Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-19@03:39:38 GMT

آیا مجلس یازدهم رکورددار حضور زنان خواهد بود؟

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۴۴۹۸۴

یکی از  مسائلی که در هر دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی توجه ناظران مسائل سیاسی را به خود جلب کرده، میزان اقبال زنان به مشارکت سیاسی و انتخابات و تلاش آنها برای کسب کرسی‌های بهارستان بوده است. به نظر می رسد از این بابت مجلس یازدهم در حال ثبت رکورد جدیدی است و اگر فاطمه‌آجرلو بتواند از حوزه انتخابیه کرج به مجلس راه یابد، این اتفاق خواهد افتاد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اخبار سیاسی - براساس آمار اعلام شده ستاد انتخابات کشور ، تاکنون ۱۷ زن توانسته اند آرای لازم را برای حضور در بهارستان کسب کنند. درصورت موفقیت فاطمه آجورلو در دور دوم انتخابات حوزه انتخابیه کرج، اشتهارد و فردیس، تعداد بانوان دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی به ۱۸ نفر می‌رسد و با این حساب این مجلس رکورددار حضور زنان در این ۱۱ دوره خواهد بود.

فاطمه رهبر ، زهره الهیان، زهره سادات لاجوردی، فاطمه قاسم پور و سمیه رفیعی از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و پردیس، هاجر چنارانی از حوزه انتخابیه نیشابور و فیروزه، شیوا قاسمی از حوزه انتخابیه سروآباد و مریوان، فاطمه رحمانی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات، زهرا شیخی مبارکه از حوزه انتخابیه اصفهان، الهام آزاد از حوزه انتخابیه نائین، خور و بیابانک، عفت شریعتی از حوزه انتخابیه رزن و کوهبنان، سمیه محمودی از حوزه انتخابیه شهرضا و دهاقان، پروین صالحی مبارکه از حوزه انتخابیه مبارکه، سارا فلاحی از حوزه انتخابیه ایلام، معصومه پاشایی بهرام از حوزه انتخابیه مرند و جلفا، فاطمه محمدبیگی از حوزه انتخابیه قزوین و آبیک و فاطمه مقصودی از حوزه انتخابیه بروجرد، ۱۷ بانویی هستند که توانستند منتخب حوزه انتخابیه خود در مجلس یازدهم شورای اسلامی باشند و درصورت تایید شورای نگهبان به مجلس راه خواهند یافت.

چهار نفر از این تعداد سابقه نمایندگی در مجلس را دارند و فاطمه آجورلو هم سابقه نمایندگی در مجلس را دارد اما او برای شکستن رکورد حضور زنان در مجلس باید در دور دوم، بیشترین رای را به دست بیاورد.

  زنانی که نماینده شدند

در دوره نخست مجلس شورای اسلامی ۴ نامزد زن توانستند به عنوان منتخبین حوزه انتخابیه خود روانه بهارستان شوند؛ مریم بهروزی از حوزه انتخابیه تهران، ری،  شمیرانات و اسلامشهر از جناح راست و اعظم طالقانی، گوهر الشریعه دستغیب و عاتقه صدیقی (همسر شهید رجایی) از همان حوزه از جناح چپ راهی مجلس شورای اسلامی شدند.

در دومین دوره مجلس شورای اسلامی، مرضیه حدیدچی جایگزین اعظم طالقانی شد و مریم بهروزی، گوهر الشریعه دستغیب و عاتقه صدیقی برای بار دوم راهی مجلس شدند. این ترکیب در مجلس سوم هم تکرار شد.

اما در مجلس چهارم در مرحله نخست و میاندوره‌ای در مجموع ۹ زن توانستند به عنوان منتخبین حوزه انتخابیه خود روانه مجلس شوند. فخرالتاج امیرشقاقی و فاطمه همایون مقدم از حوزه انتخابیه تبریز، مریم بهروزی، پروین سلیحی، منیره نوبخت، مرضیه وحید دستجردی از حوزه انتخابیه تهران، اختر درخشنده از حوزه انتخابیه کرمانشاه و قدسیه سیدعلوی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات، ۹ زنی بودند که به مجلس چهارم شورای اسلامی راه یافتند.

