Web Analytics Made Easy - Statcounter

نانو شاید بهترین کشف در عصر حاضر باشد، زیرا توانسته تقریبا ۹۰ درصد علوم را درگیر کرده و تحولات باور نکردنی ایجاد کند و صنعت ساختمان‌سازی و کاهش اتلاف انرژی از ثمرات آن است.

گروه فناوری خبرگزاری دانشجو؛ حمیده آقاجانی – با رشد جمعیت، زندگی شهرنشینی افزایش یافته و سبگ زندگی‌ها نیز تغییر کرد. خانه‌ها و ادارات کوچکتر و هزینه‌ها چند برابر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
یکی از نیاز‌های انسان‌ها تامین انرژی بود و دولت‌ها تلاش می‌کنند با استفاده از منابع طبیعی همچون سوخت‌های فسیلی، انرژی خورشیدی و سوخت‌های زیستی شرایط گرمایش و سرمایش مردم را تامین نمایند.

دلایل مختلفی وجود دارد که موجب می‌شود تا دولت‌ها و مردم به دنبال بهینه سازی مصرف سوخت باشند؛ اولین هزینه‌ی بالا است؛ اتلاف انرژی در ساختمان به سود هیچ کدام از گروه‌های مصرف کننده و تولید کننده نیست در نتیجه هر کدام به هر نحوی تلاش می‌کنند تا هزینه‌ها را کاهش دهند. از سوی دیگر استفاده بی رویه از انرژی فسیلی به باعث افزایش آلودگی محیط زیست می‌شود. همچنین؛ هرچه جمعیت انسان‌ها بیشتر می‌شود، نیاز به انرژی نیز افزایش پیدا می‌کند و به دلیل محدودیت منابع می‌تواند تهدید جدی برای جوامع به حساب آید.

بسیاری از سیاستگذاران رشد بالای مصرف انرژی به دلیل الگوی ناصحیح مصرف انرژی، عدم وجود سیستم بازیافت انرژی، وجود صنایع و کارخانجات فرسوده، متکی بودن اقتصاد ملی به درآمد‌های نفتی و افزایش گاز‌های گلخانه‌ای و باران‌های اسیدی را دلیلی بر سیاست‌های جدید در راستای بهینه سازی مصرف انرژی می‌دانند.

تقریبا بیشتر کشور‌ها برنامه‌های کلانی برای این مسئله در پیش گرفته‌اند، اما چه کسی باور داشت که در ظرف مدت کوتاهی یک فناوری می‌تواند معادلات پیچیده را بهم زده و با تلفین صنعت نتایج غیرقابل انکاری به همراه داشت. نانو به عنوان یک ذره کوچک راه خود را به سوی صنعت ساختمان و بهینه سازی انرژی باز کرده است.

اما، در ایران هر بار از نانو صحبت می‌شود مردم یاد جوراب می‌افتند در حالی که ایران جایگاه برجسته‌ای در بین کشور‌های دنیا در حوزه فناوری نانو دارد. در این گزارش بنا داریم دو محصول نانویی که به بهینه سازی انرژی در ساختمان‌ها کمک می‌کند را معرفی کنیم.  
شیشه کنترل کننده انرژی را در خانه نگه می‌دارند
«گروه صنعتی بلور و شیشه کاوه» یکی از شرکت‌های معروف است که توانسته با استفاده از فناوری نانو شیشه کنترل کننده انرژی تولید کند. این شیشه‌ها با لایه‌ای از مواد فلزی و سرامیکی در اندازه نانو پوشانده شده است. این پوشش نانویی روی شیشه آن را یه یک عایق حرارتی شفاف تبدیل می‌کند که مانع ورود یا خروج گرما از این شیشه به خارج یا داخل اتاق می‌شود. این شیشه در فصل گرما گرمایی که از راه تابش نور خورشید به شیشه رسیده و با عبور از آن دمای اتاق را بالا می‌برد به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد؛ همچنین، در فصل سرما نیز مانع عبور گرمای تولید شده توسط وسایل گرمایشی داخل ساختمان به خارج اتاق می‌شود.

