Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-20@10:42:29 GMT

رژیم غذایی مناسب سالمندان

تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۲۱۵۸۲

رژیم غذایی مناسب سالمندان

پیروی از رژیم غذایی سالم، به طوری که تمام مواد مورد نیاز بدن را تامین کند و از طرفی منجر به افزایش فشار خون، کلسترول و قند خون نشود، برای تمام افراد بالای ۶۵ سال ضروری است. بر اساس مطالعات چربی‌های موجود در مواد غذایی احتمال بروز سرطان پروستات، روده بزرگ و لوزالمعده را افزایش می‌دهد. بسیاری از بیماری‌های دیگر از جمله دیابت و پوکی استخوان نیز مستقیما به رژیم غذایی وابسته هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 
تنوع غذایی در سالمندان ضروری است و باعث می‌شود بدن با کمبود ریزمغذی‌ها مواجه نشود، در ادامه چالش‌هایی ذکر شده است که با افزایش سن طبیعی هستند و با رژیم غذایی به سادگی کنترل می‌شوند.

کاهش حساسیت
با افزایش سن حساسیت حواس به مرور کاهش می‌یابد، بنابراین به زمان و انرژی بیشتری برای تحریک حواس نیاز است، برای جلوگیری از کاهش حواس پنج‌گانه توجه به رژیم غذایی ضروری است.

عوارض جانبی دارو
برخی از داروها عوارضی مانند کاهش اشتها، حالت تهوع و تغییر ذائقه به همراه دارند و می‌توانند منجر به سوء تغذیه شوند.

کاهش بهداشت و سلامت دهان و دندان
به مرور زمان و افزایش سن دندان‌ و لثه سلامت خود را از دست می‌دهد و جویدن غذا با مشکل مواجه می‌شود. برخی از سالمندان به دلیل دندان درد یا نداشتن دندان از مصرف سبزیجات و میوه‌های سفت و تازه خودداری می‌کنند و به همین دلیل منابع کافی در اختیار بدن قرار نمی‌گیرد.

کاهش منابع مالی
معمولا سالمندان به دلیل اینکه کار نمی‌کنند یا بازنشسته هستند، منابع مالی محدودی دارند، به همین دلیل غذاهای پرکالری و ارزان را جایگزین غذاهایی مانند پروتئین که گران‌قیمت هستند می‌کنند. این شیوه زندگی می‌تواند منجر به نقص‌های تغذیه‌ای شود.

عدم توانایی خرید روزانه
سالمندان به دلیل کمردرد و پادرد و مشکلات حرکتی سعی می‌کند خیلی از خانه بیرون نروند و از طرفی تحمل سرما، گرما و ترافیک را ندارند، بنابراین امکان خرید روزانه مواد غذایی تازه و سالم برای آنان وجود ندارد. برخی از سالمندان نیز به دلیل ترس از زمین خوردن اصلا به خرید نمی‌روند و همان مواد غذایی موجود را مصرف می‌کنند.

مشکلات جسمی
مشکلات جسمی مرتبط با سن مانند آرتروز، آرتریت و پوکی استخوان امکان خرید و ایستادن طولانی مدت و آشپزی را برای سالمندان غیر ممکن می‌کند، به همین دلیل ممکن است مواد غذایی تکراری مصرف کنند و بدن با کمبود مواد غذایی مواجه شود.

کاهش حافظه
کاهش حافظه با افزایش سن در بسیاری از سالمندان شایع است. این امر باعث می شود سالمند طرز پخت غذاها را فراموش کند و به طور کلی توانایی خرید نداشته باشد. در برخی از مبتلایان به آلزایمر حذف یک وعده غذایی بسیار دیده می‌شود.

افسردگی
افسردگی در سالمندان به دلیل مشکلات مالی، عدم توانایی تحرک، بیماری خاص، مرگ عزیزان و دوستان بسیار شایع است. در این حالت سالمندان انگیزه‌ای برای مصرف غذای سالم و مراقب از سلامتی ندارند.
 
این موارد فقط بخشی از دلایلی هستند که باعث می‌شود مواد غذایی سالم و ضروری در اختیار سالمندان قرار نگیرد. در ادامه به برخی از مواد غذایی ضروری در این دوران اشاره شده است.
غذای سالمندان باید حاوی تمام مواد غذایی مورد نیاز مانند پروتئین، کربوهیدرات و میوه و سبزیجات باشد. مصرف نمک، غذاهای آماده و فرآوری شده، چربی و گوشت قرمز باید تا حد امکان کاهش یابد. مصرف پنج وعده میوه و سبزی در روز ضروری است و منظور از وعده حجمی به اندازه یک فنجان است. علاوه بر این موارد توجه به مواد غذایی زیر الزامی است:

مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ در هر سنی به ویژه برای سالمندان ضروری است، چراکه از بروز التهاب جلوگیری می‌کند و احتمال بروز سرطان، آرتروز،‌ بیماری‌های قلبی و آرتریت را کاهش می‌دهد. بیماری انحطاط ماکولا که یکی از مهمترین دلایل کاهش بینایی در بزرگسالان است، نیز با مصرف امگا ۳ کاهش می‌یابد. امگا ۳ مغز را هوشیار می‌کند و احتمال آلزایمر را کاهش می‌دهد. گردو، ماهی، سویا و بذر کتان حاوی امگا ۳ هستند. برای مصرف مکمل باید با پزشک مشورت شود.

