Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@16:07:58 GMT

ماموریت دشوار؛ اردوغان به بروکسل می رود

تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۹۲۹۴۵

ماموریت دشوار؛ اردوغان به بروکسل می رود

در پی حضور غیرقانونی ارتش ترکیه در خاک سوریه و اوجگیری درگیری های طرفین در استان ادلب که به جان باختن تعداد زیادی از سربازان ترکیه منجر شد، آنکارا اعلام کرد که دیگر مانع حرکت پناهجویان به اروپا نخواهد شد.

مقام های ترکیه گرچه در ابتدا کشته شدن ۲۹ تن و زخمی شدن ۳۶ سرباز این کشور در حمله هوایی ۹ اسفند حومه ادلب را تایید کردند، اما رجب طیب اردوغان جمعه پیش و در بازگشت از مسکو خبر از تلفات "صدها" نفره ارتش ترکیه داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ساعاتی پس از حمله نیروی هوایی سوریه، یک مقام بلندپایه ترکیه به خبرگزاری رویترز گفت که آنکارا تصمیم گرفته تا مرزهایش را به روی آوارگان سوری برای رفتن به اروپا باز بگذارد و دستورهای لازم را در این خصوص به نیروهای پلیس، گارد ساحلی و مرزبانی داده تا مانع حرکت آوارگان نشوند. آنکارا بارها اتحادیه اروپا را متهم کرده که از عملیاتش در خاک سوریه حمایت نکرده و وعده های مالی برای حمایت از میزبانی پناهجویان را عملی نساخته اند.

به گزارش سازمان بین المللی مهاجرت وابسته به سازمان ملل تا عصر شنبه (۱۰ اسفندماه) عوامل این سازمان حضور دستکم ۱۳ هزار مهاجر به صورت چند گروه مختلف را در مرزهای زمینی ترکیه با یونان مشاهده کردند. نیروهای یونانی نیز برای جلوگیری از اقدام مهاجران برای ورود به خاک این کشور از گاز اشک ‌آور استفاده کردند.

با ادامه درگیری ها و در پی ورود بیش از ۹ هزار پناهجو به خاک یونان، رسانه ها گزارش دادند که آتن درخواست کمک بیشتری از اتحادیه اروپا کرده و فرانتکس (سازمان مرزبانی اتحادیه اروپا) نیز مرزهای مشترک با ترکیه را در وضعیت "هشدار بالا" قرار داد.

اردوغان به تازگی گفته بود کشورهای غربی واقعا منافق هستند، چرا که درحالی که به سرعت کمک ۸۰۰ میلیون یورویی به یونان ارائه کرده‌اند، حاضر نیستند سنگینی بار پذیرش پناهجویان را با ترکیه تقسیم کنند.

رییس جمهوری ترکیه همچنین درخصوص سیل پناهجویان به اروپا هم گفت: آنگلا مرکل صدراعظم آلمان پیشتر وعده کمک ۲۵ میلیون یورویی به ترکیه داد اما تاکنون این وعده عملی نشده است. براساس آمارهای اتحادیه اروپا، در حال حاضر ترکیه چهار میلیون پناهنده دارد و هزاران نفر از آنها در مرزهای یونان و بلغارستان منتظر ورود به کشورهای اتحادیه اروپا هستند.

از سوی دیگر شهروندان یونانی نیز به انحاء مختلف با پناهجویان برخورد و تلاش کردند تا آنان را از سفر به جزایر یونانی که هم اکنون نیز با معضلات ناشی از انبوه مهاجران مواجهند، منصرف سازند. در تازه ترین دور از تنش های یونانیان و مهاجران، دیروز یکی دیگر از مراکز اسکان مهاجران در جزیره لسبوس به آتش کشیده شد، هر چند که فردی در این حادثه آسیبی ندید.

با افزایش تنش ها و غرق شدن یکی از قایق های حامل مهاجران در سواحل یونان، مقام های ترکیه اعلام کردند که دیگر جلوی عزیمت پناهجویان به مرزهای آبی یونان را می گیرد. هرچند که خاطرنشان کردند که به جز مسیرهای دریایی، مهاجران همچنان می توانند ترکیه را به مقصد دیگر کشورها ترک کنند.

امروز رئیس جمهوری ترکیه در بروکسل با مقام های اروپایی مذاکره می کند و از سوی دیگر نیز کریاکس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان در برلین میهمان صدراعظم آلمان خواهد بود. پیش تر مقام های ارشد اتحادیه اروپا با سفر به یونان بر عزم این اتحادیه بر حمایت از آتن تاکید کرده بودند.

پیش بینی می شود که مقام های ترکیه ای و یونانی در دیدارهای امروز به دنبال جلب حمایت اروپا از کشورهای متبوع خود باشند. هرچند که بروکسل از یک سو کمکی چند صد میلیون دلاری در اختیار آتن قرار داده و از سوی دیگر آنکارا را متهم به سوء استفاده از استیصال مهاجران کرده است.

