Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-25@10:05:56 GMT

اهمیت فوق‌العاده لثه‌ها در سلامت کلی بدن

تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۷۳۴۰۴

بیماری‌های لثه و دهان و دندان می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیر دیابت، حمله قلبی و زوال عقل را افزایش دهد. علاوه بر مسواک زدن، استفاده از نخ دندان به صورت مرتب نیز از کلیدهای اصلی پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان به شمار می‌رود.

اخبار اجتماعی -بیماری‌های دهان و دندان یا پریودنتیت از زمان‌های دور به عنوان دلایل مهم از بین رفتن دندان ها در بزرگسالان محسوب می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما این آسیب‌ها فقط مربوط به دهان و خود دندان‌ها نمی‌شود. بیماری لثه هم خطر ابتلا به بیماری‌های جدی و خطرناک را افزایش می‌دهد؛ بیماری‌هایی که ممکن است حتی جان افراد را با خطر مرگ مواجه کند.

بیماری لثه چطور شروع می‌شود؟

دهان ما انسان‌ها، مانند روده‌ها، اکوسیستمی پیچیده متشکل از باکتری‌های گوناگون دارد که به میکروبیوم دهانی معروف است. در دهان نیز، مانند معده و دستگاه گوارش، باکتری‌های مختلفی زندگی می‌کنند که برای پیدا کردن فضای مناسب خودشان مدام با هم درقابت‌اند. هنگامی که تمام انواع گونه‌های باکتری در تعادل به سر ببرند، لثه‌ها در برابر بیماری‌هایی که منشا آنها از باکتری است محافظت می‌شوند. بر هم خوردن این تعادل، منفذی برای حمله پاتوژن‌ها یا عوامل بیماری‌زا مهیا می‌کند و منجر به بروز بیماری‌های دهان و دندان می‌شود. در نهایت این که تعادل باکتریایی موجود در دهان بیشتر دچار اختلال می‌شود.

باکتری‌های پاتوژنیک بیماری‌زا سرمنشا و آغازگر بیماری‌های دهان و دندان نامیده می‌شوند؛ با این حال، این باکتری‌ها تنها مقصران اصلی نیستند. در گذشته، دانشمندان بیشتر فکر می‌کردند که این باکتری‌ها هستند که بافت دهان و دندان را تخریب می‌کند اما امروزه به این نتیجه رسیده‌اند که التهاب ایجاد شده توسط باکتری‌ها است که منجر به از بین رفتن بافت دهان و دندان می‌شود. به عبارت دیگر، باکتری‌هایی که منجر به بیماری می‌شوند، پاسخ سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند، گلبول‌های سفید خون برای ریشه‌کن کردن آنها فراخوانده می‌شوند و با موادی که تولید می‌کنند نه تنها باکتری را از بین می‌برند بلکه به بافت لثه نیز آسیب خواهند رساند.

تاثیر بیماری لثه بر تمامی اندام‌های بدن

تاثیر بیماری دهان و دندان از قرمزی خفیف تا تورم لثه‌ها (جینجیویتیس یا التهاب لثه) و تخریب کامل بافت محافظ استخوانی دندان (پریودنتیت پیشرفته) که باعث از بین رفتن یا افتادن دندان‌ها می‌شود متغیر است.

به مرور زمان، افرادی که مبتلا به بیماری‌های دهان و دندان می‌‌شدند به این نکته پی بردند که خطر بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت، بیماری‌های مزمن دستگاه تنفسی، مشکلات در دوران بارداری و زوال عقل در هنگام ابتلا به این بیماری‌ها بیشتر می‌شود. اما هنوز مشخص نیست که آیا بیماری‌های دهان و دندان واقعا منجر به چنین عوارضی در سلامت می‌شود یا این که افراد مبتلا به بیماری‌های جسمی مزمن در مراقبت از دهان و دندان و لثه‌ها بیشتر دچار مشکل می‌شوند. در واقع، این یک رابطه است نه یک اتفاق مبتنی بر علت و معلول. اما التهاب که نقش اصلی در تمامی این عوارض دارد، می‌تواند نقطه پیوند این رابطه باشد.

ناگفته نماند که این ربطه به هر دو روش کار می‌کند. مثلا، تحقیقات پیرامون دیابت نشان داد که درمان موفق بیماری‌های دهان و دندان از شدت دیابت می‌کاهد و بر عکس این رابطه نیز صدق دارد.


پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان

 

نکاتی که در ادامه به شما خواهیم گفت به پیشگیری از عفونت باکتریایی یا کاهش التهاب دهان، دندان و لثه کمک می‌کند و هنوز هم بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های لثوی هستند.

