Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@08:17:53 GMT

سوت پایان رقابت!

تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۶۶۱۴۴

سوت پایان رقابت!

در گزیده ای از گزارش روزنامه ابتکار می خوانیم: جریان‌های سیاسی تا دقیقه نود همچنان سردرگم بودند. یک جریان نتوانست در بسیاری از حوزه‌ها نامزد داشته باشد و بسیاری از کاندیداهای خود را نتواست از فیلتر شورای نگهبان رد کند. در مقابل جریان دیگر با همه توان و قوای خود در این دوره حضور داشت. اما حضوری که حتی تا این لحظه پر از تنش و چندپارگی درون‫جناحی بود و مشخص نیست که با چند لیست و سرلیستی چه کسی در انتخابات حاضر می‌شوند؟
جریان‌های سیاسی در این دوره از انتخابات با توجه به آنکه نسبت به کاهش مشارکت اجتماعی مطلع بودند، تلاش زیادی برای اقناع پایگاه اجتماعی خود کردند تا شاید سطح مشارکت را بالا ببرند و با ایده‌هایی همچون مشارکت محدود که از طرف برخی نخبگان فکری و سیاسی مطرح شد مخالفت کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در واقع اصلاح‌طلبان معتقدند قهر کردن با صندوق رای عایدی جز پیش‌روی و حضور گسترده جریان‌های افراطی در مجلس ندارد و پیروی از چنین رویکردی باعث می‌شود که کشور در‫ نهایت به دست نااهلان بیفتد. بنابر این برای جلوگیری از حضور تندروها و جریان‌های افراطی و نجات کشور باید در هر شرایط و با وجود موانع بی‌شمار، در انتخابات حضور داشت و مشارکت کرد.
با این حال مسئولان ذی‌ربط و جریان‌های سیاسی به خوبی اذعان دارند که در این دوره از انتخابات مشارکت نسبت به دوره‌های گذشته کاهش خواهد داشت و حتی در برخی نظرسنجی‌ها احتمال مشارکت ۵۰ درصدی داده شده است. این درصد نشان از کاهش مشارکت نسبت به دروه‌های قبل دارد.
انتخابات مجلس و معمای مشارکت
محمد عاملی، جامعه‌شناس و کارشناس سیاسی مرکز افکارسنجی دانشجویان (ایسپا)، درباره انتخابات این دوره مجلس و معمای مشارکت به «ابتکار» ‫ می‌گوید: منطق سیاسی-اجتماعی حاکم بر رفتارهای انتخاباتی مردم در ده دوره گذشته انتخابات مجلس بیانگر پیچیدگی‌های خاصی است که آن را از دیگر اشکال انتخابات خاصه ریاست جمهوری متفاوت می‌سازد. میزان مشارکت در انتخابات مجلس به غیر از متغییرهای سیاسی کلان اغلب تحت تاثیر موضوعات و مسائل محلی است. متغییرهایی که عموما سبب می­ شود میزان مشارکت در هر منطقه‌­ای تابعی از اقتضائات و مناسبات محلی خاص آن حوزه انتخابی باشد. از این‌ رو تحلیل رفتار انتخاباتی رای‫دهندگان در انتخابات مجلس، اغلب تبدیل به مسئله‌ای پیچیده و از جهت تحلیلی ناهموار می­‌شود. اما از رهگذر مطالعه آمار و ارقام و به صورت مشخص می‌توان به فهم برخی از این پیچیدگی‌ها دست یافت.
این جامعه‌شناس می‌گوید: شاید مهم‫ترین نکته در این میان تفاوت فضای انتخاباتی در شهر تهران و سایر شهرهای ایران است. انتخابات در تهران به عنوان بزرگ‫ترین شهر و مرکز سیاسی ایران بازنمایی از مطالبات و وضعیت سیاسی کل کشور است. به تعبیری دیگر انتخابات مجلس در تهران برخلاف بسیاری از شهرها و حتی کلان‌شهرها بیشتر ماهیتی سیاسی دارد و می‌توان آن را انعکاسی از مطالبات و علایق سیاسی کل جامعه دانست. بی­‌دلیل نیست نتایج انتخابات مجلس در تهران در حکم پیش‌­بینی اتفاقات و انتخابات سیاسی در چند ساله پیش‌رو است. به تعبیری دیگر نتایج انتخابات تهران می­ تواند اقبال و یا عدم اقبال گروه‌­های سیاسی و یا اساسا تمایل به مشارکت در انتخابات آتی را نشان دهد. پس بی‌راهه نخواهد بود اگر بگوییم نبض امور سیاسی کشور در تهران می‌زند و در وهله نخست میزان مشارکت و در گام بعدی اقبال جریان‌های سیاسی نشان خواهد داد «حال سیاست در ایران خوب است یا نه؟».
عاملی در ادامه با اشاره به آمارهای موجود تصریح می‌کند: داده‌های آماری در چهار دهه گذشته بیانگر این واقعیت است که انتخابات مجلس در تهران نمایی کوچک از قهر و آشتی­‌های سیاسی در سطح ملی است. جدول زیر میزان مشارکت شهروندان تهرانی را در چهار دهه گذشته نشان می‌­دهد.
این جامعه‫شناس خاطرنشان می‌کند: آمار مشارکت شهروندان نشان می‌دهد میزان مشارکت در تهران به جز دور نخست (۲۴ اسفند ۱۳۵۸) در تمامی ادوار دیگر پایین‌­تر از شهرهای دیگر بوده است. به صورت کلی میانگین شرکت مردم تهران در انتخابات مجلس در ده دوره گذشته ‫۴۷.۱‫درصد و میانگین کل کشور ‫۶۰.۲۹‫ بوده است. بالاترین میزان مشارکت در انتخابات مجلس در کل کشور مربوط به انتخابات دور پنجم مجلس (۷۱ درصد) و بالاترین میزان مشارکت در تهران مربوط به دور نخست انتخابات مجلس (۶۱درصد) است. صرف‫نظر از آخرین دوره انتخابات مجلس (دور دهم) شاهد کاهش مشارکت مردم تهران در انتخابات مجلس هستیم. موضوعی که می‌تواند ارتباط مستقیمی با مسائل و اتفاقات سیاسی یک دهه اخیر داشته باشد.