گفتنی است که در سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی بیش از یک میلیون مهاجر و پناهجو از خاک ترکیه و از طریق کشورهای حوزه بالکان خود را به اتحادیه اروپا رساندند و هزینه‌های نظام رفاهی و امنیتی این اتحادیه را افزایش دادند که متعاقب آن حمایت‌ از احزاب راست افراطی مهاجرستیز نیز در اروپا افزایش یافت.

برچسب‌ها آنگلا مرکل سازمان بين المللی مهاجرت رجب طیب اردوغان پناهجویان یونان سوریه آلمان ترکیه پروندهٔ خبری بحران جدید پناهجویان سوری

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آنگلا مرکل سازمان بين المللی مهاجرت رجب طیب اردوغان پناهجویان یونان سوریه آلمان ترکیه ترکیه سوریه ترکیه ترکیه ترکیه سوریه ترکیه سوریه ترکیه ترکیه ترکیه ترکیه آلمان ترکیه ترکیه ترکیه ترکیه ترکیه آلمان ترکیه ترکیه آنگلا مرکل سازمان بين المللی مهاجرت رجب طیب اردوغان پناهجویان یونان سوریه آلمان ترکیه اتحادیه اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۹۲۹۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهداف سه‌گانه اردوغان از سفر به عراق چه بود؟

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه پس از ۱۳ سال به عراق سفر کرد. چندین وزیر عضو کابینه، رییس سرویس اطلاعاتی میت و برخی از مشاورین نظامی و اقتصادی در این سفر اردوغان را همراهی کردند. نگاهی به لیست توافقنامه‌های امضا شده بین اردوغان و محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق، نشان دهنده این است که اقتصاد و امنیت به عنوان دو رکن مهم اهداف آنکارا در این سفر برجسته شد و ترکیه می‌خواهد از ظرفیت‌های اقتصادی عراق بالاترین بهره را ببرد.

عراق و ترکیه ۲۶ موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه ها امضا کردند. تلاش برای تحقق اهداف پروژه «مسیر توسعه»، از مهمترین اهداف ترکیه در عراق است و قرار است برای اتصال بندر فاو عراق به ترکیه و ایجاد یک گذرگاه تجاری جدید از فاو تا بندر مرسین ترکیه در سواحل دریای مدیترانه، قطر و امارات متحده عربی نیز مشارکت مالی داشته باشند. به همین خاطر، علاوه بر عبدالقادر اورال ‌اوغلو، وزیر ترابری و زیرساخت ترکیه و رزاق محیبس الصداوی وزیر حمل و نقل عراق، جاسم بن سیف السلیطی وزیر حمل و نقل و ارتباطات قطر و سهیل محمد المزروعی وزیر انرژی و زیرساخت امارات نیز در مراسم امضای یادداشت تفاهم حضور داشتند.

اردوغان، پس از دیدار با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق در نشست مشترک خبری اعلام کرد: «این سفر و توافق‌هایی که امضا شده، نقطه عطف جدیدی در روابط ترکیه و عراق خواهد بود. توافقنامه چارچوب استراتژیک برای همکاری مشترک که با نخست وزیر محترم عراق امضا کردیم، یک نقشه راه ارزشمند و استوار است. همکاری در زمینه امنیت و مبارزه با تروریسم یکی از مهمترین موضوعات دستور کار ما بود. اشاره رسمی عراق به این که پ.ک.ک یک گروه ممنوعه است، مورد استقبال ماست و درباره اقدامات مشترک قابل اجرا علیه گروه تروریستی پ‌.ک‌.ک و شاخه‌های آن که از خاک عراق ترکیه را هدف قرار می‌دهند، رایزنی کردیم». اردوغان همچنین درباره ادامه حمله های رژیم صهیونیستی به غزه گفت: «با مقامات عراق، تأثیرات ظلم اسراییل در فلسطین بر منطقه خود را مورد بررسی قرار دادیم و درباره گام‌های مشترکی که می‌توانیم برداریم رایزنی کردیم».

محمد شیاع السودانی نخست ‌وزیر عراق نیز امنیت عراق و ترکیه را به هم مرتبط دانست و اعلام کرد: «در این دیدار درباره همکاری امنیتی که ثبات ترکیه و عراق را تضمین می‌ کند، توافق کردیم. نمی‌توانیم اجازه حمله به کشور دیگری از طریق خاک عراق را بدهیم».

عراق طی سالیان گذشته به یکی از مهمترین مقاصد صادرات کالا و شرکای تجاری ترکیه تبدیل شده است. اردوغان در جریان سفر به بغداد، درباره حجم مبادلات تجاری گفت:«حجم تجارت بین کشور ما و عراق در سال گذشته حدود ۲۰ میلیارد دلار بود. ما می خواهیم این حجم را به سطوح بالاتر برسانیم. درباره اقداماتی که در این زمینه باید انجام دهیم با جناب نخست وزیر صحبت کردیم».