در مجلس پنجم شورای اسلامی ۱۴ زن روانه مجلس شدند. شهربانو امانی انگنه از حوزه انتخابیه ارومیه بدون سابقه نمایندگی، نیره اخوان بی‌طرف و زهرا پیشگاهی فرد اعتدال‌گرا از حوزه انتخابیه اصفهان، سهیلا جلودار زاده، فائزه هاشمی رفسنجانی، فاطمه کروبی، نفیسه فیاض‌بخش، منیره نوبخت و فاطمه رمضان‌زاده همگی اصلاح‌طلب و مرضیه وحید دستجردی اصولگرا از حوزه انتخابیه تهران، قدسیه سیدعلوی و مرضیه صدیقی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات، الهه راستگو اصلاح‌طلب از حوزه انتخابیه ملایر و مرضیه حدیدچی دباغ اصولگرا از حوزه انتخابیه همدان، ۱۴ زن راه یافته به مجلس پنجم بودند.

از ۱۳ زنی که در مجلس ششم توانستند کرسی‌های مجلس را در اختیار بگیرند، ۱۱ زن اصلاح‌طلب، یک نفر مستقل و یک نفر هم اصولگرا بودند. اعظم ناصری‌پور از حوزه انتخابیه اسلام آباد غرب به عنوان نماینده مستقل به مجلس راه یافت. شهربانو امانی از حوزه انتخابیه ارومیه، اکرم منصوری‌منش از حوزه انتخابیه اصفهان، سهیلا جلودارزاده، فاطمه حقیقت‌جو، فاطمه راکعی، جمیله کدیور و الهه کولایی با مشی اصلاح‌طلبی و وحیده طالقانی با مشی اصولگرایی از حوزه انتخابیه تهران، حمیده عدالت با مشی اصلاح‌طلبی از حوزه انتخابیه دشتستان، ‌ طاهره رضازاده با مشی اصلاح‌طلبی از حوزه انتخابیه شیراز، سیده فاطمه خاتمی با مشی اصلاح‌طلبی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات و مهرانگیز مروتی با مشی اصلاح‌طلبی از حوزه انتخابیه خلخال، زنانی بودند که به مجلس راه یافتند.

اما مجلس هفتم بیشتر بانوان اصولگرا را به خود دید؛ چرا که از ۱۳ زن راه یافته به مجلس هفتم، جز مهرانگیز مروتی نماینده مردم خلخال و سهیلا جلودارزاده نماینده تهران که دور قبل هم در مجلس بودند، بقیه اصولگرا بودند. ۱۱ بانوی دیگر مجلس هفتم عبارتند از: فاطمه آلیا، فاطمه رهبر، الهام امین‌زاده، لاله افتخاری و نفیسه فیاض‌بخش از حوزه انتخابیه تهران، فاطمه آجرلو از حوزه انتخابیه کرج، ‌عشرت شایق از حوزه انتخابیه تبریز، ‌ هاجر تحریری نیک صفت از حوزه انتخابیه رشت، رفعت بیات از حوزه انتخابیه زنجان و عفت شریعتی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات.

در مجلس هشتم در مجموع هشت زن به مجلس شورای اسلامی راه یافتند که همه آنها از اصولگرایان بودند.  نیره اخوان بی‌طرف از حوزه انتخابیه اصفهان، فاطمه آلیا، فاطمه رهبر، ‌زهره الهیان، لاله افتخاری و طیبه صفایی از حوزه انتخابیه تهران، فاطمه آجرلو از حوزه انتخابیه کرج، عفت شریعتی از حوزه انتخابیه مشهد و کلات.

