Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-25@07:56:33 GMT

اروپا به آمریکا نزدیک‌تر شده اختلاف هم دارد

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۱۸۱۳۷

اروپا به آمریکا نزدیک‌تر شده اختلاف هم دارد

ساعت 24-سه سال پس از تعلیق حضور ایران در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، این نهاد سرانجام ضرب الاجل خود علیه ایران را عملی ساخت تا نام کشورمان برای دومین بار در لیست دول غیرهمکار یا همان لیست سیاه FATF قرار گیرد. کارشناسان معتقدند این مساله هم از منظر سیاسی و هم از منظر اقتصادی مشکلاتی برای کشور ایجاد خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 در گفت‌وگو با احمد نقیب زاده، استاد دانشگاه و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی به بررسی این موضوع پرداخته ایم. به گفته او، ایران در حال حاضر در مسیر روشنی قدم برمی‌دارد و منتخبان مجلس آینده باید زمینه را برای پیوندهای ایران با جامعه بین‌المللی فراهم کنند. این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

گروه ویژه اقدام مالی، ایران را در لیست کشورهای غیرهمکار قرار داده و توصیه‌هایی برای تجارت با ایران برای دیگر کشورها داشته است. فکر می‌کنید حاصل این شرایط برای جمهوری اسلامی ایران چه باشد؟

قرار گرفتن در لیست کشورهای غیرهمکار گروه ویژه اقدام مالی یا همان لیست سیاه FATF تبعاتی در پی دارد و باید از دو منظر مورد نقد و بررسی قرار گیرد. اولین نتیجه این اقدام، قرار گرفتن در تنگنای اقتصادی و تشدید فشار تحریم‌ها خواهد بود. ایالات متحده نیز از این فرصت پدید آمده بهره خواهد برد، تا تحریم‌های بیشتری را در حوزه پولی و بانکی وضع کند و هزینه تجارت با ایران را بیش از پیش افزایش دهد. یکی دیگر از معضلات قرار گرفتن در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، تاثیری است که این مساله بر پرستیژ ایران می‌گذارد. دیگر کشورها خواهند پرسید که چرا ایران حاضر نیست به کنوانسیون‌های بین المللی بپیوندد. این بهانه را نیز به آمریکایی‌ها خواهد داد تا ما را متهم کنند و از این ادعا برای اجماع‌سازی علیه ایران بهره جویند.

اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام حتی پس از قرار گرفتن نام ایران در لیست دول غیرهمکار تاکید می‌کنند که اقتصاد ما داخلی است و عدم همکاری با FATF تاثیری بر وضعیت اقتصادی ایران نخواهد گذاشت. نظر شما در این باره چیست؟

داخلی‌بودن اقتصاد فخرفروشی ندارد که آقایان به این صورت مطرح می‌کنند. اقتصاد ایران تحت فشار تحریم‌های شدید آمریکا و بالاجبار داخلی شده و مردم نیز از این موضوع لطمه دیده‌اند. طبیعتا زمانی که فشار تحریم‌ها به سبب عدم همکاری ایران با گروه ویژه اقدام مالی افزایش یابد، فشار بر ایران نیز تشدید خواهد شد و دیگر آسان نخواهد بود برخی نیازهای داخلی را تامین کنیم. از سوی دیگر افزایش فشار اقتصادی بر مردم و به تبع آن افزایش نارضایتی، مشکلاتی را پدید می‌آورد که اغلب قابل آینده نگری نیستند.

در این شرایط آیا راهکاری برای خروج از لیست سیاه FATF و مقابله با تاثیرات حضور در این لیست برای ایران وجود دارد؟

خوشبختانه گروه ویژه اقدام مالی راه را برای خروج ایران از لیست سیاه نبسته و اعلام کرده است که همچنان 41 اقدام در قالب اکشن پلن قبلی پابرجاست. به همین دلیل اگر دو لایحه پیوستن به کنوانسیون‌های مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) و مبارزه با جرایم سازمان یافته فرا ملی (پالرمو) تصویب شوند و ایران به این کنوانسیون‌ها بپیوندد، دست کم در شرایط کنونی مشکلی برای خروج از لیست سیاه وجود نخواهد داشت. محل سؤال است که چرا حتی در شرایط فعلی اراده‌ای برای خروج از لیست سیاه وجود ندارد.