مواد غذایی حاوی کلسیم
بر اساس دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت، مصرف ۱۲۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز برای سالمندان ضروری است. مواد لبنی، سبزیجات با برگ پهن، بادام، سویا، انواع کلم و پرتقال مملو از کلسیم هستند.

مواد غذایی حاوی فیبر
فیبر برای بهبود عملکرد دستگاه گوارشی ضروری است. آجیل، غلات سبوس‌دار،‌میوه، سبزیجات حاوی فیبر هستند.

آب
نوشیدن روزانه هشت لیوان آب برای سالمندان ضروری است، عملکرد کلیه‌ها به آب وابسته است، از طرفی آب خون را رقیق می‌کند.

مواد غذایی حاوی آهن
آهن نقش اساسی در بدن دارد و باعث تولید هموگلوبین می‌شود و اکسیژن کافی را از خون دریافت کرده و در اختیار ریه قرار می‌دهد. هنگامی که بدن با کمبود آهن مواجه شود، کاملا سست و دچار رخوت می‌شود و کم خونی نیز قابل انتظار است.

مواد غذایی حاوی ویتامین C
ویتامین C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از سرطان و بیماری‌های قلبی پیشگیری می‌کند. همچنین با تولید کلاژن در سلامت پوست نقش دارد. ترمیم استخوان‌ها و بهبود زخم از دیگر وظایف این ویتامین است. این ویتامین یک ماده غذایی ضروری و ارزان قیمت است و مرکبات، گوجه فرنگی، کدو حلوایی، انواع کلم، اسفناج، خربزه و طالبی، شلغم، فلفل دلمه ای، آناناس، نخود فرنگی و کیوی سرشار از ویتامین C هستند.  

مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D
ویتامین D برای جذب کلسیم ضروری است و از پوکی استخوان جلوگیری می کند. نور خوشید، ماهی، زرده تخم مرغ، پنیر، جگر گوساله و قارچ از مهمترین منابع ویتامین D محسوب می شوند.

مواد غذایی حاوی ویتامین B۱۲
عملکرد سیستم عصبی و تولید گلبول‌های قرمز خون و DNA به عهده ویتامین B۱۲ است، با افزایش سن جذب این ویتامین مشکل می‌شود. گوشت، مواد لبنی و میوه حاوی این ویتامین هستند.

مواد غذایی حاوی منیزیم
منیزیم برای فعال کردن بسیاری از ویتامین‌های گروه B ضروری است. تحریک پذیری سیستم عصبی به کمک منیزیم و کلسیم صورت می‌گیرد و  منیزیم سبب افزایش حافظه و عملکرد شناختی می‌شود.

مواد غذایی حاوی پتاسیم
پتاسیم در تقویت استخوان‌ها نقش دارد، باعث کاهش فشار خون می‌شود و احتمال سنگ کلیه را کاهش می‌دهد. موز، لوبیا، آووکادو، اسفناج، آلو، ماهی، سویا، آب هویج، کدو حلوایی، شیر، آب پرتقال و سیب زمینی سرشار از پتاسیم هستند.

برچسب‌ها پوکی استخوان قند خون سویا کلسیم سازمان جهانی بهداشت دیابت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: پوکی استخوان قند خون سویا کلسیم سازمان جهانی بهداشت دیابت پوکی استخوان قند خون سویا کلسیم سازمان جهانی بهداشت دیابت مواد غذایی حاوی ویتامین برای سالمندان ضروری سالمندان به دلیل کاهش می دهد پوکی استخوان بدن با کمبود همین دلیل افزایش سن غذایی ضروری باعث می شود رژیم غذایی ویتامین C ویتامین D امگا ۳

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۲۱۵۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رژیم‌های سم‌زدایی از بدن؛ دروغ یا واقعیت؟

درک نحوه عملکرد سم زدایی ممکن است به رفع برخی ابهامات کمک کند. سم‌زدایی فرایندی است که بدن به طور شبانه‌روزی با استفاده از مواد مغذی مهم رژیم غذایی انجام می‌دهد. این فرآیندی است که سموم را دگرگون می‌کند تا بتوانند از بدن خارج شوند. آنها به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند؛ سمومی که در طول متابولیسم منظم در بدن ساخته می‌شوند و سمومی که از خارج بدن تولید می‌شوند و با خوردن، آشامیدن، تنفس یا جذب از طریق پوست در بدن ایجاد می‌شوند.

