Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

تجربه روسیه نشان می‌دهد که با توجه به مزیت‌های موجود در هر کشور می‌توان بخشی از LPG را صادر کرد و بخشی را به عنوان سوخت خودرو مورد استفاده قرار داد و مقداری را نیز به عنوان خوراک پتروشیمی‌ها در نظر گرفت.

به گزارش تین‌نیوز به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با استفاده از LPG به عنوان سوخت جایگزین در خودروها، می­توان گوگرد و ذرات خروجی از اگزوز و انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  به گزارش انجمن جهانی LPG یعنی (World Liquefied Petroleum Gas Association) در سال 2018، 25 کشور جهان LPG را در سطح قابل محاسبه در سوخت خودرو استفاده کرده اند و 83 درصد از کل سوخت اتوگاز (گازمایع مصرفی در خودرو) در دنیا در این 25 کشور استفاده شده است. در بسیاری از این کشورها از LPG در خودروهای سبک استفاده می‌­کنند، اما کشورهایی مانند چین، کره جنوبی،کانادا، آمریکا و انگلیس این سوخت را جایگزین دیزل در اتوبوس‌­های خود نیز کرده‌اند تا به انتشار کمتر آلاینده‌ها در هوا به خصوص در فصل‌های سرد سال کمک کنند.

*بیش از 3 میلیون خودرو در روسیه LPG سوز هستند

روسیه یکی از عمده‌­ترین مصرف‌کنندگان اتوگاز در دنیا است که پس از ترکیه و کره‌جنوبی سومین بازار بزرگ اتوگاز دنیا را در اختیار دارد. استفاده از اتوگاز در روسیه از سال 2000 شروع شد. تا قبل از این سال بنابر سیاست­‌های اجتماعی دولت، استفاده از اتوگاز در این کشور ممنوع بود. در اواخر دهه 2000 استفاده از LPG در خودرو در روسیه افزایش چشمگیری یافت. یکی از دلایل افزایش تقاضای این سوخت، ارزان­‌تر بودن آن نسبت به سایر سوخت­‌های خودرو بوده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد مقدار اتوگاز استفاده شده در سال 2018 به 3.15 میلیون تن رسید که 30 درصد مصرف LPG در همه بخش‌­های این کشور بود (2). شکل 1 روند تغییرات تعداد خودروهای LPG سوز و مقدار مصرف آن­ها را از سال 2000 تا 2018 نشان می‌دهد.

شکل 1- مقدار مصرف اتوگاز و تعداد خودروهای LPG سوز روسیه از سال 2000 تا 2018

در حال حاضر بیش از 3 میلیون وسیله در روسیه وجود دارد که از LPG استفاده می‌­کنند. بیش­تر خودروهایی که در این کشور اتوگاز می‌­سوزانند، خودروهای بنزینی تبدیل شده هستند. هرچند خودروهای LPG سوز کارخانه‌­ای نیز در این کشور وجود دارد.

*معافیت مالیاتی خودروهای LPG سوز در روسیه

بیش­تر مصرف اتوگاز در روسیه در خودروهای سبک و تاکسی­‌هاست که اکثر آن­ها بیش از 10 سال عمر دارند. با گذشت چندین سال از استفاده از گاز مایع در خودروها، تقاضا برای تبدیل وسایل نقلیه بنزینی، همچنان روز به روز در حال افزایش است. 4900 جایگاه تحویل سوخت اتوگاز در روسیه وجود دارد. نکته قابل اهمیت این است که LPG و CNG در این کشور در کنار هم و در یک جایگاه عرضه می­‌شوند.

رقبای اصلی اتوگاز در روسیه گازوییل و CNG هستند. در سال­‌های اخیر استفاده از CNG در حال افزایش است اما هنوز هم مصرف CNG بسیار کم­تر از اتوگاز است. در سال 2012 قانونی با هدف افزایش استفاده از LPG و CNG در روسیه به تصویب رسید. در چند سال اخیر نرخ مالیات غیرمستقیم سوخت‌­های دیزل و بنزین افزایش داشته است اما اتوگاز بدون تغییر بوده و فاقد مالیات است. این عامل خود انگیزه‌­ای برای استفاده از اتوگاز است. در سال 2018 قیمت اتوگاز در روسیه، 55% قیمت بنزین و دیزل بوده است. از دلایل ارزان بودن LPG و در نتیجه تقاضای این محصول برای خودروها، تولید این سوخت در کشور روسیه است. کشور روسیه جزو کشورهای صادر کننده عمده LPG نیز می­‌باشد (شکل 2). در سال 2017 مقدار تولید گازمایع این کشور 16 میلیون تن بوده است (پی نوشت 4).

