Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری‌آنلاین-سمانه معظمی: سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) ماه گذشته درباره هجوم ملخ‌های صحرایی به مزارع شرق آفریقا و در مرحله بعد یمن، عربستان سعودی، ایران، پاکستان و هند هشدار داده بود.

این سازمان در گزارش خود پیش‌بینی کرده بود که تعداد ملخ‌ها تا تابستان ممکن است تا ۵۰۰ برابر هم افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پدیده یکی از آفت‌های زیست‌محیطی بی‌سابقه در ۲۵ سال اخیر در جهان است و قدرت تخریبی بسیار بالای ملخ‌ها، حیات گیاهی و امنیت غذایی کشورهای آفریقایی و خاورمیانه را در معرض خطر جدی قرار داده‌است.

در این گزارش به ویژگی‌های این ملخ‌ها و روش‌های مقابله با آن‌ها در کشورهای مختلف از جمله ایران پرداخته‌ایم.

جمع‌گرایی

سالانه حدود ۱۸ میلیون هکتار زمین کشاورزی مورد حمله ملخ‌ها قرار می‌گیرد. دسته ملخ‌های صحرایی در یک کیلومتر مربع می‌توانند معادل غذای روزانه ۳۵ هزار نفر را بخورند.

فقط یک دسته ملخ صحرایی با مصرف روزانه ۲۰۰ تن پوشش گیاهی می‌تواند ۲۰ درصد سطح کره زمین و معاش ۱۰ درصد جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار دهد.

ملخ‌ها نه‌تنها به محصولات روی زمین بلکه به محصولات انبارشده نیز حمله می‌کنند.

اما چه عواملی منجر به تشکیل دسته‌های ملخ می‌شود؟ ملخ‌های صحرایی نوعی از ملخ هستند که به جمع‌گرا بودن معروف هستند و همین ویژگی توانایی تخریب آن‌ها را چند برابر می‌کند.

به گزارش آسیاتایمز، ملخ‌های صحرایی فقط در خاک مرطوب تخم‌گذاری می‌کنند. این گونه‌های فرصت‌طلب با بارش باران‌های شدید در بیابان‌ها تخم‌های بیشتری می‌گذارند؛ شاید حدود هزار تخم در هر مترمربع خاک! ملخ‌های نوزاد نیز به لطف باران و افزایش پوشش گیاهی، غذای فراوانی برای خوردن دارند.

وقتی جمعیت ملخ‌ها افزایش پیدا می‌کند، دسته دسته می‌شوند و برای جستجوی غذای بیشتر مهاجرت می‌کنند. آن‌ها علاقه زیادی به دانه‌ها و حبوبات دارند. بنابراین در زمین‌های کشاورزی مستقر می‌شوند.

توفان‌های گرمسیری

گرم شدن زمین به بارش باران‌های گرمسیری و وقوع گردباد و درنهایت افزایش جمعیت ملخ‌های صحرایی کمک کرده‌است.

توفان‌های گرمسیری اقیانوس هند که موجب بارندگی‌های زیاد در محدوده این اقیانوس شده، جمعیت ملخ‌ها را تا هزاران برابر افزایش داده است. درواقع تغییرات آب‌وهوایی اخیر به کمک ملخ‌ها آمده‌است. بارش‌های بی‌سابقه نه‌تنها شرایط ایده‌آلی برای تخم‌گذاری ملخ‌ها فراهم کرده، بلکه موجب رشد گیاهان بیابانی نادر و درنتیجه تامین غذای فراوان برای این آفت شده‌است.

سرمنشا بسیاری از ملخ‌های صحرایی، بیابان‌های عربستان صعودی، یمن، عمان، امارات، جنوب ایران و قسمت‌هایی از هند و پاکستان است.

کنترل ملخ‌ها

هیچ روش صددرصد تضمین‌شده‌ای برای مقابله با ملخ‌ها وجود ندارد؛ زیرا پیش‌بینی تشکیل دسته ملخ‌ها و مسیر حرکت آن‌ها بسایر دشوار است. آنها بسیار سریع و بر فراز مناطق دوردست پرواز می‌کنند.

رایج‌ترین و ابتدایی‌ترین روش، مسموم کردن آن‌ها با استفاده از اسپری‌های حشره‌کش قبل از تشکیل گروه است.

