Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-19@05:19:38 GMT

شب‌های سرد «قطور» و دست‌های منتظر یاری

تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۵۸۸۸۴

شب‌های سرد «قطور» و دست‌های منتظر یاری

شهر کوچک «قطور» در ۵۰ کیلومتری غرب خوی قرار دارد؛ این شهر پس از زلزله ۵.۷ ریشتری صبح روز یکشنبه هفته جاری بیشتر در رسانه‌ها شهرت یافت و قبل از آن شهرت چندانی نداشت و با وجود داشتن جاذبه‌های گردشگری طبیعی، کمتر مورد توجه اهل رسانه قرار گرفته است.

برای رسیدن به شهر قطور باید از از جاده‌ای سخت و کوهستانی و باریک که از یک طرف به رودخانه و از طرفی دیگر به کوه منتهی می‌شود، عبور کنید؛ جاده در قسمتی از مسیر خود با خط راه آهن خوی- قطور- رازی موازی می‌شود و با وجود استفاده از پل‌های هوایی و تونل‌های متعدد برای راه آهن، جاده قطور در برخی نقاط آن گاردریل هم ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در امتداد رفتن به قطور ۲ روستای زلزله‌زده «مخین» و «حبش سفلی» نیز قرار دارد که برپا شدن چادرهای امدادی در حاشیه این ۲ روستا و حضور نیروهای امدادی از دور نمایان است. 

به ورودی شهر کوچک قطور که می‌رسی، جاده و رودخانه‌ای که در امتداد هم کشیده است، ۲ طرف شهر را از هم جدا می‌کند و انگار در این نقطه صفر مرزی هم قانون بالاشهری و پایین‌شهری وجود دارد و اگر جاده یکی از ۲ سمت رودخانه را ادامه دهی به ۲ منطقه کاملا" مجزا از قطور خواهی رسید.

اما زلزله دوم خوی به بزرگی ۵.۹ ریشتر تفاوت چندانی برای ۲ قسمت بالاشهر و پایین شهر قطور قایل نشد و در هر قسمت صاحب‌خانه‌ها مجبور به ترک خانه شدند و خسارت‌هایی به بنای خانه و اسباب و اساسیه آنان وارد شد.

چادرهای امدادی هلال‌احمر و شخصی در ۲ طرف رودخانه بنا شده و لوله‌های بخاری نفتی از گوشه انتهایی خارج شده است که تا حدودی گرمابخش محفل مردم به شمار می‌رود و برخی دیگر چادر را در حیاط و گوشه‌ای در میان خرابه‌های زلزله برپا کرده‌اند.

کشیدن نایلون دور چادر و روشن کردن آتش مقابل ورودی که هم گرما بدهد و هم نور، خود به خود رهگذران را جذب خود می‌کند و در اولین حلقه این دورهمی به نزدیک خانواده‌ای چند نفری رسیدیم که چادر بزرگ زمان ییلاق و قشلاق خود را در کنار جاده برپا کرده بودند.

خانواده «جابر سلطانی» از یک طرف شکرگزار بودند که هیچ‌کدام از اعضای خانواده‌ آنان در این زلزله فوت نکرده بود و از طرفی دیگر ناراحت و نگران از اینکه خانه و کاشانه‌شان دیگر قابلیت سکونت ندارد.

این خانواده عشایری ۱۵ نفری داخل ۲ چادر بزرگ بودند و گفتند: تاکنون هیچ خدمتی از نهادهای امدادی دریافت نکرده‌اند که گویا به خاطر خاصیت کوچ آنان بوده است.  

ساعت حدود ۱۸ عصر است؛ روشن شدن چراغ‌های کم سو، در میان خرابه‌های زلزله نشانه‌هایی از زندگی و تداوم آن را در «قطور» نوید می‌دهد اما امشب انگار آسمان خیال دیگری در سر دارد و  سخاوتمندی آسمان این‌بار دردی دیگر بر دردهای مردم زلزله‌زده «قطور» می‌افزاید و گلوله‌های سرد و بی‌رحم برف را نثارشان می‌کند.

از میان خرابه‌ها خانواده‌ای دیگر، چادری برپا کرده‌اند و قسمتی از وسایل و اسباب و اساس در داخل چادر و قسمتی دیگر در گوشه‌ای از حیاط که زلزله، دیواری برای آن باقی نگذاشته بود، نگهداری می‌کردند.

