Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست- همزمان با آغاز بهره‌برداری رسمی از قطعه یک آزادراه تهران-شمال، معاون برنامه‌ریزی وزارت راه و شهرسازی از کاهش ۵ هزار تومانی عوارض آزادراه تهران-شمال به دستور رئیس جمهور خبر داد.

دقایقی قبل با حضور حسن روحانی رئیس جمهور، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی و سید پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، قطعه یک آزادراه تهران-شمال افتتاح شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قطعه یک این آزادراه به طول ۳۲ کیلومتر از انتهای بزرگراه همت غرب در منطقه ۲۲ تهران آغاز شده و تا شهرستانک در استان البرز ادامه می‌یابد.
ساخت این آزادراه از سال ۱۳۷۵ آغاز شد که پس از تغییر مکرر پیمانکاران آن و سپس واگذاری آن به پیمانکاران چینی تا سال ۱۳۸۴ تنها ۲۰ درصد پیشرفت داشت که با ورود بنیاد مستضعفان به این پروژه، ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی مابقی در ۴ سال اخیر با حضور پیمانکاران ایرانی تکمیل شده است.
هزینه تمام شده ساخت این آزادراه بنا به گفته جلال بهرامی معاون ساخت و توسعه آزادراه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور به خبرنگار مهر، ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده که به صورت مشارکت ۵۰ درصدی میان وزارت راه (دولت) و بنیاد مستضعفان تأمین اعتبار شده است.
به گفته فتاح رئیس بنیاد مستضعفان، قرار است بخشی از هزینه کرد این بنیاد در آزادراه به صورت نقدی و اعتباری و بخشی دیگر به صورت تهاتر اراضی میان دولت با بنیاد مستضعفان، به این نهاد بازگردانده شود.
همچنین عصر دیروز محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: نرخ عوارض قطعه یک این آزادراه ۲۵ هزار تومان برای روزهای عادی و ۳۵ هزار تومان برای روزهای پرتردد و ۴۵ هزار تومان برای اتوبوس‌های مسافری بین شهری در نظر گرفته شده است.
امر محمود غفاری معاون برنامه‌ریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی نیز شب گذشته در گفت‌وگو با خبرنگار مهر از دستور رئیس جمهور به وزیر راه و شهرسازی مبنی بر کاهش ۵ هزار تومانی نرخ عوارض قطعه یک آزادراه تهران شمال خبر داد.
بنابراین به نظر می‌رسد نرخ عوارض این آزادراه به ۲ هزار تومان به ازای هر خودرو کاهش یافته است.
گفتنی است پیش از این فتاح اعلام کرده بود اگر قرار بر بازگرداندن هزینه احداث این آزادراه به بنیاد بر اساس هزینه تمام شده باشد، به هر خودرو معادل ۱۰۰ هزار تومان عوارض تعلق می‌گرفت که به دستور رئیس جمهور، نرخ آن به ۲۰ هزار تومان کاهش یافته است.
سرنوشت ۴ قطعه آزادراه
این آزداراه ۱۲۰ کیلومتری شامل ۴ قطعه است که قطعه ۴ آن به طول ۲۰ کیلومتر از چالوس تا مرزن آباد در سال ۹۱ و در پایان دولت دهم به بهره برداری رسید.
قطعات دو و سه آزادراه تهران-شمال هم قرار است تکمیل شود؛ هر چند که پیش از این برخی زمزمه‌ها از سوی سازمان برنامه و بودجه مبنی بر عدم احداث ۲ قطعه میانی به گوش می‌رسید، اما با پافشاری وزارت راه و شهرسازی، احداث این ۲ قطعه نهایی شده و به گفته فتاح، کلیه پیمانکاران فعال در قطعه یک، به قطعه ۲ منتقل شده‌اند که برخی خبرها از پیشرفت حدوداً ۱۰ درصدی قطعه ۲ حکایت دارد.
قطعه ۲ آزادراه تهران شمال نیز حد فاصل سه راهی شهرستانک تا پل زنگوله به طول ۲۲ کیلومتر است که تونل البرز به عنوان بزرگترین تونل خاورمیانه به طول ۶.۴ کیلومتر در این قطعه قرار دارد.
قطعه ۳ نیز با ۴۷ کیلومتر طول، از پل زنگوله آغاز شده و به مرزن آباد متصل می‌شود.

مهر برچسب ها: آزاد راه تهران شمال ، عوارض آزاد راه

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: آزاد راه تهران شمال عوارض آزاد راه آزادراه تهران شمال بنیاد مستضعفان راه تهران شمال راه و شهرسازی رئیس جمهور هزار تومان وزارت راه قطعه یک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۳۴۲۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان سفر پرماجرای مسافران قطار تهران - گرگان

به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز گلستان، مدیر کل مدیریت بحران گلستان گفت: ۳۰۰ مسافر قطار تهران به گرگان که به سبب آبگرفتگی خطوط ریلی در ایستگاه بندرگز متوقف شده بود به گرگان منتقل شدند.

نعمت الله حاجی زاده گفت: مسافران با مینی بوس و اتوبوس رهسپار گرگان شدند.

او افزود: بارش شدید باران صبح امروز سبب آبگرفتگی مسیر ریلی در شهرستان ترکمن شده بود و قطار پیش از رسیدن به این شهرستان، در ایستگاه بندرگز متوقف شد.

حاجی زاده گفت: قطار شب گذشته از تهران به مقصد گرگان حرکت کرده بود پس از توقف در ایستگاه بندرگز، تمام مسافران با کمک ناوگان راهداری و حمل و نقل جاده ایی استان به مقصد نهایی رسیدند.

او گفت: با فروکش کردن آب، حرکت قطار تهران - گرگان دوباره برقرار می‌شود.

سامانه بارشی که از دیروز فعالیت خود را در گلستان آغاز کرده است سبب آبگرفتگی خیابان‌ها، سیلاب، بارش برف در قلل مرتفع استان شد.
براساس اعلام هواشناسی گلستان، این سامانه ناپایدار عصر امروز از استان خارج می‌شود.

دیگر خبرها

  • پایان سفر پرماجرای مسافران قطار تهران - گرگان
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت /بارش برف و باران در محورهای ۱۱ استان
  • سیلاب؛ قطار تهران- گرگان را مجبور به توقف کرد
  • ◄ نرخ جدید عوارض آزادراه ها در سال 1403 منتشر شد + جدول
  • به زودی، بهره برداری از قطعه سوم کمربندی نسیم شمال قزوین+ فیلم
  • پیشرفت فیزیکی مطلوب قطعه ۶ آزادراه تبریز- ارومیه/کاهش بار ترافیکی
  • بهره برداری از قطعه سوم کمربندی نسیم شمال قزوین بزودی + فیلم
  • پروژه خط کشی آزادراه تهران - کرج - قزوین
  • رشد ۱۵ درصدی جابجایی مسافر در راه‌آهن شمال‌غرب کشور
  • تصویرِ سندِ ساواک: هدیه‌ی پدر علی شریعتی، به‌محمدرضا شریفی‌نیا