 ۹ نماینده زن راه یافته به مجلس همگی از اصولگرایان بودند که عبارتند از: نیره اخوان بی‌طرف از حوزه انتخابیه اصفهان، فاطمه آلیا، فاطمه رهبر، زهره طبیب‌زاده نوری و لاله افتخاری از حوزه انتخابیه تهران، شهلا میرگلوبیات از حوزه انتخابیه ساوه و زرندیه، مهناز بهمنی از حوزه انتخابیه سراب، سکینه عمرانی از حوزه انتخابیه سمیرم و حکمیه عالی از حوزه انتخابیه زابل.

در دهمین دوره از مجلس شورای اسلامی هم تعداد زنان حاضر در مجلس افزایش یافت و هم خط مشی آنها تغییر کرد. در دهمین دوره مجلس ۱۷ بانو توانستند راهی مجلس شوند. پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشی شاه عنایتی، سیده فاطمه ذوالقدر، سهیلا جلودارزاده، پروانه مافی، سیده فاطمه حسینی، فریده اولادقباد و فاطمه سعیدی زنانی بودند که در قالب لیست امید راهی بهارستان شده بودند.

ناهید تاج‌الدین از حوزه انتخابیه اصفهان، معصومه آقاپور علیشاهی از حوزه انتخابیه شبستر، سیده حمیده زرآبادی از حوزه انتخابیه قزوین، آبیک و البرز و زهرا ساعی از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو هم در فهرست امید قرار داشتند و روانه مجلس شدند.

زهرا سعیدی از حوزه انتخابیه مبارکه و خدیجه ربیعی فرادینه، مستقلین زن و سمیه محمودی از حوزه انتخابیه شهرضا و سمیرم سفلی و سکینه الماسی از حوزه انتخابیه کنگان و عسلویه اعتداگرایان زن دور دهم مجلس شورای اسلامی هستند. در این میان هاجر چنارانی نماینده مردم نیشابور و تخت جلگه تنها نماینده زن اصولگرا است که در دور دهم مجلس شورای اسلامی روانه بهارستان شد.

 نگاهی اجمالی به رویکردها و خط مشی زنانی که توانسته‌اند به مجلس شورای اسلامی راه یابند، به نوعی بازتاب و انعکاسی از واقعیات سیاسی و اجتماعی بوده است. به طوری که در هر مقطع که اصولگرایان توانسته‌اند اکثریت کرسی‌های مجلس را در اختیار بگیرند، ‌خط مشی زنان هم اصولگرایانه بوده و هرگاه اصلاح‌طلبان با کسب اکثریت‌آرای شهروندان راهی مجلس شده‌اند زنان حاضر در مجلس هم خط مشی اصلاح‌طلبانه داشته‌اند.  در دور یازدهم مجلس هم این  وضعیت حاکم است و قاطبه زنانی که‌آرای لازم برای حضور در بهارستان را کسب کرده‌اند اصولگرا هستند.  نکته مهم این است که زنان راه یافته به بهارستان چه خط مشی ای را در مجلس دنبال می کنند. و آیا اساسا حضور زنان  اصولگرا در بهارستان ظهور و بروزی خواهد یافت یا زیر سایه سیاست مردانه خواهند رفت.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: ستاد انتخابات کشور فاطمه رهبر زنان در مجلس اصولگرا بهارستان ستاد انتخابات کشور مجلس یازدهم حوزه انتخابیه مشهد و کلات حوزه انتخابیه اصفهان حوزه انتخابیه تهران مجلس شورای اسلامی حوزه انتخابیه کرج راه یافته مجلس راه فاطمه رهبر حضور زنان راهی مجلس راه یافت خط مشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۴۴۹۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت ایران قبل و بعد از انتخابات اخیر؛ قیمت دلار در ابتدای مجلس یازدهم چند بود؟

شرق در گزارشی نوشت: نزدیک به دو ماه از برگزاری انتخابات سال ۱۴۰۲ گذشته و ایران در حوزه‌های مختلف دچار ترک‌هایی شده که روز به روز بیشتر می‌شوند؛ انتخاباتی که باید از آن برای سال آینده درس گرفت.

