Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرآنلاین، وقتی ردصلاحیت‌ها کاندیداهایشان را از دور رقابت بیرون گذاشت تصمیم گرفتند که دیگر لیستی در انتخابات ارائه نکنند و این تصمیم را در آخرین جلسه شورایعالی اصلاح‌طلبان اعلام کردند. اما این تصمیم همه ماجرا نبود و کارگزاران که همواره از حضور در قدرت به هر قیمتی دفاع می‌کرد این‌بار هم جهت خلاف اصلاح‌طلبان را انتخاب کرد و لیست ۳۰ نفره تهران را منتشر کرد البته در این راه حزب مردم‌سالاری و خانه کارگر هم به آنها پیوستند و در کنار 6 حزب دیگر یک لیست ائتلافی را به عنوان دومین لیست جریان اصلاحات منتشر کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آذر منصوری قائم مقام دبیرکل حزب اتحاد ملت و عضو شورایعالی سیاست‌گذاری درباره این لیست‌ها به خبرآنلاین می‌گوید: « فعلا فرصت انتخابات است و ما بنای ورود به مباحث انتقاد از عملکرد کارگزاران را نداریم. اما در فردای پس از انتخابات باید نشست و روی اصول اولیه سیاست ورزی اصلاح طلبانه به فهم و توافق مشترک رسید.»

او  در این گفت‌وگو از دیدار با سیدمحمد خاتمی و نظرش درباره لیست ارائه شده را مطرح کرد و این را هم گفت که لیست دادن احزاب بدون حرکت جبهه ای تمرین خوبی است.

آنچه در ادامه می‌خوانید مشروح این گپ و گفت است:

****

با توجه به ردصلاحیت چهره های شاخص اصلاح طلب یا کاندیدا نشدن برخی از آنها، لیست دادن اصلاح طلبان از سوی شورای عالی منتفی شد ولی به احزاب این اختیار داده شد که با تصمیم خود اقدام به دادن لیست کنند، به نظر شما در شرایط فعلی لیست دادن اصلاح طلبان موضوعیت دارد؟

بیشترین دغدغه ما در شورای عالی به عنوان نهاد اجماع ساز بین مجموعه احزاب و شخصیت های اصلاح طلب این بوده و هست که این اجماع حفظ شود. یکی از مهم ترین دلایلی که باعث شد چنین مصوبه ای داشته باشیم این بود که هم این اجماع حفظ شود و هم حقوق احزابی که کاندیدا داشتند و می خواستند در انتخابات لیست بدهند رعایت شود.

دو سوم اعضای شورایعالی سیاستگذاری مخالف لیست دادن در تهران بودند

دو سوم اعضای شورای عالی مخالف لیست دادن در تهران بودند، اما طوری تصمیم گیری شد که آنهایی که بنای لیست دادن دارند ، به محلی از اختلاف تبدیل نشود. در تبلیغات هم می بینید که به عنوان مثال از ۳۰حزب شورای هماهنگی چه تعداد لیست داده اند.

تاکید ما بر حضور افراد شاخص هم بر اساس راهبرد مصوبی است که در طول ۱۶ماه فعالیت این دوره شورای عالی روی آن تاکید کردیم. این راهبرد یعنی اینکه در این انتخابات بنا نداشتیم با فراخوان لیست ببندیم. طبعا با این مصوبه لیستی تحت عنوان شورای عالی نه در تهران داریم و نه در حدود بیش از۲۰ استان کشور که شورای اصلاح طلبان در این استانها در بیانیه‌هایی جداگانه اعلام کرده اند که لیست و کاندیدایی برای انتخابات این دوره ندارند. ما همه تلاش خود را طبق راهبرد مصوب شورای عالی برای ارائه لیست و معرفی کاندیدا کردیم، اما عملا شورای نگهبان با رد صلاحیت های گسترده کاندیداهای ما ، ش‌ورای عالی اصلاح طلبان را در موقعیت عدم ارائه لیست قرار داد.

لیست دادن احزاب تمرین خوبی برای حرکت غیر جبهه‌ای است

طی روزهای اخیر دو لیست از سوی جریان اصلاحات منتشر شده است، چند لیستی شدن اردوگاه اصلاحات آراء بدنه رای را چندپاره تر نمی کند؟

طبق مصوبه احزاب می توانند با عنوان خود در این انتخابات لیست دهند. طبعا احزابی که کاندیدا دارند هر کدام ملاحظات خود را دارند. به نظرم بد هم نیست. این لیست ها تمرین خوبی برای احزاب است که بدون حرکت جبهه ای نتیجه انتخابات را در صورت برد و باخت مورد ارزیابی قرار دهند. مسئله این است که اکثریت شورای عالی مخالف لیست دادن در وضعیت موجود بودندو این به عهده خود احزاب موافق گذاشته شد که بخواهند لیست مشابه بدهند یا نه؟ چون شورای عالی بنا و برنامه ای در این زمینه ندارد.

