Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-04-18@04:29:15 GMT

سهامداران خرد بورسی را قربانی نکنیم

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۷۶۶۱۰

سهامداران خرد بورسی را قربانی نکنیم

همایون دارابی یک کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه بزرگترین شرکتهای فعال در صنایعی همچون فولاد و پتروشیمی پرچمداران اصلی بازار سرمایه هستند، در خصوص اعمال سیاست های دستوری و تبعات منفی آن برای بازار سهام و تحمیل ریسک به سرمایه گذاران خرد و سهامداران عادی، اظهار کرد: به طور قطع رفتارهای دستوری در حوزه قیمت محصولات فولادی و حتی پتروشیمی نه تنها بازار این صنایع را دچار مشکل می کند، بلکه به دلیل تاثیرگذاری این صنایع بر کلیت بازار سهام، روند کلی این بازار و سهامداران شرکت های فعال در این صنایع را نیز با ریسک مواجه می سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تاکید کرد: باید به این موضوع توجه داشت که سهامداران، سرمایه خود را در قالب خرید سهام راهی شرکت ها می کنند تا شاهد یک اقتصاد سالم و شفاف باشند. افزون بر اینکه، با این روش منافع حاصل از فعالیت این شرکت ها در اختیار سه گروه ذی نفع سهامداران و کارگران آنها و کلیت اقتصاد قرار می گیرد.

دارابی افزود: اما اگر در این میان منافعی خلاف اصول اقتصادی راهی جیب دلالان شود، علاوه بر اینکه سهامداران به ویژه سهامداران خرد با زیان مواجه می شوند، بلکه این گروه از سرمایه گذاران که تعداد زیادی از آنها طی چند ماه اخیر وارد بازار سهام شده اند، به لحاظ روانی نیز به بازار سرمایه و بورس بی اعتماد شده و با این سوال در ذهن خود مواجه می شوند که اگر واقعا قرار است تصمیم گیری ها در جهت حفظ منافع دلالان و واسطه ها باشد، چرا باید سهامداری کنند؟ پس تصمیم بر اجبار شرکت ها به ارزان فروشی که مستقیما در سهام آن شرکت ها و بازار سهام اثر گذار است به زنگ خطری برای انتقال سرمایه ها به بازارهای دلالی از جمله خرید و فروش ارز، سکه، مسکن و مواد غذایی منجر می شود.

دارابی با بیان اینکه یک سهامدار وقتی وارد بورس می شود می پذیرد که می خواهد به تولید، اشتغال و ایجاد رونق اقتصادی خدمت کند، اظهار کرد: متاسفانه اگر نفس خدمت رسانی و حمایت از اقتصاد مقاومتی ایجاد نشود، آن وقت حضور کل سهامداران به ویژه سرمایه گذاران تازه واردی که تعداد آنها طی چند ماه اخیر به شدت رشد داشته، با شکست و فشار روانی مواجه می شود و در نهایت سرمایه این گروه با بی اعتمادی نسبت به بازار سرمایه و بورس راهی بازارهای دلالی می شود.

وی افزود: چنانچه دولت و به طور مشخص وزارت صمت در اقدامی غیر کارشناسی بر قیمت گذاری دستوری و اعمال سقف رقابت قیمت برای محصولاتی همچون محصولات فولادی و پتروشیمی پافشاری کند، اعتماد سرمایه گذاران نسبت به بازار سرمایه از بین می رود. افزون براین، برخلاف اینکه دولت در فراخوان هایی به صورت مکرر اعلام می کند که خواهان ایجاد رونق اقتصادی، افزایش حجم سرمایه گذاری و ایجاد رونق اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته است، وقتی با اعمال سیاست های دستوری و اعمال فشار به فروش ارزان قیمت، منافع برخی بنگاه های تولیدی را راهی جیب عده ای دلال می کند، عملا یک چراغ قرمز و علامت خطری را رو به روی سهامداران روشن می کند که چندان به حرف دولت گوش نکرده و براساس حرف آن عمل نکنند و این شرایط اعتماد مردم را نسبت به دولت نیز از بین خواهد برد.

