Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-04-25@15:18:11 GMT

اژدهای سرخ چگونه مقابل کرونا ایستاده است؟

تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۹۲۴۷۴

اژدهای سرخ چگونه مقابل کرونا ایستاده است؟

به گزارش گروه علم و فناوری ایسکانیوز، کمپین تصمیم‌گیری در چین بالافاصله برای مقابله با ویروس کرونا اقدام کرد. بر اساس آمار، اگرچه تعداد افراد مبتلا شده در حال افزایش است؛ اما آمار در چین به‌جز در شهر ووهان در برخی مناطق دیگر در استان هوبئی نشان می دهد که نرخ رشد آن کاهش (نزول) یافته است.

تلاش مشترک ملت، اقدامات کنترل کننده و پیشگیری چین در بالاترین سطح به‌طور مؤثر اثبات می‌کند که میزان گسترش ویروس در حال کاهش است و آمار درمان آن رو به افزایش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر هجوم پرسنل پزشکی و دیگر منابع از سراسر چین به ووهان و کمک 19 استان و شهرداری برای معالجه بیماران سخت در مناطق ویژه در هوبئی، قانون‌گذاری برای پیشگیری علمی و کنترل همه‌گیر در کنگره، استقرار تمهیدات کار از خانه، حمایت اطلاعاتی از شرکت‌های اینترنتی و درخواست از عموم مبنی بر خانه ماندن مگر در شرایط ضروری از اقدامات چین برای مقابله با این ویروس بوده است. تمام این اقدامات نامتعارف به چین کمک می‌کند تا در این رقابت پیروز شود.

آمار نشان می‌دهد که میزان شیوع در حال بررسی است. در سراسر کشور، به‌جز استان هوبئی، نرخ رشد عفونت‌های تأیید شده، موارد مشکوک و بیماران تحت کنترل، در حال کاهش است.

به‌طور خاص، موارد تأیید شده در مکان‌هایی به‌جز هوبئی در 8 روز متوالی کاهش یافته است (از 890 مورد در 3 فوریه به 312 در 12 فوریه)

در تاریخ 12 فوریه، بر اساس نسخه 5ام دستورالعمل‌های تشخیص و درمان کرونا، مقامات بهداشتی هوبئی، موارد تشخیص داده شده از نظر بالینی را تأیید کردند که نتیجه آن رشد سریع موارد تأیید شده است. این معیار تشخیص گسترده بیشتر نشان دهنده پیشرفت چین در تشخیص است و این اصل که هیچ بیماری بدون مراقبت رها نمی‌شود.

در سراسر این کشور، گسترش ویروس کشنده به‌طور مؤثر تحت کنترل است. نرخ رشد موارد تأیید شده در تاریخ 27 ژانویه از 64.54درصد به 33.93درصد در 12 فوریه کاهش یافته است. میزان مرگ از 64 درصد در 24 ژانویه به 22.82درصد در 12 فوریه کاهش داشته است. به‌علاوه، موارد مشکوک در بیماران تحت مراقبت‌های پزشکی نیز در حال کاهش هستند. موارد مشکوک رشد منفی داشتند (16.38- درصد در تاریخ 12 فوریه در مقایسه با 173.77 درصد در 23 ژانویه)

در حالی که نرخ رشد بیماران تحت مراقبت‌های پزشکی از 253.52 در 22 ژانویه به نرخ منفی 1.97- درصد در 12 فوریه رسیده است.

در مرکز بیماری واگیر در مناطق ووهان، شانگان و هوانگانگ در هوبئی تأیید شده است که موارد تأیید شده در مناطق دیگر در چین نسبتاً کم و موارد عمده آن وارداتی هستند. در کل، هوبئی شاهد اکثریت موارد تأیید شده، موارد شدید و مرگ و میر مربوط به ویروس در چین بوده است.

همان‌طور که شکل 3 نشان می‌دهد بین 20 ژانویه و 12 فوریه، مرگ و میر مرتبط با ویروس کرونا در هوبئی 95 درصد، موارد سخت 88 درصد و موارد تأیید شده 80 درصد بوده است.

رشد موارد سخت در سراسر چین در حال کاهش است و میزان درمان (توانبخشی) از میزان رشد پیشی گرفته است.

نرخ مرگ و میر ویروس کرونا در حال کاهش است. همان‌طور که نسبت روزانه میان مرگ و میر و بیماران شدید نشان می‌دهد، میزان مرگ در هوبئی به‌طور چشمگیری از 40 درصد در تاریخ 25 ژانویه به 18.49 درصد در 12 فوریه رسیده است.