شکل 2- نمودار پیش‌بینی صادرات گازمایع بزرگترین صادرکنندگان این سوخت از سال 2005 تا 2025

در مجموع بررسی تجربه روسیه در استفاده از سوخت­‌های جایگزین بنزین و دیزل نشان می‌­دهد که با وجود منابع فراوان گاز طبیعی، دولت این کشور برای کنترل قیمت و مصرف سوخت، سیاست تنوع سبد سوخت خودروها را در پیش گرفته است و برای عملی کردن این هدف اقداماتی از جمله معافیت مالیاتی خودروهای LPG سوز را انجام می­‌دهد.

*غفلت وزارت نفت از ظرفیت‌های LPG در صنعت حمل‌ونقل و پتروشیمی

در این راستا رضا رحیمی، کارشناس انرژی با اشاره به ظرفیت‌های موجود در کشور برای توسعه صنعت LPG گفت: «با توجه به اینکه 25 کشور در دنیا از اتوگاز در خودرو خود استفاده می­‌کنند و همچنین علیرغم انتظارات عموم مردم و با در نظر گرفتن این نکته که ایران منابع تولید گازمایع فراوانی در اختیار دارد؛ اما هنوز هم در کشور اجازه فعالیت رسمی برای LPG سوز کردن خودروها وجود ندارد».

وی در ادامه اظهار داشت: «خودروسازی‌ها مجوز دوگانه‌سوز کردن خودرو بر مبنای LPG را ندارند و حتی اگر شخصی خودروی استاندارد LPG سوز را از کشورهای خارجی وارد کند امکان سوخت‌گیری قانونی برای او وجود ندارد. بنابراین نیاز به راهکارهایی از جمله به رسمیت شناختن LPG در سبد سوخت خودروهای کشور احساس می‌­شود».

در مجموع تجربه روسیه نشان می‌دهد که در حوزه LPG سیاست صرفا صادرات یا صرفا مصرف داخل این سوخت سیاست درستی نبوده و با توجه به مزیت‌های موجود در هر کشور می‌توان بخشی از LPG را صادر کرد و بخشی را به عنوان سوخت خودرو مورد استفاده قرار داد و مقداری را نیز به عنوان خوراک پتروشیمی‌ها در نظر گرفت. اما در ایران وزارت نفت تاکنون راحت‌ترین و کم‌بازده ترین سیاست را در پیش گرفته و صرفا از LPG‌ برای صادرات و ارزآوری در کشور استفاده کرده است و از دیگر ظرفیت‌های این سوخت غافل بوده است.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: انجمن جهانی LPG خودروهای LPG سوز بیش از 3 میلیون عنوان سوخت استفاده از LPG تجربه روسیه نشان می دهد سوخت خودرو سال 2018 سال 2000

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۷۱۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توپ ورود تاکسی های برقی به پایتخت در زمین کدام دستگاه است؟

تین نیوز

جایگزینی تاکسی ها، اتوبوس ها و خودروهای شخصی بنزینی با خودروهای برقی ضرورتی است که با توجه به وضعیت آلودگی هوا کسی نسبت به اهمیت آن تردیدی ندارد؛ اما به نظر می رسد با توجه به لزوم انجام این مهم، باز هم حرکت به این سمت بسیار کند بوده و هنوز هم تهرانی ها مزه ورود وسایل حمل و نقل عمومی برقی در معابر تهران را نچشیده اند.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، برابر سیاهه انتشار سال ۱۳۹۶ که شهرداری تهران منتشر کرده، بابت سهم منابع مختلف در آلودگی هوا در کلانشهر تهران سهمی برای منابع متحرک اعلام شده که بر این اساس سهم تولید آلاینده های گازی نزدیک به ۸۰ درصد عنوان شده است که از بین این ۸۰ درصد، سهم خودروهای سبک ۳۷ درصد و سهم موتورسیکلت ها ۲۱ درصد است، در مجموع موتورسیکلت و خودروهای شخصی  سهم ۵۸ درصدی درتولیدآلودگی هوای تهران دارند که تمرکز بر بهبود وضعیت آلایندگی آنها قطعا سبب رفع شدید آلودگی هوای تهران خواهد شد. 