با توجه به اینکه خودتان اشاره کردید اراده‌ای برای خروج از لیست سیاه وجود ندارد، چشم اندازه آینده ایران و همکاری‌های بین‌المللی به‌ویژه در حوزه اقتصادی را چگونه می‌بینید؟

چشم انداز آینده همکاری‌ها قابل پیش بینی نیست است. عدم همکاری با گروه ویژه اقدام مالی شرایط و تبلیغاتی را رقم خواهد زد که ایران به معاهدات بین‌المللی پایبند نیست. مساله البته صرفا به ارائه این تصویر از ایران محدود نمی‌شود، وقتی چنین تصویری از یک کشور به وجود می‌آید، قدرت‌های جهانی سیاست‌های خود را بر اساس آن تصویر به وجود آمده، تنظیم می‌کنند و همین موضوع کار ما را کمی سخت خواهد کرد. در واقع این آمریکاست که ایران را به این سمت هل می‌دهد.

برخی سیاست‌های داخلی نظیر محدود شدن روابط با غرب و عدم همکاری با نهادهای بین‌المللی چه تاثیری داشته است؟

طبیعی است که نقش برخی تندروی‌ها در داخل را نمی‌توان نادیده گرفت. این وضعیت به احتمال قوی زود هم خوب نیز نخواهد شد؛ چرا که منتخبان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی چندان مواقع این قبیل پذیرش‌های نیستند الابته آنها باید زمینه را برای پیوندهای ایران با جامعه بین‌المللی فراهم کنند.

کشورهای شرقی نظیر چین و روسیه نیز به ایران توصیه کرده بودند که با FATF همکاری کند. آیا امکان تجدیدنظر آنها در خصوص همکاری با ایران وجود دارد؟

من بعید می‌دانم چنین اتفاقی رخ دهد. به‌طور کلی روابط ایران با مسکو و پکن روابطی استراتژیک است که در طول زمان و براساس برخی منافع مشترک به وجودآمده و به همین دلیل گسستنی نیست. ممکن است عدم همکاری جمهوری اسلامی با FATF در نهایت تجارت با این دو کشور را محدودتر کند، اما از منظر سیاسی و روابط دوجانبه بعید است که شاهد تفاوت خاصی دراین زمینه باشیم. آنها به خاطر خود ما توصیه کرده بودند که ما با گروه ویژه اقدام مالی همکاری داشته باشیم تا در حوزه اقتصادی فشارهای کمتری تحمیل شود. برای آنها از نظر سیاسی چندان تفاوتی نمی‌کند که ایران با FATF همکاری کند یا خیر. نه چین و نه روسیه حساسیت خاصی روی این موضوع ندارند.

در روابط ایران و اروپا چه تغییراتی حاصل خواهد شد؟ آیا نگاه اروپا تغییر خواهد کرد؟

اروپا پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق هسته‌ای تلاش داشت تا روزنه‌هایی را برای تجارت با ایران بگشاید و به همین منظور اتحادیه اروپا و سه کشور انگلستان، آلمان و فرانسه اصرار داشتند که ایران به منظور فعالسازی اینستکس حتما لوایح مربوط به FATF را تصویب کند. آنها به خصوص روی مساله پولشویی حساسیت دارند و این وضعیت سبب می‌شود که ضمن سختگیری‌های بیشتر برای همکاری‌های اقتصادی با ایران، از نظر سیاسی نیز به ایالات متحده نزدیک‌تر شوند. به آن معنا که از طریق عدم پذیرش، در حال نزدیک کردن مواضع اروپا به مواضع آمریکا هستیم.

منبع: روزنامه آرمان ملی

منبع: ساعت24

کلیدواژه: برای خروج از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار گرفتن بین المللی عدم همکاری تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۱۸۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم/ برگزاری رزمایش «ماشه هسته‌ای» کره شمالی/ ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن/ آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور

بین الملل تابناک: ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم، برگزاری رزمایش «ماشه هسته‌ای» کره شمالی، ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن، آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور و هشدار درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی آمریکا از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمن تکرار ادعاهای سیاسی و تحریک‌آمیز درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان مدعی شد که ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد.

رافائل گروسی در گفت‌وگو با شبکه آلمانی دویچه‌وله افزود: این بدان معنا نیست که ایران در این مدت زمان، سلاح هسته‌ای خواهد داشت. وی تصریح کرد که هرچند غنی‌سازی اورانیوم در سطح بالا مایه نگرانی است، اما نمی‌توان به این نتیجه مستقیم رسید که ایران دارای سلاح هسته‌ای است. مدیرکل آژانس توضیح داد: "یک کلاهک هسته‌ای فعال، به چیزهای دیگری به‌غیر از تولید مواد شکافت پذیر نیاز دارد."

