Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-04-25@23:17:42 GMT

محمد بن سلیمان بغدادی و راه رسیدن به مراتب توحید

تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۱۰۷۰۴

محمد بن سلیمان بغدادی و راه رسیدن به مراتب توحید

محمد بن سلیمان حنفی بغدادی، صوفی سلسله نقشبندیه و از خلفای خالدیه در قرن سیزدهم هجری قمری است.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا ـ بارها شنیده‌ایم که گذشته چراغ راه آینده است. این چراغ، روشنگر مسیری است که به ساختن بنای تمدن ایرانی اسلامی می‌انجامد. چراغی که انوار روشنگرش حاصل تلاش صدها حکیم، هنرمند و فیلسوف مسلمان است که از قرن‌ها پیش خشت به خشت این بنای سترگ را روی هم گذاشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با شما مخاطب گرامی قراری گذاشته‌ایم تا هر روز به بهانه عددی که تقویم برای تاریخ آن روز به ما نشان می‌دهد، به زندگی یکی از مشاهیر و بزرگان تاریخ کهن ایران و اسلام مختصر اشاره‌ای کنیم تا بتوانیم پس از یک سال، با این انوار روشنگر چراغ تمدن و فرهنگ آشنا شویم. به این منظور هر روز صبح، بخشی از تاریخ کهن خود و افتخارات آن را مرور خواهیم کرد.

برای خوشه‌چینی از این خرمن دانش و فرهنگ، جلد اول کتاب «تقویم تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» تألیف دکتر علی‌اکبر ولایتی که به سال ۱۳۹۲ در انتشارات امیرکبیر به زیور طبع آراسته شده، بهره برده‌ایم.

محمد بن سلیمان حنفی بغدادی، صوفی سلسله نقشبندیه و از خلفای خالدیه در قرن سیزدهم هجری قمری است.

از سال ولادت و نحوه زندگی او اطلاع چندانی در دست نیست. او مدتی طولانی در جست‌وجوی شیخ و مرشدی کامل بود تا اینکه در 1231ق با شیخ خالد نقشبندی شهروزی معروف به ذوالجناحین ملاقات کرد و طریقه نقشبندیه را پذیرفت. اندکی بعد نیز از پیشوایان این طریقه شد.

مهم‌ترین اثر بغدادی الحدیقة الندیة فی الطریقة النقشبندیة و البهجة الخالدیة نام دارد. این کتاب به زبان عربی و در سه باب با مقدمه‌ای درباره سلسله نقشبندیه و احکام آن تألیف شده است. باب اول، به لزوم فراگیری علم باطن نزد مرشدی کامل اختصاص دارد. باب دوم، به شرح مناقب و کرامات شیخ خالد پرداخته است. باب سوم، درباره شرایط و آداب و اوراد لازم برای سالک، با استناد به نص قرآن و سنت پیامبر و اشارات اولیا است.

به باور بغدادی، نزدیک‌ترین و آسان‌ترین راه برای رسیدن به مراتب توحید پیروی از طریق نقشبندیه است. او اساس طریقه نقشبندیه را اعتدال در امور می‌دانست؛ کما اینکه در این طریقت شب‌زنده‌داری و تحمل ریاضت‌هایِ دشوار توصیه نمی‌شد. بغدادی بر مداومت ذکر اصرار داشت و آن را دارای مراتبی می‌دانست که آنها را شرح داده است.

در رسالة حدیقه، اتصال سلسله شیخ خالد به بزرگان و امامان شیعه توضیح داده شده است. تألیف کتاب در 1234ق به پایان رسید و ظاهراً اندکی پس از آن، بغدادی در زمان حیات شیخ خالد درگذشت. نسخه‌های خطی این اثر در کتابخانه ازهریه و نیز کتابخانه ظاهریه دمشق نگه‌داری می‌شود.

اثر دیگر بغدادی کتاب توضیح المعانی و کشف الاشتباه فی احکام مسائل الصلاة است که نسخه خطی آن در کتابخانه اوقاف بغداد محفوظ است.