دارابی به تجربه سال ۱۳۹۷ برای قیمت گذاری کالاها با نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی و تبعات منفی آن اشاره کرد و گفت: متاسفانه موضوع قیمت گذاری دستوری مسبوق به سابقه بوده و اشتباهی است که در گذشته هم تکرار شد. اگر به اتفاقات بهار ۱۳۹۷ برگردیم به یاد می آوریم که با قیمت گذاری براساس ارز ۴۲۰۰ تومانی و زیر پا گذاشتن اصول بازار برای کشف قیمت عادلانه، متاسفانه رانت های چند هزار میلیاردی در بازارهای کالایی ایجاد شد. در روزهای پایانی امسال هم همان اشتباهات در حال تکرار است و گروه های ذی نفوذی در حال اعمال فشار به دولت هستند تا از طریق سیاست های دستوری و ارزان فروشی برخی بنگاه های تولیدی، منابع شرکت ها را که لازم است برای ایجاد اشتغال، افزایش تولید و رونق اقتصادی صرف شود، راهی جیب دلالان کنند که متاسفانه تکرار این رفتار اشتباه پرونده های فساد مالی گسترده ای را ایجاد خواهد کرد. پرونده هایی که هم اکنون نمونه آنها را در خصوص بازار سال گذشته شاهد هستیم.

این کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار کرد: علی رغم اینکه تاکید می شود که اگر قرار است حمایتی از شرکت های کوچک و پایین دستی انجام شود، بهتر است از طریق ابزارهای معاملاتی از جمله معاملات سلف، اقساطی و قراردادهای بای بک و همچنین اجبار شرکت ها به شفاف سازی میزان تولید و معاملات آنها صورت بگیرد که متاسفانه این مسئله هم عموما مورد توجه قرار نمی گیرد. دولت نیز به جای استفاده از این ابزارها به قیمت گذاری دستوری روی می آورد که متاسفانه این نحوه عملکرد هم فساد و رانت به همراه می آورد. ضمن اینکه این سیاست در نهایت، به تولیدکنندگان که به گفته مقام معظم رهبری در خط مقدم جنگ اقتصادی هستند، آسیب شدیدی را وارد می کند.

دارابی با بیان اینکه باید امیدوار بود و مذاکرات و گفت‌وگوهای انتقادی را با مجموعه تصمیم گیران به ویژه در وزارت صمت انجام دهیم تا تکرار اشتباهات گذشته صورت نگیرد، تاکید کرد: البته یک مسئله مهم در این رابطه وجود دارد و آن این است که رفتارهای بروکراسی آموزش پذیر نیستند و برخی تصمیم گیران بیشتر از سمت فشارهای بیرونی تاثیر می پذیرند.

دارابی پیشنهاد خود را برای جلوگیری از بروز این مشکلات چنین عنوان کرد: به طور قطع ضمن پرهیز از سیاست های دستوری و اعمال سقف رقابت قیمتی برای محصولات مختلفی اعم از محصولات فولادی و پتروشیمی، باید مذاکرات چند جانبه ای بین وزارت صمت، تولیدکننده و مصرف کننده در قالب پذیرش اصول اقتصاد آزاد صورت بگیرد.

وی در پایان تاکید کرد: دولت باید اجازه دهد کشف قیمت عادلانه برای کالاها به کمک بورس انجام شود و اگر قرار است حمایتی از شرکت های کوچک و پایین دستی صورت گیرد، بایستی از طریق اصول پذیرفته شده و شفاف قوانین و همچنین ابزارهای معاملاتی بورسی انجام شود که هم حمایت شفافی است و هم مورد قبول همه است. چراکه اگر شرکت ها با افزایش قیمت مواد اولیه خود مواجه شوند، می توانند به کمک سازوکار بورس و از طریق معاملات سلف و قراردادهای آتی و بای بک مواد اولیه خود را به قیمت عادلانه تامین کنند تا فشاری به صنایع پایین دست نیز وارد نشود. اما اگر بخواهیم همانند تجربه سال گذشته با فروش ارزان و قیمت گذاری دستوری مواد اولیه، از بخشی از تولیدکنندگان به ویژه بنگاه های کوچک و صنایع پایین دست حمایت کنیم، مردم و سهامداران خرد در بازار سهام بزرگترین بازنده این شرایط هستند. چراکه هیچ وقت ندیده ایم که کالایی که قیمت گذاری دولتی برای آن اعمال می شود، با قیمت واقعی به دست مردم برسد؛ حال آنکه این دلالان هستند که سود کافی را به کمک این سیاست های دستوری و مداخله ای به دست می آورند.

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: سیاست های دستوری قیمت گذاری دستوری سرمایه گذاران بازار سرمایه رونق اقتصادی بازار سهام پایین دست شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۷۶۶۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه‌گذاری بلندمدت و ویژگی‌های آن در بازار کریپتو

بررسی سابقهٔ قیمت‌های بازار کریپتوکارنسی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، علاوه بر حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم، با بازدهی بیشتر از شوک‌های اقتصادی همراه بوده و برای سرمایه‌گذاران مزیت تولید ثروت نیز داشته است. با این حال، از میان حدود ۲۳٬۰۰۰ پروژهٔ فعال در حوزهٔ کریپتوکارنسی، تعداد قابل‌توجهی از آن‌ها پس از مدت کوتاهی از چرخهٔ فعالیت خارج می‌شوند.