مدیرکل آژانس همچنین به تدابیر جبرانی ایران تحت برجام اشاره و ادعای کاهش دسترسی‌های آژانس به مراکز اتمی ایران را تکرار کرد. وی مدعی شد: «من بارها به همتایان ایرانی خود گفته‌ام که ما دسترسی و دید لازم را که به اعتقاد من باید ضروری باشد، نداریم و این مساله باعث گمانه‌زنی (درباره برنامه اتمی ایران) می‌شود.» وی مدعی شد: "وقتی همه اینها را کنار هم می گذارید، مطمئناً با علامت سوال های زیادی روبرو می شوید."

گروسی در بخش دیگری از این گفت‌وگو، ضمن تکرار ادعاهای سیاسی پادمانی درباره فعالیت‌های اتمی کشورمان افزود که این مساله محور مذاکرات وی با مقام های ایران است.

گروسی نزدیک به پنج سال است که ادعاهایی را به واسطه اطلاعات و ادعاهای غیرمستند علیه برنامه هسته‌ای کشورمان مطرح می‌کند. این ادعاها ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هسته‌ای ایران در اختیار رسانه‌ها و مقامات آژانس قرار می‌گیرد.

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.

در پی این توافق (موسوم به بیانیه ۴ مارس) جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در ارتقاء همکاری‌های خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشته‌اند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفت وگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفت وگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.

برگزاری رزمایش «ماشه هسته‌ای» کره شمالی

 خبرگزاری دولتی کره شمالی(KCNA) نوشت که ارتش پیونگ‌یانگ برای نخستین بار، با هدف شبیه‌سازی ضدحمله هسته‌ای زیر نظر «کیم جونگ اون» رهبر این کشور، رزمایش ترکیبی برگزار کرد.

این رزمایش در دو بخش شامل «مانور با هدف آرایش گرفتن واحدهای نظامی و تغییر به فاز ضدحمله پس از صدور فرمان از سوی سامانه هشدار بحران هسته‌ای(Hwasanpalryong) و همچنین مانور کار کردن با سیستم فرماندهی ضد حمله هسته‌ای » برگزار شد.

خبرگزاری کره شمالی نوشت: نیروهای کره شمالی در این رزمایش‌ها آرایش ضدحمله هسته‌ای را تمرین و کلاهک‌های هسته‌ای مشقی را شلیک کردند تا در صورت صدور هشدار بحران هسته‌ای آمادگی داشته باشند.

هدف اصلی این رزمایش نمایش قابلیت اطمینان، برتری، قدرت و ابزارهای متنوع هسته‌ای کره شمالی و تقویت قوای هسته‌ای این کشور هم از حیث کیفیت و هم از لحاظ کمیت اعلام شده است.

به نوشته KCNA، این رزمایش که «ماشه‌ هسته‌ای» نام دارد، «هشدار روشن به دشمنان است زیرا همزمان با مقطعی انجام شد که دشمنان با اقدامات به شدت تحریک‌آمیز و خصمانه، هیاهوی نظامی علیه کره شمالی به‌راه انداخته‌اند.»

ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن

منابع مطلع از برگزاری نشست‌هایی در عربستان و عمان در راستای پیشبرد طرح صلح یمن خبر دادند.

 در روزهای اخیر، رسانه‌ها و منابع مطلع اطلاعاتی را فاش کرده‌اند که نشان می‌دهد ریاض و مسقط ترتیبات برگزاری یک نشست مستقیم میان «شورای ریاستی یمن» مستقر در عدن و دولت نجات ملی وابسته به جنبش انصارالله را در چارچوب تکمیل ترتیبات مربوط به امضای قرارداد صلح یمن از سر گرفته‌اند.

طبق گزارش روزنامه «القدس العربی»، دفتر «هانس گروندبرگ» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن در بیانیه‌ای اعلام کرد که گروندبرگ روز یکشنبه در مسقط پایتخت عمان با «محمد عبدالسلام» مذاکره‌کننده ارشد جنبش انصارالله و گروهی از مقامات ارشد عمانی دیدار و رایزنی کرد.

بر اساس این بیانیه، آنها در این دیدارها درباره راه‌های دستیابی به پیشرفت در نقشه راه سازمان ملل برای یمن و ضرورت کاهش تنش در منطقه خاورمیانه گفت‌وگو کردند.

همزمان با تحرکات سازمان ملل در مسقط، «رشاد العلیمی» رئیس شورای ریاستی یمن به همراه «احمد بن مبارک» نخست‌وزیر دولت مستعفی این کشور با «استیون فاگن» سفیر آمریکا در یمن دیدار و گفت‌وگو کردند.

طبق گفته منابع مطلع، العلیمی و سفیر آمریکا در دیدار انجام شده در ریاض آخرین تحولات پرونده یمن و همچنین تحولات منطقه و جهان را مورد بررسی قرار دادند.

در این دیدار همچنین درباره پرونده صلح یمن گفت‌وگو و تبادل نظر شد.

