Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سازمان فضایی ایران طراحی و ساخت ماهواره‌های ۵۰۰ کیلوگرم و قرار گرفتن آنها در مدار هزار کیلومتری را از برنامه‌های این سازمان دانست که قرار است با ماهواره‌بر «سریر» پرتاب شوند و گفت: پژوهش و مطالعه برای ساخت این ماهواره‌بر انجام شده است.

 

دکتر مرتضی براری در هجدهمین کنفرانس ملی انجمن هوا و فضا که در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، با اشاره به قرارگیری ایران در میان ۹ کشور صاحب چرخه کامل فضایی، افزود: علاوه بر آن ایران در رتبه اول منطقه و  ۱۱ دنیا در حوزه هوا و فضا قرار دارد و این موفقیت‌ها مرهون زحمات انجمن‌های علمی، دانشگاه‌ها، پژوهشگران و محققان این حوزه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی با اشاره به نقش‌آفرینی فناوری‌های فضایی در حل چالش‌های کشور، اظهار کرد: دانشگاه امیرکبیر از سال ۶۶ اولین دانشکده هوا و فضا را ایجاد کرد و توانست نقش مهمی در تربیت نیروهای انسانی این حوزه داشته باشد.

 

براری، طراحی و ساخت ماهواره «پیام یک» را از دستاوردهای محققان این حوزه نام برد و یادآور شد: این ماهواره یک ماهواره عملیاتی و کاربردی است؛ در مرحله اول پرتاب این ماهواره موفقیت‌آمیز بود، ولی مرحله دوم پرتاب آن با استفاده از ماهواره‌بر تا مدار ۵۰۰ کیلومتری حمل شد، ولی ماهواره‌بر نتوانست سرعت ماهواره را به سرعت مورد نظر برساند؛ از این رو این ماهواره نتوانست در مدار قرار گیرد.

 

رئیس سازمان فضایی ایران، طراحی و ساخت ماهواره‌ها با دقت یک متر را از برنامه‌های این سازمان در سال ۱۴۰۴ ذکر کرد و ادامه داد: ما این هدف را با دانشگاه امیرکبیر شروع کردیم.

 

وی به جزئیات سند راهبردی هوا و فضا اشاره کرد و یادآور شد: در سرفصل توسعه زیرساخت‌های فضایی ما چهار گام را در نظر گرفتیم که گام اول آن دستیابی به مدار ۲۵۰ کیلومتر بوده است.

 

براری با بیان این‌که ما این هدف را در ۴ پرتاب ماهواره‌های «رصد»، «نوید»، «فجر» و «امید» محقق کردیم؛ اظهار کرد: در گام دوم دستیابی به ماهواره‌های با وزن ۲۵۰ کیلوگرم و در مدار ۵۰۰ کیلومتری دایروی بوده است. عمر مداری این ماهواره‌ها ۵ سال در نظر گرفته شده است.

 

وی با تاکید بر این که این اهداف قرار است تا سال ۱۴۰۰ برای ایران تثبیت شود، خاطر نشان کرد: علاوه بر آنها تلاش داریم تا تعداد پرتاب‌ها را در سال افزایش دهیم، به گونه‌ای که قرار است در سال آینده ۴ پرتاب را در دستور کار قرار دهیم.

 

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به گام سوم برنامه‌های فضایی کشور، یادآور شد: در این گام قرار است با ماهواره‌بر «سریر» فعالیت خود را آغاز کنیم که پژوهش و فناوری در آن انجام شده؛ این ماهواره‌بر قادر است ماهواره‌های با وزن ۵۰۰ کیلوگرم را در مدار هزار کیلومتری و سنکرون با خورشید قرار دهند.

 

معاون وزیر ارتباطات، دستیابی به مدار ژئو با ماهواره‌بر «سروش» را گام چهارم برنامه‌های فضایی نام برد و ادامه داد: این امر در مجموعه‌های دفاعی آغاز شده است.

