Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-04-18@14:54:38 GMT

معیار-2 | با دستمال کثیف نمی‌توان شیشه را پاک کرد

تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۵۱۰۰۵

معیار-2 | با دستمال کثیف نمی‌توان شیشه را پاک کرد

قوانین کنترل تعارض ما ناقص است؛ مثلا نماینده‌ای که در وزارت نفت ذی‌نفع است یا وزیری که عضو هیات مدیره شرکت‌های مختلف است در پیگیری طرح‌ها قفل می‌‌کند و نمی‌تواند قدمی بردارد.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، گزارش معیار سلسله گزارش‌هایی است که در ایام تبلیغات انتخابات سعی می‌کند با بررسی ملاک‌های مختلف برای نمایندگی مجلس شورای اسلامی، به مردم برای شناخت بهتر و دقیق نامزدهای انتخابات کمک کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در شماره قبلی معیار به بررسی شاخصه بصیرت و دشمن‌شناسی کاندیداهای انتخابات مجلس پرداختیم و در این شماره به بررسی معیار دیگری که همان مبارزه با فساد، عدالت‌جویی و شفافیت نمایندگان خواهیم پرداخت.

تجاوز اقتصادی نتیجه اشرافی‌گری است

از مهمترین پیش‌نیازهای برای اینکه یک نماینده گرفتار فساد نشود این است که پیش از انتخابات به کانون‌های قدرت و ثروت متصل نشود و نخواهد به هر طریقی وارد مجلس شود. تجربه رد صلاحیت 90 نماینده مجلس به دلیل فساد مالی در انتخابات فعلی درس عبرتی برای همه است تا اگر احساس کردند ذره‌ای احتمال فساد در بین فردی وجود دارد او را از لیست انتخاب خود کنار بگذارند.

حجت‌الاسلام احمد سالک از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی در خصوص معیارهای انتخاب نامزد اصلح اظهار کرد: مردم برای رسیدن به نامزد اصلح باید افراد را از نظر اندیشه و فکر سیاسی، ظرفیت و تخصص و هم از نظر سوابق و عملکرد بررسی کنند تا فرد دارای معیارهای ارزشی انتخاب شود.

نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفت: عدالت‌خواهی و فسادستیزی از شاخصه‌های اصلی هر نماینده است چرا که قانون بر اساس عدالت است و اگر نماینده‌ای عدالت‌جو و فسادستیز نباشد طبیعی است به سمت تجاوز اقتصادی سیاسی پیش می‌رود و این گرفتاری است که برخی به واسطه اندیشه‌های اشرافی‌گری، تفکرات لیبرالی در مسیر غیر از آنچه که اسلام دستور داده است قرار می‌گیرند.

وی افزود: تجربه چند دوره مجلس نشان داده اگر نماینده‌ای مومن و دلسوز نباشد گرفتار مسائل دیگری می‌شود لذا مردم باید با دقت و وسواس نماینده خود را انتخاب کنند که از جمله معیارهایی که باید مد نظر آن‌ها قرار بگیرد شجاعت، ولایت‌پذیری و دلسوزی و سلامت اقتصادی است که فرد باید داشته باشد.

سالک ادامه داد: یکی از راه‌ها گفت‌وگوی چهره به چهره با کاندیداها و بررسی میزان توجه او به ارزش‌های بنیادی، پرسش از افراد مومن و معتبر در جامعه و ریش‌سفیدهایی که مردم به آنها اعتماد دارند، و بررسی سوابق فرد در دوره‌های محتلف از جمله راه‌هایی است که می‌تواند به شناخت کمک کند.

عدم ارتباط با مردم آسیب نمایندگان مجلس

نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در خصوص آسیب‌هایی که یک مجلس ممکن است در آن گرفتار شود، گفت: آسیب گروه‌بندی نمایندگان در مجلس که موجب آسیب به وحدت امت شود، عدم توجه به وظیفه اصلی نمایندگی مجلس که قانون‌گذاری و نظارت بر حسن اجرای قانون است، عدم استفاده از مشورت در بررسی طرح‌ها و لوایح، عدم ارتباط تعریف شده منطقی با توده مردم و نخبگان برای شناخت و حل مشکلات آن‌ها از جمله مسائلی است که ممکن است مجلس گرفتار آن‌ها شود.