به‌طور کلی کنترل شدید، درمان مؤثر بیماران و افزایش میزان توان‌بخشی سه مأموریت کلیدی جنگ چین با کرونا است. تنها زمانی که هر سه محقق شوند، چین می‌تواند پیروز این جنگ باشد. بالاتر از همه، کاهش موارد مبتلا و مشکوک مستقیم‌ترین شاخص نقطه عطف خواهد بود. در حال حاضر به‌رغم افزایش تعداد مطلق موارد تأیید شده و مشکوک، نرخ رشد آن در حال کاهش است. اگر چنین روندی برای یک یا دو هفته دیگر ادامه یابد، اولین مأموریت انجام خواهد شد. بعد از آن، به‌عنوان بزرگترین تهدید برای سلامت عموم، موارد سخت و مرگ‌های کرونا 2 عامل اصل ترس عمومی از فراگیری هستند.

افزایش ظرفیت تشخیص پاتوژن و تشخیص بالینی، انتخاب سایت‌های درمانی مطابق با شرایط بیماران

قرنطینه مؤثر برای مهار اپیدمی و بهبود نرخ تشخیص برای شناسایی بیمار مهم است. موارد ویروس کرونا عمدتا از طریق آزمایش اسید نوکلئیک تأیید می‌شود.

در اوایل اپیدمی، تعداد زیادی از عفونت‌ها به دلیل نقص در روش‌های آزمایشی، تجهیزات و تکنیک‌ها بدون تأییدیه و گزارش نشده باقی مانده بودند. همانطور که «وانگ چن» متخصص ریه در آکادمی مهندسی چین، در چهارم فوریه گفت:« دو موضوع مهم درمورد مبارزه با ویروس فعلی، بهبود میزان تشخیص با افزایش انجام آزمایش اسید نوکلئیک و جمع آوری تمام موارد تایید شده با علائم خفیف برای قرنطینه جهت جلوگیری از شیوع گسترده تراست.» در حال حاضر، 40 موسسه آزمایشگاهی در ووهان مجاز به انجام آزمایش تا تعداد 10هزار نفر در روز هستند.

از آنجا که درک ما و تجربه بالینی در معالجه بیماری رشد می‌کند، کمیسیون بهداشت ملی ویرایش پنجم دستورالعمل‌ها درمورد تشخیص و درمان ویروس کرونای جدید را منتشر کرده است که در آن دسته‌ای از تشخیص بالینی اضافه شده تا موارد تایید شده را سریعترین درمان کند و نرخ بهبود را افزایش داد.

بررسی روش‌های درمانی مختلف

موسسات تحقیقاتی پزشکی و شرکت‌های داروسازی در سراسر جهان تلاش کرده‌اند تا موثرترین روش درمانی و داروها را پیدا کنند. از تاریخ 6 فوریه، 36 آزمایش بالینی مربوط به کروناویروس جدید انجام شده که طیف گسترده‌ای از حوزه های تحقیقاتی، از جمله تحقیقات بالینی پزشکی غربی، طب سنتی چینی (TCM)، درمان سنتی چینی-غربی، درمان ترکیبی، روان درمانی و توانبخشی را در بر می‌گیرد.

یک کارگروه پزشکی به سرپرستی «وانگ چن» و «کائو بن» فاز سوم آزمایش بیمارستانی در مورد داروهای ضد ویروسی را در 5 فوریه آغاز کرد. در همین زمان، متخصصان چینی تعدادی از داروهای دارای مجوز غربی و چینی را که در مهار ویروس موثرند مانند «کلروکین»، «آربیدول»، «داروناویر» و «فاوی پیراویر» شناسایی کرده‌اند.

جدا از طب غربی و معالجه پزشکی، مؤسسات پزشکی در چین همچنین در حال تحقیق هستند که داروی سنتی چینی(TCM) می‌تواند چه نقشی در مبارزه با ویروس داشته باشد. هشت بیمار، از جمله شش نفر با شدت بالا، در 3 فوریه پس از دریافت TCM و درمان ترکیبی سنتی چینی و غربی توسط متخصصان بیمارستان گوانگمان و بیمارستان شیوهان،(دو بیمارستان برجسته وابسته به چین) معالجه و مرخص شدند. «لی گوانگشی» معاون بخش بیماری‌های تنفسی بیمارستان گوانگمان، بیان کرد که طب سنتی چینی بهترین شیوه‌ها را در مقابله با بیماری‌های عفونی ارائه داده است و اکنون مزیت‌های بی نظیر خود را در مبارزه با ویروس کرونای جدید نشان می‌دهد. بنابراین، نسخه پنجم از دستورالعمل‌های چین برای درمان کووید-19 به موسسات پزشکی توصیه می‌کند که به طور کامل به درمان با استفاده از داروی سنتی چینی بپردازند، رویکردهای ترکیبی سنتی چینی- غربی را تقویت کنند و مکانیزم های مشترک سنتی تشخیص و درمان چینی-غربی را رویکرد خود قرار دهند.

