Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-03-28@19:11:59 GMT

درآمد شیرین باغداران شمالی از نی‌های شیرین

تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۰۷۸۳۶۰

درآمد شیرین باغداران شمالی از نی‌های شیرین

‍‍‍‍‍‍

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، هزینه زیادی برای کشت و برداشت آن نمی‌شود، نی‌ها را پشت سرهم می‌کارند و پس از آن در دوره زمانی حدود ۵ تا ۶ ساله هر سال با کمترین هزینه و زحمت آن را برداشت می‌کنند.

این حکایت کار این روز‌های باغداران مازندرانی در مزارع نیشکر است که درآمد خوبی هم از این کار نصیبشان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سرزمین ما ایران، در استان‌های خوزستان و مازندران نیشکر کشت و برداشت می‌شود.

هر دو منطقه خاک حاصلخیز و آب کافی برای رشد چنین محصول آب دوستی را در اختیار دارند، به علاوه مردمانی پرتلاش که زحمت به ثمر رساندن این محصول قد بلند و شیرین را به جان می‌خرند و از اول تا آخر ماجرا پای کار می‌ایستند.

وقتی نی‌های نیشکر به اندازه کافی قد کشید و درونش از قند انباشته شد، زمان آن است که کشاورز محصول شیرینش را برداشت کند و به درآمدزایی برسد. ولی چگونه؟ به این ترتیب که نیشکر‌ها از درون نیزار خارج می‌شوند، برگ‌ها و زوایدشان زده می‌شود و پس از قطعه قطعه شدن، برای آبگیری درون دستگاه آبگیری قرار می‌گیرند.

فرایند آبگیری که تمام شد، عصاره به دست آمده را باید دو تا سه ساعت در دیگ‌های بزرگ مسی جوشاند تا غلیظ شود.

در این مرحله، محتویات درون دیگ‌ها را مدام هم می‌زنند تا شیره‌ای که لحظه به لحظه در حال غلیظ‌تر شدن است، نه ته بگیرد و نه سر برود.

ضمن این که در همان هم زدن ها، به مرور تفاله‌های موجود در شیره هم روی ظرف می‌آید و می‌شود از شیره جدایشان کرد.

بعد از این مراحل، محصولی به دست می‌آید که شبیه حلوا است، هم از جهت رنگ، هم از جهت شکل و قیافه، هم از جهت شیرینی و دلچسبی. این محصول حلوا مانند، شکر سرخ یا به قول ما مازندرانی‌ها شکر لـله نام دارد و شامل ترکیبی از یک قند به نام ساکارز و شیره‌ای به اسم ملاس است.

بعد از اینکه عصاره غلیظ شده، خنک و سفت شد، به قطعات کوچک تقسیم می‌شود و به مصرف می‌رسد.

قدمت ۲ هزار ساله کشت نیشکر در ایران

سابقه کشت نیشکر در ایران به ۲ هزار سال قبل می‌رسد، در مناطق جنوب غربی (خوزیا) به معنی سرزمین شکرخیز (خوزستان فعلی) در منطقه جنوب شرقی ایران نیز که به آراخوزیا (به معنی سرزمین شکرخیز آریایی) نامیده می‌شد و امروز قندهار نام دارد، کشت نیشکر رونق بسیاری داشت، کشت نیشکر علاوه به این مناطق از ۳۰۰ سال قبل در مازندران نیز گسترده بود.

مازندران جایگاه مناسبی برای کشت ارقام ویژه نیشکر است و بهترین نوع شکر قرمز در روستا‌های چپی، ریکنده، کوتنا، پرچینک، سید ابوصالح قائم شهر، بشل سوادکوه، منطقه بابل کنار در روستا‌های قران تالار، سید کلا، کاردرکلا، امیرکلا، درازکلا، شیردارکلا و گاوان کلا کشت و تولید می‌شود.