وی با تاکید بر اینکه مجلس محل امتحان شبانه‌روزی است، عنوان کرد: نماینده‌ای که پول می‌دهد و به روش‌های غیر اخلاقی متوسل می‌شود نمی‌تواند برای مردم تلاش کند.

در عین حال که یک نامزد باید از هر گونه فساد و میدان‌هایی که احتمال بروز فساد در آن وجود دارد دوری کند و ذاتا به مبارزه با فساد اعتقاد داشته باشد، داشتن برنامه و شناخت گلوگاه‌های مفاسد اقتصادی و قدرت ارائه طرح برای مقابله با ناکارآمدی سیستم اقتصادی از جمله ویژگی‌هایی است که اگر فردی بخواهد وارد مجلس شود باید بتواند این موارد را بشناسد.

در ادامه برای شناخت مهمترین اولویت‌ها در برخورد با فساد اقتصادی سراغ محمدرضا حیدری عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان رفتیم تا از وی درباره ضربتی‌ترین اقدامات در برخورد با فساد سوال کنیم.

حیدری با مثالی بحث را شروع کرد و گفت: یک نفر که می‌خواهد با فساد مقابله کند ابتدا خودش باید سالم باشد و طبیعی است با دستمال کثیف نمی‌شود شیشه را پاک کرد؛ از طرفی اولین معیار سلامت اقتصادی خود فرد است و این سلامت اقتصادی قابل ردیابی است مثلاً اینکه نگاه او به شفافیت اموال و دارایی‌های خود و بستگان درجه یک چیست.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان به ارائه چند شاخص در این زمینه پرداخت و ادامه داد: آیا فرد حاضر است مبنای نگاه اقتصادی خود نسبت به معیشت و کسب درآمد را بیان کند؟سطح زندگی فرد در مقایسه با شعاری که او برای شفافیت بیان می‌کند ممکن است سطح زندگی فردی تجمل‌گرا و اشرافی باشد این نامزد هر چند هم شفاف اعلام کنند اما عمل زندگی آن‌ها این را نشان نخواهد داد.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان بررسی رزومه کاری و سوابق نامزد در گذشته را یکی دیگر از روش‌ها برای پی بردن به میزان تقید فرد نسبت به مقوله مبارزه با فساد عنوان و اضافه کرد: باید بررسی کنیم و ببنیم این نامزد در مسؤولیت‌های قبلی تا چه حد در موقعیت‌هایی که قرار گرفته مواضع روشنی در خصوص پیشگیری از فساد، منع رانت‌خواری و ظلمی که در بخشی از نهادی صورت گرفته داشته و فسادستیز بوده است.

وی سومین راهکار در شناخت دقیق از نامزد در خصوص مبارزه با فساد و رانت‌خواری را مطالبه گری درباره برنامه عملیاتی دانست و گفت: مردم باید سؤال کنند که آیا نامزد برنامه عملیاتی با ضمانت اجرایی در مجلس دارد یا فقط کلی‌گویی می‌کند و ایده و طرحی ندارد، آیا او اشرافی به مسأله فساد، ریشه‌ها، دلایل، ارکان و آثار آن دارد یا خیر، ما در حوزه قانونی چه نقصی داریم که اصول مربوط به فسادستیزی بر اساس اسناد بالادستی پیاده نمی‌شود یا در قوه قضائیه ضمانت اجرایی ندارد و یا مدل طرح کارآمد نیست؟

حیدری تصریح کرد: به عنوان مثال مردم باید با مطالبه برنامه از وی بخواهند تا طرح خود را در خصوص مردمی کردن مقابله با فساد اقتصادی، کنترل تعارض منافع، شفافیت اقتصادی و اجرای بند 19 سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، یکپارچگی مکانیزم‌های نظارتی مثل دیوان محاسبات، وزارت اطلاعات، حراست، دفتر بازرسی و... اعلام کند.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان بررسی وارستگی و شجاعت فرد در مقابله با فساد را هم از شاخص‌های لازم برای این امر دانست و گفت: ممکن است فسادستیزی هزینه‌هایی برای نماینده داشته باشد چون ممکن است او را در معرض فریادهای کسانی بگذارد که منافعشان به خطر افتاده است و لازم است نماینده شجاعت لازم را در مواجهه با این فریاد داشته باشد و از آن نهراسد.