سرمایه‌گذاری بلند مدت

با توجه به اینکه تعداد زیادی از پروژه‌های معرفی شده در حوزهٔ کریپتو بعد از مدت کوتاهی متوقف می‌شوند، برای سرمایه‌گذاری بلندمدت، باید پروژه‌هایی را انتخاب کرد که قدرت ماندگاری بالایی در حوزهٔ بلاکچین و بازار معاملاتی ارز دیجیتال دارند.

ممکن است شنیده باشید که پروژه‌های کوچک و میم کوین‌ها در بازه‌های زمانی کوتاهی، رشد فوق‌العاده‌ای را تجربه می‌کنند. اما وقتی به سرمایه‌گذاری بزرگ و بلندمدت فکر می‌کنیم، بهتر است به سراغ پروژه‌های باارزش و معتبر در بازار برویم که در طولانی‌مدت قابلیت ماندگاری داشته باشند و از پتانسیل رشد پایدار برخوردار باشند.

مزایای سرمایه گذاری بلند مدت

در ادامه قصد داریم تا برخی مزایای سرمایه گذاری های بلند مدت را مورد بررسی قرار دهیم.

1- کاهش ریسک

به طور عمومی، بازار کریپتوکارنسی به همراه صحبت‌ها از نوسانات شدید قیمتی شناخته می‌شود. در حالی که نوسانات بالا امکانات معاملاتی مطلوبی را برای نوسان‌گیران روزانه و کوتاه‌مدت فراهم می‌کنند، اما گاهی این نوع معاملات پرریسک می‌توانند با ضررهای سنگین نیز همراه باشند. به همین دلیل، سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت و متمرکز بر نتایج، علاوه بر کاهش استرس معامله‌گر، می‌توانند ریسک کمتری را نیز داشته باشند، بدون در نظر گرفتن نوسانات کوتاه‌مدت بازار.

2- بازده بهتر

بررسی سابقهٔ بازار نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، نسبت به سودهای جزئی با تعداد معاملات بالا، بازدهی بهتری داشته‌اند. ارزیابی برخی از پروژه‌های پایدار بازار نشان می‌دهد که در بازه‌های زمانی بلندمدت، سودهای قابل توجهی را برای سرمایه‌گذاران تولید کرده‌اند. تجربه نشان داده است که انتخاب‌های هوشمند در کنار سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، بازدهی فوق‌العاده‌ای در این بازار را به همراه داشته‌اند.

معایب سرمایه گذاری های بلند مدت 1- قفل شدن سرمایه

سرمایه‌ها، شرایط زندگی، درآمدها و مشکلات افراد از یکدیگر متفاوت هستند. علاوه بر این موارد، هنگامی که دربارهٔ یک سرمایه‌گذاری بلندمدت صحبت می‌کنیم، نباید از نقش اتفاقات غیرمنتظره و نیازهای مالی که پیش می‌آید نیز غافل شویم. برخی افراد پس از انتخاب پروژه مناسب و تعیین مدت زمانی که قصد دارند در آن سرمایه گذاری کنند، به سرمایه‌گذاری می‌پردازند و تا پایان بازهٔ زمانی مورد نظر، سرمایه خود را خارج نمی‌کنند. اما برخی دیگر ممکن است به دلیل نیازهای مالی قبل از رسیدن به قیمت و مدت زمان مشخص شده، مجبور به خروج از بازار شوند. در این موارد، نه تنها سود مورد نظر را نمی‌توانند کسب کنند، بلکه به دلیل نوسانات منفی ارزهای خریداری شده، ممکن است زیان هم ببینند.

2-   تصمیم گیری های پر از استرس

سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت همچنین با نگرانی‌ها و استرس‌های خاص خود مواجه هستند. امکان دارد که شما هم از دوستان و آشنایان خود دربارهٔ تجربیات ناگوار خروج از بازار در زمان‌های نامناسب شنیده باشید. گاهی افراد پس از احساس اینکه از رونق بازار عقب افتاده‌اند، به فروش دارایی‌های خود می‌پردازند. اما بعد از گذشت مدتی و تحمل صبر، ممکن است در لحظه‌ی رشد قیمت، این افراد به دلیل فروش زودهنگام دارایی‌های خود از سود محروم شوند.

گاهی هم افراد با رشد قیمت دارایی‌های خود، تصمیم به نگهداری بدون تعیین حد ضرر می‌گیرند که این عمل ممکن است منجر به روی‌آوردن خسارت‌های بیشتری شود. در نهایت، بعد از مدتی انتظار، با کاهش قیمت ارز مورد نظر، ممکن است دوباره با مشکلات مواجه شوند.