بنای انتقاد از کارگزاران را نداریم اما...

لیست جدا حزب کارگزاران از ائتلاف ۸ حزب با انتقادات زیادی همراه شده و برخی آن را فرصت طلبی و تک روی تعبیر کردند، نگاه شما به این اقدام چیست؟

فعلا فرصت انتخابات است و ما بنای ورود به مباحث انتقاد از عملکرد کارگزاران را نداریم. اما در فردای پس از انتخابات باید نشست و روی اصول اولیه سیاست ورزی اصلاح طلبانه به فهم و توافق مشترک رسید.بخشی از این رفتارها وواکنش ها نشان از این است که متاسفانه روی این اصول نه فهم مشترک و نه توافق مشترک و نه تعهد قابل اتکایی وجود ندارد. این بحث هایی است که‌ پس از انتخابات باید نشست و تکلیف آن را روشن کرد.

تکلیف سه چهارم کرسی های مجلس آینده تقریبا روشن است

چقدر امیدوارید بدنه رای اصلاح طلبان منظورم بدنه رای ثابت این جریان است، اینبار پای صندوق بیایند و به لیست های منتشر شده رای بدهند؟

در شرایطی که حداقل های امکان مشارکت فعال از اصلاح طلبان در این دوره انتخابات گرفته شده است و با توجه به برآیندی که از سطح مشارکت در این انتخابات وجود دارد آنچه قابل پیش بینی است اینکه تکلیف سه چهارم از کرسی ها از پیش تقریبا روشن است و اگر رقابتی هم باشد بین اصولگرایان است. درکرسی های باقیمانده به خصوص در تهران بر اساس تجارب انتخابات گذشته اگر مشارکت به بالای ۴۵درصد برسد شانسی برای اصلاح طلبان وجود دارد اما اگر کمتر از این میزان باشد طبعا اصلاح طلبان باقیمانده شانسی برای راهیابی به محلس آینده در انتخابات ندارند.

رقابت اصلاح طلبان حداقلی است نه حداکثری

 اصلاح طلبان از یک سو مدعی هستند که کاندیدای حداقلی دارند و از سوی دیگر لیست حداکثری با چهره های ناشناخته بسته اند، چرا به سمت همان لیست های حداقلی پیش نمی روند که بدنه رای را گرفتار چهره های ناشناخته نکنند؟

کاندیداهای حداقلی ما هم در این انتخابات عمدتا رد صلاحیت شدند.یعنی حتی در این انتخابات اگر اصلاح طلبان می خواستند لیست اجماعی حداقلی هم ببندند کاندیدایی برایشان باقی نمانده بود.وقتی بیش از نیمی از نمایندگان لیست امید که ما در انتخابات قبل با شعار مطالبات حداقلی -مشارکت حداکثری به مجلس راه یافته بودند، رد صلاحیت شدند.در حد انگشتان دست در کل کشور برای ما کاندیدای شاخص باقی نمانده است. ما بر اساس راهبرد مصوب خود حرکت کردیم. اما نتیجه ای که شورای نگهبان پیش روی ما گذاشت این بود که از حداکثر ۱۰ استان باقیمانده که ممکن است اصلاح طلبان کاندیدا داشته باشند هم در معدود حوزه هایی امکان رقابت نسبی و نه حداکثری برایشان وجود دارد. می خواهم بگویم به جز ۲۱ استانی که اعلام کرده اند که اصلا کاندیدا ندارند، در حوزه های باقیمانده دیگر هم رقابت اصلاح طلبان رقابت حداکثری نیست، بلکه یک رقابت حداقلی است.

لیست دادن به هر قیمتی نه اصل است نه هدف

ضمن اینکه در نظر داشته باشید، حرف اصلی ما در این دوره از انتخابات با توجه به جایگاهی که مجلس در افکار عمومی به لحاظ سطح اثر گذاری در مناسبات حقیقی و حقوقی قدرت پیدا کرده، تشکیل مجلسی در تراز قانون اساسی بود. تشکیل چنین مجلسی با لیست حداقلی مشابه آنچه در مجلس دهم داشتیم نه تنها تحقق پیدا نمی کند، بلکه سرمایه اجتماعی اصلاح طلبان را نیز از انتخابات و صندوق رای ناامید و رویگردان می کند. اینکه اصلاح طلبان باید در نقطه ای این اعتماد را در بدنه اجتماعی خود بازسازی کنند که لیست دادن به هر قیمتی در انتخابات نه اصل است و نه هدف. بلکه باید حضور در انتخابات چه حداقلی و چه حداکثری بتواند هم رضایتمندی بدنه اجتماعی اصلاح طلبان را به همراه داشته باشد و اثر ملموس آن در زندگی مردم قابل لمس باشد و هم این حضور قادر باشد بخشی از اصلاحات مد نظر اصلاح طلبان را در ساختار حقیقی و حقوقی قدرت جریانسازی کند.