چند طرح ضربتی برای مقابله با رانت‌خواران

عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان بیان کرد: شفافیت، کنترل تعارض منافع، مردمی کردن مقابله با فساد، یکپارچگی در در حوزه مقابله با فساد و در بلندمدت نیز تقویت گفتمان سلامت اقتصادی و ساده زیستی و دوری از تجملات و زندگی لاکچری از جمله مسائل مهمی است که باید در برنامه نامزدها به آن توجه کرد.

وی در تشریح این موارد، اظهار کرد: شفافیت با ادبیات گسترده و عمیق جهانی یعنی وضعیت کارگزاران و نزدیکانشان در مقابل ملت عیان شود.

 

گلوگاه‌های بروز فساد وقتی مشکل تعارض منافع حل نشود

حیدری بیان کرد: قوانین کنترل تعارض ما ناقص است مثل نماینده‌ای که در وزارت نفت ذی‌نفع است یا داروسازی که در دانشگاه است و داروخانه هم دارد یا وزیری که عضو هیات مدیره شرکت‌های مختلف است یا مثلاً فردی در آموزش و پرورش است ولی مدرسه غیرانتفاعی هم دارد و این مسائل باعث می‌شود نامزد در پیگیری طرح‌ها قفل کند و قدمی برندارد.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان در بیان مثال دیگری در این زمینه گفت: اینکه بین مدیران صنعتی و شرکت‌های اقماری نوعی از دادوستد سهام یا مکانیزمی وجود داشته باشد که منجر به انحصار و تبانی شود فرآیند آن منجر به افزایش سود سهم و ثروت و دارایی آن‌ها خواهد شد و موجب ضایع شدن حقوق ذی‌نفعان در سایر بخش‌ها و افزایش قیمت و قفل شدن زنجیره فرآوری و نهایتاً خام فروشی را باعث خواهد شد.

وی ادامه داد: مردمی کردن مقابله با فساد یعنی بستر قانونی برای حمایت از گزارشگران فساد و تشویق آن‌ها به مبارزه با فساد فراهم کنیم، کشورهایی این کار را کردند ولی ما هنوز ابتدای راه هستیم مثل حمایت از سازمان‌های مردم نهادی که در مقابله با فساد فعال هستند.

وی در تشریح یکپارچگی در حوزه مقابله با فساد، تأکید کرد: تورم و تضاد در قوانین داریم در نتیجه شرکت دولتی و بانک از این خلأها به نفع خودش سوءاستفاده می‌کند یعنی سازمان‌های متولی مقابله با فساد حرف‌های مختلفی را بیان می‌کنند و این باعث می‌شود آب برای بهره‌برداری سوءاستفاده کنند گل‌آلود شود.

حیدری اضافه کرد: در بلندمدت نیز می‌توان به تقویت گفتمان سلامت اقتصادی و ساده زیستی و دوری از تجملات و زندگی لاکچری، فرهنگ اصلاح تولید فساد اشاره کرد، امروز

ز می‌بینیم اگر فردی فرار مالیاتی دارد با افتخار آن را مطرح می‌کند و این در حالی است که چنین فردی در سایر کشورهای دزد محسوب می‌شود، شروع کار از پاک‌دستی مدیران شروع می‌شود و این‌ها باید الگویی داشته باشند و باید فرهنگ قبح فساد و زیاده‌طلبی و تفاخر ثروت و مادی‌گری آشکار شود.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان بیان کرد: باید از فرصتی که با حضور حجت‌الاسلام رئیسی در رأس دستگاه قضا به وجود آمده مجلس استفاده کند و در 6 ماه آینده چندین طرح و لایحه برای پیشگیری از فساد ارائه شود.

تحریم‌های اقتصادی یکی از مهمترین دلایل بروز مشکلات اقتصادی در وضعیت کنونی کشور است اما آنچه موجب تشدید تحریم‌ها و اثربخش کردن آن شده ناکارآمدی‌ برخی مدیران که در پی منفعت‌طلبی و زیاده‌خواهی‌ آن‌ها و همچنین حفره‌های فساد اقتصادی است که به دلیل نبود قوانین مناسب ایجاد شده و دست دزدان اقتصادی را برای دزدی باز گذاشته است.