مسئول یکی از کارگاه‌های فرآوری شکر سرخ در منطقه بهنمیر می‌گوید: نی‌ها پس از کنده شدن در دستگاه آبگیری قرار می‌گیرند و پس از آبگیری، آب نیشکر به مدت ۲ تا ۳ ساعت جوشانده می‌شود.

او افزود: مزارع کشت و تولید نیشکر در مازندران و نحوه آبگیری و تولید شکر سرخ عرصه‌ای ناشناخته برای گردشگران است که جذابیت‌های فراوانی دارد و می‌تواند یک سوغاتی طبیعی و شیرین از شمال ایران باشد.

یکی از باغداران شمالی که نیشکر کشت می‌کند، می‌گوید: از ساقه‌های سبز نیشکر انواع محصولات از جمله شکر سرخ، کف و شیره به دست می‌آید که همه ساله فرآوری آن با استقبال مردم مواجه می‌شود.

شکر سرخ جایگزینی مناسب برای شکر سفید

یکی از خریداران شکر سرخ می‌گوید: محصول شکر سرخ علاوه بر کاربرد در شیرینی پزی، جایگزین خوبی برای شکر سفید در وعده صبحانه است و ما سال هاست که این شکر را جایگزین شکر سفید کردیم.

او افزود: ارگانیک و طبیعی بودن نیشکر مهم‌ترین مزیت آن است و همین رغبت ما را برای مصرف آن دوچندان می‌کند.

یکی از فروشندگان محصولات نیشکر در بهنمیر گفت: بسته بندی و عرضه مناسب محصول نیشکر در مازندران می‌تواند علاوه بر درآمدزایی برای جوامع روستایی محل کشت این محصول، فرصتی در بخش گردشگری و کشاورزی باشد.

او افزود: مردم استان‌های همجوار مانند خراسان‌های شمالی و جنوبی، گلستان و گیلان، سمنان که با تولید نیشکر در مازندران آشنایی دارند، از این محصولات خریداری می‌کنند.

پیشگیری از پیری زودرس با مصرف شکر سرخ

شکر سرخ از گذشته تاکنون در طب سنتی و مدرن جایگاه ویژه‌ای داشته است و خواص درمانی و دارویی فراوانی دارد. شکر سرخ حاوی ویتامین، پروتئین و املاح معدنی فراوانی است که فیبر، آنتی اکسیدان، آهن، کلسیم، فسفر، پتاسیم و منیزیم از جمله آن‌ها است و سبب می‌شود این ماده مغذی در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها مؤثر باشد.

همچنین برای درد‌های شکمی و بیماری‌های مرتبط با دستگاه گوارش مفید است و بیماری‌های کبد را بهبود می‌بخشد.

شکر سرخ تمیز کننده خون، جلوگیری از بروز کم خونی و تنظیم فشار خون بوده و برای رفع گرفتگی صدا آن را با آب گرم و روغن بادام استفاده می‌کنند. شکر سرخ بر عکس شکر سفید که مولد خلط سودا است، دافع خلط سودا بوده و سبب استحکام بخشیدن به استخوان‌ها و مفاصل می‌شود و از پیری زودرس هم پیشگیری می‌کند.

شکر سرخ با توجه به طبعش برای حلق، سینه و ریۀ خشک، درمان آنفولانزا، سرفه و سرماخوردگی مفید بوده و سبب افزایش نیروی جوانی و شادابی پوست می‌شود.

درآمد میلیاردی کشاورزان مازندرانی از ساقه‌های نی

پورنصرالله مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: کشت نیشکر از دیرباز در مازندران رواج دارد و ۲۴۰ هکتار از مزارع مازندران به کشت نیشکر اختصاص پیدا کرده است.

او افزود: ۱۱ هزار تن نی و هزار و ۹۲۰ تن شکر سرخ سالانه در مازندران استحصال می‌شود.

پورنصرالله گفت: ارزش اقتصادی این شکر سرخ در مازندران ۲۴ میلیارد تومان در سال است.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه نیشکر‌های فرآوری شده در بازار‌های محلی شهرستانی و استانی به فروش می‌رسد، افزود: ۳۲ کارگاه شکر سرخ با مجوز جهاد کشاورزی فعال هستند و این کار با همت بخش خصوصی انجام می‌شود.

