرد.

وی به دلیل عشق و علاقه و استعداد فراوان، خیلی زود به دوتارنوازی چیره‌دست مبدل شد و در جشنواره‌های داخلی و خارجی خوش درخشید.  

سمندریان را می‌توان سفیری صادق و توانمند برای موسیقی ایران دانست، او با اجرای استادانه موسیقی ناب خراسان در جشنواره‌های بین‌المللی و در کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه، یونان، لبنان، سوییس و اتریش همگان را به تحسین وا داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنانچه «یهودی منوهین»، ویولونیست مشهور بین‌المللی دربارهٔ او گفته است: حاضرم تمام افتخاراتم را بدهم، اما در عوض بتوانم پنجه‌های این مرد روستایی را داشته باشم.

وی در نوازندگی، صاحب سبکی منحصر به‌فرد بود و تاثیر فراوانی در روند دوتارنوازی خراسان داشت.  

سمندری اولین دوتارنوازی بود که بجای بستن وترهای ابریشمی بر روی ساز خود از سیم استفاده کرد و این خود ابداعی جدید و تحولی بزرگ در دوتارنوازی بود. بعدها استادان دیگر همچون استاد یگانه نیز از این روش استقبال کردند.

با وجود این نوآوری، وی به اصالت دوتار و موسیقی خراسان پایبندی بسیار داشت و هیچ‌گاه به تعداد دستان‌بندی ساز خود که همان ۸ پرده بود اضافه نکرد.

سمندری همواره در اجرای کنسرت‌ها و محافل موسیقایی مقامات خراسانی را می‌نواخت حال این‌که تکنیک و توانایی اجرای انواع دیگر از موسیقی را با پرده‌های محدود دوتار داشت.

او جزو محدود دوتارنوازانی بود که خودش آواز نمی‌خواند و همواره خواننده بزرگ موسیقی خراسانی «محمدابراهیم شریف‌زاده»، سمندری را همراهی می‌کرد. این دو استاد همواره یار و همراه هم بودند و با وجود این‌که هیچ نسبت فامیلی با هم نداشتن اما در بین مردم خراسان به پسرعموها معروفیت داشتند.

از استاد سمندری تنها یک آلبوم موسیقی با نام «خون‌پاش و نغمه‌ریز» منتشر شده است. این اثر با خوانندگی استاد شریف‌زاده و توسط نشر «ماه‌ریز» در سال ۱۳۸۲ انتشار یافت.  

وی همچنین در آلبوم «موسیقی حماسی ایران ۸: موسیقی خراسان» اثر محمدرضا درویشی با غلامعلی نی‌نواز، غلامعلی پورعطایی و ذوالفقار عسکریان همکاری داشت.

مهدی اخوان ثالث شاعر بزرگ معاصر با شندین آلبوم  خون‌پاش و نغمه‌ریز بسیار تحت تاثیر دوتارنوازی سمندریان قرار می‌گیرد و در توصیف موسیقی او، شعری با همین مضمون می‌سراید: 

قربان زخمه‌های تو خون‌پاش و نغمه‌ریز        «سبزپری» است این که زنی، یا «شتر خُجو»؟

تو با دو سیــــم محـــشر کبری بپـــا کنی        شش تـار خویش مـــن شکنم (یانه؟ هان بگو)...

غلام‌حسین سمندری در اسفندماه سال ۱۳۹۰ دچار عارضه مغزی شد و این موضوع موجب از کار افتادن دست چپ وی شد.

این مساله تاثیر شدیدی در تضعیف روحیه او داشت. سر انجام سمندری در روز سوم فروردین سال۱۳۹۱ در سن ۸۰ سالگی درگذشت.

پس از وی فرزند ایشان، حسن سمندری که شاگرد و همراه همیشگی پدر بود عهده‌دار این میراث بزرگ شد و مسئولیت آموزش شاگردان استاد را بر عهده گرفت.

حسین سمندری وصیت کرده بود پس‌از مرگش سازش را که بیش از ۵۰ سال یار و همدلش بوده را به عنوان یادگار عزیز او به جایی تحویل بدهند که به خوبی از آن نگهداری شود. از همین رو فرزندش حسن، دوتار استاد را به موزه‌ موسیقی ایران اهدا کرد.

کد خبر 480641 برچسب‌ها مجله زندگينامه چهره‌هاي موسيقي نواحي و مقامي موسیقی - چهره - ساز - آلبوم - اجرا استان خراسان رضوی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان خراسان رضوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۸۳۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعداد مراکز ترک اعتیاد در خراسان شمالی به ۱۲۷ مرکز می‌رسد

به گزارش قدس آنلاین، محمدرضا حسین‌نژاد در نخستین جلسه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان که امروز (۲۸ فروردین ماه) برگزار شد، اظهار کرد: هدف‌گذاری اصلی و نخست ستاد مبارزه با مواد مخدر استان برای سال جدید باید پیشگیری باشد. کسب رتبه دوم کشوری این ستاد در سال گذشته در حوزه مبارزه نشانه تلاش اعضای مجموعه این ستاد است.

وی با تاکید بر موضوع پیشگیری در حوزه آموزش، ادامه داد: اجرای قوی‌تر طرح یاریگران زندگی در روستاها و تقویت انجمن خیرین می‌تواند در امر پیشگیری موثر باشد. اگر پیشگیری قوی‌تر باشد مقابله کمتر خواهد بود.

حسین‌نژاد بر لزوم رفع مشکلات کمپ ترک اعتیاد خواهران تاکید کرد و گفت: زمینه اعطای تسهیلات برای این کمپ دنبال شود.

وی بیان کرد: آموزش فنی و حرفه‌ای پس از بهبود از اعتیاد موثر است. بنابراین افزایش هزینه و کمک از امکانات دستگاه‌های اجرایی برای آموزش‌دهندگان در نظر گرفته شود.

ابولحسن نجفی، دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خراسان‌ شمالی نیز در ادامه جلسه، گفت: ۴۲ نفر براثر سوء مصرف مواد مخدر سال گذشته در استان جان باختند که ۴۴ درصد افزایش را نسبت به سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد. از این تعداد، ۳۱ نفر مرد و ۱۱ نفر زن بودند که براثر سوء مصرف مواد، داروهای مخدر و محرک در استان جان خود را از دست دادند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • زندگینامه شهدا سرشار از درس است
  • آئین بزرگداشت استاد مصطفی کمال پورتراب برگزار شد
  • پاکبان مشهدی که نوازندگی دوتار را با قوطی روغن نباتی شروع کرد
  • تخصیص کامل اعتبارات سفر رییس جمهور به خراسان شمالی محقق شود
  • آمار صدور مجوزهای سه ماه پایانی ۱۴۰۲ منتشر شد
  • تعداد مراکز ترک اعتیاد در خراسان شمالی به ۱۲۷ مرکز می‌رسد
  • در سه ماه پایانی سال ۱۴۰۲ چند مجوز موسیقی صادر شد؟
  • آمار مجوز‌های دفتر موسیقی در سه ماه پایانی ۱۴۰۲ /۷۰۶ کنسرت روی صحنه رفتند
  • آمار مجوزهای دفتر موسیقی در سه ماه پایانی ۱۴۰۲ /۷۰۶ کنسرت روی صحنه رفتند
  • آمار مجوزهای دفتر موسیقی در سه ماه پایانی سال قبل اعلام شد