سینی چای داغ و پرتقال‌های خونی داخل نایلون و پوست‌های انار، نشان می‌داد که خانواده کاک «سلیمان» همان گونه که دور بخاری نفتی حلقه زده بودند از خودشان پذیرایی کرده بودند و ما نیز دعوت آنان برای رفتن روی این خوان سخاوت‌مندانه را رد نکردیم.

قسمت پاره شده چادر با نایلون ترمیم شده بود و در گوشه‌ای از اتاقک چادری گهواره «آروین» یک ساله که در کنار آن خواهرش «پارمیدا» و مادر حضورر داشتند، مکان امن و گرمی برای وی ایجاد کرده بود.

پای صحبت را با کاک سلیمان از وضعیت زلزله‌زدگان باز کردیم او هم از توزیع ناعادلانه امکانات ناراضی بود و گفت: به بعضی از خانواده‌ها -که منظورش مسوولان بود- چندین چادر و وسایل گرمایشی دادند و به بعضی‌ها هنوز چادر نرسیده است.

هنگام صحبت با کاک سیمان چند پس‌لرزه را احساس کردیم اما برای آنان امری عادی و معمول بود هنگامی که قصد خروج داشتیم صاحب‌خانه قسم خورد تا چای و میوه نخوریم اجازه رفتن به ما نمی‌دهد و گفت: رسمی مهمانوازی نیست که شما این موقع از اینجا بروید؛ باید چای و میوه میل کنید.

صحبت ما با کاک سلیمان طولانی شد و در میان اعضای خانواده دختر جوانی بود که «طاووس» نام داشت و از ارومیه برای کمک به خانوده کاک سلیمان آمده بود.

«طاووس» گفت: اهل سلماسم و در ارومیه دانشجوی رشته رواشناسی هستم و احساس کردم لازم است برای ابراز همدردی و دلداری دادن به قطور بیایم تا به خانواده خواهرم کمک کنم.

آن طرف رودخانه نیز چند چادر هلال‌احمر برپا شده بود و چند دستگاه خودرو سواری، باری و مینی‌بوس در کنار چادرها پارک شده بود و از روی تعداد کفش‌هایی که در مقابل درب ورودی چادرها گذاشته شده بودند، می‌توانستی بفهمی که داخل هر چادر حدودا" چند نفر اسکان پیدا کرده‌اند.

تجمع تعدادی از اهالی قطور برای دریافت چادر 

آن طرف‌تر و نزدیکی هنگ مرزی قطور موضوع متفاوت‌تر بود و دسته ۳۰ نفری از جوانان روستا که هر لحظه بر تعداد آنان افزوده می‌شد، درخواست چادر بیشتر داشتند و از مسوولان می‌خواستند چادر بیشتری به آنان بدهند.

در بین آنان مرد کهن سالی که عمامه به رنگ نارجی داشت و از روی پوشش می‌توانستی بفهمی که به حج رفته است، گفت: برای اسکان خودمان چادر گرفتیم اما یک چادر کفایت نمی‌کند و خانواده ۱۰ نفری ما حداقل به سه چادر نیاز دارد.

حاج «اسماعیل نژاد احمدی» افزود: تعدادی از دام‌ها شامل ۱۰ راس گوسفند و ۲ راس گاو بر اثر ریزش سقف طویله تلف شدند و چندین راس بره و گوساله تازه متولد شده داریم که اگر مکانی برای آنها پیدا نکنیم، تلف می‌شوند.

«بهروز حسن‌زاده» نیز گفت: بیشتر از یک چادر احتیاج داریم؛ از شهرهای مختلف از جمله کرمانشاه، مازندران، کردستان و ... چند محموله به قطور آمده‌است اما توزیع با کندی مواجه است.

سرانجام شهردار قطور هم به جمع اهالی پیوست و به عنوان نماینده اهالی برای مذاکره و توزیع بیشتر چادر به محوطه تجمع امکانات هلال‌احمر رفت.