یکی از قوای مهمی که می‌تواند به نظم بخشی اقتصادی، عدالت گستری و بستن مجراهای بروز فساد کمک کرده و دست فرصت‌طلبان را از جیب بیت‌المال قطع کند مجلس شورای اسلامی است و این چنین مجلسی نیازمند نمایندگان پاک‌دستی است که خودشان میدان‌دار مبارزه با فساد شده و با ابزارهای در اختیاری که طبق قانون به نمایندگان مجلس داده شده است جلوی مدیران فاسد را در سایر قوا و بخش‌های کشور بگیرند.

یکی از راه‌ها برای مقابله با شکل‌گیری باندهای قدرت و ثروت و ورود پول‌های کثیف در انتخابات این است تا مجموعه‌های نظارتی در حوزه پیشگیری از وقوع جرم در هزینه کرد و منابع مالی نامزدهای انتخابات ورود کنند.

انتهای پیام/63055/ا 30/

منبع: فارس

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی اصفهان نماینده مجلس انتخابات ادوار مجلس شورای اسلامی مبارزه با فساد برای مقابله سلامت اقتصادی نماینده ای فساد اقتصادی تعارض منافع برای شناخت بروز فساد راه ها ذی نفع طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۵۱۰۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نماینده مجلس: کاش رئیسی، بلوچ بود

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، پس از افزایش قیمت دلار و سکه، نمایندگان مجلس از تریبون‌های خود چه در صحن علنی و چه در قالب مصاحبه‌ها با رسانه‌ها از عملکرد اقتصادی دولت انتقاد کردند. انتقاداتی که با واکنش تند دولت مواجه شده است. طی دو روز گذشته، معاون پارلمانی دولت با انتشار اطلاعیه‌ای، از مواضع اخیر نمایندگان انتقاد کرد و نوشت: «طی روزهای گذشته و همزمان با تشدید نوسانات ارزی در بازار که ناشی از افزایش بهای جهانی طلا و تحولات نظامی منطقه بود متأسفانه چند نفر از نمایندگان مجلس، اظهارنظرها و تحلیل‌های غیرکارشناسی و شتاب زده‌ای درباره وضعیت اقتصادی و نرخ ارز داشتند که چه بسا برخلاف خواست آنان می‌توانست بر التهاب بازار ارز بیافزاید.»

در همین راستا، معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس، در گفتگو با خبرآنلاین بیان کرد: «با وجود این ‌که من منتقد پر و پاقرص دولت قبل بودم، اما هیچ‌ وقت چنین برخوردی و به این شکل با ما نشده بود، برخوردی که در آن به نمایندگان ملت انگ بزنند و انتظار داشته باشند که ما صرفا مجیزگوی دوستان باشیم، به‌نظرم قطعا چنین برخوردهایی جایگاه مجلس را به مخاطره خواهد انداخت.»

وی گفت: «قطعا وقتی اصل یک موضوع یا مسئله را به رسمیت نشناسیم، نمی‌توانیم برای رفع آن معضل چاره‌اندیشی کنیم مانند به رسمیت نشماردن ارز توسط دولت. مردم می‌پرسند چطور در بانک مرکزی شمش طلا با همین قیمت دلار به مردم فروخته می‌شود؟ این‌که ما بگوییم قیمت دلار را به رسمیت نمی‌شناسیم که اصل موضع را دچار تغییر نمی‌کند.»

در ادامه مشروح گفتگوی معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس را می‌خوانید؛

* آقای سعیدی، درپی انتقاد شما از عمکرد اقتصادی دولت، معاونت پارلمانی دولت یک بیانیه‌ای صادر کرده و به شدت از اظهارات شما و برخی دیگر از نمایندگان انتقاد کرده است. واکنش شما به این مسئله چیست؟

من واقعا تعجب کردم، البته نباید تعجب کرد اما در این جو واقعا عمل عجیبی بود. نمایندگان بر مبنای اصل ۸۴ قانون اساسی واقعا حق دارند درباره مسائل کشور صحبت کنند و نمی‌شود دوستان بخواهند هر نوع انتقادی را به این شکل پاسخ دهند و سوال‌ها را پاک کنند.