این کار می‌تواند به صورت گسترده مثلا با هلی‌کوپتر و خودرو یا با اسپری‌های دستی کوچک انجام شود. روش‌های ساده‌ مانند سوزاندن لاستیک یا کندن گودال هم موثر است؛ اما فقط می‌تواند از رسیدن آن‌ها به منطقه‌ای خاص جلوگیری کند و نمی‌تواند رشد جمعیتشان را متوقف کند.

روش‌های کنترلی فعلی بیشتر بر بازرسی زمین‌ها برای پیدا کردن تخم ملخ‌ها متمرکز است که در بلندمدت به کشاورزان برای پیش‌بینی حمله کمک می‌کند.

نکته منفی در این زمینه، آسیبی است که این روش‌ها به محیط زیست می‌زند. به همین دلیل کارشناسان معتقدند روش‌های کنترل زیستی از جمله استفاده از شکارچیان طبیعی مانند زنبور، پرندگان و خزندگان برای مقابله با ملخ‌ها مفیدتر هستند.

آمادگی ایران

هجوم دسته‌های بزرگ ملخ صحرایی از شبه جزیره عربستان به استان‌های جنوبی کشور از جمله بوشهر، هرمزگان، سیستان‌وبلوچستان و فارس در روزهای اخیر آغاز شده است.

«سیدمحمدرضا میر»،  سخنگوی سازمان حفظ نباتات کشور در گفت و گو با ایرنا اظهارکرد: هجوم ملخ صحرایی از شبه جزیره عربستان از بهمن ماه هرسال آغاز می‌شود و  تا مردادماه سال بعد ادامه دارد، اما طبق گزارش فائو، امسال نسبت به سال گذشته شدت بیشتری دارد.

وی علت هجوم ملخ صحرایی را شرایط آب‌وهوایی و دمای مساعد استان‌های جنوبی کشور دانست و گفت: سموم، ماشین‌آلات و تجهیرات لازم برای مبارزه با این آفت در استان‌های جنوبی کشور تدارک دیده شده است.

میر افزود: سازمان حفظ نباتات کشور امسال برای مبارزه با این آفت در سطح بیش از یک میلیون هکتار، ۸۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که تاکنون ۲۰ میلیارد تومان آن تخصیص یافته و به استان‌ها ارسال شده است. (منبع)

تجربه چینی‌ها

چین این روزها فقط درگیر ویروس کرونا نیست. مسئولان این کشور برای مقابله با ۳۶۰ بیلیون ملخی که سفر خود را از شرق آفریقا آغاز کرده‌اند و در ادامه مسیر خود از ایران، پاکستان و هند می‌گذرند، لشکری از اردک‌ها را به مرزهایش فرستاده است.

به گزارش سایت اکسپرس انگلستان، از آنجاکه ملخ‌ها به سمت شرق حرکت می‌کنند، مقامات چین ۱۰۰ هزار پرنده را به منطقه «سین‌کیانگ» مرز غربی خود با پاکستان و هند گسیل کرده‌اند. سایت خبری دولت چین ویدئویی از این اردک‌ها که مانند سپاهی از سربازان به مقابله با ملخ‌ها می‌روند، منتشر کرده است.

دولت چین قبلا (اواخر تابستان) نیز از این روش که به نظر موثرتر از آفت‌کش‌های شیمیایی است، برای مقابله با ملخ‌ها استفاده کرده بود. استفاده از اردک‌ها هم از نظر اقتصادی به صرفه است و هم به محیط زیست آسیب نمی‌زند. یک جوجه‌اردک می‌تواند ملخ‌های موجود در محدوده چهار مترمربع را بخورد.

وضعیت اضطراری در پاکستان

دولت پاکستان به دنبال هجوم گسترده ملخ‌ها حدود سه هفته پیش اعلام وضعیت اضطراری ملی کرد و اداره مدیریت بحران آن به حال آماده‌باش درآمد. این آفت شدیدترین حمله ملخ‌ها در دو دهه اخیر در این کشور بوده است.

حمله ملخ‌ها تاکنون ۵ میلیون دلار به زراعت این کشور آسیب زده و همه محصولات زمین‌های کشاورزی استان پنجاب را از بین برده است.

