Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@00:54:21 GMT

گنجینه رضوی؛ گلستانی از نفایس خطی با معارف فاطمی

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۰۵۳۲۰

گنجینه رضوی؛ گلستانی از نفایس خطی با معارف فاطمی

اسناد تاریخی و نسخه‌های خطی می‌تواند حلقه‌های گم شده تاریخی و هویتی هر کشوری را کامل کند و از این رو حفاظت و نگهداری از آن امری ضروری است. ۰۹ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۳ استانها خراسان رضوی نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، میراث گران‌بهای نسخه‌های خطی اسلامی به عنوان یکی از نمونه‌های اثبات کننده مرجعیت علمی اهل بیت(ع) در جهان اسلام و دلیلی بر تبیین نقش اساسی اهل بیت(ع) و پیروان آنها، به خصوص دانشمندان و علماء شیعه در پیدایش و گسترش علوم و شکوفایی تمدن اسلامی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اسناد تاریخی و نسخه‌های خطی می‌تواند حلقه‌های گم شده تاریخی و هویتی هر کشوری را کامل کند و از این رو حفاظت و نگهداری از آن امری ضروری است.

اما حبس نسخه‌های مختلف کتاب در کتابخانه‌ها و عدم دسترسی سریع و آسان پژوهشگران به منابع علوم اسلامی در سراسر دنیا، سبب عدم بهره‌گیری و استفاده مناسب از گنجینه‌های دانش و علوم تمدّن اسلامی است که توسط اهل بیت(ع) و دانشمندان اسلامی در مسیر تاریخ تشیّع به نسل حاضر به امانت رسیده است. 

کتابخانه‌های آستان قدس رضوی با قدمتی بیش از هزار سال، با دارا بودن 30 میلیون منبع چاپی، سنگی، دیجیتال، سند و سایر منابع، زمینه دسترسی آسان به منابع و اسناد تاریخی را برای پژوهشگران فراهم کرده است تا در کنار حفظ مواریث شیعه، زمینه بهره‌مندی از گنجینه‌های دانش علوم اسلامی را فراهم آورد. 

این کتابخانه در کنار حفاظت و ایجاد دسترسی از این منابع به صورت متداول اسناد و نسخه‌های خطی موجود در گنجینه رضوی را معرفی کرده تا محققان و اهل پژوهش از داشته‌های پژوهشی این مجموعه مطلع شوند.ایام فاطمیه و شهادت فاطمه زهرا(س) نیز زمینه‌ای تا پژوهشگران و محققان با نسخه‌های خطی منحصر به فرد و منابع معتبر این کتابخانه در زمینه سیره فاطمه آشنا شوند.

آستان قدس رضوی با طرح "1+99" به استقبال بهار می‌رود / گفتمان تمام برنامه‌ها «محبت و مودت» استآستان قدس به میزان توان و امکانات در خدمت دانشگاهیان و دانشمندان خواهد بودآغاز اقدامات زیرساختی آستان قدس رضوی در 35 روستای سیل‌زده سیستان و بلوچستان

قلم فرسایی علما در بیان فضائل فاطمه(س)

بدون تردید در میان زنان و بانوان اسلامی، حضرت فاطمه(س) محبوب‌ترین چهره دینی، علمی، ادبی، تقوایی و اخلاقی به شمار می‌رود.

شخصیت حضرت فاطمه(س) سیده نساءالعالمین، اسوه و الگویی کامل برای تمام زنان است. در جود و بخشش و بلندی نظر و حُسن تربیت، وارث مادر و در سجایای ملکوتی، وارث پدر، هم‌چنین همسری دلسوز و مهربان و فداکار برای شوهرش بوده است تا جایی که رسول خدا(ص) راجع به این بانوی بزرگوار می‌فرمایند: «فاطمةُ بَضعةُ منّی فمن اَغضبها اغضبنی» یعنی فاطمه پاره تن من است، هر که به او بدی کند، به من بدی کرده است.

طی قرون گذشته بعد از اسلام، علما، محدثین و مورخین متعددی کتب مختلفی در فضایل و مناقب چهارده معصوم به رشته نگارش درآورده و در این میان بسیاری از علمای شیعه و اهل سنت تلاش کردند تا بتوانند تنها بخشی از فضائل و معارف فاطمی را نگاشته و حفظ کنند.

بر این اساس طی این سالیان نسخه‌های خطی بسیاری از علما و فضلا به جای مانده که در آن ذکر مناقب فاطمی پرداخته شده است. بوده و هستند افرادی که از گسترش معارف شیعه هراس داشته و بر این اساس با خریداری نسخه های خطی ارزشمند معارف اسلامی آنها را معدوم می‌کنند. 

از میان نسخه‌های نگاشته شده، به همت واقفین، ناذرین، علما و بزرگان دین و علاقه مندان به حفظ مکتب شیعه،  تعدادی از این آثار منحصر به فرد وقف آستان قدس رضوی شده که در حال حاضر این نسخ ارزشمند در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.

نفایسی از نسخه‌های خطی با محتوای معارف فاطمی 

کتابخانه آستان قدس رضوی به عنوان یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان اسلام دارای کتب و منابع خطی بسیار ارزشمندی از جنبه‌های قدمت، خط و آرایه‌های هنری در موضوعات اخبار، ادعیه، ادبیات، تفسیر، تجوید، حکمت، کلام، تاریخ، جغرافیا، و بسیاری از علوم دیگر به زبان‌های عربی و فارسی است که در این میان بخشی از این آثار در قالب نسخه‌های خطی نفیس و منحصر به فرد به ذکر فضائل و مناقب حضرت زهرا(س) اشاره دارد.