سلامت نیوز در خبری نوشت:سموم تولید شده در بدن شامل اسید لاکتیک، اوره و مواد زائد میکروب‌های موجود در روده است. سموم خارجی ممکن است شامل آفت‌کش‌ها، جیوه در غذا‌های دریایی، سرب ناشی از اگزوز خودرو و آلودگی هوا، مواد شیمیایی موجود در محصولات تنباکو و مواد مخدر یا الکل باشد.

سم زدایی همچنین از فرآیندی استفاده می‌کند که طی آن دارو‌ها متابولیزه و از بدن خارج می‌شوند. از آنجا که سموم به طور بالقوه برای سلامتی انسان خطرناک هستند، باید از طریق ادرار، مدفوع، تنفس یا تعریق دفع شوند. توانایی هر فرد برای سم زدایی متفاوت است و تحت تأثیر محیط، رژیم غذایی، شیوه زندگی، وضعیت سلامتی و عوامل ژنتیکی قرار دارد و این نشان می‌دهد که برخی افراد ممکن است بیش از دیگران به سم زدایی نیاز داشته باشند، اما اگر میزان سمومی که فرد در معرض آن قرار می‌گیرد از توانایی بدن او برای دفع آنها بیشتر باشد، ممکن است سموم در سلول‌های چربی، بافت نرم و استخوان ذخیره شوند و بر سلامتی تأثیر منفی بگذارد. این دلیل استفاده از شیوه‌هایی است که از قابلیت سم زدایی بدن پشتیبانی می‌کند، اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

در اکثر برنامه‌ها و رژیم‌های سم‌زدایی توصیه می‌شود که مواد غذایی که برخی از افراد نسبت به آنها حساس هستند، مانند لبنیات، گلوتن، تخم مرغ، بادام زمینی و گوشت قرمز را حذف کنید. آنها همچنین توصیه می‌کنند بیشتر سبزیجات ارگانیک، میوه، غلات کامل بدون گلوتن، آجیل، دانه‌ها و پروتئین بدون چربی مصرف کنید. برنامه‌های دیگر روزه‌داری را توصیه می‌کنند.

در عین حال بسیاری از افراد بدون تخصص و دانش ادعا می‌کنند که متخصص سم زدایی هستند. با این حال، در حال حاضر تحقیقات کافی برای حمایت از استفاده از این روش‌ها وجود ندارد. به علاوه برنامه‌های سم زدایی می‌تواند بسیار متفاوت باشد و ممکن است برای برخی افراد (مانند افرادی که مشکلات دارند، افرادی که دارای اختلالات خوردن هستند، افرادی که چندین دارو مصرف می‌کنند و زنان باردار یا شیرده) خطراتی را به همراه داشته باشد.

راه‌هایی برای حمایت از سم زدایی طبیعی بدن

سم‌زدایی نیازی به یک برنامه دقیق ندارد. انجام برخی یا همه موارد زیر می‌تواند از سم زدایی طبیعی بدن شما حمایت کند:

- به اندازه کافی آب بنوشید.

- روزانه پنج تا ۹ واحد میوه و سبزیجات بخورید.

- هر روزبه اندازه کافی فیبر از سبزیجات، میوه‌ها، آجیل، دانه‌ها و غلات کامل دریافت کنید تا به نظم روده کمک کنید.

- مصرف مقادیر کافی پروتئین بدون چربی که برای حفظ سطح مطلوب گلوتاتیون، آنزیم اصلی سم زدایی بدن ضروری است.

- در صورت تمایل به مصرف مولتی ویتامین/مینرال برای پر کردن هرگونه شکاف در رژیم غذایی سالم، با ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی (مراقبین سلامت) یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

- از غذا‌های تخمیر شده مانند کفیر و ماست برای کمک به سلامت روده استفاده کنید.

منبع: خبرآنلاین 

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • کمبود این ویتامین‌ها مساوی است با سردرد‌های مکرر
  • چرا مواد غذایی در یخچال کپک میزند بررسی دلایل کپک زدن مواد غذایی در یخچال
  • نرخ تورم ژاپن با پیش‌بینی تحلیلگران همسو شد
  • میوه هایی که از سفید شدن مو جلوگیری می کند
  • رژیم‌های سم‌زدایی از بدن؛ دروغ یا واقعیت؟
  • مصرف این ویتامین سبب کاهش وزن می‌شود
  • غذا‌های مفیدی که بدن هر بیماری را تقویت می‌کند
  • عوارض مصرف بیش از اندازه میوه
  • مواد غذایی‌ای که به کاهش التهاب معده کمک می‌کنند
  • غذا‌های مناسب برای پرکاری تیروئید