Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام لواسانی گفت: امام باقر(ع) همچون سایر معصومان(ع) گنجیه دانش الهی بودند و بنابر ظرفیت مردم دوره خود، درهایی از علوم و معرفت را به روی آنها گشودند. از این امام بزرگوار طبق برخی از اقوال، حدود ۳۰ هزار حدیث نقل شده است.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: نگاهی به سبک زندگی اهل بیت (ع) اقیانوسی از حکمت، دانش و معرفت را به روی ما می گشاید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان، سیره حضرت امام محمد باقر (ع) که شکافنده علوم هستند و نقشی مهم در تشکیل بزرگ ترین حوزه علمیه شیعی در دوران امامت ظاهری اهل بیت (ع) ایفا کردند، حائز اهمیتی صدچندان است.

به منظور بررسی سیره امام باقر (ع) در سالروز ولادت ایشان، گفت و گویی با حجت الاسلام «سید محمدرضا لواسانی»، استاد حوزه و دانشگاه، داشته ایم که مشروح آن در ادامه می آید:

 

نقش حضرت باقرالعلوم (ع) در ماندگاری نهضت عاشورا را چگونه ارزیابی می کنید؟

 

طبق برخی نقل ها امام محمد باقر (ع) از نزدیک شاهد حوادث جانسوز روز عاشورا بودند و همین موضوع باعث شد نخستین مجالس روضه به مناسبت شهادت حضرت سیدالشهدا (ع) در محضر این امام بزرگوار برگزار شود. بیت حضرت باقرالعلوم (ع) محل رفت و آمد و برگزاری نشست های علمی و ادبی با حضور دانشمندان، شعرا و علاقمندان به دانش، ادب و حکمت بود. کمیت بن زید اسدی از معروف ترین شعرای اهل بیت (ع) زمان حضرت امام محمد بن علی (ع) را درک کرد و بارها مورد تفقد امام پنجم شعیان(ع) قرار گرفت. در واقع حضرت همچون پسر بزرگوارشان، امام جعفر صادق (ع) علوم آل محمد (ص) را در اختیار مردم قرار می دادند.

 

همانطور که اشاره کردید امام پنجم شیعیان درِ منزل خود را به روی دوستداران علم و ادب و حکمت گشوده بود و همین موضوع زمینه ساز شکل گیری بزرگ ترین حوزه علمیه شیعی در دوران اختلاف میان امویان و عباسیان شد. بر این اساس لطفا دلیل شهرت این امام بزرگوار به «باقرالعلوم» را بفرمایید؟

 

حضرت باقر(ع) همچون سایر حضرات معصومان (ع) گنجیه دانش الهی بودند و بنابر ظرفیت مردم دوره خود، درهایی از علوم و معرفت را به روی مردم گشودند. از این امام بزرگوار طبق برخی از نقل ها حدود 30 هزار حدیث نقل شده است که پس از حضرت جعفر صادق (ع) بیشترین میزان حدیث نقل شده از یک امام است. حضرت محمد بن علی بن الحسین (ع) همچنین شاگردان زیادی تربیت کردند که زراره بن اعین، حجر بن زائده و فضیل بن یسار بصری از جمله آنها هستند.

 

آیا امام باقر (ع) شبکه ای از نخبگان از میان شاگردان خود تشکیل دادند؟

 

همیشه در هر جمعی، عده ای نخبه و پرتلاش تر وجود دارند که گروه یا جامعه نخبگانی را تشکیل می دهند، این وضعیت در زمان حضرت باقر (ع) نیز به وجود آمد. امام صاق (ع) در این خصوص فرمودند: «مکتب ما و احادیث پدرم را چهار نفر زنده کردند: زراره، ابوبصیر، محمد بن مسلم و برید بن معاویه عجلى. اگر این ‌ها نبودند، کسى از تعالیم دین و مکتب پیامبر (ص) بهره‌ اى نمى ‌یافت. این چند نفر حافظان دین بودند. آنان، از میان شیعیان زمان ما، نخستین کسانى بودند که با مکتب ما آشنا شدند و در روز رستاخیز نیز پیش از دیگران به ما خواهند پیوست.» محمد بن مسلم که از معروف ترین و موفق ترین شاگردان حضرت باقر (ع) بود نقل کرده است: «هر موضوعی که به نظرم می ‌رسید از امام باقر (ع) می ‌پرسیدم و جواب می‌ شنیدم. به طوری که ۳۰ هزار حدیث از امام باقر (ع) و ۱۶ هزار حدیث از امام صادق (ع) فرا گرفتم.»

 

آیا امام باقر (ع) در فعالیت های خود مبارزه ای با جریان انحرافی و التقاطی داشتند؟

 

بله، یکی از مهم ترین مبارزات حضرت باقرالعلوم (ع) با جریان غالیان بود؛ برای نمونه مغیره بن سعید عجلی یکی از نخستین رهبران غالی بود که چند بار نزد امام (ع) رفت و هر بار حضرت(ع) با او به شدت برخورد کرد. نقل کرده اند وی زمانی به حضرت باقرالعلوم (ع) عرض کرد: شما به مردم بگویید که من غیب می دانم، من عراق را در اختیار شما خواهم گذاشت. اما حضرت به شدت به سخنان وی واکنش نشان داد. حمزه بن عمار بربری نیز از رهبران دیگر این جریان انحرافی و خطرناک بود که امام باقر (ع) با او نیز به شدت برخورد کرد.