پاکستان اعلام کرده برای مبارزه با این آفت به ۵۰ میلیون دلار اعتبار نیاز دارد.

نگرانی در هند

هند نیز که از کشورهای درمعرض خطر حمله ملخ‌هاست، با خرید اسپری‌های حشره‌کش، زنبورهای نر و دیگر تجهیزات تخصصی اقدام به کنترل بحران کرده است.

به گزارش رویترز، هند چند ماه پیش نیز تجربه مشابهی داشت که موفق به کنترل آن شد. اما اکنون دوباره با طغیان حمله ملخ‌ها در کشور همسایه (پاکستان) نگرانی‌ها درباره امنیت محصولات مانند گندم و دانه‌های روغنی افزایش یافته‌است.

مسئولان این کشور افرادی را برای ارزیابی شرایط مناطق درمعرض خطر در مناطق شمالی و غربی این کشور اعزام کرده‌اند.

همچنین مقامات هند و پاکستان تاکنون چند بار برای ارزیابی موقعیت با یکدیگر دیدار کرده‌اند.

با توجه به این‌که هند از کشورهای تولیدکننده حشره‌کش در جهان است، مقامات این کشور آمادگی خود را برای تامین آفت‌کش برای پاکستان اعلام کرده‌اند.

تدبیر برای مقابله با ملخ‌ها فقط محدود به کشورهای درگیر نبوده‌است. محققان دانشگاه لینکولن انگلستان، اپلیکیشن جدیدی طراحی کرده‌اند که می‌تواند به کشاورزان برای مبارزه با آفت ملخ کمک کند.

این اپلیکیشن که «مسترو» نام دارد از طریق دوربین گوشی می‌تواند ملخ‌ها را ردیابی و موقعیت آن‌ها را اعلام کند.

 کشاورزان با استفاده از این فن‌آوری قادر به تشخیص مکان و تعداد این گونه‌ها قبل از آغاز حمله می‌شوند و می‌توانند خود را برای مقابله آماده کنند.

همکاری کشورها

استفاده از هر شیوه‌ای برای مبارزه با ملخ‌ها نیاز به اعتبار و همکاری کشورهای درگیر دارد. طبق ادعای سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، شکست مبارزه با ملخ‌ها اساسا یک دلیل دارد و آن هم ناتوانی انسان‌ها برای همکاری در این زمینه است.

دور از دسترس بودن بسیاری از مناطق درگیر ملخ یک مانع بزرگ برای کنترل این وضعیت است، اما ناامنی این مناطق را که نتیجه اختلاف‌ها و روابط سیاسی بین کشورهای متاثر است نیز نباید از نظر دور داشت. به عبارت دیگر مبارزه با ملخ‌ها نیازمند اقدامی است که امروز وجود ندارد: کنار گذاشتن اختلافات و همکاری.

آفت ملخ نتیجه تغییرات آب‌وهوایی است که هنوز بسیاری از افرادی که در قدرت هستند آن را انکار می‌کنند.  

هجوم ملخ‌ها مانند آتش می‌ماند؛ وقتی تعدادشان کم است می‌توان آن‌ها را مهار کرد، درغیر این صورت فقط باید منتظر بود تا منابع تغذیه‌ای خود را از دست بدهند.

کد خبر 487319 برچسب‌ها استان سیستان و بلوچستان کشاورزی کشاورزی - فائو آفت‌کش‌ها

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان سیستان و بلوچستان کشاورزی کشاورزی فائو آفت کش ها برای مقابله با ملخ ها برای مبارزه ملخ های صحرایی حمله ملخ ها ملخ صحرایی هجوم ملخ استان ها اردک ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۶۰۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واگن مترو از چین نیامد؛ بین شهرداری و وزارت کشور دعوا شد

شبکه حمل‌ونقل عمومی شهر تهران در حوزه مترو با «فقر شدید قطار (واگن)» روبه‌رو است به‌طوری که، «برنامه‌ریزی تک‌بعدی مدیریت شهری پایتخت طی دو دهه اخیر برای مترو» به صورت «تمرکز بر ساخت خط» بدون توجه به «تامین ناوگان قطار شهری» باعث شده امروز ظرفیت جابه‌جایی با این شبکه معادل «حرکت حداقل ۳۵۰۰ واگن مترو» در ۷ خط باشد، اما «تعداد واگن‌های فعال زیر ۱۵۰۰ دستگاه» است که البته بالای نیمی از آن‌ها دچار فرسودگی ناشی از عمر بالا هستند.