به نمایندگان ملت انگ می زنند و انتظار دارند مجیزگوی دولت باشند

با وجود این ‌که من منتقد پر و پاقرص دولت قبل بودم، اما هیچ‌ وقت چنین برخوردی و به این شکل با ما نشده بود، برخوردی که در آن به نمایندگان ملت انگ بزنند و انتظار داشته باشند که ما صرفا مجیزگوی دوستان باشیم، به‌نظرم قطعا چنین برخوردهایی جایگاه مجلس را به مخاطره خواهد انداخت.

مجلس خانه ملت است و حتما باید دردهای ملت ‌آن‌جا عنوان شود. بنده در صحبت‌هایم همیشه از رویکردهای خوبِ دولت دفاع کرده‌ام، به عنوان مثال دولت در حوزه آبرسانی به مناطق محروم، در بخش فعال شدن بازارچه‌های مرزی، سفرهای استانی عملکرد خوبی داشته، اما قرار نیست وقتی دلار رسید به حدود ۷۰ هزار تومان و ما صرفا فرمایشات رییس جمهور قبل انتخابات را مطرح کنیم، به این شکل و چنین پاسخ‌هایی از طرف دولت دریافت کنیم.

واقعا عجیب است این کار با شعار آزادی که جزء اصول مسلم انقلاب ما بوده در تضاد کامل است. مردم قطعا خواهند پرسید که وقتی نمایندگان ملت آزادی نداشته باشند، آن‌وقت چه انتظاری می‌توان از رسانه‌ها یا از دیگر ارکان مردم داشت که نقطه نظراتشام را عنوان کنند؟ "آیینه چون نقش تو بنمود راست، خود شکن آیینه شکستن خطاست"

دولت، دلار ۶۷ تا ۶۸ هزار تومانی را به رسمیت نمی‌شناسند

* فکر می‌کنید علت این‌که دولت اشکالات و انتقادات را نمی‌پذیرد چیست؟

این موضوع بر می‌گردد به روحیه انتقادناپذیری ارکان دولت که واقعا در این سطح عجیب است. نکته بعدی این است که به هر حال دولت در کنار نکات مثبتی که من اعلام کردم، در حوزه‌های اقتصادی و معیشتی واقعا عملکرد قابل دفاعی نداشته‌ است. من عرض کرده بودم، رئیس جمهور فرموده بود که خدا را شکر من رئیس جمهور نشدم که دلار پنج هزار تومان بشود، اما حالا دلار ۶۷ تا ۶۸ هزار تومانی را به رسمیت نمی‌شناسد.

با این وضعیت چه بلایی سر سفره‌های مردم آمده است؟ من و شما که نمی‌توانیم منکر شویم، سرانه مصرف گوشت مردم تا چه سطحی کاهش پیدا کرده است. تورم لجام گسیخته کالاها که نکته‌ای نیست که بشود آن‌ را انکار کرد. تمام عرض ما به دوستانمان در دولت همان فرمایش حضرت آقا بوده که شما که انقدر از آمار اقتصادی خودتان دفاع می‌کنید، این آمار باید خودش را در سفره‌های مردم نشان دهد، که قطعا نشان نمی‌دهد.

لذا فکر می‌کنم که دلیل این‌ که چرا دولت نمی‌تواند این سطح از انتقاد را تحمل کند، برای این است که متاسفانه دفاع جامعی از عملکرد خودش در حوزه معیشت مردم ندارد و این که از نظر برخی دوستان بهترین نحوه مواجهه با یک موضوع پاک کردن صورت سوال است.

دولتی ها سطح انتقادپذیری شان را بالا ببرند

* آقای سعیدی، فکر می‌کنید که دولت نیاز به یک تغییر در بدنه کابینه یا تیم اقتصادیش دارد؟

دولت در برخی حوزه‌ها که نام بردم به نسبت خوب عمل کرده‌ است، به‌عنوان مثال اخیرا وزارت جهاد کشاورزی در حوزه خودکفایی محصولات کشاورزی اقدامات خوبی را انجام داده که از نکات مثبت دولت است؛ اما مسلما باید وزرای اقتصادی در خصوص آن‌چه که در حوزه تورم لجام گسیخته و نرخ ارزی که روز به روز در حال افزایش است، پاسخ‌گوی این قضیه باشند.