اصرار بر بودن در قدرت به هر قیمتی، پاشنه آشیل جریان اصلاحات است

تجربه سه انتخابات گذشته با شعار حضور حذاقلی و مشارکت حداکثری که درجای خودناگزیرترین تصمیم اصلاح طلبان بود امروز به ما می گوید که نه تنها سطح منازعات در ساختار حقیقی و حقیقی قدرت کاهش نیافته و حتی طرح مسائلی مانند گفتکوی ملی و آشتی ملی به سخره گرفته شده، بلکه اتفاق مهم دیگری که افتاده این است که اصرار بر این حضور به هر قیمتی موجب کاهش سرمایه اجتماعی و اعتبار اصلاح طلبان شده است. به همین دلیل ما با توجه به اینکه حداکثر تلاش خود را برای حضور فعال در این انتخابات داشتیم باید به صدای بدنه اجتماعی خود هم گوش می دادیم. اصرار بر بودن در قدرت به هر قیمتی، پاشنه آشیل اصلاح طلبان در میزان همراهی بدنه اجتماعیشان است.

شورای عالی سیاستگذاری دخالتی در لیست دادن احزاب اصلاح طلب نداشت

در هر دو لیست منتشر شده اسامی اعضای حزب اعتدال و توسعه هم دیده می شود، اگر قرار بر بودن این افراد در لیست بوده است چرا گزینه ائتلاف گزینه روی میز اصلاح طلبان نبود که بتوانند به صورت رسمی لیستی ارائه دهند؟

ما دخالتی در تصمیم احزاب مدافع لیست دادن نداشته و نداریم. این پرسشی است که احزابی که لیست دادند باید به آن پاسخ دهند.

رئیس دولت اصلاحات گفتند در انتخابات شرکت می کنند اما لیست معرفی نمی کند

فکر می کنید رهبری جریان اصلاحات در لحظه آخر به بحث دعوت به رای یا حمایت از لیست های منتشر شده ورود کند؟

شایعاتی درباره‌ حمایت ‎سیدمحمد خاتمی از لیست‌های انتخاباتی پخش شده است. در دیداری که دیروز با ایشان داشتیم مجددا تأکید کردند که در این انتخابات در هماهنگی با تصمیم شورای عالی سیاست‌گذاری جبهه اصلاح طلبان در تهران لیستی را معرفی نمی‌کنند، گر چه در انتخابات شرکت خواهند کرد.

۲۷۲۱۶

کد خبر 1353552

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: اصلاح طلبان انتخابات مجلس یازدهم سید محمد خاتمی حزب اتحاد ملت شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان کارگزاران را نداریم قدرت به هر قیمتی رای اصلاح طلبان اصلاح طلبان اصلاح طلبان جریان اصلاحات بدنه اجتماعی لیست دادن توافق مشترک عالی سیاست شورای عالی تمرین خوبی منتشر شده رد صلاحیت بدنه رای بر بودن جبهه ای لیست ها بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۳۸۸۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب ۱۰ طرح پیشنهادی چهارمحال و بختیاری در شورای عالی کشور

بهمن میری اظهار داشت: باید شورای اسلامی را نمونه جامعی از دموکراسی در جامعه دانست، زیرا افرادی از دل مردم، با رای مردم و برای مردم انتخاب می‌شوند که کار جهادی و بدون منت را انجام می‌دهند.

وی افزود: در حقیقت شورای اسلامی ساختاری است که پاسخگو بوده، اما اختیاری ندارد که این یک خلأ قانونی به شمار می‌رود.

میری با بیان اینکه طرح‌ها و مصوبات خوبی در استان فراهم و به شورای عالی کشور ارسال شد که تعداد قابل توجهی به تصویب رسیدند، اضافه کرد: ۱۰ طرح در شورای عالی کشور مورد تصویب قرار گرفت و در انتظار تصویب مجلس شورای اسلامی هستند.

وی در خصوص موضع شورای اسلامی در دوره ششم در خصوص طرح‌های غیرقانونی انتقال آب، تصریح کرد: موضع شورای اسلامی استان در این دوره کاملاً روشن است و در کنار مردم قرار دارد.

محمدیعقوب باقری نماینده شهرستان خانمیرزا در شورای اسلامی استان با بیان اینکه شورای اسلامی نهادی است که می‌تواند طرح و لایحه به دولت و مجلس ارائه دهد، گفت: در دوره ششم اندکی از این ظرفیت استفاده شده است.