اهمیت مداخله روانشناسی

ارائه پشتیبانی به موقع روانشناختی مداخله بحران روانی عمومی نیز به عنوان بخشی از تلاش برای به حداقل رساندن تأثیر اپیدمی کووید-19 بر افراد واجد شرایط است.

برای این منظور دو سند، اصول راهنما برای مداخله بحران روانی اضطراری این ویروس و دستورالعمل کمک‌های روانشناختی در حین شیوع آن منتشر شده است. خطوط تلفن‌های مختلفی برای تأمین طیف وسیعی از خدمات (مانند مشاوره، روان درمانی و مداخله در بحران) برای آسایش و کمک به افراد در پریشانی یا اختلال روانی ناشی از کووید-19 ایجاد شده است.

بسیج کامل دولتی و اجتماعی در چین کلید اصلی در جنگ فعلی علیه همه گیری کووید-19 است و پیروزی بستگی به این دارد که در سراسر کشور چقدر سریع بسیج همگانی برای کمک به ووهان و هوبئی پیش از انتشار ویروس کشنده رخ می‌دهد.

گام‌های اساسی دولت مرکزی

از 9 میلیون ساکن در ووهان در حال حاضر عده‌ای تحت معالجه پزشکی هستند و افراد آلوده بدون علامت نیز وجود دارند. این که تحت درمان مناسب قرار گرفتن این حامل‌های بدون علامت یک عامل مهم دیگر است، زیرا تاخیر طولانی مدت ممکن است منجر به انتقال بیماری به خانواده و اجتماع در مقیاس بسیار بزرگتر شود. بنابراین، دولت مرکزی در حال بسیج و هماهنگی منابع پایدار تجهیزات پزشکی و مواد برای ووهان و هوبئی، است که اقدامات متناسب و هدفمند قبلاً اتخاذ شده است تا ظرفیت محلی را در پذیرش و معالجه بیمار ایجاد کند.

در گام اول سیستمی مناسب ایجاد شده که همه بیماران تحت نظر و مراقبت باشند. بیماران با شدت بالا در بیمارستان‌های معین معالجه می‌شوند؛ در حالی که بیماران دارای علائم خفیف به سایر مراکز مشخص شده فرستاده می‌شوند. موارد مشکوک به تب در کلینیک‌های تب تحت نظر پزشکی باقی خواهند ماند. بیماران مبتلا به علائم التهابی ریه تایید شده با سی تی اسکن در موسسات جدا شده از موارد مشکوک برای جلوگیری از عفونت متقاطع جمع آوری می‌شوند. تماس نزدیک با موارد تایید شده در قرنطینه جمعی یا خانگی انجام می‌شود.

در گام دوم برای بهبود تخصیص منابع پزشکی، مدل قرنطینه سه مرحله‌ای در دستور کار قرار گرفته است. دو بیمارستان جدید، «Leishenshan» و «Huoshenshan» و سایر موسسات بازسازی شده 8هزار تختخوابی برای بیماران شدت بالا در ووهان اضافه شد و انتظار می‌رود بیش از 10 هزار تختخواب برای پذیرش بیماران آماده شوند.

سه بیمارستان موقتی در ووهان احداث شده تا 4500 تختخواب را برای بیماران دارای علائم خفیف فراهم کند و در مجموع بیش از 10 بیمارستان از این نوع به‌زودی آماده استفاده خواهند بود. هتل‌های نزدیک بیمارستان‌ها به طور موقت به مکان‌هایی برای قرنطینه حاملان بالقوه ویروس تبدیل شده اند. تاکنون ووهان 132 تسهیلات این‌چنینی با 12هزار و 571 تخت خواب دارد. این مدل قرنطینه سه لایه اجازه می‌دهد تا بیماران در شرایط مختلف، مناسب‌ترین روش درمانی را که به بهینه سازی تخصیص منابع پزشکی کمک می‌کند دریافت کنند.

در گام سوم، دولت مرکزی منابع بیشتری را از سراسر چین برای تقویت ووهان در جنگ علیه بیماری همه گیر کویید-19 در اختیار دارد. برای اینکه هیچ بیماری بدون مراقبت نباشد نیاز به ورود مستمر کارمندان و مواد پزشکی است. بنابراین، دولت مرکزی روشن ساخته که تهیه مداوم مواد برای کنترل بیماری همه‌گیر در استان هوبئی و به‌ویژه در ووهان، اولویت اصلی کشور است. دولت مرکزی وظیفه هماهنگی تأمین مواد در کوتاه مدت را بر عهده دارد. هوبئی باید تمام تلاش خود را در مدیریت و تخصیص مواد انجام دهد و این که متخصصان پزشکی بیشتری (که در زمینه بیماری‌های تنفسی، مراقبتهای ویژه و پرستاری تخصص دارند) برای کمک به هوبئی فرستاده شوند.