او گفت: بیشترین کشت نیشکر و تولید شکر سرخ در مازندران به ترتیب در شهر‌های بابلسر و قائمشهر است.

پورنصرالله افزود: تولید شکر قرمز در روستای ریکنده قائمشهر نیم قرن قدمت دارد و کشاورزان زیادی در این روستا در عرصه تولید شکر قرمز فعالیت دارند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران گفت: تولید و فرآوری نیشکر اکنون در مازندران بیشتر به صورت شکر قرمز، کف و شیره است که اغلب در کارگاه‌های نیمه صنعتی انجام می‌شود.

پخت شیرینی‌های سنتی با طعم نیشکر

فرآوری نیشکر در مازندران فقط به تولید محصولاتی مانند شکر سرخ و شیره آن ختم نمی‌شود، در برخی از واحد‌های قنادی از این محصول شیرین به جای شکر سفید استفاده می‌کنند.

شیخی مسئول کارگاه قنادی پخت شیرینی‌های سنتی در ساری در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، می‌گوید: در این واحد قنادی دو محصول مهم پشت زیک و بهاردونه با شکر سفید و شکر سرخ تهیه می‌شود.

او افزود: تولید محصولات نیشکری ما با استقبال خوبی مواجه شده و چون پشت زیک و بهاردونه دو شیرینی اصیل مازندرانی است، نیشکر هم اصالت آن را تکمیل می‌کند.

شیخی گفت: می‌توان با استفاده شکر سرخ در واحد‌های قنادی مازندران، آن را به عنوان سوغات به گردشگران معرفی کرد.

مسئول کارگاه قنادی پخت شیرینی‌های سنتی در ساری افزود: در حال معرفی دو محصول پشت زیک و بهاردونه با طعم شکر سرخ در دیگر استان‌ها از جمله تهران هستیم و تاکنون از این موضوع استقبال خوبی هم انجام شده است.

شکر سرخ را می‌توان جایگزین شکر و قند سفید کرد تا هنگام نوشیدن چای، علاوه بر ساکارز، املاح معدنی مفیدی را هم مصرف کرده باشیم.

ضمن این که فیبر موجود در شکر سرخ، مانع افزایش ناگهانی قند خون می‌شود و این عدم افزایش ناگهانی قند خون، برای افرادی با قند خون بالا مفید است.

پیش بینی می‌شود ۱۱ هزار تن محصول نیشکر در باغ‌های مازندران برداشت شود، محصولی که با فرآوری آن در واحد‌های قنادی می‌توان آن را به عنوان سوغات اصیل مازندران به مردم کشور معرفی کرد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی

انتهای پیام/ م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: برداشت نیشکر کشاورزی مازندران شکر سرخ نیشکر در مازندران جهاد کشاورزی شکر سرخ کشت نیشکر تولید شکر استان ها شکر سفید شکر قرمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۷۸۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با ۱۰ دسر عربی ساده و خوشمزه برای ماه رمضان آشنا شوید

 ماه رمضان، ماه پرستش و بخشایش خداوند است که غذا‌ها و نوشیدنی‌های مخصوص خود در سراسر دنیا شناخته می‌شود. خوردن انواع دسر‌های خوشمزه باعث می‌شود تا در مهمانی‌ها و جمع خانوادگی برای شما لحظاتی شیرین و آرامش‌بخش به ارمغان آورد. 

دسر‌های خوشمزه عربی از جمله خوراکی‌هایی هستند که برای افطار به شدت توصیه می‌شوند. 

در ادامه این مطلب شما را با چند دسر عربی ساده و خوشمزه آشنا خواهیم کرد.