«هانس گروندبرگ» نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن اوایل دی‌ ماه از حصول توافقی میان دولت نجات ملی یمن و دولت وابسته به ریاض در عدن خبر داده بود و گفت که نقشه راهی برای رسیدن به صلح، در نظر گرفته شده است.

آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور

رزمایش نظامی مشترک تحت عنوان «پرچم صحرا» با مشارکت ۱۰ کشور آسیایی و اروپایی به همراه آمریکا در امارات متحده عربی آغاز شد.

پایگاه خبری «ارم نیوز» روز دوشنبه گزارش داد که رزمایش نظامی امارات متحده عربی با عنوان «پرچم صحرا» با مشارکت کشورهای منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای شامل ترکیه، عربستان، عمان، کویت، آمریکا، کره‌جنوبی، فرانسه، انگلیس و آلمان آغاز شد.

وزارت دفاع امارات با انتشار بیانیه‌ای ضمن اشاره به هدف از برگزاری این رزمایش که ارتقای عملکرد و آمادگی رزمی کشورهای شرکت کننده عنوان شده است، اعلام کرد: ورود نیروهای هوایی از کشورهای مختلف دوست به امارات تکمیل شده و پایان یافته است.

این رزمایش ۲۵ روز ادامه خواهد داشت.

پیشتر، وزارت دفاع امارات متحده عربی نیز در توئیتر اعلام کرد که این رزمایش با هدف افزایش دادن آمادگی رزمی و تبادل تجربه‌های نظامی میان نیروهای کشورهای شرکت کننده برگزار می‌شود.

رزمایش «پرچم صحرای ۸» ماه مارس گذشته با مشارکت بین‌المللی در امارات متحده عربی برگزار شد.

هشدار درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی آمریکا

رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا و معاون او در مقاله‌ای که در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی این کشور هشدار دادند.

در مقاله واشنگتن پست به نقل از این دو مقام ارشد آمریکایی آمده است: نیروهای آمریکایی در خارج از کشور در برابر تهدید پهپادهایی که در ارتفاع پایین پرواز می‌کنند، آسیب‌پذیر هستند. پایگاه‌های نظامی محلی ما نیز تقریباً هیچ حسگر پهپادی ندارند.

این مقامات افزودند: تا کنون چندین پهپاد در حال پرواز بر فراز پایگاه‌های نظامی و تأسیسات هسته‌ای آمریکا شناسایی شده است. ما پهپادهایی را بر فراز پایگاه‌های نیروی هوایی «لانگلی» در ویرجینیا و «وایتمن» در میسوری شناسایی کردیم.

رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا و معاون او اذعان کردند که آژانس های امنیتی و نظامی آمریکا برای پذیرش مسؤولیت و متوقف کردن این حملات هیچ اقدامی انجام نداده‌اند.

این هشدار در حالی صادر شده است که منابع رسانه‌ای روز گذشته از حمله پهپادی به پایگاه «عین الاسد» نظامیان آمریکایی در غرب عراق خبر دادند. شب قبل‌تر هم پایگاه اشغالگران آمریکایی در میدان نفتی «العمر» سوریه با ۴ موشک و پایگاه آنها در «خراب الجیر» سوریه با ۳ موشک و یک پهپاد هدف قرار گرفت.

دیگر خبرها

  • دست خالی غرب در برابر ایران | وقتی تیغ تحریم دیگر نمی‌بُرد!
  • نگرانی رونالد آرائوخو از آینده‌اش؛ مدافع اروگوئه‌ای در لیست فروش بارسلونا؟
  • کیهان: مذاکره با آمریکا به نفع آمریکا است نه ایران
  • صدر اعظم آلمان خواستار تاسیس اتحادیه بانکی در اروپا شد
  • ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم/ برگزاری رزمایش «ماشه هسته‌ای» کره شمالی/ ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن/ آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور
  • هشدار جدی امیرعبداللهیان به اتحادیه اروپا
  • ورود اینتر اینزاگی به لیست تاجران قهرمانی در اروپا
  • کنعانی: ایران حتما در اجلاس آتی سازمان همکاری اسلامی شرکت خواهد کرد/ «سطح حضور» در بازه زمانی نزدیک به اجلاس اطلاع‌رسانی می‌شود + فیلم
  • اروپا ایران را در پی حمله به اسرائیل تحریم می کند؟ | اقدام اتحادیه اروپا علیه تولید و صادرات پهپادها و موشکی‌های ایرانی
  • همکاری ۲۰ کشور منطقه و غربی برای رهگیری موشک‌ها و پهپادهای ایران در حمله به اسرائیل