 نکته دوم، پایین بودن میزان مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی نسبت به انتخابات ریاست‌جمهوری است. به صورت کلی میانگین مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری در دوازده دوره گذشته ۶۶.۸۷ درصد بوده است که این رقم با در‫نظر داشتن میانگین کلی در ده دوره انتخابات مجلس (۶۰.۲۹) تفاوت قابل توجهی را نشان می‫دهد. پایین‌ترین میزان مشارکت مربوط به دور ششم انتخابات ریاست‌جمهوری است. انتخاباتی که در آن فقط ۵۱ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت داشتند. جالب آنکه پایین‫ترین میزان مشارکت در انتخابات مجلس نیز همین عدد ( ۵۱درصد) را در جدول شماره دو، نشان می‌دهد.
این پژوهشگر با بیان اینکه به نظر می‌رسد انتخابات مجلس شورای اسلامی در ذهن شرکت‫کنندگان اهمیتی در حد و اندازه‌های انتخابات ریاست جمهوری را نداشته باشد، می‌گوید: اما نکته مهم آنکه هیچگاه میزان مشارکت در هر دو انتخابات کمتر از پنجاه درصد نبوده است. در این میان رفتار انتخاباتی رای‫دهندگان تهرانی تفاوت‌های قابل توجهی را در نسبت با کل کشور نشان می‌دهد.

 در نیمی از انتخابات مجلس شورای اسلامی، میزان مشارکت در شهر تهران کمتر از پنجاه درصد بوده است. (‫در ۳۵ سال گذشته فقط دوبار بیش از پنجاه درصد واجدین شرایط در انتخابات حضور پیدا کرده‫اند). با در نظر داشتن سایر دوره‌های انتخاباتی نشانه آشکاری از رفتار اعتراضی در این مسئله دیده می‌شود. به نظر می‌رسد برای پایتخت‌نشینان انتخابات مجلس در این دوره‌های با دوره‌های پیشین متفاوت باشد چرا که جریان‌های سیاسی مورد علاقه بسیاری از ساکنین این شهر از صحنه رقابت‌ها حذف شده و یا مانند گذشته اقبالی در میان‌شان نداشته باشند.
این استاد دانشگاه در پایان می‌گوید: به صورت کلی با در نظر داشتن فضای سیاسی کشور می‌توان حدس زد‫ میزان مشارکت در شهرهای کوچک تغییر چندانی نخواهد کرد.

برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی شهر تهران شورای نگهبان ستاد انتخابات کشور انتخابات مجلس شورای اسلامی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی شهر تهران شورای نگهبان ستاد انتخابات کشور انتخابات مجلس شورای اسلامی مجلس شورای اسلامی شهر تهران شورای نگهبان ستاد انتخابات کشور انتخابات مجلس شورای اسلامی میزان مشارکت در انتخابات مجلس انتخابات مجلس شورای اسلامی انتخابات ریاست جمهوری ترین میزان مشارکت انتخابات مجلس جریان های سیاسی نشان می دهد کل کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۶۶۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی ۲۱ اردیبهشت‌ ۱۴۰۳

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز؛  فرماندار حوزه انتخابیه کرج فردیس واشتهارد برای این دوره ۸۷۶ صندوق اخذ رای پیش بینی شده است.

رمضانی در ستاد هماهنگی برگزاری دور دوم این دوره انتخابات گفت: ۱۴هزار عوامل اجرایی ونظارتی هم  بکار گیری شده اند.

به گفته وی انتخابات بصورت نیمه الکترونیکی و در برخی مناطق بصورت محله محور برگزار می شود.

دیگر خبرها

  • تلاش های اصحاب رسانه در برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری قابل تقدیر است
  • نباید کسی تصور کند «دور دوم انتخابات مجلس» فاقد اهمیت است
  • مردم با شرکت در انتخابات دور دوم مجلس به تکلیف دینی و سیاسی خود عمل کنند/ احزاب لیست مشترک بدهند
  • رأی‌گیری در حوزه انتخابیه کرمانشاه، به‌صورت الکترونیکی برگزار می‌شود
  • برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی ۲۱ اردیبهشت‌ ۱۴۰۳
  • نیازمند تشکیل مجلس قدرتمند و کارآمد هستیم
  • کاندیداها و هوادارانشان قانونمند و اخلاق‌مدار باشند
  • کاندیداها و هواداران‌شان قانونمند و اخلاق‌مدار باشند
  • اختصاص ۱۳۲ شعبه سیار برای دور دوم انتخابات مجلس در تهران
  • نشست جبهه مردمی ایران قوی با نامزد‌های دور دوم انتخابات برگزار شد