از تاریخ 5 فوریه، 107 تیم پزشکی شامل 10 هزار و 596 متخصص به هوبئی اعزام شده که بیشتر آنها در ووهان مشغول به کار بودند. علاوه بر این 19 استان و شهرداری برای معالجه بیماران شدید در منطقه خاص هوبئی اختصاص یافتند. اولویت اصلی دولت‌های محلی در سراسر چین تمرکز بر مهار این ویروس و انتقال آن است. اقدامات جدی‌تر انجام می‌شود و بهترین شیوه‌ها به طور گسترده با یکدیگر اشتراک گذاشته می‌شود.

به عنوان مثال، الگوهای موفقیت آمیز مدیریت اجتماعی مانند ایجاد سایت‌های قرنطینه، ساخت بیمارستان‌های موقت، لغو اجتماعات و تعطیل کردن مکان‌های عمومی در بعضی از شهرهای سراسر این کشور تکرار می‌شود. جمعیت در خیابان‌ها به حداقل سطح خود رسیده است و به ساکنان محلی توصیه می‌شود در خانه بمانند در همین زمان‌، آگاهی عمومی از بهداشت شخصی در برنامه‌های آموزشی سطح کشور به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. عموم مردم مشتاق یادگیری در مورد پیشگیری از این بیماری هستند و شروع به بهبود رژیم‌های غذایی و عادات زندگی خود کرده است.

نکات بهداشتی در مورد بیماری‌های تنفسی در حال حاضر شایع ترین دانش عمومی است: برای مثال بیماری‌های تنفسی از طریق تماس، قطرات و هوا پخش می‌شوند. علائم اصلی شامل تب، سرفه و اسهال است و زدن ماسک، شستن دست‌ها، استفاده از مواد ضد عفونی کننده و تهویه کافی می‌تواند در برابر بیماری از انسان محافظت کند. وقتی مردم متوجه شدند که به احتمال زیاد حیوانات وحشی میزبان ویروس کرونا هستند، از دولت خواستند که مصرف و تجارت حیوانات وحشی را به طور کامل ممنوع اعلام کند.

وضع قوانین اضطراری

برای تضمین اقدامات به موقع و مؤثر در جنگ علیه بیماری همه گیر COVID-19، مقامات محلی با تصویب قوانین اضطراری، اختیارات، حقوق و تعهدات مربوط به دولت، شرکت ها و افراد را مشخص می‌کنند. به عنوان مثال، کمیته دائمی کنگره مردم شانگهای(standing committee of the Shanghai People’s Congress) مصوباتی را به تصویب رسانده که به دولت و شهرداری شانگهای اجازه می‌دهد نام افرادی را که سعی در مخفی کردن شرایط بهداشتی خود در سیستم اعتبار اجتماعی دارند، در لیست سیاه قرار دهد.

غول‌های فناوری چینی به میدان آمدند

شرکت‌های اینترنتی غول‌های فناوری چینی در حال بررسی چگونگی استفاده از فناوری‌های نوظهور برای کمک به مبارزه با ویروس کرونا هستند. شرکت‌های «Tencent»، «Alibaba»، «Baidu»، « ZTE» و «JD.com» از فناوری‌هایی همچون کلان داده‌ها، هوش مصنوعی و همچنین تکنولوژی 5G برای تشخیص، غربالگری و خدمات پزشکی استفاده می‌کنند. خدمات تشخیص از راه دور برای کاهش احتمال عفونت در ویزیت‌های بیمارستانی استفاده می‌شود. تاکنون ZTE راه اندازی یک بستر تشخیص 5G از راه دور با اتصال به بیمارستان غرب چین و مرکز کلینیک بهداشت عمومی چنگدو را انجام داده است. Tecent ، Alibaba و «Ping An Health Cloud» خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را برای کاهش مراجعه غیرضروری بیمارستان و جلوگیری از گسترش عفونت آغاز کرده‌اند. تجزیه و تحلیل داده‌های بزرگ به غربالگری در اماکن عمومی کمک می‌کند. شرکت‌های چینی «Megvii»و«Baidu» در بعضی از بخش‌های سیستم مترو پکن سنسورهای مادون قرمز نصب کرده‌اند تا دمای بدن مسافران را گرفته و باعث بهبود کارایی شناسایی موارد مشکوک در مکان‌های شلوغ عمومی شوند. الگوریتم هوش مصنوعی کمک می‌کند تا موارد مشکوک خیلی سریعتر تأیید شود. شرکت Baidu الگوریتم تعیین توالی DNA و وب‌سایت پیش بینی ساختار RNA خود را در اختیار موسسات تحقیقاتی پزشکی قرار داده است.