۱- استفاده از مسواک و نخ دندان

دندان‌های خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و قبل از خواب حتما از دندان استفاده کنید. اگر ایمپلنت، بریج یا فضای باز بین دندان‌های خود دارید، بهتر است از مسواک‌های بین دندانی استفاده کنید که زائده‌هایی مانند خلال دندان دارند و در انتهای هر طرف خود موهای ریزی دارند که غذاهای به دام افتاده بین دندان‌ها را تمیز می‌کنند.

۲- عدم استعمال سیگار

آمار نشان می‌دهد افرادی که روزی نصف پاکت سیگار می‌کشند، سه برابر بیشتر از افرادی که سیگار نمی‌کشند به بیماری‌های دهان و دندان مبتلا می‌شوند. آنهایی که روزی یک و نیم پاکت سیگار می‌کشند هم ۶ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری به بیماری‌های پریودنتیت دهان و دندان دچار می‌شوند.

۳– داشتن رژیم غذایی سالم

یک رژیم غذایی سالم حاوی سبزیجات و روغن‌های گیاهی، میوه‌ها، حبوبات، آجیل‌ها و ماهی‌های چرب نه تنها مواد مغذی لازم را برای سلامت شما فراهم می‌کند بلکه در برطرف کردن التهاب بدن مخصوصا دهان و دندان مفید است. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد در افرادی که رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ دارند، یعنی همان چربی خوبی که در ماهی‌های چرب وجود دارد، خطر ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان کمتر است.

۴- مراجعه مرتب به دندانپزشک و معاینه شدن

حتما برای مراجعه به دندانپزشک، معاینه شدن و تمیز کردن دندان‌ها برنامه منظمی داشته باشید. دندان‌پزشک شما می‌تواند پلاک‌های حاوی باکتری را از بین ببرد و متوجه اولین علائم بیماری‌های دهان و دندان شود.

۵- درمان زودهنگام بیماری لثه

با مشاهده اولین علائم بروز بیماری لثه، به دنبال درمان و مداوا باشید. لثه‌های متورم، لثه‌هایی که خونریزی می‌کنند، کیسه‌های چرک یا لثه‌هایی که از روی دندان‌ها کنار رفته‌اند، از مهم‌ترین علائم بیماری‌های دهان و دندان به شمار می‌روند. تغییرات ثابت‌تر مانند باز شدن فضای بین دندان‌ها، بریج یا پروتزهای جزئی که مثل روز اول به خوبی در جای خود قرار نگرفته‌اند هم می‌توانند از علائم بیماری‌های دهان و دندان باشند.

افق‌های پیش رو

رویکردهای امروز برای درمان بیماری‌های دهان و دندان در مسیر ریشه‌کن کردن باکتری به وسیله آنتی ‌بیوتیک و از طریق جرم‌گیری کردن و کاشت ریشه است. در این فرایند دندان‌پزشک از ابزاری برای خراش دادن پلاک‌های مملو از باکتری‌ روی سطح و ریشه دندان استفاده می‌کند. به احتمال زیاد، در آینده نزدیک درمان‌ها بیشتر بر رویکردهای موضعی‌تر و هدفمندتر متمرکز خواهد بود.

تا کنون، دانشمندان ۷۰۰ گونه باکتری را که در دهان ما انسان‌ها زندگی می‌کنند شناسایی کرده‌اند و از درمان‌هایی برای بیماری‌های دهان و دندان سخن به میان آورده‌اند که می‌تواند از ریشه دواندن و لانه‌گزینی باکتری‌های مضر در دهان پیشگیری کند. ممکن است تحقیقات بتواند نسل جدیدی از درمان‌ها را برای از بین بردن پاسخ التهابی به جای مهار کردن کامل آن ایجاد کنند. بنابراین، ممکن است عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای ضدالتهابی کنونی داشته باشند.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: عقل مسواک دندان خطر ابتلا به بیماری خواب سلامت سیستم ایمنی بدن مرگ خطر ابتلا به بیماری بیماری های دهان و دندان دهان و دندان بیماری لثه باکتری ها بین دندان دندان ها لثه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۷۳۴۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بی‌خوابی نشانه چه بیماری‌هایی است؟

به گزارش خبرآنلاین، در حالی که خواب کافی و آرام برای بهبود سلامت عمومی توصیه شده؛ اما کمتر به علائم بی‌خوابی به عنوان نشانه‌هایی از وجود بیماری یا بیماری‌هایی در بدن نگاه شده است. علائمی که در طول روز تجربه می‌شوند می‌توانند چیزهای زیادی در مورد کیفیت خواب ما به ما بگویند، مانند سردرد، و برعکس آن نیز صدق می‌کند.

همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: اگر در طول خواب با مشکلاتی مانند تعریق شبانه، سردرد، تلاش زیاد برای به خواب رفتن و دندان قروچه مواجه هستید به احتمال زیاد دچار بیماری‌ هستید که تاکنون تشخیص داده نشده یا نسبت به درمان آن اقدام نکرده‌اید.

تعریق شبانه؛ نشانه سرطان؟

به گزارش روزنامه سان، اگر نیمه شب از خواب بیدار می‌شوید و عرق می‌کنید، این وضعیت می‌تواند نشانه‌ای از چیزی باشد که در درون شما در حال اتفاق افتادن است. الکساندرا زاتارین، متخصص خواب در این باره ، می‌گوید: عوامل زیادی مانند هورمون ها، داروها، اینکه در چه زمانی از سال هستیم و سن و سال می‌توانند در ایجاد تعریق شبانه نقش داشته باشند.

به گفته این متخصص، اختلال در خواب اغلب باعث تعریق شبانه می‌شود. اما چه عوامل دیگری در تعریق شبانه نقش دارند؟ داروهایی که می‌توانند باعث تعریق شبانه شوند عبارتند از داروهای ضدافسردگی، داروهای دیابت، استروئیدها و حتی برخی از داروهای بدون نسخه از جمله ایبوپروفن. به علاوه، تغییرات هورمونی در زنان نیز می تواند باعث تعریق شود. این می‌تواند در زمان قاعدگی، تخمک گذاری و یائسگی رخ دهد.

اما تعریق شبانه مداوم که باعث بیدار شدن شما در شب می‌شود می‌تواند ناشی عوامل بسیار خطرناک تری مانند برخی از سرطان‌ها از جمله سرطان کلیه و استخوان باشد. اگر تعریق شبانه باعث نگرانی شما می‌شود به پزشک خود مراجعه کنید.

اگر محیط اتاق خواب شما را گرم می‌کند، مطمئن شوید که دما را بین ۱۵.۶ تا ۲۰ درجه سانتیگراد حفظ کنید، حتی می‌توانید روی خرید تشک‌ها، ملحفه‌ها، لحاف‌ها و بالش‌های با دمای کنترل‌شده سرمایه‌گذاری کنید.

تقلا برای خوابیدن

الکساندرا زاتارین می‌گوید: بی‌خوابی و اختلالات خلقی ارتباط نزدیکی با هم دارند. بی خوابی اغلب نشانه اختلالات خلقی، مانند افسردگی و اضطراب است. اضطراب و استرس باعث افزایش بی قراری می‌شود و بدن شما را برانگیخته، بیدار و هوشیار نگه می‌دارد. ممکن است متوجه شوید که قلبتان سریع‌تر می‌تپد و تنفس‌تان سریع و سطحی و ذهن‌تان ناآرام است. بی قراری و تقلا برای خوابیدن همچنین می‌تواند خطر ابتلا به برخی اختلالات خلقی را افزایش دهد و حتی به آن کمک کند.

بسیار مهم است که قبل از بدتر شدن مشکل، استرس و اضطرابی را که می‌تواند خواب شما را مختل کند، کاهش دهید. البته برای کاهش استرس و اضطراب شاید بهتر باشد قبل از خواب تلفن همراه خود را کنار یا در اتاق دیگری بگذارید و تا صبح به آن رجوع نکنید. نکات دیگر عبارتند از یادداشت کردن احساس خود قبل از خواب برای از بین بردن مشکلات و نگرانی‌ها، و حتی اختصاص زمان به یک وعده غذایی خوب با یکی از دوستان یا اعضای خانواده به دور از ایمیل‌ها و پیام‌های کاری روزانه.

دندان قروچه

دندان قروچه ، می تواند در زمان خواب دردناک باشد و منجر به درد فک شود. الکساندرا زاتارین در این باره گفت: اگر در حالت خوابیده به پشت (با صورت دراز کش به سمت بالا) بخوابید، ممکن است زبان شما عقب بیفتد و راه‌های هوایی شما مسدود یا محدود شده و کیفیت خواب مختل شود. این وضعیت منجر به ساییدن دندان‌ها به هم می‌شود.
شایع ترین دلایل دندان قروچه نیز استرس، اضطراب، سیگار کشیدن و مشکلات خواب مانند آپنه خواب (وضعیتی که باعث توقف یا کاهش تنفس برای مدتی کوتاه اما با تعداد دفعات زیاد در طول خواب می‌شود) است. مصرف داروهای ضد افسردگی نیز ممکن است باعث دندان قروچه در فرد شود. دندانپزشک شما ممکن است برای جلوگیری از دندان قروچه یک محافظ دهان به شما بدهند.