به گزارش دنیای اقتصاد، سال ۹۷ شهردار وقت تهران که عمر کوتاهی در شهرداری داشت، قرارداد ساخت و تامین ۶۳۰ واگن از کشور چین از طریق سرمایه‌گذاری مشترک شرکت چینی با شرکت ایرانی را جلو برد، اما فرآیند تصویب قرارداد به دوره پیروز حناچی منتقل شد.

حناچی سال ۱۴۰۰ توانست این قرارداد را به تصویب دولت و جلب موافقت بانک مرکزی برساند به این صورت که چینی‌ها این تعداد واگن را از قرار هر واگن به قیمت حدود یک میلیون یورو، برای شهرداری تهران تامین و ارسال کنند. با این حال، شهرداری در آن سال طبق قرارداد باید ۱۵‌درصد ارزش قرارداد که آن زمان ۵۰۰۰ میلیارد تومان برآورد شد، به شکل نقد و پیش‌پرداخت به طرف چینی پرداخت می‌کرد تا کار تولید شروع شود.

شهرداری در آن زمان مدعی شده بود «توان مالی تامین پرداخت اولیه در قرارداد ۶۳۰ واگن چین را ندارد» که البته این مواجهه با توجه به بودجه سالانه اداره پایتخت، قابل تامل است. با این حال، سال گذشته این قرارداد از سمت شهرداری در ماجرای سفر شهردار به چین با «افزایش تیراژ سفارش» روبه‌رو می‌شود که اکنون، دولتی‌ها مقابل تغییر متن قرارداد موضع گرفته‌اند. به نظر می‌رسد، موضوع بیشتر جنبه غیرفنی دارد و به نوعی، فاکتور‌های اختلاف‌نظر بین دولت و شهرداری مطرح است.

تاییدیه فنی یا دلخوری سازمانی؟

سال گذشته بود که شهردار تهران به همراه هیاتی پر تعداد به چین سفر کرد تا تکلیف ۶۳۰ واگنی را که در دوره ریاست جمهور سابق پرونده‌اش برای کلان‌شهر تهران باز شده بود را مشخص کند، شهردارتهران در سفر چند روزه خود به چین نه تنها آنگونه که اعلام شد قرارداد ساخت ۶۳۰ واگن را به ساخت بیش از ۷۰۰ واگن ارتقا داد بلکه پکیجی از وسایل نقلیه اعم از تاکسی، اتوبوس، موتورسیکلت را نیز در قراردادش با چینی‌ها وارد کرد تا آن‌گونه که بار‌ها اعلام کردند حمل‌ونقل تهران به سمت برقی و پاک شدن پیش برود.

در حالی که بنا به وعده مدیران شهری، مردم تهران آماده ورود اولین سری واگن‌های مترو در سال جدید بودند تا بلکه کمی اوضاع نامناسب مترو در پی ازدحام مسافران و کمبود واگن بهبود یابد؛ اما ناگهان خبر رسید که به‌رغم اینکه پیش از این اعلام شده بود که کار ساخت واگن‌های مترو در چین آغاز شده، اما هنوز وزارت کشور تاییدیه نهایی را نداده و تا این تاییدیه نباشد کار ساخت واگن‌ها آغاز نمی‌شود!

ماجرا آن‌گونه که مدیران شهری نقل می‌کنند از آنجا شروع شد که وزارت کشور که کارفرمای این قرارداد است باید اسناد، مدارک و طراحی‌های واگن‌های جدید را بررسی و تایید کند، اما مدیران شهری معتقدند که سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها نه تجربه لازم و نه نیروی کارشناسی دارد و به همین علت پیشنهاد تفویض اختیار بررسی قرارداد و نوع واگن‌ها به شرکت واگن‌سازی شهرداری تهران را دارند و این در حالی است که تا تاییدیه فنی صورت نگیرد، واگنی ساخته نمی‌شود و عملا فرآیند ساخت واگن‌ها به دلیل عدم‌تاییدیه فنی هرروز عقب‌تر می‌افتد.

مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران برای اولین بار در این مورد سخن گفت و اعلام کرد: مایه تاسف است که ماه‌ها از انعقاد قرارداد‌ها گذشته، اما در داخل کشور موانع زیادی وجود دارد و موضوع هنوز به نتیجه نرسیده است. تا امروز تایید فنی برعهده مترو بوده بنابراین امیدواریم وزیر کشور قاطعانه تصمیم بگیرد و جلوی این توقف گرفته شود.

در حالی رئیس شورای شهر تهران پرچمدار جریان واگن‌های چینی شده که هیچ یک از مدیران شهری تاکنون در مورد ایرادات این قرارداد حتی کلمه‌ای سخن نگفته‌اند و این سخنان رئیس ۸۰ ساله به مذاق سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها خوش نیامد و در جوابیه‌ای اعلام کردند که این سازمان برای تامین پیش پرداخت ۶۳۰ دستگاه واگن و خرید اتوبوس با استفاده از تهاتر نفت اقدام به فروش نفت و واریز وجوه مربوط به قرارداد‌ها کرده است و تمام آنچه تاکنون اتفاق افتاده مدیریت وجوه فروش نفت و مصرف آن در ردیف‌های مختص خود بوده است و انجام چنین قرارداد بزرگی طبیعتا پیچیدگی‌های فنی و مالی خاص خود و در عین حال زمان‌بربودن فرآیند را به همراه دارد که بحمدالله بدون مشکل در حال انجام است.

با اینکه رئیس شورای شهر سعی دارد که توپ این اختلاف‌نظر را به زمین سازمان شهرداری‌ها بیندازد و آن را یک اختلاف کارشناسی بداند، اما جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون حمل‌ونقل شورای شهر تهران از موضوع دیگری سخن می‌گوید و با بیان اینکه قرارداد واگن‌ها را وزارت کشور به نمایندگی از دولت با شرکت چینی منعقد کرده است گفت: محصول این قرارداد نیز قرار است به متروی تهران تحویل داده شود، اما در خلال انجام این کار و بازدید‌هایی که شهردار تهران از شرکت‌های واگن‌سازی چینی داشته، متعاقب آن شهرداری سفارش‌هایی که در حوزه مسائل فنی بود را به شرکت چینی دادند که مورد ایراد وزارت کشور قرار گرفته چراکه طرف قرارداد وزارت کشور است و باید هرگونه ابلاغ نیز از سوی وزارت کشور انجام شود و ضمن اینکه اصل ایراد بجاست و نمی‌شود در وسط قرارداد مداخلات صورت گیرد مگر اینکه هماهنگی برای ورود نهاد سوم انجام گیرد.

وی با تاکید بر اینکه این موضوع مورد دلخوری دوستان واقع شده و نسبت به این مداخله شهرداری تهران ایراد گرفتند و به نظر می‌رسد بیشتر از آنکه این موضوع فنی باشد، مداخلات و ناهماهنگی‌های درون بخشی بود و با توجه به پادرمیانی وزیر کشور امید است این موضوع حل وفصل شود و اگر این اختلافات با فوریت حل شود حتما در پایان امسال ورود اولین رام قطار را خواهیم داشت و اگر این اختلافات به درازا بکشد امسال قطاری وارد ناوگان نمی‌شود و فرصت سوزی می‌شود.

دیگر خبرها

  • مردم اصفهان در جریان روند خدمت‌رسانی قرار بگیرند
  • «امنیت» و «تجارت» محور رایزنی ایران و پاکستان
  • سفیر طالبان در پکن: مناسبات افغانستان با چین بسیار مهم است
  • برداشت ملون و جانا از مزارع جنوب فارس
  • دشتی پر از شاهین‌های شکاری در تهران / شکارچیان در کمین و سازمان محیط زیست بی‌خبر / احتمالا بخشی از تجارت غیرقانونی شاهین از این‌جا آغاز می‌شود (فیلم)
  • خشکسالی در کمین این استان‌ها
  • یگان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی جز پنج یگان برتر کشور اعلام شد
  • واگن مترو از چین نیامد؛ بین شهرداری و وزارت کشور دعوا شد
  • بازسازی جاده‌های دسترسی به مزارع وقنات،جنوب سیستان وبلوچستان
  • چرا چین به درخواست آمریکا برای فشار به ایران «بله» نمی‌گوید؟