به عبارت دیگر ضریب انتقال حرارت این شیشه از شیشه‌های تک جداره ساده و شیشه دو جداره ساده بسیار کمتر است؛ بنابراین این شیشه‌ها اتلاف انرژی گرمایی و در پی آن مصرف انرژی را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. وجود لایه نانویی بر شیشه کنترل کننده انرژی عبور امواج فروسرخ از شیشه را به میزان قابل توجهی نسبت به شیشه عادی کاهش می‌دهد، این در حالی است که نور مرئی از این شیشه عبور می‌کند و میزان روشنایی داخل اتاق را کاهش نمی‌دهد.     عایق‌های نانویی پوششی امن برای خانه‌ها
استفاده از مصالح ساختمانی نامرغوب در بسیاری از موارد می‌تواند موجب اتلاف انرژی درساختمان‌ها شود. از سوی دیگر اگر عایق مناسبی در ساخت و ساز استفاده نشود، ورود صدا به برخی قسمت‌های ساختمان موجب آزار ساکنین می‌شود؛ به همین دلیل هم مهندسان برای جلوگیری از اتلاف انرژی بین سطوح ساختمانی و انتقال صدا از بخش‌های پر سر و صدای ساختمان یا وسایل نقلیه به بخش‌هایی که سکوت در آن‌ها مطلوب است از عایق‌های حرارتی و صوتی استفاده می‌کنند.
به طور سنتی سقف یا دیوار بتنی ضخیم عایق‌هایی مانند پشم شیشه یا لرزش گیر‌های لاستیکی به عنوان عایق حرارتی و صوتی به کار می‌روند، اما استفاده از پوشش‌های عایق مزیت‌هایی نسبت به روش‌های سنتی دارد. پوشش‌های عایق ضمن برخورداری از توانایی عایق کردن حرارت و جذب کمتر بر سازه می‌شود؛ ضمن اینکه پوشش‌های عایق علاوه بر ویژگی عایق بودن، می‌توانند نقش حفاظتی برای فلزات سازه اجزای بدنه کشتی یا سازه دریایی را داشته باشند.

«شرکت مهندسی شیمیایی و رنگ سازی نیلی فام ری» تلاش کرده تا با استفاده از نانوذرات مقاومت این پوشش در برابر حرارت و صوت را تا حد چشمگیری افزایش داده و با عایق کردن حرارت موجب مصرف کمتر انرژی شود، همچنین با جذب صوت باعث راحتی بیشتر افراد حاضر در ساختمان یا وسیله نقلیه می‌شود.

شاید استفاده از این تکنولوژی‌ها در حوزه ساخت و ساز توسط مردم عادی انجام نشود، اما سازندگان ساختمان‌ها می‌توانند با به کارگیری محصولات نانویی از هزینه‌های جاری کاسته و به توسعه صنعت کمک کنند.  

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: فناوری نانو بهینه سازی انرژی اتلاف انرژی انرژی خورشیدی میزان قابل پوشش های عایق اتلاف انرژی فناوری نانو کاهش می دهد ساختمان ها بهینه سازی مصرف انرژی هزینه ها شیشه ها خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۲۵۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۳۰۰ مگاوات صرفه جوی برق از محل افزایش بهره وری کولر‌های آبی

هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرما و وارد شدن سیستم‌های سرمایشی به شبکه برق، رشد چند برابری مصرف برق رخ می‌دهد و تأمین پایدار برق به بحث داغ روز‌های تابستان تبدیل می‌شود.

عموما در پیک تابستان ۱۲ هزار مگاوات افزایش مصرف، فقط از محل کولر‌های آبی به تقاضای برق کشور اضافه می‌شود و در مجموع حدود ۳۰ هزار مگاوات در بخش سرمایشی مصرف می‌شود که معادل مصرف برق در کشور مصر است و این میزان نشان از اهمیت توجه به افزایش بهره وری در این بخش دارد. به طور کلی۲۰ میلیون کولر آبی در کشور داریم که ۲۰ درصد مصرف در دوره اوج مصرف به این سیستم‌ها مربوط می‌شود.

در همین راستا اسفند ۱۴۰۱ تفاهم‌نامه مشترکی میان وزارتخانه‌های نیرو، صمت و سازمان ملی استاندارد به امضاء رسید که بر اساس آن کاهش رشد بی‌رویه مصرف برق در کشور از طریق ارتقای بهره‌وری انرژی در تجهیزات برقی و لوازم خانگی و همچنین ارتقای بهره‌وری انرژی برق در تولید کولر‌های آبی و الکتروموتور‌ها مورد هدف قرار گرفت.

با اجرایی شدن این تفاهم‌نامه تولید کولر‌های آبی دارای رده انرژی A و بالاتر با بازنگری استاندارد مصرف انرژی این لوازم الکترونیکی و به منظور ارتقای بهره وری انرژی کولر‌های آبی از ابتدای دی ماه ۱۴۰۲ اجرایی شد.