یک پلت فرم تست و تجزیه و تحلیل ژنوم کامل که به‌طور مشترک توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ژجیانگ و آکادمی«Alibaba DAMO»و شرکت «MATRIDX» ایجاد شده که سرعت و صحت تأیید موارد مشکوک را به میزان قابل توجهی بهبود بخشیده است. علاوه بر این، از فناوری هوش مصنوعی برای اطمینان از تجهیزات پزشکی به‌طور گسترده استفاده شده است. به عنوان مثال، شرکت آیفلایتک پلت فرم «AI+Office» خود را برای ارائه خدمات مخابراتی با کیفیت بالا برای شرکت‌ها و افراد باز کرده است. سایت «Zuoyebang.com» خدمات آموزش از راه دور را ارائه می‌دهد.

اپراتور هوشمند «CloudMinds» تعدادی از ربات‌های چند منظوره را برای ارائه کالاها و خدمات در مناطق قرنطینه و ضد عفونی و تمیز کردن بخش‌ها ارائه می‌دهد.

کرونا برای جهانیان درس بزرگی است

درس‌های آموخته شده‌اند اگرچه بیماری همه گیر COVID-19 همچنان ادامه دارد، چین برای پیروزی نهایی در برابر آن نیز موقعیت خوبی دارد. این رویداد مهم درس‌های بسیاری در رابطه با همکاری‌های بین المللی در زمینه‌های اضطراری بهداشت عمومی جهانی را به چین و جهان ارائه می‌دهد.

اول اینکه جهانی که دارای مناطق پرجمعیت‌تر و کلان شهرها با تحرک بیشتر جمعیت باشد، چالش‌های زیادی را برای پیشگیری و کنترل بیماری‌های همه گیر دارند. اگرچه شهرهای بزرگ به طور کلی مکانیسم‌های واکنش اضطراری بهداشت عمومی را به طور کامل تکمیل کرده‌اند؛ اما نگرانی‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و امنیتی همه تصمیم گیرندگان و حساسیت مردم را نسبت به شیوع بیماری‌های عفونی زیاد می‌کند.

بنابراین، مکانیسم‌های واکنش اضطراری، سیستم‌های بسیج اجتماعی و سیستم‌های ذخیره دارایی‌های استراتژیک باید در شهرهای بزرگ تأسیس شوند. علاوه بر این، باید صلاحیت مقامات جامعه و آگاهی بهداشت عمومی افراد از طریق دوره‌های آموزشی بیشتر و برنامه‌های آموزش جمعی بیشتر بهبود یابد.

دوم اینکه سیستم‌های تأمین پزشکی چین و شبکه‌های هماهنگ کننده متخصصان پزشکی نقش تعیین کننده‌ای در جنگ فعلی علیه همه‌گیری COVID-19 دارند. تجمع بیش از 10هزار متخصص و هماهنگی مقادیر عظیمی از مواد پزشکی برای تقویت سیستم‌های بهداشت عمومی ووهان در مدت کوتاهی نه تنها نتیجه عملکرد خوب دولت‌های مرکزی و محلی بلکه همچنین به اقدام لجستیک کارآمد و تخصیص حرفه‌ای منابع باز می‌گردد. مطمئناً چین می‌تواند چالش‌ها و اقدامات خوب خود را با جامعه جهانی در میان بگذارد.

گذشته از این‌، همکاری بین المللی در جنگ علیه همه گیری COVID-19 اهمیت فزاینده‌ای دارد. سازمان بهداشت جهانی با همکاری چین، از نزدیک بیماری را کنترل کرده‌است. دولت‌ها در سرتاسر جهان نیز یاری رسانده‌اند. از تاریخ 7 فوریه‌، بیش از 30 کشور جهان، (از جمله کشورهای در حال توسعه که کمبود منابع پزشکی هم مواجهند) مانند پاکستان و میانمار، مواد پزشکی را به چین اهدا کرده‌اند. این‌گونه اقدامات بشردوستانه بین المللی نشان می‌دهد که در مواقع اضطرار جهانی، همبستگی و هماهنگی بین المللی، به‌جای لفاظی و واکنش بیش از حد، برای رفاه جامعه جهانی لازم است.

