Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@02:28:47 GMT

آسیب‌های مخرب در کمین زیست‌مندان زاینده‌رود

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۷۶۲۵۴

آسیب‌های مخرب در کمین زیست‌مندان زاینده‌رود

ایسنا/اصفهان یک فعال محیط زیست با بیان اینکه آب رهاسازی شده در زاینده‌رود، سهمیه محیط‌زیست است، گفت: آب رهاسازی شده در مدت‌زمان محدود و به مقدار ۲۵ میلیون مترمکعب است، درحالی‌که تأثیرات مخرب این کار کمتر از تأثیرات مثبت آن نیست.

ایمان ابراهیمی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: وقتی‌که آب به مدت محدودی باز می‌شود، تقریباً تمام زیست‌مندان آن مکان را از دست می‌دهیم؛ ازجمله ماهی‌هایی که از پشت سد، به رودخانه رها می‌شوند و با بستن آب، این جمعیت میلیونی ماهی‌ها از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی بابیان اینکه پرندگان مهاجر با دیدن آب مهاجرت می‌کنند و اگر آبی نباشد و جایگزینی پیدا نکنند از بین می‌روند، افزود: وقتی آب به‌صورت سیلاب باز و بسته ‌شود حتی به جمعیت حشرات هم آسیب وارد می‌کند.

مدیرعامل انجمن حفاظت پرندگان آوای بوم با بیان اینکه بسیاری از حشرات در زیرخاک خواب هستند و با سیلابی شدن جریان آب خاک جابه‌جا می‌شوند، افزود: این حشرات وقتی برای آب از خاک بیرون بیایند و باز با خشکی رودخانه روبه‌رو شوند، جمعیت آن‌ها از بین می‌رود.

ابراهیمی با بیان اینکه آسیب‌های بالقوه سیلابی شدن آب رودخانه، ورود این آب به تالاب گاوخونی است که بعدازآن آب را می‌بندند و آب درون تالاب تا خرداد و تیرماه باقی می‌ماند، ادامه داد: پرنده‌های وحشی در اوایل فصل بهار زادوولد دارند، با دیدن آب در تالاب فریب می‌خورند و اطراف آب لانه‌سازی می‌کنند. جوجه‌های این پرندگان خردادماه متولد می‌شوند که در این ماه اوج خشکی تالاب است و به دنبال آن تعداد زیادی از این جوجه‌ها از بین می‌روند.

این فعال محیط‌زیست خاطرنشان کرد: بر این اساس از هر زاویه‌ای به قطع و وصل کردن آب رودخانه نگاه کنیم اثرات مخرب زیادی بر روی حیات زیست مندان زاینده‌رود دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی زاينده رود تالاب گاوخوني پرندگان زیست مندان زاینده رود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۷۶۲۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(ویدیو) رویا کجاست؟

رویا از اواسط زمستان سال ۱۴۰۱ با هماهنگی دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای اینکه یار و همسفر امید، تک‌درنای سیبری، شود، از بلژیک بار سفر به مازندران بست و چند مدتی را کنار امید در تالاب فریدونکنار گذراند.

به گزارش ایرنا، قرار بود همزمان با پرواز امید به سمت نقاط سردسیر رویا نیز با او همراه شود و صد البته طبیعت این پرندگان که میل به مهاجرت گروهی دارند باعث شد رویا نیز با امید رخت سفر ببندد و پرواز کند.

آن ۲ روز ۱۴ اسفند ماه ۱۴۰۱ پس از ۳۴ روز اقامت به صورت مشترک، تالاب بین المللی فریدونکنار را به سمت سیبری ترک کردند، اما رویا که تمام طول عمر زندگیش را در یک مرکز محدود و محصور نگهداری در بلژیک سپری کرده بود نتوانست مسیر را ادامه دهد و در ۲۱ اسفند ماه سال ۱۴۰۱ در منطقه‌ای در عباس آباد تنکابن در مازندران فرود آمد و این بار او را به منطقه "اجاکله"‌در نزدیکی تالاب فریدونکنار منتقل کردند.

همین امر باعث شد تا امید این بار نیز تنها و بدون یار مسافت چند هزار کیلومتری خود را طی کند و رویا در مازندران بماند.

در همان زمان نظر کارشناسان محیط زیست کشور و مازندران بر این بود تا رویا در محلی مناسب در استان بماند تا زمستان سال بعد امید بیاید و برای این منظور گزینه‌های متعددی برای محل اقامت و نگهداری این پرنده روی میز مسوولان قرار گرفت و آن‌ها با مشورت کارشناسان مرکز نگهداری و پرورش درنا‌ها در کشور بلژیک به گزینه اجاکله رسیدند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

نقطه‌ای در نزیکی تالاب فریدونکنار محل فرود پرندگان مهاجر زمستان گذر در مازندران محل استقرار و سکونت این پرنده انتخاب شد. البته تلاش‌ها برای میزبانی شایسته از آن تنها به انتخاب محل سکونتش خلاصه نشد و اقدامات و تجهیزاتی برای نگهداری بدون مشکل برایش انجام که حتی فراتر از استاندارد‌ها توصیف شد.

مه پاش و فواره‌های آبی از جمله تجهیزات و امکانات برای اینکه رویا قادر به تحمل هوای گرم و شرجی مازندران باشد در اجاکله مستقر شد تا این مهمان بلژیکی غم دوری از امید برایش قابل تحمل باشد.