علی سوزنچی، مدیر مخطوطات کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی کتاب «کشف الغمة فی معرفة الائمة»، تألیف علی بن عیسی اربلی به سال(-692ه ق) را یکی از این آثار عنوان می‌کند که به تاریخ زندگانی پیامبر اکرم(ص) و حضرت زهرا(ع) و ائمه معصومین(ع) پرداخته است.

وی این اثر را یکی از نسخه‌های بسیار نفیس موجود در گنجینه رضوی معرفی کرده و به کتابت این اثر توسط محمد بن محمد حلّی صفّار در سال 709 ق اشاره دارد.

از دیگر نفایس موجود در گنجینه رضوی کتاب «ذخائر العقبی فی مناقب ذوی القربی»؛تألیف احمد بن عبدالله طبری است. سوزنچی این اثر را که در سال (-694ق) تألیف شده است را مشتمل بر فضائل و مناقب خاندان پیامبر(ص) عنوان می‌کند که به خط نسخ و توسط محمود بن محمد معروف به نجیب ایجی شده در سال 809 هجری قمری کتابت و توسط ابن خاتون عاملی در 1067 هجری قمری وقف گنجینه رضوی شده است.

«ریاض الابرار فی مناقب الائمة الاطهار»، تألیف نعمت الله بن عبدالله جزایری به سال(-1112ق) کتاب دیگری است که وی به آن اشاره دارد.
این نسخه نفیس موجود در گنجینه رضوی مشتمل بر فضایل چهارده معصوم(ع) است که توسط حاجی محمدقاری در قرن 12ق به خط نسخ کتابت شده است.

سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی یکی از کاملترین و مجهزترین مراکز حفظ آثار مکتوب در ایران و جهان اسلام است.
آستان قدس رضوی مدت‌هاست برای حفظ و نگهداری از این میراث کهن، اقدامات حرفه‌ای مطابق با بالاترین استانداردهای جهانی توسط بروزترین تجهیزات انجام داده است تا در کنار حفظ میراث کهن شیعه، زمینه را برای استفاده پژوهشگران از این منابع مهیا کند.

انتهای پیام/282/ز

R41347/P/S6,1188/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۰۵۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت‌های مشاوره‌ای آستان قدس رضوی در ۱۷ نقطه حاشیه شهر مشهد

  به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی مدیر مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی گفت: این مرکز در راستای انجام وظایف اجتماعی و عام المنفعه خود به ارائه خدمات رایگان مشاوره‌ای در نقاط کم برخوردار مشهد می‌پردازد. دکتر رضا آذریان افزود: مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی بنا مسئولیت‌های خود، اقدام به توسعه خدمات روان شناختی در مناطق کم برخوردار مشهد کرده است. وی افزود: این مرکز علاوه بر ایجاد کلینیک‌های ۴ گانه در حرم مطهر رضوی (باب الهادی علیه السلام)، غدیر (حرم مطهر- ورودی بازار غدیر)، بعثت (بلوار شهید منتظری مشهد) و موسسه تربیت بدنی، اقدام به توسعه خدمات به صورت عام المنفعه در ۱۷ پایگاه کم برخوردار شهر مشهد کرده است. آذریان تصریح کرد: مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی به منظور آموزش و پیشگیری از مداخلات روانی و کاهش مشکلات روحی ساکنان مناطق کم برخوردار مشهد از آبان ماه سال ۱۳۹۹ توسعه خدمات روان شناسی و مشاوره در دستور کار قرار داده و ارائه خدمات در حال حاضر در ۱۷ پایگاه به ارائه خدمات مشغول است. مدیر مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی بیان کرد: ارائه بیش از ۶ هزار خدمت در سال ۱۴۰۲ به مخاطبان حاشیه شهر به صورت مشاوره فردی و آموزش‌های گروهی در موضوعات خانواده، تربیتی و تحصیلی با مشارکت کتابخانه‌های آستان قدس رضوی، مدارس، مساجد و حسینیه‌ها و همچنین پایگاه‌های بسیج انجام پذیرفته است. شایان ذکر است مرکز جامع مشاوره آستان قدس رضوی در سال ۱۳۹۷ با عنایت تولیت معظم وقت آستان قدس رضوی و با تجمیع دو مرکز مشاوره حرم مطهر و آستان مهر رضوی افتتاح گردید. این مرکز با هدف توسعه کمی و کیفی ارائه خدمات مشاوره‌ای و پاسخگویی به نیاز‌های مشاوره‌ای زائران و مجاوران، مبتنی بر مدل‌های مشاوره و آموزه‌های دینی به ارائه خدمات می‌پردازد.

دیگر خبرها

  • مراسم استقبال از پرچم آستان قدس رضوی در مالزی
  • دسترسی به ۲۵۰ هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) آستان قدس رضوی
  • اهدای قرآن ویژه فلسطین به هیئت آستان قدس رضوی در مالزی
  • دستگیری باند سرقت از کتابخانه‌ها!
  • کاهش آسیب‌ های اجتماعی با ترویج معارف قرآنی
  • کاهش آسیب‌های اجتماعی با ترویج معارف قرآنی
  • ترویج معارف قرآنی، دلیلی بر کاهش آسیب‌های اجتماعی
  • فعالیت‌ های مشاوره‌ای آستان قدس رضوی در ۱۷ نقطه حاشیه شهر مشهد
  • فعالیت‌های مشاوره‌ای آستان قدس رضوی در ۱۷ نقطه حاشیه شهر مشهد