در همین راستا نیز مدیران شهری چند سالی است که نسخه حل آلایندگی وسایل نقلیه بنزینی را روی آوردن به وسایل نقلیه برقی می دانند، راه حلی که در برخی از کشورها جواب داده و موجب بهبود وضعیت هوای آنها شده است، در دوره مدیریت شهری ششم نیز شهرداری تهران با پشتیبانی و حمایت دولت توانست گام های موثری در راستای برقی سازی وسایل نقلیه عمومی همچون اتوبوس، تاکسی و... بردارد؛ هرچند هنوز ثمره برقی سازی کام شهروندان تهرانی را شیرین نکرده اما امیدها برای افزایش هماهنگی بین دستگاه های مختلف برای ورود وسایل نقلیه عمومی برقی وجود دارد.

شهرداری تهران در سال گذشته در نیمه دوم پارسال سه مرتبه نسبت به رونمایی از خودروهای برقی اقدام کرد و نهایتا در دی ماه سال گذشته بود که از اولین تاکسی های مشکی رنگ برقی تهران رونمایی کرد و وعده ورود تاکسی های بیشتر با کمک بخش خصوصی را نیز به شهروندان داد اما با اینکه چندین مرحله از خودروهای برقی که قرار است تاکسی شوند رونمایی شده اما هنوز خبری از تردد این خودروها در سطح شهر نیست. به عنوان مثال در۱۹  آذرماه سال گذشته برای اولین بار از ۸۸ خودروی برقی رونمایی شد  و علیرضا زاکانی شهردار تهران اعلام کرد: خوشبختانه در رونمایی از اولین خودروی تمام برقی که قرار است به ناوگان تاکسیرانی تحویل شود، دور هم جمع شده ایم تا آغاز یک مسیر را باهم جشن بگیریم. با اهتمام اساسی و جدی که وزیر صنعت، معدن و تجارت بر این داشتند، این امر از پیچیده ترین استان کشور، تهران آغاز شد و خوشحالیم که شاهد تحقق این امر هستیم.

در نهایت هم سریال دنباله دار رونمایی از تاکسی های برقی به دی ماه سال گذشته رسید به گونه ای که با حضور وزیر صمت از ۱۹۸ خودروی برقی رونمایی شد  و قرار بود این خودروهای مشکی رنگ در خطوط فرودگاهی و ... استفاده شوند که خبری از تردد آنها در شهر نیست.

در ادامه رونمایی ها از خودروهای برقی که قرار است تاکسی شوند، در ۲۲ اسفندماه سال گذشته نیز از چندین دستگاه خودروی برقی وارداتی از چین در حیاط شورای شهر تهران رونمایی شد تا نمایندگان مردم در جریان ویژگی های این خودروها قرار گیرند و همان جا مدیرعامل سازمان تاکسیرانی اعلام کرد که امروز تعدادی از این خودروها وارد تهران شدند و مابقی خودروها نیز ظرف شش ماهه آینده در سال ۱۴۰۳وارد کشور می شوند و خطوط فعالیت این تاکسی ها مشخص است و بعد از اخذ پلاک از سوی پلیس وارد خطوط فعالیت می شوند.

حتی یک خودروی برقی هم موفق به دریافت پلاک تاکسی نشده

با اینکه در سه مرحله از خودروهای برقی رونمایی شد اما هنوز از تردد این خودروهای برقی در تهران خبری نیست، اتفاقی که موجب گلایه عضو شورای شهر تهران شده است. علی اصغر قائمی عضو شورای شهر تهران در تذکری در صحن علنی شورای شهر با بیان اینکه در آذرماه سال گذشته از ۸۸ خودرو آریزو برقی که رنگ های مختلفی داشت در حضور شهردار تهران و وزیر صمت رونمایی شد، می افزاید: در دی ماه سال گذشته نیز در محل سازمان تاکسیرانی از ۱۹۸ خودروی جک برقی که رنگ سیاه داشتند، رونمایی شد و نکته قابل توجه این است که این خودروها یا پلاک نداشتند و یا پلاکشان شخصی بود و پلاک تاکسی نداشتند.

عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه برخلاف مصوبه شورای عالی ترافیک که قرار بود رنگ خودروهای برقی آبی فیروزه ای باشد شاهد رونمایی از خودروهای رنگی هستیم، می گوید: در اسفندماه سال گذشته نیز از تعداد خودروهای برقی وارداتی چین رونمایی شد که رنگش با رنگ مصوب همخوانی نداشت و  شهرداری هنوز در مورد نحوه خدمات پس از فروش اقدامی نکرده و شرکت خودروساز صاحب صلاحیت را نیز معرفی نکرده است و حتی یک خودروی برقی هم موفق به دریافت پلاک تاکسی نشده و نکته اینکه کماکان یارانه دولتی از محل ماده ۱۲ و شورای اقتصاد تعیین تکلیف نشده است و فقط وعده ورود خودرو برقی داده شده است و هنوز شواهد و گزارشی از عملکرد اجرایی این مصوبه مشخص نیست.

قائمی می افزاید: با صحبت، سخنرانی و بازدید مشکل حمل و نقل درون شهری حل نمی شود. حتی به دلیل عدم پیگیری نوسازی تاکسی ها مدت هاست که سمند سورن به عنوان تنها خودروی مناسب تاکسی وارد چرخه حمل ونقل نشده و نوسازی متوقف شده است و  هنوز وزارت کشور در مورد ون های اهدایی نیز اقدامی انجام نداده و شهرداری هم پیگیری هایش به نتیجه نرسیده و این در حالی است که قرار بود با بودجه اختصاص داده شده نوسازی ون ها انجام شود که نشده است که امیدواریم شهردار تهران پاسخگوی این موارد و مطالبات باشد.

خودروهای برقی رونمایی شده، منتظر دریافت پلاک تاکسی

با اینکه عضو شورای شهر تهران در مورد ورود، خدمات رسانی و... تاکسی های برقی ابهاماتی مطرح کرد اما شادی مالکی، سرپرست سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی درباره زمان پلاک گذاری تاکسی های برقی، می گوید: خودروهای برقی دو شرکت کرمان موتور و آرین، پلاک ملی را گرفتند و منتظر دریافت پلاک تاکسی هستند. به طوری که پلاک گذاری تاکسی های برقی در انتظار نامه شورای عالی ترافیک است که به پلیس راهور ارسال شود تا پلاک تاکسی این خودروها داده شود و  طبق گفته شورای عالی ترافیک ظرف دو هفته آینده وضعیت پلاک گذاری تاکسی های برقی تعیین تکلیف می شود.

وی با بیان اینکه رنگ تاکسی های برقی طبق مصوبه شورای عالی ترافیک آبی فیروزه ای است، گفته بود: باتوجه به اینکه پروژه برقی سازی جدید است و خودروهایی که در گام های اول وارد کشور شدند مشکی و سفید هستند؛ مقرر شد تا این خودروها از طریق نصب برچسب های آبی فیروزه ای اجازه تردد در شهر را بگیرند و  ثبت سفارش های بعدی به رنگ آبی فیروزه ای خواهد بود.

مالکی باتاکید بر اینکه فراخوان خودروهای برقی تا پایان هفته جاری منتشر می شود و وارد مرحله واگذاری به رانندگان خواهیم شد.گفت: در این فرایند تسهیلاتی را شهرداری تهران و تسهیلاتی را خودروساز ارائه می کند که امیدواریم که با استقبال رانندگان مواجه شود. تمام خودروسازهای داخلی که اقدام به واردات این خودروها کرده اند خدمات پس از فروش را ارائه می دهند. به طوری که کرمان موتور تعمیرگاه خدمات پس از فروشش را در هفته آینده راه اندازی و افتتاح خواهد کرد. باتوجه به اینکه این خودروها در گام های بعدی توسط این شرکت ها داخلی سازی می شوند، هر شرکت موظف به خدمات پس از فروش خواهد بود. 

وی در مورد  ورود ون های تازه نفس به سیستم حمل و نقل عمومی نیز می گوید: وزارت کشور از محل ۶۴۰ ونی که قرار بود به ما تحویل بدهد، ۱۹۲ ون را تحویل داده که ۴۰ ون پلاک گذاری نشده است. علت تاخیر وزارت کشور این است که این نهاد در انتظار الحاقیه ای است که با ایران خودرو بسته شود و به دنبال آن به بقیه تعهدات خود عمل کند که شهرداری به طور مستمر پیگیر موضوع است.