۱- دسر عربی اُم علی

اُم علی یا مادر علی نام یک پودینگ شیرین مصری است که به جرات می‌توان آن را در زمره خوشمزه‌ترین دسر‌های این کشور قرار داد. تاریخچه این دسر عربی ساده و اقتصادی به زمان پادشاهی ایوبیان باز می‌گردد.

اُم علی همسر پادشاه مصر عزالدین آیبک بوده که این دسر خوشمزه را برای پادشاه طبخ می‌کرد و پادشاه نیز از خوردن آن بسیار لذت می‌برد. اما ظاهرا هووی ام علی یعنی شجر الدور که دل خوشی از این وابستگی نداشته دستور قتل اُم علی را صادر می‌کند و بعد به آشپز‌های دربار دستور می‌دهد که این دستر را به مقدار زیاد بپزند و در سراسر مصر میان توزیع کنند. این دسر عربی ساده و خوشمزه از ترکیب خمیر هزارلایه، شیر، شکر، وانیل، کشمش، بادام، مغز پسته و نارگیل ساخته می‌شود.

۲- دسر عربی بسبوسه

بسبوسه در کشور‌های مختلف با اسامی گوناگونی طبخ می‌شود؛ در ترکیه به آن ریوانی می‌گویند و در سوریه با نام نامورا شناخته می‌شود با این حال، این دسر عربی ساده و خوشمزه بیشتر در شرق خاورمیانه طبخ می‌شود.

بسبوسه یک کیک شیرین است که از آرد سمولینا تهیه می‌شود. این کیک در ادامه درون یک سیروپ شیرین غوطه ور می‌گردد که خود سیروپ نیز گاهی با استفاده از نارگیل یا گلاب طعم دهی شده است. بسبوسه را با انواع مغز، خامه یا به صورت ساده می‌خورند.

۳- دسر عربی کونفه

این دسر عربی شیرین، ترد و خامه‌ای که کنافه هم خوانده می‌شود بیشتر در مناطقی طبخ می‌گردد که قبلا تحت تصرف پادشاهی عثمانی بوده اند. کونفه در واقع نسخه خاورمیانه‌ای از چیز کیک است و از خمیر سمولینا و خمیر فیلو نودل مانند تهیه می‌شود و این خمیر نیز با پنیر سفید و نرم پر می‌گردد. کونفه بافتی ترد دارد و مانند بسیاری دسر‌های عربی دیگر درون سیروپ شیرین غوطه ور می‌گردد. اخیرا مدل‌های تازه‌ای از این دسر عربی ساده همراه با انبه در خاورمیانه سرو می‌شود.

۴- باقلوا

تاریخچه باقلوا نیز مانند بسیاری از غذا‌های خاورمیانه‌ای ظاهرا به دوره عثمانی بر می‌گردد با این حال این دسر عربی ساده و خوشمزه در کشور‌هایی مانند آلبانی، بلغارستان، یونان، آذربایجان، قاهره و گرجستان نیز طبخ می‌گردد.

باقلوا هم با چندین لایه از خمیر فیلو تهیه می‌شود که با مغز‌های خرد شده و سیروپ شیرین یا عسل پر شده اند. باقلوا یک شیرینی تُرد محسوب می‌شود و در ابعاد مستطیلی یا لوزی‌های کوچک سرو می‌گردد.

۵- ایش السریه

دسر ایش السریه که معنای تحت الفظی آن می‌شود نان کاخ سلطنتی معمولا در مناسبت‌های خاصی طبخ و خورده می‌شود. منشاء این دسر عربی ساده و خوشمزه ناشناخته است، اما برخی آن را لبنانی می‌دانند.

این دسر در واقع نوعی نان شیرین شده است که با سیروپ شیرین و خامه تزئین می‌شود و گاهی مغز‌های خرد شده روی آن می‌ریزند.

۶- لوکومانداس یا انگشتان زینب

این دسر در واقع نوعی خمیر سرخ شده است که با عسل، پودر قند یا سیروپ شیرین سرو می‌گردد.