به گفته مسئولان صنعت برق با جایگزینی ۲۰ میلیون کولر آبی که موتور‌های با راندمان پایین دارند، ۴۳۰۰ مگاوات صرفه جویی برق محقق می‌شود که معادل احداث یک نیروگاه با اعتبار احداث ۵ میلیارد دلاری است.

در ادامه محمدمهدی پیغمبرزاده، معاون بهره وری انرژی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی با اشاره به هدف گذاری‌ها برای افزایش بهره وری کولر‌های آبی گفت: به طور متوسط طی یک سال بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون کولر جدید در کشور تولید می‌شود موتور‌های فعلی که در کولر‌ها وجود دارد موتور‌های القایی است که راندمان آنها حداکثر ۶۰ درصد است؛ اما موتور‌های BLDC که در دستور کار تولید قرار گرفته اند راندمانی در نزدیکی ۹۰ درصد دارند و برای اینکه کولر بتواند رده انرژی A و بالاتر کسب کند باید حتما از موتور‌های پربازده استفاده کند؛ به عبارتی راندمان آن باید بالای ۸۰ تا ۸۵ درصد باشد.

او افزود: اگر این اتفاق بیفتد برآورد ما این است که سالانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات در سال کاهش توان مصرفی برق در بحث مصرف کولر‌ها داشته باشیم.

همچنین مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و مدیرعامل شرکت توانیر در این خصوص گفت: در صورت استفاده از موتور‌های پربازده در کولر‌های آبی، میزان مصرف برق یک کولر ۵۰ درصد نسبت به میزان فعلی آن کاهش پیدا می‌کند.

این مقام مسئول در پاسخ به اینکه در تابستان امسال چه میزان از محل افزایش بهره وری سیستم‌های سرمایشی در مصرف برق صرفه جویی می‌شود؟ گفت: در حال حاضر با توجه به استاندارد تعریف شده به صنایع کولرساز، خط‌های تولید این موتور‌ها ایجاد شده و امیدواریم که تا تابستان امسال با تعویض موتور کولر‌های فرسوده و جایگزینی موتور‌های پربازده، حدودا امکان ۵۰ مگاوات کاهش مصرف در این حوزه را داشته باشیم که میزان مصرف قابل توجهی است.

گفتنی است، بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی هم تبلیغات کولر‌های گازی ممنوع شده تا استفاده از این نوع کولر‌ها در مناطق عادی که بار اضافی را به شبکه برق تحمیل می‌کند ترویج پیدا نکند. با وجود کولر‌های آبی، مشترکان این مناطق اساسا نیازی به استفاده از کولر گازی ندارند و نصب این نوع از لوازم سرمایشی، افزایش شدید مصرف برق را در پی دارد. با توجه به اینکه اکثر نقاط کشور در دسته مناطق عادی قرار دارند و الگوی مصرف در این مناطق ۳۰۰ کیلووات ساعت است، استفاده از این کولر‌ها باعث عبور مشترکان از این الگو و افزایش تعرفه برق در قبوض آنها می‌شود؛ بنابراین استفاده از کولر‌های گازی تنها برای نقاط گرمسیری کشور توجیه خواهد داشت.

رجبی مشهدی در این باره گفت: مصرف ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور در فصل گرم سال، ۱۰ هزار مگاوات است و ۱۰ میلیون کولرگازی هم در کشور داریم که دو برابر کولر‌های آبی و معادل ۲۰ هزار مگاوات مصرف برق دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • استفاده از هنر قدیمی ژاپنی برای طراحی مواد پیشرفته نانویی
  • ۴۳۰۰ مگاوات صرفه جوی برق از محل افزایش بهره وری کولر‌های آبی
  • دستمزد اجرا و نصب انواع ساندویچ پانل های سقفی و دیواری چه قدر است؟
  • بازتعریف یارانه بنزین به فرد جهت بهینه کردن مصرف بنزین، کاهش هدررفت و مقابله با قاچاق
  • قرص‌های لاغری غیرمجاز، تهدید جدی برای سلامت جامعه 
  • ساختمان‌های تهران سبز می‌شوند
  • کاهش مصرف انرژی در فرودگاه شهید باکری ارومیه
  • راهیابی ۴۰ نفر به مرحله نهایی المپیاد دانش‌آموزی نانو
  • نانو و تجهیزات پزشکی از حوزه‌های شاخص فناوری در ایران است
  • نتانیاهو به دریافت «هدیه ممنوعه» از میلیاردر آمریکایی متهم شد