انتهای پیام/

178 / 353 ویروس کرونا چین اقدامات چین واکسن کرونا

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: ویروس کرونا چین اقدامات چین واکسن کرونا بیماری های تنفسی موارد تأیید شده مبارزه با ویروس حال کاهش درصد در 12 فوریه بیماری همه گیر ویروس کرونا بهداشت عمومی موارد مشکوک بیماران تحت حال حاضر نشان می دهد بین المللی دولت مرکزی تایید شده سراسر چین سنتی چینی مرگ و میر کووید 19 شرکت ها نرخ رشد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۹۲۴۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«مه مغزی» عارضه جدید کرونا

به گزارش قدس خراسان، سرفه‌های خشک، تنگی نفس، تب، کاهش اکسیژن خون و گاهی مرگ، سناریو تلخی بود که در دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان چین برای جهان نوشته شد و همه را درگیر کرد؛ اما این همه ماجرا نبود و با پایان همه‌گیری این بیماری مرگبار، حالا در میان روزمرگی‌هایمان شاهد تنگی نفس و سرفه‌های خشک روح و روانمان هستیم که بی‌صدا در گوشه‌ای از زندگی خزیده‌اند، گاه مضطرب و دستپاچه، گاه افسرده و زمانی گیج و منگ روی پاهایی لرزان، جسم خسته و بی‌جانشان را جابه‌جا می‌کنند و حتی در خواب هم آرام و قرار ندارند و با کابوس‌های شبانه درگیرند. عواقبی که بیشتر از همه گریبانگیر کادر درمان خط مقدم مبارزه با کرونا شد.

تأثیرات روحی- روانی کرونا بر کادر درمان پررنگ‌تر از بقیه بود

یک عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: اگرچه استرس شغلی در همه مشاغل وجود دارد؛ اما در حرفه‌هایی که با سلامتی انسان‌ها مرتبط هستند، این موضوع اهمیت و فراوانی بیشتری پیدا می‌کند. هرچند کادر درمان، نقش مهمی در حفظ و بهبود سطح کیفی مراقبت‌های بالینی و سلامت جامعه ایفا می‌کند؛ اما این قشر از جامعه به اقتضای وظایف شغلی و شرایط خاص محیط کار در مواجهه با تهدیدهایی هستند که می‌تواند با اعمال فشارهای شدید روانی، سلامت آن‌ها را در ابعاد مختلف جسمانی، روانی و اجتماعی به مخاطره انداخته و موجب تضعیف عملکرد کاری آنان شود.

۶۰درصد کادر درمان در برخی از جوامع، از فرسودگی شغلی رنج می‌برند

دکتر زنیره سلیمی اضافه می‌کند: شیفت‌های کاری فشرده و زیاد، مشاهده رنج و مرگ بیماران، استرس ناشی از بیماری، تصمیم‌گیری‌های بالینی دشوار، مسئولیت‌های حرفه‌ای و مراقبت از بیماران از جمله شایع‌ترین عوامل استرس‌زایی هستند که پرسنل، روزانه در محیط‌های بیمارستانی و درمانی با آن روبه‌رو می‌شوند و گاهی سلامت روان آن‌ها را به مخاطره می‌اندازد و گاهی عملکردشان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی با بیان اینکه به دلیل استرس مزمن در این افراد، ریسک بالای بروز اضطراب و فرسودگی شغلی نیز برای آن‌ها در درازمدت محتمل است، عنوان می‌کند: بر اساس مطالعات صورت گرفته، مشخص شده حدود ۶۰درصد کادر درمان در برخی جوامع از فرسودگی شغلی رنج می‌برند.

این روان‌پزشک یادآور می‌شود: چنین حوادث تروماتیکی، می‌توانند احساس امنیت افراد را کاهش دهند، واقعیت مرگ را به آن‌ها یادآوری کنند و عوارض مضری بر سلامت روان افراد داشته باشند.

سلیمی متذکر می‌شود: علائم و اثرات روان‌شناختی منفی این همه‌گیری از جمله اختلال استرس پس از سانحه، اضطراب، افسردگی، ترس، استرس و مشکلات خواب، فرسودگی شغلی و تغییر عملکرد روزانه در کادر درمان بسیار شایع بود. همچنین برخی ویژگی‌های اختصاصی کووید۱۹ مانند همراهی آن با بیماری شدید و مرگ و میر، قدرت سرایت بالا و اینکه بسیاری از مبتلایان بدون علامت هستند، زمینه‌ساز افزایش اضطراب سلامتی در افراد بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کادر درمان به ویژه جزو گروه‌های آسیب‌پذیر در این دوران بی‌سابقه بودند، می‌گوید: این افراد به دلیل افزایش احتمال تماس با ویروس در محیط بالینی، در خطر بالاتری برای ابتلا به عفونت بوده و ترس زیادی از انتقال آن به اعضای خانواده و عزیزانشان داشتند. سایر عوامل استرس‌زا شامل اضطراب سلامتی، طولانی شدن زمان قرنطینه، ناامیدی، نگرانی، درماندگی، خستگی، کمبود لوازم محافظتی، اطلاعات ناکافی و آگاهی محدود از این ویروس، شایعات مختلف در سطح جامعه، ابهام و غیرقابل پیش‌بینی بودن شرایط، مسائل مالی، باورهای منفی درباره واکسیناسیون و انگ ناقل بودن منجر به کاهش سلامت روان و افت کیفیت زندگی کاری کادر درمان شد.