با همکاری یکی از اعضای تیم واکنش سریع هلال‌احمر مهاباد که در قطور حضور داشت، توانستیم وارد محوطه هنگ مرزی شویم؛ جمعی از اعضای هلال‌احمر مشغول جداکردن اقلام و پیاده کردن چادر از ماشین‌های سنگین بودند.

محوطه به خاطر بارش برف و تردد خودروها، کاملا" گلی شده بود و چندین تخته پتوی خاکستری و نایلون هم که در قسمتی از محوطه قرار داشت؛ 2 زن میان‌سال هم برای درخواست اقلام امدادی با امدادگران حرف می‌زدند.

تلاش‌های ما برای مصاحبه با امدادگران هلال‌احمر و نیروهای هنگ مرزی در خصوص اقدامات صورت گرفته بی‌نتیجه ماند؛ تعدادی هم داخل خودروهای سبک منتظر دستور و برخی هم در حال خوردن شام بودند.

در قسمت ورودی «قطور» مجتمع سلامت این شهر نیز نمایان است اما به دلیل زلزله و ترک برداشتن دیوارهای آن تاحدودی بلا استفاده باقی مانده و در قسمت ورودی آن به شهروندان خدمات بهداشتی و درمانی ارایه می‌شد.

در مدت زمان حضور ما در این مرکز یک پسربچه که از ناحیه مچ دست دچار سوختگی شده بود و یک مرد جوان که به هنگام آواربرداری زخمی بود، برای مداوا مراجعه کردند.

به گزارش ایرنا روز یکشنبه - چهارم اسفندماه - ابتدا منطقه «قطور» و سپس «زرآباد» خوی با زمین‌لرزه نسبتا شدیدی لرزید که این امر در مجموع موجب مصدومیت حدود ۱۰۴ نفر، بستری شدن ۱۰ نفر، تلف شدن صدها راس دام، تخریب چهار هزار واحد مسکونی و وارد شدن خسارت جزئی به یکهزار واحد دیگر در روستاهای خوی و سلماس شد.

امدادگران و مسوولان آذربایجان‌غربی بلافاصله پس از زلزله اول در ساعت ۹:۲۲ راهی منطقه «قطور» شدند و ارزیابی میزان خسارت تا شامگاه همان روز ادامه داشت؛ تا اینکه در ساعت ۱۹:۳۰ زلزله نسبتا شدید دیگری به بزرگی ۵.۹ ریشتر «زرآباد» را لرزاند و خسارت‌های زلزله اول را دوچندان کرد؛ تا جایی که شبکه برق و مخابرات برای چند ساعت قطع شد اما در یک اقدام جهادی و پس از چند ساعت، زیرساخت‌ها دوباره در بامداد دوشنبه وصل شد.

زلزله دوم در «زرآباد» تنها چند مصدوم جزئی داشت اما تمرکز امدادگران و مسوولان بر روی آن موجب شد تا توزیع اقلام امدادی در بین زلزله‌زدگان قطور به فردای آن روز یعنی صبح روز «دوشنبه» موکول شود که منتاسفانه برخی‌ها بلافاصله این تاخیر را در فضای مجازی به حساب نقصان کار گذاشتند. 

اما امدادگران، مسوولان و حتی نیروهای سپاهی و مرزبانی که از نخستین ساعات پس از وقوع زلزله اول در منطقه حضور داشتند، از روز دوشنبه به بعد به صورت جهادی کمبودها را یکی پس از دیگری رفع کردند و بسیاری از افراد مطلع اکنون بر این عقیده هستند که دست‌اندرکاران ستاد مدیریت بحران آذربایجان‌غربی در این حادثه غیرمترقبه، سنگ تمام گذاشتند.  

منبع: جماران

کلیدواژه: انتخابات 98 بودجه 99 ویروس کرونا جاذبه های گردشگری چای راه آهن زمین کفش انتخابات 98 بودجه 99 ویروس کرونا امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی هلال احمر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۵۸۸۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرغامی: از شورای بین‌المللی «کمیته ملی موزه‌ها» و «محوطه‌ها و بناهای تاریخی» خارج نشدیم

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی امروز (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران اظهارکرد: سی‌ام فروردین روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی است که این روز را به فعالان فرهنگی تبریک می‌گویم. روز گذشته جلسه کارشناسی خوبی در این زمینه برگزار شد و از هنرمندان، نخبگان و فعالان این حوزه تقدیر صورت گرفت.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری صنابع دستی در ادامه بیان کرد: اخبار کذبی منتشر شد مبنی بر خروج ایران از ایکوم (کمیته ملی موزه‌ها)  و ایکوموس (شورای بین المللی محوطه‌ها و بنا‌های تاریخی) صحت ندارد.