 

وی همچنین با تاکید بر ضرورت کشور در زمینه توسعه شبکه‌های ناوبری، ادامه داد: در حال حاضر کشورهای آمریکا، چین، شوروی، اروپا، ژاپن و هند در حوزه‌های توسعه شبکه‌های ناوبری فعال شده‌اند؛ چرا که این حوزه دارای اقتصاد بزرگی است. به گونه‌ای که در سال ۲۰۱۴ اقتصاد مستقیم آن ۱۹۰ میلیارد دلار و اقتصاد غیر مستقیم آن ۱۲۰۰ میلیارد دلار بوده است که این میزان در سال ۲۰۱۷، ۲۹۹ میلیارد دلار اقتصاد مستقیم و ۲۲۰۰ میلیارد دلار اقتصاد غیر مستقیم آن بوده است.

 

به گفته وی، اقتصاد شبکه‌های ناوبری تا سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۴۳۷ میلیارد دلار است.

 

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به اهمیت ماهواره‌های کوچک در ایجاد ارتباطات ماهواره‌ای، گفت: در حال حاضر دنیا به سمت پرتاب ماهواره‌های کوچک حرکت کرده است؛ چرا که این نوع ماهواره‌ها قابلیت تولید انبوه را دارند و ما نیز تلاش داریم تا با مشارکت بخش خصوصی اقدام به ایجاد منظومه‌های ماهواره‌های مخابراتی و سنجشی کنیم و در این راستا بسترسازی‌های لازم را نیز انجام داده‌ایم.

 

براری با اشاره به ایجاد کنسرسیوم‌هایی برای ایجاد منظومه ماهواره‌های مخابراتی و سنجشی در کشور، خاطر نشان کرد: فناوری فضایی دارایی ۴ عصر بوده است که در عصر اول آن محققان کشور در قرن‌های گذشته موفق به اندازه‌گیری طول و عرض جغرافیایی، تدوین تقویم و ایجاد بزرگترین رصدخانه‌ها شدند و در عصر  دوم نیز دستیابی به مدارات و سیارات بوده است که ما عقب ماندیم.

 

وی، عصر سوم فضا را ایجاد ایستگاه فضایی و همکاری‌های بین‌المللی و عصر چهارم را پیوند هوش مصنوعی با داده‌های عظیم و ابر محاسباتی دانست و ادامه داد: ما در حوزه‌های هوش مصنوعی و داده‌های عظیم ظرفیت‌های مناسبی داریم که باید از آن بهره‌برداری شود.

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: رئیس سازمان فضایی ایران طراحی و ساخت ماهواره دانشگاه امیرکبیر ساخت ماهواره ها دستیابی به مدار میلیارد دلار ۵۰۰ کیلوگرم یادآور شد مستقیم آن هوا و فضا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۱۳۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه‌ریزی ناسا برای تجدید قوای کاوشگر ستاره‌های نوترونی

ناسا در حال برنامه‌ریزی برای تعمیر کردن یک تلسکوپ پرتو ایکس در «ایستگاه فضایی بین‌المللی» است.

به نقل از ناسا، «کاوشگر ترکیب داخلی ستاره نوترونی» یا «نایسر» (NICER) قرار است طی یک پیاده‌روی فضایی در اواخر سال جاری تعمیر شود. این چهارمین رصدخانه علمی در مدار خواهد بود که از خدمات فضانوردان برخوردار می‌شود.

در ماه مه سال ۲۰۲۳، دانشمندان دریافتند که یک نشت نور در نایسر ایجاد شده است. نور خورشید ناخواسته به تلسکوپ وارد می‌شد و به آشکارساز‌های حساس آن می‌رسید. دانشمندان در حال انجام دادن اقدامات فوری برای کاهش تأثیر بر مشاهدات، درباره تعمیر تلسکوپ فکر کردند.

«زاون آرزومانیان» (Zaven Arzoumanian) سرپرست علمی نایسر در «مرکز پرواز فضایی گادرد» ناسا گفت: نور خورشید در توانایی نایسر برای جمع‌آوری کردن داده‌های پرتو ایکس در طول روز اختلال ایجاد می‌کند. رصد‌های شبانه بی‌تأثیر هستند و تلسکوپ همچنان به تولید علم باورنکردنی ادامه می‌دهد. از زمان آغاز ماموریت، صد‌ها مقاله از نایسر استفاده کرده‌اند. جلوگیری کردن از نشت نور به ما امکان می‌دهد تا به فعالیت‌های عادی شبانه‌روزی خود بازگردیم.