درسی از گذشته برای آینده

آنچه در اسفند ۱۴۰۲ اتفاق افتاد، به پایان رسید و قابل بازگشت نیست. اما آیا نمی‌توان (بهتر بگوییم نباید) از آن درس گرفت؟ اگر نگاهی به وضعیت ایران قبل و بعد از انتخابات‌های ۱۳۹۴ و ۱۴۰۲ بیندازیم، این تفاوت‌ها مشهود نیست؟

در انتخابات مجلس دهم با وجود ردصلاحیت‌های گسترده اصلاح‌طلبان، آنها ناگزیر از طریق فراخوان عمومی به دنبال کسانی گشتند که روزمه خود را به‌عنوان اصلاح‌طلب ارسال کنند، تا شاید بتوانند به این ترتیب لیستی آماده کنند. در نهایت انتخابات با مدل «رقابت نیابتی» شکل گرفت و عده‌ای به مجلس رفتند. در آن زمان به تازگی بن سلمان پا به قدرت گذاشته بود و رقابت‌های منطقه‌ای ایران و عربستان با حمله عربستان به یمن به اوج خود رسید.

از طرفی داعش در غرب ایران مناطقی را در اشغال داشت، با این حال ایران در اوج اقتدار بود. وضعیت اقتصاد رو به بهبود بود و شکاف اجتماعی حاد دیده نمی‌شد. همان زمان بود که صدای بسیاری از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب با طرح پروژه «آشتی ملی» هم شنیده شد. بررسی حوزه سیاست از همه مهم‌تر به ما نشان می‌دهد که انتخابات مجلس دهم تا چه اندازه توانسته بود شکاف‌های سیاسی را محدود کند و انتخابات اخیر تا چه اندازه این شکاف‌ها را بیشتر کرد.

خبرهای مرتبط پیش بینی تنش در تقسیم کرسی‌های هیات رئیسه مجلس دوازدهم /هدف برخی‌ها، زدن قالیباف است /صداوسیما لیست انتخاباتی داشت آذربایجان شرقی تنها استانی که در انتخابات اسفند ۱۴۰۲، اصلاح طلبان در آن پیروز شدند چهره‌های با سابقه در فهرست ۹۰ نفره دور دوم انتخابات مجلس/در کدام کلان شهرها انتخابات به دور دوم کشیده شد؟ بررسی چند حوزه مختلف پس از انتخابات ۱۴۰۲

حوزه اقتصاد: ایران سال جدید را با تورم آغاز کرد. اگرچه ابراهیم رئیسی در آغاز سال از دستاوردهایش سخن می‌گفت، اما واقعیت بازار قابل انکار نبود. با اتمام انتخابات در ایران، دلار از ۵۰ هزار تومان حرکت صعودی خود را آغاز کرد و سد ۶۰ هزار تومان را شکست. در واقع ما شاهد رشد نزدیک به ۲۵ درصدی قیمت دلار در همین مدت کوتاه بودیم. اتفاقی که باعث شد رهبری هم در سخنرانی ماه رمضان از افزایش قیمت‌ها با عنوان تلخی‌های اقتصاد، یاد کند. زمانی که اصولگرایان در انتخابات حداقلی سال ۹۸ پیروز شدند، قیمت دلار کمتر از ۱۸ هزار تومان بود و حالا که در حال خروج از مجلس هستند، بیش از سه برابر قیمت دارد. در واقع عملکرد آنها نه‌تنها منجر به یک خیزش اقتصادی که ادعا می‌کردند نشد، بلکه اثرات آن در بازار ارز زیان‌بار بود. تا جایی که دولت اعلام کرد به دلار آزاد هیچ کاری نخواهد داشت و خود را تنها ملزم به تأمین ارز کالاهای اساسی و کالاهایی می‌داند که ارز نیمایی دریافت می‌کنند.