سردرد

در حالی که کم آبی بدن، و خوردن غذای زیاد می‌توانند از دلایل اصلی ایجاد سردرد باشند، الکساندرا زاتارین در این باره گفت که کمبود خواب با حرکت سریع چشم با سردردهای دردناک‌تر همراه است. نویسندگان یک تحقیق دریافتند که کمبود خواب پروتئین‌هایی را در بدن افزایش می‌دهد که به درد مزمن کمک می‌کنند.
این پروتئین‌ها می‌توانند توانایی بدن برای مقاومت در برابر درد را کاهش دهند و می‌توانند سردردهای میگرنی را تحریک کنند. در طول خواب، بدن چهار مرحله مختلف خواب را طی می کند که یکی از آنها «آر ای ام » (REM) است. نه تنها در طول مرحله REM رویا می‌بینیم، بلکه احساسات وآموخته‌های جدید از روز را نیز پردازش کرده و به طور بالقوه رشد مغز را تجربه می‌کنیم.

افراد به طور متوسط چهار تا شش دوره REM را در طول یک خواب عادی شبانه تجربه می کنند، زیرا بین چرخه‌های خواب سبک و عمیق حرکت می‌کنند. بنابراین، کم خوابی به طور کلی باعث کاهش خواب REM می شود. سردرد همچنین ممکن است از علائم آپنه خواب باشد. این عارضه در طول شب به دلیل محدودیت مجاری تنفسی باعث توقف‌های لحظه‌ای تنفس می شود. یکی از نشانه‌های کلیدی آپنه خواب هنگام گوش دادن به صحبت‌های شخص دیگری، مکث در تنفس و به دنبال آن نفس نفس زدن یا خفگی است. معمولا در این وضعیت فرد خروپف نیز می‌کند.

احساس خواب آلودگی و خطر حمله قلبی و سکته مغزی

یکی دیگر از نشانه‌های آپنه خواب احساس خواب آلودگی در طول روز است. اگر فکر می کنید به این عارضه مبتلا هستید، مهم است که آن را توسط پزشک عمومی بررسی کنید زیرا چندین بیماری خطرناک از جمله حمله قلبی و سکته مغزی با آن مرتبط است.

برای کاهش خواب آلودگی در طول روز، مهم است که یک برنامه خواب ثابت حدود هشت ساعت در شب داشته باشید، و این امر در تعطیلات آخر هفته نیز صدق می‌کند. ثبات در اینجا کلیدی است اگر فقط در آخر هفته خوب می‌خوابید، انتظار نداشته باشید که از خواب آلودگی در طول روز جلوگیری کنید. همه چیز به ساعت بدن مربوط می‌شود، که باید با سرعتی منظم در حرکت باشد تا همه اندام و عملکردهای بدن به خوبی کار کنند.

هوس شیرینی

کمبود خواب هورمون‌های تنظیم کننده اشتها را تغییر می‌دهد که می‌تواند باعث افزایش مصرف غذاهای پر کالری شود و به افزایش وزن کمک کند.
الکساندرا زاتارین در این باره گفت به طور خاص، کمبود خواب افزایش هورمون تحریک گرسنگی گرلین را در پی می‌آورد که باعث می‌شود شما شیرینی‌ها و خوراکی‌های شیرین بیشتری بخورید.

همچنین سطح هورمون سرکوب کننده اشتها لپتین را کاهش می‌دهد. هنگامی که خسته هستید، ممکن است تمایل داشته باشید به سمت غذاهایی مانند شکر بروید که به شما انرژی سریع و آسانی می‌دهد. به همین دلیل است که بسیاری از ما بعد از یک روز طولانی و خسته کننده هوس شیرینی می‌کنیم.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899369

دیگر خبرها

  • بی‌خوابی نشانه چه بیماری‌هایی است؟
  • دلیل اصلی و علت لق شدن دندان ها در بزرگسالی + درمان آن
  • باکتری‌های درون دهان از تعداد کل انسان‌های زمین بیشتر است!
  • اجرای پویش سلامت دهان و دندان از ۱۷ اردیبهشت
  • واکسیناسیون کودکان هرمزگان علیه بیماری پُنوموکوک
  • برگزاری «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت
  • فلوراید تراپی بیش از ۷۶ هزار نفر از دانش آموزان روستایی خوزستان
  • دانش آموزان روستایی خوزستان فلوراید تراپی شدند
  • «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • اجرای طرح ارتقای سلامت دهان و دندان در مدارس عشایری