تلسکوپ نایسر در نزدیکی پنل‌های خورشیدی سمت راست داخلی ایستگاه قرار دارد. این رصدخانه علمی از آن جایگاه به آسمان نگاه می‌کند و داده‌هایی را درباره بسیاری از پدیده‌های کیهانی مانند پالس‌های منظم ساطع‌شده از ستاره‌های نوترونی و پژواک‌های نوری حاصل از سیاه‌چاله‌ها به دست می‌آورد. مشاهده کردن این اجرام به دانشمندان در پاسخ دادن به پرسش‌هایی پیرامون ماهیت و رفتار آنها کمک می‌کند و درک آنها را درباره ماده و گرانش افزایش می‌دهد. تلسکوپ نایسر در سال ۲۰۱۷، امکان استفاده کردن از ستاره‌های نوترونی تپنده در کهکشان را به عنوان چراغ‌های راهنما برای اکتشاف در اعماق فضا طی برنامه‌ای به نام «کاوشگر ایستگاه برای زمان بندی اشعه ایکس و فناوری ناوبری» (SEXTANT) نشان داد.

این تلسکوپ دارای ۵۶ دستگاه آلومینیومی متمرکزکننده پرتو ایکس است. هر متمرکزکننده دارای مجموعه‌ای از آینه‌های تو در تو است که برای منعکس کردن پرتو ایکس در یک آشکارساز طراحی شده‌اند. در قسمت جلوی دستگاه متمرکزکننده، یک فیلتر نازک به نام «سپر حرارتی» قرار دارد که جلوی ورود نور خورشید را می‌گیرد. روی متمرکزکننده، یک قطعه دایره‌ای توخالی از کامپوزیت کربن قرار دارد که شبیه به یک برش کیک پای است. این قطعه موسوم به سایبان، برای خنک نگه داشتن متمرکزکننده‌ها در برابر نور خورشید و محافظت از سپر‌های حرارتی ظریف طراحی شده است. پس از نشت نور، عکس‌ها چندین ناحیه کوچک آسیب‌دیده را در برخی از سپر‌ها نشان دادند، اما علت آن هنوز مشخص نیست.

«کیت جندرو» (Keith Gendreau) پژوهشگر ارشد پروژه نایسر در مرکز پرواز فضایی گادرد ناسا گفت: ما نایسر را برای خدمت‌رسانی به ماموریت‌ها طراحی نکردیم. این تلسکوپ به صورت رباتیک نصب شده است و ما آن را از زمین هدایت می‌کنیم. امکان تعمیر کردن تلسکوپ نایسر همیشه یک چالش هیجان‌انگیز بوده است. ما راه‌حل‌هایی از جمله پیاده‌روی فضایی و هدایت رباتیک را در نظر گرفتیم، اما درباره نحوه نصب قطعه‌ها با استفاده از آنچه در حال حاضر در تلسکوپ و جعبه‌ابزار ایستگاه فضایی وجود دارد، گیج شدیم.

پس از چندین ماه بررسی، پیاده‌روی فضایی به عنوان مسیر پیش رو انتخاب شد. «تلسکوپ فضایی هابل»، «ماموریت ماکزیمم خورشیدی» (SolarMax) و «طیف‌سنج مغناطیسی آلفا» (AMS) تنها رصدخانه‌های علمی دیگری هستند که توسط فضانوردان در مدار تعمیر شده‌اند.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی علوم فضایی و نجوم

دیگر خبرها

  • ناسا در مورد برنامه فضایی چین به عنوان «پوششی برای پنهان‌ کردن اهداف نظامی» هشدار داد
  • حمله موشکی به اصفهان؟ ؛ واکنش رسمی یک مقام سازمان فضایی کشور
  • برنامه‌ریزی ناسا برای تجدید قوای کاوشگر ستاره‌های نوترونی
  • ماهواره‌های متعددی آماده پرتاب داریم
  • به دنبال منظومه سازی ماهواره‌ای در مدار هستیم
  • زارع‌پور: ماهواره‌های متعددی در دست ساخت داریم
  • زارع‌پور: ماهواره‌های متعددی در حال ساخت و آماده پرتاب داریم
  • ماهواره‌های متعددی در مرحله ساخت داریم
  • چرا باید به مدار‌های مختلف فضا ماهواره ارسال کنیم؟
  • برنامه های حوزه دولت الکترونیک سازمان فناوری اطلاعات در سال ۱۴۰۳