چرایی عدم پلاک گذاری تاکسی های برقی

با اینکه مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران توپ عدم ورود تاکسی های برقی را به زمین وزارت کشور انداخت اما سید مجتبی شفیعی دبیر شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور با تاکید بر اینکه ضوابط تاکسی برقی در اوائل سال گذشته در شورای عالی ترافیک به تصویب رسیده است و مشخصات خودروهایی که برای تاکسی پیشنهاد می شود باید با این ضوابط منطبق باشند. ادامه می دهد: شورای عالی ترافیک کشور ضوابط را پیشتر تصویب کرده و موضوع انطباق نیز عموما از طریق کمیته فنی و اتحادیه انجام می شود که در مورد برخی انواع تاکسی های برقی بحثی مطرح است که بعضی پارامترهای آنها با ضوابط مصوب انطباق کامل ندارد و در این شرایط یا باید این ضوابط تعدیل شود و یا مغایرت ها بر اساس ضوابط برطرف شوند.

وی تأکید می کند: عمده ایرادات ممکن است در حوزه اصلاح ضوابط، حل شود؛ در حقیقت به اعتقاد اعضای کمیته، برخی ضوابط سختگیرانه بوده و ممکن است کمی تعدیل شوند تا خودروهای متداول بتوانند پاس کنند که البته موضوع باید در شورای عالی ترافیک مورد بحث قرار گیرد. اما اگر بخواهند ضوابط بدون تعدیل باقی بماند و اصلاح نشود باید مغایرت ها برطرف شود و موضوع باید به شکلی حل و فصل شود و نمی شود خودرویی که تا این مرحله رسیده و کارهایش انجام شده به کارگیری نشود. یک یا دو پارامتر مغایرت دارند که کمیته فنی خودروهای برقی مقرر شده تصمیم گیری لازم را انجام دهد و پیشنهاد بدهد که ضوابط با رعایت اصول فنی، اصلاح شود.

شفیعی همچنین درباره رنگ تاکسی های برقی که پیشتر مصوب شده بود آبی فیروزه ای باشند اما در حال حاضر تعدادی از بخش اول این ناوگان با رنگ مشکی و سفید وارد کشور شده اند نیز گفت: رنگ این خودروها با استفاده از استیکرها یا رنگ آمیزی صنعتی قابل اصلاح است.

 آن گونه که دبیر شورایعالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور اعلام کرده بعضی پارامترهای خودروهای برقی با ضوابط مصوب انطباق کامل ندارد و باید اقدامی در این زمینه رخ دهد و بنظر می رسد همین عدم انطباق پارامترها علت اصلی عدم پلاک گذاری و ورود چند ده تاکسی برقی رونمایی شده به سطح شهر باشد، هر چند که مدیران وعده حل این مشکل را دادند؛ اما باید دید در شرایطی که آلودگی هوای تهران امان مردم را بریده است،توپ ورود تاکسی برقی در معابر تهران در زمین کدام نهاد و دستگاه است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • آغاز ثبت‌نام دارندگان تاکسی فرسوده برای جایگزینی با خودروی برقی
  • ثبت‌نام از دارندگان تاکسی فرسوده برای جایگزینی با خودروی برقی
  • قیمت تاکسی برقی؛ بین یک میلیارد تا یک میلیارد و سیصد میلیون تومان
  • حکایت تاکسی برقی تهران!
  • ماجرای جان باختن سرنشین خودروی سوخت‌بر قاچاق چه بود؟
  • حکایت تاکسی برقی تهران !
  • توپ ورود تاکسی های برقی به پایتخت در زمین کدام دستگاه است؟
  • دولت چگونه به برقی‌سازی حمل و نقل عمومی کمک کند؟
  • پلاک گذاری تاکسی های برقی
  • سلاح شیمیایی در جنگ ایران و عراق / مصطفی چمران در جنگ چه کرد؟ / زندگی در روسیه پیش از جنگ جهانی / جنگ نفت کش‌ها در خلیج فارس / دره آراکو از نمای نزدیک / چگونه یک سخنرانی عالی داشته باشیم؟ / بوگاتی دیوو، خودروی ۵.۸ میلیون دلاری