حوزه سیاسی: در این حوزه شاهد بودیم که برخلاف انتخابات‌هایی که از حداقل رقابت برخوردار هستند، انتخابات منجر به شکاف بیشتر شده است. این شکاف نه فقط در میان اصولگرایان که در بین اصلاح‌طلبان هم قابل مشاهده بود. اصولگرایان اما در پیدا و نهان چنان به جان هم افتادند که سرلیست آنها تبدیل به نفر چهارم انتخابات شد و در نهایت «چنارها» (لیست قالیباف و حداد) از «پاجوش‌ها» (لیست رسایی و رائفی‌پور) شکست خوردند. حالا که اصولگرایان همه ارکان قدرت را در اختیار دارند، شکاف در میان آنها نه‌تنها به قدرتمندترشدن حاکمیت منجر نخواهد شد، بلکه این شکاف‌ها در حوزه سیاست باعث می‌شود روز به روز توان مدیریتی و اجرائی کشور، برای خود اصولگرایان هم تضعیف شود.

در حوزه اجتماعی وضعیت وخیم‌تر از سایر حوزه‌هاست. از اختلافاتی که بر سر باز و بسته بودن پارک‌ها در ۱۳ نوروز شاهد بودیم تا لج‌بازی با مردم در ماجرای پارک قیطریه و امامت جمعه کاظم صدیقی بگیرید تا امروز که در نهایت رسیدیم به مسئله بازگشت گشت ارشاد به خیابان‌ها. اقداماتی که دولت و مجموعه مدیریت اصولگرایان در حوزه‌های اجرائی انجام می‌دهند، در تعارض آشکار با خواست اکثریتی قرار گرفته که در انتخابات شرکت نکردند. این در حالی است که اگر انتخابات به گونه‌ای دیگر برگزار شده بود، می‌توانست منجر به پرشدن شکاف‌ها شود.

هشداری برای آینده

به طور کلی این وضعیت نتیجه خواسته یا ناخواسته برگزاری انتخابات به روشی است که از سال ۹۸ آغاز شد و سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ تداوم یافت. انتخاباتی که در آنها روز به روز آمار عدم مشارکت و آرای باطله بالا می‌رود. انتخاباتی که در آنها ۶۰ درصد از مردم احساس کردند در آن کاندیدایی برای حضور در قدرت ندارند.

تمام این انتخابات‌های گذشته و نتیجه آن قابل تغییر نیست، اما اگر همین روند در ۱۴۰۴ تداوم پیدا کند، به شکاف‌های بیشتری منجر خواهد شد. این شکاف‌ها نه فقط در خارج، بلکه در درون هسته قدرت هم نفوذ خواهد کرد. در نهایت این وضعیت بیش از همه، به ضرر خود سیستم خواهد بود.

دیگر خبرها

  • دور دوم انتخابات در حوزه انتخابیه کرمانشاه تمام الکترونیک برگزار می‌شود
  • تشکیل مجلس مشورتی بانوان، فرصتی برای مشارکت گسترده‌تر زنان در جامعه
  • دور دوم انتخابات مجلس در تهران الکترونیکی برگزار می‌شود
  • اسامی منتخبان زن مجلس دوازدهم/ رقابت ۷ خانم در دور دوم
  • راه اندازی پویش های انتخاباتی در کرج
  • صدور اعتبار نامه نمایندگان منتخب تهران در مجلس دوازدهم
  • صدور اعتبارنامه ۱۴ نماینده منتخب تهران در مجلس
  • «لایحه امنیت زنان» در هزار توی آمدن یا نیامدن به صحن علنی مجلس
  • جدول زمان‌بندی مرحله دوم انتخابات مجلس دوازدهم
  • وضعیت ایران قبل و بعد از انتخابات اخیر؛ قیمت دلار در ابتدای مجلس یازدهم چند بود؟