وی افزود: به واسطه شرایط توپوگرافی در چهارمحال و بختیاری پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های استان دیده نشده و با نگاه محروم بودن، در زمره استان‌های کم برخوردار قرار گرفته است که اگر دید ما تغییر کند و مطالبه‌گری صورت گیرد می‌توان انتظار داشت که در این راستا اندکی مشکلات رفع شود.

باقری بیان داشت: ۱۰ طرحی که در شورای عالی استان‌ها مطرح شد شامل توزیع عادلانه آب، تبدیل وضعیت کارکنان شهرداری‌ها، عضویت شورای اسلامی در شورای تامین و برنامه‌ریزی شهرستان‌ها، اصلاح قانون شورای حفظ حقوق بیت المال، اصلاح قانون حریم رودخانه‌ها، حقآبه‌ها و اصلاح ماده ۱۰۱ از جمله مهم‌ترین طرح‌ها بود.

به گفته وی دو هزار جامعه شورایی در سطح استان وجود دارد.

باقری بیان کرد: از ۳۲ طرحی که در شورای عالی استان‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت ۱۲ طرح مربوط به چهارمحال و بختیاری بود، اما امسال طرح‌هایی در دست بررسی است که یکی از مهم‌ترین آنها اصلاح ماده ۱۰۱ است.

احمد هاشمی ننماینده شهرستان فارسان در شورای اسلامی استان، افزود: با توجه به اینکه شورا و رسانه دو بازوی اصلی امر مطالبه‌گری هستند با این تفاوت که قلم رسانه پرقدرت‌تر از شوراست.

بیشتر بخوانید

ایجاد تحول در شهرکرد نیازمند هم افزایی بین دستگاه‌های اجرایی است

وی گفت: مهمترین مشکل استان و شهرستان فارسان موضوع پسماند بوده که موجب ضربه به آینده استان شده است، در حقیقت موضوع پسماند در شهر‌ها به مهم‌ترین آیتم بیماری سرطان تبدیل شده است.

مهری امینی رئیس شورای اسلامی شهرستان فارسان با بیان اینکه در سطح استان ۱۰۱ نقطه غیر اصولی دفن پسماند وجود دارد، گفت: این نقاط در حال آلوده کردن منابع آبی و خاکی هستند، این نقاط در بالا دست منابع آب شرب شهر‌ها و روستا‌ها قرار گرفته‌اند.

به گفته وی، انجام پروژه‌های عمرانی و خیرین در حوزه‌های ورزشی فرهنگی و... خوب است، اما سلامت مردم شوخی بردار نیست و مردم باید آگاه شوند تا طرح تفکیک از مبدا در همه مناطق استان به خوبی اتفاق بیفتد.

غلامرضا چهلگردی سامانی نماینده شهرستان سامان در شورای اسلامی استان، افزود: از بدو تاسیس ششمین دوره شورای اسلامی استان، اعضا کاملا متحد و یکدل پیگیر مسائل استان از جمله بحث آب، راه‌ها، راه آهن، فرودگاه و.. بودند.

وی افزود: در بحث انتقال آب موضع شورا کاملاً مشخص و مخالفت خود را به صورت صریح با هرگونه طرح غیرقانونی اعلام کرده و می‌کند، در حقیقت اگر قرار است انتقالی انجام شود باید نیاز‌های مبدا دیده شود و کاملاً علمی این اتفاق بیفتد.

جعفر عسگری حسنوند نماینده شهرستان کوهرنگ در شورای اسلامی استان، خاطرنشان کرد: در استان‌های صنعتی و نفت‌خیز درصدی از درآمد نفتی به پروژه‌های عمرانی آن استان اختصاص می‌یابد با توجه به اینکه استان‌هایی در بحث صنایع و سایر بخش‌ها از منابع آبی استان استفاده می‌کنند، باید درصدی از درآمد آن استان‌ها به چهارمحال و بختیاری تخصیص داده شود که این امر می‌تواند موجب ایجاد زیرساخت‌های بهداشتی، عمرانی و. در استان شود.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • لیست ۱۶ نفره انتخاباتی "شانا" هفته آتی منتشر می‌شود
  • اختصاصی|لیست ۱۶ نفره انتخاباتی شانا هفته آتی منتشر می‌شود
  • دور خیز احزاب برای مرحله دوم انتخابات مجلس
  • ارائه لایحه اصلاح قانون کار به مجلس دوازدهم در اولین فرصت
  • دولت یارانه حمل‌ و نقل عمومی را افزایش دهد
  • دولت یارانه حمل‌ونقل عمومی را افزایش دهد
  • نسخه جدید گروهک نهضت آزادی برای اصلاح طلبان
  • استارت انتخاباتی حجاریان!
  • تصویب ۱۰ طرح پیشنهادی چهارمحال و بختیاری در شورای عالی کشور
  • پلاک گذاری تاکسی های برقی