انتهای پیام/4104/

منبع: آنا

کلیدواژه: انتشارات امیرکبیر دکتر علی اکبر ولایتی تقویم تاریخ محمد بن سلیمان شیخ خالد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۱۰۷۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی استان اردبیل

ایسنا/اردبیل با حضور مسئولان استان و شهرستان نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی استان اردبیل برگزار شد.

نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی اردبیل امروز، ۵ اردیبهشت با حضور سیدمحمد اعتماد اعجازی فرماندار اردبیل، رضوان باقلاچی مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، امیر رجبی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، اصغر تقی‌زاده شکیبا مدیر دایره المعارف استان و جمعی از اساتید و فعالان حوزه معماری با سخنرانی مجتبی رضازاده اردبیلی در سالن شهدای هنرمند اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

جشن و سرور در اردبیل قدیم جایگاهی داشت

مجتبی رضازاده ضمن بیان خاطرات و تجارب خود از طراحی هویت شهر اردبیل اظهار کرد: جشن و سرور در اردبیل قدیم جایگاهی داشت و در کنار آن، برای آیین‌های عزاداری ماه محرم نیز مسیرهای شمع نشانی در ۶ محله شهر اردبیل معین کرده بودند.

وی افزود: بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و جمعه مسجد اردبیل را از مکان‌های ارزشمند از حیث هویت تاریخی و معماری کهن شهر اردبیل اعلام کرد و گفت: معماری مجموعه جهانی شیخ صفی مطابق با مراتب و مراحل عرفانی طراحی شده و سردر عالی قاپو یکی از این نمادهای مهم بوده است.

باید روی علت عقب ماندگی تاریخی شهرستان و استان اردبیل مطالعات انجام شود

محمد اعتماد اعجازی، فرماندار اردبیل هم در این نشست گفت: بعد از گذشت سه دهه از استان شدن و بعد از سپری شدن حدود یک قرن از شهرستان شدن اردبیل، متأسفانه مرکز این استان از نظر شاخص‌های توسعه رتبه‌های خوبی ندارد و باید روی علت عقب ماندگی تاریخی این شهرستان و استان مطالعاتی صورت گیرد.

آئین نقاره‌زنی در اردبیل احیاء می‌شود

رضوان باقلاچی مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل هم بر تشکیل اتاق فکر با مشارکت فعالان معماری برای آبادانی اردبیل تاکید کرد و گفت: در راستای احیای سنت نقاره زنی مذهبی در اردبیل، گروهی از افراد مستعد را برای دریافت آموزش‌های لازم به مشهد فرستاده‌ایم.

دکتر رضازاده عمر خود را صرف اعتلای فرهنگ اردبیل کرده است

امیر رجبی نیز در این نشست گفت: ابن بزاز اردبیلی نخستین اردبیل پژوه بوده که درباره شرح احوال شیخ صفی الدین اردبیلی کتاب تألیف کرده و در دوره معاصر نیز استاد باباصفری در عرصه اردبیل‌شناسی تحقیق و مطالعات فراوان کرده است و دکتر رضازاده نیز عمر خود را صرف تاریخ و اعتلای فرهنگ و هویت اردبیل کرده است.

اصغر تقی زاده شکیبا هم ابراز امیدواری کرد این نشست، نقطه عطف و سرآغازی برای جنبش اردبیل پژوهی و احیای معماری و تاریخ و فرهنگ این خطه باشد.
انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سنندج مهد عقلانیت و آزاداندیشی است
  • ­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد
  • کتاب «چالش‌های تاریخی» رونمایی شد
  • آغاز نوبت اول آزمون سراسری در استان یزد
  • نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی استان اردبیل
  • نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»
  • همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس برگزار می‌شود
  • تداوم فرهنگی ایران از دیدگاه اسلامی ندوشن
  • کتاب «اوستا علی» در ترازوی نقد اهالی فرهنگ خراسان جنوبی
  • «رضاخان را بهتر بشناسیم»