من فکر می‌کنم که بیشتر رویکردهای اساسی خود دولت است که باید تغییر کند و ممکن است با رفتن یک یا دو وزیر ماهیت امر تغییر نکند. من باز هم می‌گویم در عین حال که نقاط مثبت وجود دارد این انتفادات هم وارد است؛ به عنوان مثال اخیرا دولت در حوزه وزارت کار و اشتغال کارهای خوبی انجام داده‌، اما آن‌چه در سفره‌های مردم وجود دارد قابل توجیه نیست و دوستان باید مقداری سطح انتقادپذیریشان را افزایش دهند.

مجلس به شئون نظارتی خود عمل نکرده‌

* با توجه به انتقادات نمایندگان که یا از تریبون مجلس بیان می‌شود یا در مصاحبه‌ها و توئیت‌های آنان مشاهده می‌کنیم، چرا تاکنون وزرا به مجلس دعوت نشدند؟

اگر به نقدهای بنده عنایت فرمایید، همیشه مجلس را هم مورد نقد قرار داده‌ و این نقد را کاملا به مجلس وارد دانسته‌ام؛ یعنی اگر ما معتقدیم که مسیر اقتصاد کشور روش و رویکرد صحیحی ندارد، پس حتما مجلس باید از شئون نظارتی خود هم در بحث استیضاح وزراء و هم در اعمال ماده ۲۰۳ یا ۲۰۴ و هم دیگر اهرم‌هایی که دارد، استفاده کند.

متاسفانه این نقد کاملا به مجلس هم وارد است و مردم از نمایندگانشان نمی‌پذیرند و می‌گویند شما نمی‌توانید که فقط بیان مشکل کنید و با این حجم از اختیارات خودتان باید عملا تغییرات را اجرایی می‌کردید یا دولت را مکلف به آن می‌کردید. واقعیت امر این است که در این وضعیتی که حالا هستیم به لحاظ مشکلات اقتصادی که مردم دارند، قطعا مجلس هم به شئون نظارتی خود عمل نکرده‌ است و نمایندگان مردم هم باید در این زمینه پاسخگو باشند.

شاخص‌های اقتصادی حرف می‌زنند و نمی‌شود منکر شد

* آقای سعیدی، در طی این مدت دولتمردان سیزدهم پاسخ واضح و روشنی به علت گرانی‌های اخیر، ندادند و حتی گاه فرافکنی یا سفیدنمایی کردند. به نظر شما این سفیدنمایی‌های دولت و انکار واقعیت ها، چقدر می‌تواند آسیب‌زا باشد؟

قطعا وقتی اصل یک موضوع یا مسئله را به رسمیت نشناسیم، نمی‌توانیم برای رفع آن معضل چاره‌اندیشی کنیم مانند به رسمیت نشماردن ارز توسط دولت. مردم می‌پرسند چطور در بانک مرکزی شمش طلا با همین قیمت دلار به مردم فروخته می‌شود؟ این‌که ما بگوییم قیمت دلار را به رسمیت نمی‌شناسیم که اصل موضع را دچار تغییر نمی‌کند.

آقای رئیسی در هنگامه انتخابات ۱۴۰۰ به درستی گفتند که؛ «دولت روحانی می‌گوید اگر ما نبودیم چنان مشکلاتی درست می‌شد؛ این حرف مثل این است که دروازه بانی ۱۷ گل بخورد و بگوید اگر من نبودم ۳۰ گل می‌خوردیم.» این وضعیت کنونی هم دقیقا مشابه همین اتفاق است.

به هرحال، در حال حاضر شاخص‌های اقتصادی حرف می‌زنند و نمی‌شود منکر شد که نرخ دلار به ۷۰ هزار تومان رسیده‌ است. افزایش قیمت دلار در قیمت تمام کالاها و خدمات اثر خود را نشان می‌دهد لذا صرفا با سفیدنمایی و این‌که بگوییم مشکلی وجود ندارد اتفاقی رخ نمی‌دهد و صورت مسئله به قوت خود باقی است.