سلیمی خاطرنشان می‌کند: در کل می‌توان گفت نگرانی از ابتلا به بیماری و مرگ یا انتقال بیماری به خانواده، فشار کاری زیاد، شیفت‌های متناوب و ساعت کاری زیاد، نگرانی از کمبود وسایل محافظتی، فشار فیزیکی ناشی از تجهیزاتی مانند ماسک، شیلد و گان، محدود شدن استقلال و دستورالعمل‌هایی که موجب افزایش کار و نبود فراغت و مرخصی برای آن‌ها می‌شد، نگرانی از ناتوانی در انجام درست کارها، مواجهه با خشم و پرخاشگری بیماران و خانواده‌هایشان، مواجهه با مرگ بیماران و سوگواری خانواده‌ها، تنش و نگرانی در مورد مدیریت امور خانواده، مواجهه با انگ بیماری و طرد شدن به خاطر کار در محیط پرخطر، همه و همه موجب فشار مضاعف روانی بر کادر درمان شد تا جایی که هنوز هم با گذشت چند سال از همه‌گیری کرونا برخی افراد درگیر مشکلات روحی ناشی از آن هستند. به خصوص افرادی که سوگوار شدند و عزیزانشان را از دست دادند؛ چراکه اغلب در آن شرایط امکان برگزاری مراسم عزاداری به صورت کامل وجود نداشت و این افراد سوگ حل نشده دارند و برخی همچنان به ما مراجعه می‌کنند و تحت درمان هستند.موضوع سوگ پایان نیافته و تبعات آن در کادر درمان خیلی پررنگ‌تر بود.

بروز اختلال شناختی در ۴۵ درصد افرادی که کرونا را تجربه کردند 

وی متذکر می‌شود: اختلالات شناختی ناشی از کرونا یکی از تبعات این بیماری بود. ویروس کرونا می‌تواند تأثیرات مخربی روی مغز انسان داشته باشد به طوری که سبب مشکلات حافظه، تمرکز، نقص توجه و سایرعملکردهای شناختی مغز می‌شود. این مشکلات شناختی حتی در افرادی که بیماری خفیف کووید را تجربه کردند نیز دیده می‌شود.

سلیمی ادامه می‌دهد: در ۴۰ تا ۴۵ درصد افرادی که مبتلا به کرونا شدند، اختلال شناختی بروز کرده و ۲۷ درصد افرادی که دچار این بیماری شدند، عملکرد حافظه و توان مغزیشان به وضوح دچار افت شده است. این اختلال در برخی بیماران بهبود یافته شدید بوده به طوری که پس از مدت‌ها هم که دوباره مورد بررسی قرار گرفتند، تغییر چندانی در عملکرد شناختی آن‌ها رخ نداده بود.

این استاد دانشگاه تشریح می‌کند: اختلالات شناختی طیف وسیعی دارد و از یک مشکل کوچک در حافظه و تمرکز و نقص توجه تا بیماری‌های سنگین و جدی مانند آلزایمررا در بر می‌گیرد. در واقع افرادی که به کووید مبتلا می‌شدند به خصوص افراد جوان، وقتی پیش ما می‌آمدند، اظهار می‌کردند حافظه‌شان مثل قبل نیست و نمی‌توانند تمرکز کافی در انجام کارها داشته باشند.

بروز اختلال خواب در ۷۰ درصد افراد 

این روان‌پزشک اضافه می‌کند: بیماری کرونا عملکرد اجرایی مغز را تحت تأثیر قرار داده؛ یعنی علاوه بر تأثیر مستقیمی که ویروس بر سلول‌های مغز ‌گذاشت، اختلال خوابی که ایجاد می‌کرد موجب تشدید اختلال شناختی می‌شد تا ۷۰ درصد بیماران کووید به ویژه در کادر درمان دچار اختلال خواب شدند و با علائم بی‌خوابی، پرخوابی، خواب‌آلودگی‌های روزانه، کابوس‌های شبانه و خواب‌های منقطع به ما مراجعه می‌کنند.

سلیمی تشریح می‌کند: کووید در مناطق مهمی از مغز سبب تسریع پیری سلول‌های مغزی می‌شود و احتمال خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و سایر بیماری‌های شناختی را افزایش می‌دهد. ما به وضوح دیدیم سالمندان و افرادی که بیماری زمینه‌ای داشتند، دچار اختلالات شناختی جدی و مزمن شدند، به خصوص علائم آلزایمر تشدید شد.