پروژه های مناسب برای سرمایه گذاری بلند مدت

پس از عبور از مرحله حذف پروژه‌های میم‌کوین و رمزارزهایی با ماهیت کلاهبرداری، برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت، به دنبال انتخاب پروژه و رمزارز مورد نظر خود، به فاکتورهای اساسی مهمی می‌پردازیم. این فاکتورها شامل ارزش بازار، چشم‌انداز آینده‌ی پروژه، میزان ریسک و قابلیت بازدهی بالا می‌شوند. صرافی نیپوتو با ایجاد یک فضای کاربردی و ایمن، شرایط مناسبی برای مبادله ارزهای معتبر در بازار کریپتوکارنسی فراهم کرده است.

بهترین بلند مدتی ها کریپتو بیت کوین

بیت کوین ممکن است به جرات به عنوان یکی از ایمن‌ترین و بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت در بازار کریپتوکارنسی تلقی شود. در سال 2016، هر بیت کوین با قیمت 500 دلار معامله می‌شد و اکنون، پس از 7 سال، در ژوئن 2023، قیمت هر بیت کوین به 26.000 دلار رسیده است. 

اتریوم

اتریوم، علاوه بر اینکه یک ارز دیجیتال با بازدهی فوق‌العاده است، به عنوان یک پلتفرم بلاکچینی کاربردی نیز شناخته می‌شود. این پروتکل با پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و معاملات توکن‌های NFT، توجه بسیاری از توسعه‌دهندگان و سرمایه‌گذاران فعال در این صنعت را به خود جلب کرده است. قیمت ارز اتریوم از آوریل 2016 تا سپتامبر 2023 از حدود 11 دلار به 1645 دلار افزایش یافته است.

بایننس کوین

بایننس کوین، ارز دیجیتالی که توسط بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان یعنی صرافی بایننس پشتیبانی می‌شود، در سال 2017 با قیمتی کمتر از 10 دلار معامله می‌شد. اما در سال 2023، هر توکن بایننس حدوداً با قیمتی در حدود 213 دلار معامله می‌شود.

چین لینک

در سال 2012، چین لینک با هدف برقراری ارتباط بین داده‌های دنیای واقعی و بلاکچین طراحی شد. در ژوئن سال 2023، هر توکن چین لینک با قیمت 5.23 دلار معامله می‌شود. با توجه به ارزش بازاری که حدود 2.7 میلیارد دلار است، این پروژه نیز می‌تواند آینده‌ی درخشانی داشته باشد.

ریپل

ریپل یکی از توکن‌های با ارزش زیر یک دلار در بازار کریپتوکارنسی است و از شبکه‌ی بلاکچین ریپل ارزهای فیات و کریپتو را پشتیبانی می‌کند. از سال 2017 تا 2023، قیمت ریپل رشدی رکوردی به نسبت 6000 درصد را تجربه کرده است. ارزش ریپل در ماه ژوئن سال 2023 به تقریبا 0.53 دلار می‌رسد و با ارزش بازاری حدود 27 میلیارد دلار، اگر شکایت SEC از آن کاسته شود، می‌تواند یکی از جذاب‌ترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت باشد.

حرف آخر

با وجود بحث ریسک در سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی، زمانی که شخص اصول اساسی سرمایه‌گذاری و مقایسه‌ی قیمت صرافی‌های داخلی و خارجی(https://nipoto.com/exchange-overview )را رعایت می‌کند، از جمله مدیریت ریسک و تعیین حدود ضرر و سود، داده‌های تاریخی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری بلندمدت در پروژه‌های برجسته بازار کریپتو به نسبت سرمایه‌گذاری‌های کوتاهمدت، سود بیشتری را نتیجه می‌دهد.

دیگر خبرها

  • سهامداران عدالت بخوانند/ زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت مشخص شد
  • توصیه مهم یک کارشناس به سهامداران بورس
  • کاهش دامنه نوسان باید ادامه یابد / سهامداران از اقدام هیجانی پرهیز کنند
  • پتروشیمی ارومیه در جمع پردرآمدترین پتروشیمی‌های بورسی کشور
  • پتانسیل صادرات بیش از ۶۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد
  • گلایه تولیدکنندگان از عدم تخصیص سهمیه ارزی از سوی بانک مرکزی/ با دست خودمان تولید را زمین‌گیر نکنیم
  • سرمایه‌گذاری بلندمدت و ویژگی‌های آن در بازار کریپتو
  • ژست سوئیسی استاندارد خودرو قیمت‌ها را افزایش می‌دهد؟
  • سهامداران برای خرید کدام نمادها صف کشیدند؟
  • جو مثبت در بازار سهام؛ حدود ۵۰۰ نماد بورسی صف خرید شدند