(سازمان آموزشی، علمی، و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در راستای عمل به وظایف فرهنگی خود در زمینه صیانت از میراث فرهنگی، در سال ۱۹۶۴ در «دومین کنگره معماران و متخصصان بنا‌های تاریخی» که در شهر ونیز ایتالیا برگزار و به انتشار یکی از مهم‌ترین اسناد جهانی حفاظت از میراث فرهنگی به نام «منشور ونیز» منجر شد، نهادی غیردولتی را تحت عنوان «شورای بین‌المللی بنا‌ها و محوطه‌ها» (International Council on Monuments and Sites) بنیاد نهاد که اختصاراً ایکوموس (ICOMOS) نامیده می‌شود. ایکوموس تنها سازمان غیردولتی جهانی است که برای تحقق نظریه‌ها و روش‌شناسی و فنون حفاظت از میراث معماری و باستان‌شناختی تلاش می‌کند.)

ضرغامی یادآورشد: در دولت مردمی فعالیت‌های بین‌المللی در حوزه میراث فرهنگی گسترده‌تر از قبل ادامه دارد و این حوزه ماهیتی غیر دولتی دارد و از سال‌ها قبل به دلیل ماهیت غیردولتی پرداخت حق عضویت آنها توسط افراد حقیقی صورت گرفته است.

میزان گردشگران خارجی در سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش یافت

وی با اشاره به اینکه سیاست وزارت میراث فرهنگی هدایت مردم به سمت گردشگاه‌های رسمی است، اظهار داشت: خراسان رضوی، مازندران، هرمزگان، گیلان، اصفهان، فارس و تهران به ترتیب بیشترین اقامت رسمی را در سال گذشته داشته‌اند.

ضرغامی تصریح کرد: از نظر اقامت در اقامتگاه‌های غیر رسمی استان‌های مازندران، گیلان، خراسان رضوی، هرمزگان و بوشهر در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه ۷۶۴ چادر عشایری داشتیم که بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است، گفت: چادر‌های عشایری هم سوغات و خوراکی‌های سنتی را ارائه کردند و هم فرهنگ ناملموس را ارائه می‌کنند.

ضرغامی اضافه کرد: خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و فارس از نظر اقامت در چادر‌های عشایری در رتبه بالاتر قرار داشتند. روستای سهیلی در قشم اولین مقام در اقامت مردم داشته است همچنین جواهرده رامسر در جایگاه بعدی قرار دارد.

وی خاطرنشان کرد: برخی رسانه‌ها اعلام کردند که میزان گردشگران خارجی امسال کاهش یافته است این در حالیست که هنوز ورود گردشگران خارجی آغاز نشده است؛ در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ میزان گردشگران خارجی به ۶ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر یعنی بیش از ۵۰.۸ درصد افزایش یافته است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • موافقت آمریکا با حمله رژیم صهیونیستی به رفح
  • مریوان ، مسابقات بین المللی کشتی جوانان جام شاهد یادواره شهدای غزه
  • گروه‌های مردمی مسوولان را در اجرای «طرح نور» در ورامین یاری کنند
  • پایگاه هوانیروز مشهد ۷۵ عملیات پروازی مردم‌یاری انجام داد
  • افزایش تولید برق کشور با یاری شرکت انتقال گاز
  • سیلاب در سیستان و بلوچستان راه‌های روستایی را بست
  • نقش چادر‌های عشایری در کاهش تصادفات جاده‌ای
  • برپایی ۳ اردوگاه اسکان اضطراری در سیستان‌ و بلوچستان و امدادرسانی به بیش از ۱۰۰۰ نفر
  • ضرغامی: از شورای بین‌المللی «کمیته ملی موزه‌ها» و «محوطه‌ها و بناهای تاریخی» خارج نشدیم
  • برپایی ۳ اردوگاه اسکان اضطراری در سیستان و بلوچستان در پی وقوع سیل