Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از نمناک، شب ادراری یک مشکل رفتاری قابل کنترل توسط خود کودک نیست. چنین مشکلی ریشه ارثی و ژنتیکی دارد. شب ادراری به دلیل و علل مختلف رخ می دهد و برای رفع این مشکل راه حل هایی وجود دارد. شب ادراری زمانی رخ می دهد که کودکی به اندازه کافی بزرگ است که در طول شب هنگام خواب خشک بماند و ادرار نکند، ولی در شب ادرار می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این که ناامید کننده است، اما این حوادث در طی سال های آموزشی ادراری در میان کودکان رایج است.شب ادراری در کودکان و بزرگسالان ریشه در مشکلات روحی و جسمی دارد که به سادگی با تداوم و تکرار قابل درمان است. کودک شما اگر از شب ادراری رنج می برد نباید با تحقیر او را در شرایط بدتری قرار دهید چرا که این اشتباه رفتاری موجب بدتر شدن شرایط می شود.

به طور معمول، بی اختیاری ادراری جای نگرانی ندارد، مگر اینکه کودک بیش از 5 سال سن داشته باشد و رختخوابش را بیش از یک بار در هفته به مدت حداقل 3 ماه خیس کند.

 گفته می شود که شب ادراری در کودکان به عنوان یک مشکل پزشکی شناخته شده نیستند، بلکه فقط برای کودک و والدین دردسر بزرگی محسوب می شوند.

 سن استاندارد برای آموزش توالت رفتن بین 2 تا 4 سال است و یادگیری عملکرد مثانه در هنگام خواب معمولاً آخرین مرحله از این فرآیند است.

کنترل مثانه به ماهیچه ها، اعصاب، ستون فقرات و مغز نیاز دارد، تا کاملاً هماهنگ باشند و کسب این هماهنگی برای برخی کودکان آسان تر از بقیه است.

باید درک کرد که هر کودکی با سرعت خودش رشد می کند و نمی تواند به سرعت به کنترل مثانه شبانه دست یابد.

علاوه بر این، بسیاری از والدین صبر خود را از دست می دهند و شروع به سرزنش کودک برای شب ادراری می کنند، و فرض می کنند که آن عمل را عمدی از روی تنبلی یا جلب توجه انجام داده است، اما واقعا اینطور نیست.

 شرمندگی و ناراحتی مربوط به شب ادراری می تواند برای کودکان خردسال بسیار زیاد باشد و از این بابت احساس گناه می کنند.

علل و دلایل شب ادراری 

چه چیزی موجب می شود کودکان تخت خوابشان را خیس کنند؟

هیچ بچه ای تختش را به دل خواه خودش خیس نمی کند دلایل متعددی وجود دارند که تمایل کودکان برای ادرار ناخواسته را هنگام خوابیدن توضیح می دهند، که عبارتند از: 

-رشد به تاخیر افتاده:

کودکان یک سیستم عصبی کاملاً پیشرفته ندارند و شب ادراری اغلب زمانی اتفاق می افتد که اعصاب مسئول کنترل مثانه به کندی رشد کنند.کودکان، به ویژه با خواب عمیق، با یک واکنش عصبی ضعیف نمی توانند تشخیص دهند که مثانه آن ها پر شده است. 

-داشتن مثانه کوچک:

برخی از کودکان دارای ظرفیت پایینی برای نگهداری ادرار به دلیل داشتن مثانه کوچک یا مثانه پیشرفت نکرده هستند. 

-هورمون ضد دیورتیکی غیر کافی:

هورمون ضد دیورتیک تولید شده توسط بدن مقدار ادرار آزاد شده توسط کلیه ها را تنظیم می کند.در این هورمون چیزی طبیعی وجود دارد و به همین دلیل است که مردم هنگام خواب، ادرار کمتری تولید می کنند.

با این حال، برخی از کودکانی که مستعد شب ادراری هستند، سطح پایینی از این هورمون را دارند و به تولید ادرار بیشتری در شب نسبت به بقیه ادامه می دهند.

 -یبوست:

شب ادراری یک اتفاق مشترک از یبوست در کودکان خردسال به دلیل فشار اعمال شده توسط روده در مثانه است.

 -استرس و اضطراب:

در برخی موارد، استرس عاطفی و یا روانی عمیق تر ناشی از برخی رویدادهای دراماتیک در زندگی کودک می تواند باعث ایجاد رشد عادی خشکی شبانه شود.

هر چیزی از تولد یک خواهر برادر جدید، بیماری، و شروع یک مدرسه جدید برای خوابیدن از خانه و شاهد ناسازگاری والدین و یا جدایی می تواند آغازگر اپیزودهای شب ادراری باشد.

 اغلب موارد شب ادراری در کودکانی که خواب عمیقی دارند گزارش می شود، به طوری که حتی زمانی که مثانه آن ها پر شده و به طور غیر ارادی ادرار را در خواب رها می کند، بیدار نمی شوند.