مثلث اهداف ترکیه در عراق

طی سالیان گذشته، ترکیه در حوزه حساس آب و امنیت، مشکلات خاصی برای عراق به وجود آورده است. مقابله با تحرکات تروریستی پ.ک.ک از سوی نیروی هوایی و نیروی زمینی ترکیه، بارها موجب آن شده که روستاییان مناطق مرزی شمال عراق، امنیت و امکان تردد و فعالیت روزمره را از دست بدهند و امنیت غیرنظامیان منطقه در خطر قرار بگیرد. ترکیه همچنین با سدسازی و اعمال کنترل بر میزان ورود آب به عراق، عملا همسایه خود را در تنگنا قرار داده و این در حالی است که مناطق گسترده‌ای از شمال و جنوب عراق، به بازار مصرف کالاهای ترکیه‌ای تبدیل شده است. بنابراین به شکل اجمالی می‌توان گفت که اقتصاد، امنیت و آب، سه ضلع مثلث اهداف ترکیه در عراق هستند.

ترکیه به دنبال خرید نفت از عراق است و می‌خواهد در آینده، گاز عراق را نیز منتقل کند و علاوه بر پروژه‌های عمرانی عظیم، در بازار مصرف مواد غذایی، پوشاک و مبلمان عراق، امتیازات کلانی به دست آورد و در حوزه آب نیز از کارت فشار استفاده کند. در عین حال، به دنبال آن است تا با همکاری و همراهی ارتش عراق و همچنین نیروهای پیشمرگه اقلیم کردستان عراق، به تهدیدات تروریستی پ.ک.ک پایان دهد. اما هنوز مشخص نیست که در میدان عمل، کمیته عملیاتی مشترک تا چه اندازه بتواند امکان هماهنگی بین نیروها و تغییر شرایط بر روی ارض واقع را ایجاد کند.

سفر اردوغان به اربیل

رییس جمهور ترکیه، پس از پایان دیدارهایش در بغداد، راهی اربیل شد تا با سران اقلیم کردستان عراق نیز دیدار و گفت و گو کند. یکی از نکات برجسته مهم در سفر اردوغان به اربیل، این بود که او با نچیروان بارزانی رییس اقلیم، مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم و اعضای کابینه محلی دیدار کرد اما با بافل طالبانی رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق دیداری صورت نگرفت. برخی از روزنامه نگاران و تحلیلگرانی که اردوغان را در این سفر همراهی می‌کردند، اعلام کردند که آنکارا به بهانه آزادی عمل فعالیت نیروهای گروه موسوم به حزب کارگران کردستان ترکیه در سلیمانیه، در مقابل طالبانی موضع گرفته و در هفته‌های اخیر، اردوغان و هاکان فیدان وزیر امور خارجه کابینه او، بارها به طور آشکار به اتحادیه میهنی هشدار داده و از طالبانی انتقاد کرده‌اند.

اما با وجود اینکه روابط رو به رشد و تثبیت شده ای بین ترکیه و حزب دموکرات کردستان به رهبری بارزانی وجود دارد، کنترل نفت عراق در اختیار دولت مرکزی بغداد است و پس از صدور حکم دادگاه، ترکیه و اقلیم کردستان عراق، نمی‌توانند نفت عراق را به شکل غیرقانونی به فروش برسانند.

نتیجه

عراق به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای منطقه، علاوه بر حوزه نفت و انرژی، در بخش‌های دیگری نظیر کشاورزی و بازار مصرف، مورد توجه دولت و بخش خصوصی ترکیه قرار گرفته است. انتظار می‌رود در شرایطی که بحران اقتصادی ترکیه را فرا گرفته و تورم و ناتوانی در تامین مالی اقتصاد این کشور را با مشکلات بزرگی روبرو کرده، عراق عملا به یک مجرای تنفسی تبدیل شود و دولت اردوغان، بخشی از مشکلات اقتصادی خود را با مواهب و آورده‌های عراق حل کند.

کد خبر 6086239

دیگر خبرها

  • برخی از بناهای تاریخی در گذشته چگونه به نظر می رسیدند (عکس)
  • بازداشت بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی در ترکیه
  • رئیس‌جمهور مصر به ترکیه سفر می‌کند
  • ادعای اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم
  •  توصیف اردوغان از بغداد جنجال به پا کرد + عکس
  • اسرائیل در تلاش برای لغو دیدار بایدن و اردوغان است
  • اردوغان: نتانیاهو مانند هیتلر است
  • تصویب لایحه جنجالی اخراج پناهجویان از بریتانیا
  • اهداف سه‌گانه اردوغان از سفر به عراق چه بود؟
  •  تصویب لایحه جنجالی اخراج پناهجویان از بریتانیا