ای کاش آقای رئیسی، بلوچ بودند

من روز گذشته در نطق خود خطاب به آقای رئیسی بیان کردم که ای کاش آقای رئیس جمهور بلوچ بودند، چون آن‌ها وقتی وعده‌ای می‌دهند و می‌بینند آن وعده عملی نمی‌شود نمی‌توانند چشم در چشم مردم و مخاطبشان بگذارند و بگویند که همه چیز گل و بلبل است. متاسفانه با پدیده‌ای مواجهیم که علی‌رغم این که خیلی از شعارهای اقتصادی عمل نشده، اما دوستان در حالتی هستند که فکر می‌کنند همه چیز گل و بلبل است و همه مشکلات حل شده است.

مگر رئیسی نگفته بود حقوق کارگران به اندازه تورم باشد، خب چرا الان نیست؟

البته بعضا هم می‌گویند که ما می‌دانیم مشکلاتی وجود دارد، اما دولت دارد کارو تلاش می‌کند. من منکر کار و تلاش دولت نیستم، به عنوان مثال من خودم سفرهای استانی دولت را بسیار قبول دارم، اما برخی عملکردهای دولت نتیجه‌اش این شده که سفره مردم دارد روز به روز تنگ‌تر و محقرتر می‌شود.

آقای رییس جمهور قبل از انتخابات فرمود که چرا نباید حقوق کارگران به اندازه تورم افزایش پیدا کند؟ خب این سوال را اگر در حال حاضر از ایشان بپرسیم چه پاسخی دارند، در حال حاضر افزایش حقوق کارگران چیزی حدود بیست درصد است، در حالی‌که در بهترین شرایط می‌توان گفت تورم بالای ۴۰درصد بوده‌ است. به‌نظرم این دوگانگی‌ها چه از دولت قبل باشد که‌ من منتقد آن بودم چه از دولت فعلی باشد، قابل قبول نیست.

دوستان نباید از اینکه مشکلات را عنوان کنیم، بهراسند

* با این روند فکر می‌کنید که آقای رئیسی ممکن است که برای ۱۴۰۴ دوباره رئیس‌جمهور شود؟

در کشور ما متغیرهای سیاسی فقط تا قدری قابل پیش‌بینی هستند ‌و تا ماه‌های آخر نمی‌شود چنین چیزهایی را پیش‌بینی‌ کرد و تحلیل‌گران سیاسی تا لحظه آخر صبر می‌کنند. مسئله این است که چه ایشان رئیس جمهور شود یا خیر همه ما واقفیم و باید اعلام کنیم که این جهت‌گیری سیاسی قطعا مشکل خواهد داشت.

این دولت در مقطعی گفت باید ارز ترجیحی حذف شود و کار درستی هم بود، ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردند اما ارز نیمایی جایگزینش شد. اگر قرار باشد واقعا با ریشه‌های رانت و فساد مقابله شود، پس اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی مبنای اقتصادی ندارد به همان نسبت ارز نیمایی ۱۵۰۰ تومانی هم مبنای اقتصادی ندارد.

این دوگانگی‌ها واقعا قابل پذیرش نیست .اما باز هم تاکید می‌کنم ضمن احترام به رویکردهای خوب این دولت، من همیشه عنوان کرده‌ام که دوستان نباید از این‌که چالش‌ها و مشکلات را عنوان کنیم بهراسند، بلکه باید در صدد چاره‌اندیشی باشند.

دیگر خبرها

  • باغ‌های قصردشت نیازمند بازنگری اقتصادی و زیست محیطی است
  • نماینده مجلس: کاش رئیسی، بلوچ بود
  • واکاوی تقابل علم و اخلاق علمی
  • چه کسانی می خواهند فاجعه شهریور 1401 تکرار شود
  • اطلاعیه سازمان لیگ درباره تعیین رده‌بندی تیم‌ها در جدول لیگ‌های مختلف
  • کل تیم اقتصادی از معاون اول تا سایر اعضا باید تغییر کنند
  • انتقادات تند از تیم اقتصادی رئیسی /دولت باید خانه تکانی کند و کل تیم را تغییر دهید /قیمت ارز حباب نیست آقای فرزین /محسن رضایی توان کار ندارد
  • کوچکی‌نژاد: کل تیم اقتصادی از معاون اول تا سایر اعضا باید تغییر کنند
  • یک نماینده: کل تیم اقتصادی دولت باید تغییر کند
  • حدّ ترخّص در سفرهای هوایی چگونه مشخص می گردد؟