 

با توجه به برجستگی موضوع علم در سیره حضرت باقرالعلوم (ع) آیا این امام بزرگوار توصیه ای به مردم درباره کسب دانش داشتند؟

همین که حضرت در بیت خود را به روی شیفتگان دانش گشوده بودند در عمل، مردم را کسب دانش توصیه کردند. باوجود امام (ع) در کلام خود نیز اهمیت علم و جایگاه برجسته عالم را نشان دادند. از جمله از امام باقر (ع) نقل شده است که فرمودند: «إنَّ جَمیِعَ دَوابِّ الأرضِ لَتُصَلِّی عَلی طالِبِ العِلمِ حَتَّی الحِیتانِ فی البَحرِ؛ همه جنبندگان زمین، حتی ماهیان دریا، بر جوینده دانش درود می‌فرستند.» حضرت همچنین فرمودند: «تَذاکُرُ العِلمِ دِراسَهٌ و الدِّراسَهُ صَلاهٌ حَسَنَهٌ؛ گفت و گوی علمی درس است و درس نمازی نیکو است.»

 

پایان پیام/397

منبع: شبستان

کلیدواژه: فراگیری علم امام باقر ع سبک زندگی اسلامی امام بزرگوار حضرت باقرالعلوم امام باقر هزار حدیث حضرت باقر نقل شده محمد بن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۳۱۳۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشن‌های دهه کرامت از ۲۰ اردیبهشت آغاز می‌شود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدی نماینده آستان قدس رضوی در نشست دهه کرامت که صبح امروز (چهارم اردیبهشت) با حضور نمایندگانی از آستان قدس رضوی و حرم حضرت معصومه در تولیت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی برگزار شد، گفت: ما سه مناسبت ویژه در مشهد داریم، ایام نوروز به واسطه مسافرانی که وارد این شهر می‌شوند، شهادت امام رضا (ع) و دهه کرامت.

وی افزود: ما در سالگرد شهادت امام رضا (ع)، میزبانی را برعهده داریم، اما در دهه کرامت معکوس است و میزبانی مطرح نیست. طی سال، مباحث محتوایی را در خصوص امامت پیگیری کردیم و امسال، جمله امام رضا که میفرمایند: ان الامام زمام الدین و نظام المسلمین و صلاح الدنیا و عز المؤمنین را مبنا قرار دادیم.

محمدی گفت: به طور خاص عبارت عزالمومنین را برجسته و بررسی کردیم و بر روی این مفهوم کار‌های فرهنگی مناسب را انجام دادیم. با توجه به این جمله و پیروزی اخیر که بدست آوردیم، عزت و سربلندی مومنان به امام برمی گردد.

وی اضافه کرد: امسال پنجمین کنگره جهانی امام رضا، ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت با حضور رئیس جمهور برگزار که فعالیت‌های خوب محتوایی در این خصوص انجام می‌شود.

حجت الاسلام مشرف سرپرست معاونت فرهنگی آستان حضرت معصومه سلام الله علیها نیز در این نشست گفت: درباره دهه کرامت، اول اینکه با گفتگو‌هایی که در معاونت امور زنان ریاست جمهوری شکل گرفته است، به دنبال آن هستیم که دبیرخانه دائمی ستاد ملی تکریم دختران در آستان حضرت فاطمه معصومه شکل بگیرد و بانوان فعالیت فاخری را رقم بزنند.

وی افزود: اعتاب مقدس در حقیقت فرهنگ زیارت را رقم می‌زنند و در بستر زیارت می‌تواند تحول فرهنگی عظیمی شکل بگیردبنابراین اگر به دنبال تربیت دختران بهشتی هستیم، بهترین الگو میتواند حضرت فاطمه معصومه باشد و این حرم نقش خود را در تکریم دختران ایفا می‌کند.

حجت الاسلام مشرف اضافه کرد: شعار روز تکریم دختران، حضرت معصومه سلام الله علیها بهترین دختر دنیا، نامگذاری شده است.

وی گفت: جشن‌های دهه کرامت،از پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت در حرم حضرت معصومه آغاز می‌شود و از سه روز مانده به میلاد حضرت معصومه (س) برنامه‌های ما به ویژه برای بانوان برنامه ریزی شده است.

حجت الاسلام مشرف افزود: اجتماع عظیم و جشن ملی در روز میلاد حضرت معصومه برگزار می‌شود و اگر حداقل این جشن‌ها در ۲۰۱ نقطه به مناسبت سالروز میلاد حضرت معصومه شکل بگیرد، مطلوب است.

دهه کرامت (۱۴۰۳) از جمعه ۲۱ اردیبهشت تا دوشنبه ۳۱ اردیبهشت برگزار می‌شود. دهه کرامت یازده روز ابتدایی دهه اول ماه ذی‌القعده است که همزمان با ولادت حضرت معصومه (س) در ۱ ذی‌القعده آغاز می‌شود و با ولادت امام رضا (ع) در ۱۱ ذی‌القعده پایان می‌یابد.

 

دیگر خبرها

  • علی هیبتی کیست؟ از درگیری مسلحانه تا حرکت غیرورزشی
  • جشن‌های دهه کرامت از ۲۰ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • جمع کردن کتب ضلال، گاهی اثر عکس دارد!
  • پذیرش دانشجوی دکتری به شیوه استادمحور برای اولین بار کلید خورد
  • ببینید | سبب غائب شدن امام زمان(عج) کیست؟
  • عملکرد دستگاه قضا درعدالت و مبارزه با فساد در وضعیت حجاب موثر است
  • شیوه‌نامه صلاحیت علمی اساتید به صلاحیت علمی- حرفه‌ای تغییر کرد
  • محمد مخبر حکم جدید صادر کرد
  • رئیس دبیرخانه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی منصوب شد
  • حمایت مشاور قالیباف از فضائلی /این جماعت تندرو به دنبال آن هستند که هزینه کارهای بی قاعده به دوش رهبری بیفتد/پایه گذار این روش جریان انحرافی بود