وی می‌گوید: دربیماران آلزایمر مراجعه‌کننده، پس ازهمه‌گیری کووید، عواملی همچون قرنطینه کرونا و کاهش روابط اجتماعی و رفت و آمدهای حضوری، سبب تشدید علائم شناختی شده بود. در افرادی که بر اثر کرونا بستری می‌شدند، مشکلات شناختی خیلی واضح‌تر از بقیه بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه به یکی دیگر از تبعات کرونا اشاره و اظهار می‌کند: کرونای طولانی علائمی شبیه سندرم مزمن دارد و بسیاری از افرادی که کووید را از سر گذراندند، به سندرم خستگی بعد ویروس مبتلا شدند که شامل مجموعه‌ای از علائم است؛ علائم و نشانه هایی که پس از بهبود بیماری کرونا در افراد بروز کرد و آن‌ها را برای هفته‌ها، ماه‌ها و حتی سال‌ها درگیر خستگی و دردهای مزمن، احساس مه‌مغزی، تنگی نفس و اختلال در حافظه و توجه و افسردگی کرد. بروز این نشانه‌ها در خانم‌ها، افرادی که سن بیشتر یا بیماری زمینه‌ای داشتند، بیشتر بود و با استراحت هم برطرف نمی‌شد البته خیلی‌ها با گذشت زمان به تدریج بهبود یافتند.

بروز مه‌مغزی در ۳۰ درصد افرادی که به کووید ۱۹ دچار شده‌اند

سلیمی عنوان می‌کند: حدود ۳۰ درصد افرادی که به کووید۱۹ دچار شده‌اند، یک وضعیت روان‌شناختی طولانی با عنوان مه‌مغزی را گزارش کرده‌اند؛ این اختلال شامل علائم کاهش و ضعف حافظه و مشکل در تمرکز است و توضیحی که بیماران در مراجعه به ما داشتند این بود که انگار وضوح ذهنی‌مان کم شده، فعالیت‌های روزانه را فراموش می‌کنیم، در انتخاب کلمات مشکل داریم و وقتی می‌خواهیم صحبت کنیم، در به یاد آوردن کلمات مشکل داریم. احساس سردرگمی و کند پیش رفتن کارهایی که پیش از این به راحتی و در زمان کمتری انجام می‌شد، آشفتگی افکار، کاهش انرژی، بی‌حسی عاطفی و تغییرات خلق و خو از دیگر نشانه‌های مه‌مغزی است. در واقع مه‌مغزی روی حافظه، تمرکز و عملکرد روزانه فرد اثر می‌گذارد و متأسفانه در برخی افراد هنوز پس از گذشت یکی دو سال از تمام شدن همه‌گیری کرونا همچنان علائم با شدت و ضعف گزارش می‌شود، به ویژه در کادر درمان چون استرس‌های روزانه‌شان بیشتر است.

وی ادامه می‌دهد: ما در گروه روان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد چندین مطالعه درخصوص اثرات کرونا بر بروز یا تشدید اختلالات روانی و شناختی داشتیم و نتایجی که بدست آمد، خیلی شبیه نتایج مطالعات بین‌المللی بود. در پژوهشی که داشتیم متوجه شدیم کادر درمانی که در خط مقدم مبارزه با کرونا کار می‌کردند بیشتر در معرض اضطراب کرونا، اضطراب سلامتی، افت کیفیت زندگی، افسردگی و استرس مزمن قرار داشتند. همچنین کادر درمانی که ساعات بیشتر و شیفت‌های متوالی‌تری در بخش‌های کرونا کار کردند، نسبت به افرادی که در بخش‌های کم‌خطرتر فعالیت داشتند، مشکلات روان‌شناختی بیشتری را تجربه کردند. در تمام پرسشنامه‌ها و مصاحبه‌هایی که در این پژوهش انجام دادیم، فرسودگی شغلی کادر درمان نسبت به سایر پرسنل غیر درمان، بسیار بیشتر بود.

خبرنگار: مـعصومـــه مؤمنیــان

معصومه مؤمنیان

دیگر خبرها

  • بیشترین موارد ابتلا به مالاریا در سیستان‌و بلوچستان بوده‌است
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب می‌زنند
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • جهان در خطر: تنها راه جلوگیری از همه‌گیری‌های حیوانی چیست؟
  • طولانی‌ترین عفونت کرونا که ۶۱۳ روز طول کشید، بیش از ۵۰ جهش ایجاد کرد
  • یک همه‌گیری دیگر در راه است!
  • شایع‌ترین اختلالات روانی کرونا و آمار آن
  • شیوع آنفلوانزای پرندگان در آمریکا
  • حجاج این ۲ توصیه پزشکی را جدی بگیرند
  • ۲ توصیه مهم پزشکی به زائران خانه خدا | بخش عمده‌ سرماخوردگی‌ها کروناست | شیوع یک سویه بسیار واگیر کرونا