گفته شده که تاریخچه دسر لوکومانداس یا انگشت زینب به صد سال پیش بر می‌گردد؛ یعنی زمانی که زنی به نام زینب آن را تهیه کرد.

۷- پودینگ برنج

پودینگ برنج در بسیاری از کشور‌ها طبخ می‌شود. گفته می‌شود دستور طبخ این غذا بیشتر در کتب پزشکی خاورمیانه آمده تا کتاب‌های آشپزی و هرجا حرف از تغذیه خوب و هضم مناسب غذا به میان آمده حتما اشاره‌ای هم به نام پودینگ برنج شده است. علاوه بر این در خاور میانه به تمامی افرادی که دچار بیماری‌های شکمی هستند توصیه می‌شود که پودینگ برنج را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

این دسر عربی ساده و خوشمزه از ترکیب برنج و شیر تهیه م شود و در واقع همان شیربرنج خودمان است. برای شیرین کردن آن از شکر استفاده می‌کنند و گاهی با انواع مغز‌ها و دارچین روی آن را تزئین می‌کنند.

۸- قطایف

قطایف یک دسر عربی است که عموما در ماه مبارک رمضان طبخ و خورده می‌شود. گفته شده منشاء این دسر به دوران خلافت فاطمیان باز می‌گردد.

قطایف در اصل گلوله‌ای خمیری است که با پنیر‌های بدون نمک و انواع مغز پر می‌شود و غالبا درون روغن غوطه ور سرخ می‌گردد با این حال در برخی فرهنگ‌ها این دسر را درون فر یا تنور می‌پزند. قطایف با عسل، سیروپ شیرین یا پودر قند سرو می‌گردد.

۹- فطیر

فطیر (feteer maltout) که در ایران خودمان نیز به انواع و اقسام روش‌ها طبخ می‌شود نوعی دسر مربوط به دوران مصر باستان است که مصریان عادت داشتند آن را به خدایانشان تقدیم کنند. این دسر نیز از آن موقع به محبوبیت بالایی نزد مصریان و اهالی خاورمیانه دست پیدا کرده است.

فطیر به شکل سنتی اش درون یک تنور زمینی و به تعداد بالا پخته می‌شود. این نان شیرین را همراه با عسل، پنیر، مربا، شکر بسیاری گزینه‌های دیگر می‌خورند. فطیر همانطور که گفتیم انواع و اقسام زیادی دارد و با مواد و رویه‌های مختلفی تهیه می‌شود. امروزه فطیر را با انواع گوشت پخته شده یا افزودنی‌های شیرین نظیر کاستارد می‌خورند.

۱۰- حلاوه الجبن

حلاوه الجبن که معنای آن می‌شود شیرینی پنیز از جمله دسر‌های محبوب لبنانی است. این دسر از لایه نازکی از خمیر فیلو ساخته شده که درون آن با پنیز و نوعی کرم سنگین مانند کاستارد پر شده است.

حلاوه الجبن با گلاب یا سیروپ شیرین طعم دهی می‌شود و غالبا با مغز‌ها و خصوصا پسته تزئین می‌شود.

منبع: روزیاتو

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • با ۱۰ دسر عربی ساده و خوشمزه برای ماه رمضان آشنا شوید
  • باغداران استان مرکزی هشدار‌های هواشناسی را جدی بگیرند
  • هوای گتوند در وضعیت خطرناک قرار گرفت
  • هشدار سازمان هواشناسی به کشاورزان و باغداران
  • ناسالم بودن هوا در برخی شهرهای خوزستان برای گروههای حساس
  • وضعیت آلودگی هوای خوزستان امروز چهارشنبه ۸ فروردین ۱۴۰۳
  • طعم شیرین افطار برای روزه اولی‌ها
  • تلخ و شیرین ورزش قم در بهار ۱۴۰۲
  • گلخانه‌داران و باغداران استان مرکزی هشدارهای هواشناسی را جدی بگیرند
  • باغداران بخوانند/ برای جلوگیری از سرمازدگی درختان چه باید کرد؟