همه این تمهیدات و تلاش‌ها برای نگهداری مناسب درنای بلژیکی انجام شد تا در فصول سرد سال امید به تالاب بیاید و این بار رویا با او رخت سفر ببند؛ اما از شانس و دست تقدیر روزگار امید زمستان پارسال به مازندران نیامد همانطور که سال ۱۳۸۸ نیز این اتفاق رخ داد؛ و این شد که ماندن رویا در مازندران باز تمدید شد و مسوولان امر را بر آن داشت تا بار دیگر تمهیدات لازم برای نگهداری پرنده بیندیشند. تصمیم گیری جدید از سوی مسوولان محیط زیست کشور و کارشناسان امر خانه جدید برایش انتخاب شد و این پرنده حدود ۲ ماه است که به " بنه کنار ازباران"‌منتقل شده است. مکانی که کارشناسان محیط زیست مطلوب‌تر و بهتر از اجاکله توصیف کرده اند.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران روز یکشنبه افزود: برای حفظ خط پروازی درنای سیبری و همسفر شدن با امید تک درنای سیبری، رویا از محل جهانی پرورش و تکثیر درنا‌ها در کشور بلژیک به مازندران منتقل شد.

کوروس ربیعی ادامه داد: این پرنده اواخر بهمن ۱۴۰۱ به تالاب فریدونکنار واقع در مازندران منتقل شد و قرار بود که با تک درنای سیبری پرواز کند و همسفرش باشد، اما این امر محقق نشد و درنای بلژیکی پس از پیمودن اندک مسیر در غرب مازندران فرود آمد.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت: از آن زمان تا اسفند پارسال این پرنده به صورت حفاظت و کنترل شده در منطقه "اجاکله" فریدونکنار نگهداری شد و در این مدت ۲ محیط بان به صورت شیفتی شبانه روزی از آن مراقبت می‌کردند.

وی گرما و شرجی بودن هوا در تابستان را به عنوان یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌ها برای نگهداری این پرنده در مازندران برشمرد وافزود: از همان ابتدای ماندگاری این پرنده در استان پیش بینی‌ها و برنامه ریزی‌ها حول همین موضوع بود تا شرایط مساعد زندگی برایش فراهم شود و در این زمینه همواره محیط زیست مازندران با مشورت و نظر مرکز جهانی نگهداری درنا‌ها در ارتباط بود.

به گفته ربیعی با نظر کارشناسان امر بمنظور مطلوب سازی فضای اقامتی از اسفند پارسال این پرنده به منطقه دیگر منتقل شده است که شرایط محیطی و زیستی مناسب‌تر به نسبت مکان قبلی دارد.

وی گفت:محل سکونت جدید رویا در منطقه "بنه کنار ازباران"‌در تالاب فریدونکنار قرار دارد که محیطی مناسب برای زیست پرنده است.

رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران در توضیح محیط زیست جدید این پرنده گفت که محیط تالابی و آب بندانی و جزیره کوچک محل استقرار این پرنده با سازه ساخته شده از نی مناسب سازی شده است.

وی ادامه داد: این جزیره کوچک فراگرفته با آب برای درنا که زندگیش به آب وابسته است مناسب و مطلوب است همچنین سازه ساخته شده با نی به عنوان به آب وصل شده است.

ربیعی اظهار داشت‌: محیط آبی این جزیره امکان بدست آوردن مواد تغذیه‌ای را برای پرنده فراهم کرده و همچنین از حالت یکنواختی محیط قبلی خارج شده است.

وی گفت: رویا تا فصول سرد امسال در این مکان می‌ماند و بعد از آن در صورت فرود امید تک درنای سیبری در تالاب فریدونکنار به این محل منتقل خواهد شد.

درنای سیبری به سه جمعیت اصلی شرقی، غربی و مرکزی تقسیم می‌شود که جمعیت مرکزی آن به هند مهاجرت می‌کرد که منقرض شد، جمعیت غربی به ایران می‌آمد که الان فقط یک درنای نر با نام امید از آن باقی مانده که با تلف شدن آن این جمعیت نیز کامل منقرض می‌شود، اما جمعیت شرقی آن هنوز وجود دارد و می‌گویند که سه هزار درنا از آن همچنان به چین مهاجرت می‌کند.

"امید" تک درنای سیبری پرنده‌ای که ۱۵ سال است برای زمستان گذرانی به تنهایی از سیبری به ایران می‌آید و با این مهاجرت مسیر پروازی غربی به ایران را حفظ کرده، اما نگرانی سازمان محیط‌زیست این است که با تلف شدن این تک درنا، مسیر پروازی ایران هم از بین برود از این رو در صدد آوردن جفتی برای امید شد.

اما امید تک درنای سیبری ۱۵ سال است که تنهایی کریدور غربی را حفظ کرده است و امسال هم پنجم آبان ماه وارد ایران و تالاب فریدونکنار شد، همچنان به مسیر پروازی خود در غرب وفادار مانده و هر سال تنها برای زمستان گذرانی در تالاب فریدونکنار به زمین می‌نشیند.

دیگر خبرها

  • پاکسازی حریم رودخانه زاینده رود
  • سندروم «مسئله با پدر» در کمین دختران
  • سندروم «مسئله با پدر» در کمین دختران
  • صید ماهی در دریاچه سد زاینده‌‍رود ممنوع است
  • صدور اسناد مالکیت پنج تالاب و ۲ رودخانه خوزستان
  • مدیریت «پت و مت» در زاینده‌رود؟! / اعتراف مسوولان اصفهانی؛ آبی که از دریای عمان به اصفهان برسد وارد رودخانه نمی‌شود/ مدیریت یکپارچه تنها راه نجات زاینده‌رود (فیلم)
  • تالاب انزلی باید هر چه زودتر لایروبی شود
  • زنده‌گیری مار افعی در یک مدرسه
  • سخنگوی وزارت خارجه: ایران در پیشبرد اهداف جهانی «زمین پاک» تلاش جدی دارد / لزوم توقف فوری اقدامات مخرب صهیونیست‌ها
  • (ویدیو) رویا کجاست؟