آن ها به رختخواب می روند و بدون هیچ خاطره ای از آن چه گذشته از خواب بیدار می شوند.در حالی که این گونه اتفاق ها در طول سال های اولیه زندگی یک کودک رایج است، اما در برخی موارد ممکن است مشکل بیش از این ادامه داشته باشد.

اگر فرزند شما نتواند تا سن 7 سالگی این مشکل را متوقف کند، مراجعه به پزشک مجاز و الزامی است.اگر فشار به سمت شما شروع شده و یا به نظر می رسد که کودک شما این مشکل را خیلی سخت گرفته است، همیشه می توانید به یک پزشک اعتماد کنید و از شما و فرزندتان در طول این دوره کمک بگیرید.

روش های ساده برای مقابله با مشکلات شب ادراری در کودکان:

کودکان اغلب با بزرگتر شدنشان مشکل شب ادراریشان حل می شود، اما تاثیر منفی بر عزت نفس آن ها دارد.

کودکتان ممکن است احساس ناراحتی و خجالت کند و از فعالیت های اجتماعی مانند مهمانی های خواب و غیره دوری کند.

این مسئولیت والدین است تا به کودک خود اطمینان دهند که این یک بخش طبیعی از رشد آنها است که در نهایت خواهد گذشت.

خیلی مهم است که خونسردی خود را حفظ کنید, مهم نیست که ممکن است در مورد شست و شوی اضافی چه احساسی داشته باشید.

شما می توانید به کودکتان در متوقف کردن خیس کردن های تختش با برخی توصیه های ساده و آسان کمک کنید. 

انجام ورزش ها و تمرینات مثانه برای افزایش ظرفیت مثانه:

تمرین های مثانه به کشش ماهیچه از مثانه کمک می کنند و ظرفیت مثانه را افزایش می دهند.تمرین های کششی و تمرین های تقویتی برای کنترل مثانه در نظر گرفته می شوند.

فرزند شما می تواند تمرینات تقویت ماهیچه را انجام دهد که شامل سفت کردن ماهیچه های لگن, نگه داشتن موقعیت برای چند ثانیه, و سپس استراحت برای چند ثانیه است.

این تمرین ها باید به دفعات تکرار شوند.

کودک خود را در زمانی که می خواهد ادرار کند، به دستشویی رفتن ترغیب کنید:

این روش ممکن است برای ادرارهای شبانه مفید باشد, اما می تواند به کاهش تعداد شب ادراری ها منجر شود.

این تمرینات معمولاً مثانه را تمرین میدهد تا ادرار افزایش یابد بدون آن که نیاز به ادرار کردن در شب را داشته باشد, در نتیجه به کودکان کمک می کند تا ادرار خود را 30 دقیقه بیشتر از هر روز نگه دارند.

 توجه:نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی ممکن است ایده خوبی نباشد، زیرا مثانه می تواند یک زمینه پرورش عالی برای باکتری ها باشد. 

استفاده از دستگاه هشدار شب ادراری یک ابزار موثر است:

دستگاه الکترونیکی شب ادراری خطر شب ادراری را تشخیص می دهد و اگر کودک شروع به ادرار کردن کند زنگ خطر به صدا در می آید. زنگ هشدار برای بیدار کردن کودک به محض خروج اولین قطره ادرار طراحی شده است.

در این روش, کودک می تواند جریان ادرار را متوقف کرده تا به دستشویی برود. در طول زمان, کودک باید یاد بگیرد که هر وقت مثانه پر شد, بیدار شود.

انواع مختلفی از سیستم های زنگ خطر وجود دارند, از جمله لباس زیر با حسگرهای توکار, نشک ها با حسگرهای توکار, و آژیرهای کوچک که می توانند داخل لباس زیر کودک یا شلوار پوشیده شوند. 

به کودک آب کرن بری بدهید:

این درمان در صورت بروز عفونت ادراری موثر است.با پزشک کودک خود مشورت کنید و سه بار در روز یک فنجان آب کرن بری بدهید.آب کرن بری برای مثانه و دستگاه ادراری خوب است.این آب برای کودکان با مشکلات گوارشی بسیار توصیه می شود.

اگر چه باید از مصرف بیشتر مایعات خیلی زود قبل از خوابیدن اجتناب شود, اما شما می توانید یک فنجان آب کرن بری را به او بدهید.این فرآیند را هر روز برای حداقل چند هفته تکرار کنید.

عوامل خطر برای شب ادراری در کودکان چیست؟

عوامل متعددی می توانند کودک شما را آسیب پذیرتر کنند, که شامل:

زمینه ژنتیکی:

تمایل به خیس کردن بس تر بعد از دوران کودکی معمولاً در خانواده وجود دارد.

اگر یک یا هر دو والدین, تخت خواب را در کودکی خیس می کردند, احتمال زیادی دارد که فرزند آن ها هم این کار را بکنند. علاوه بر این, خطر افزایش ریسک زمانی وجود دارد که کودک حداقل یک خواهر یا یک عضو خانواده را داشته باشد که آنها تا و بعد از 5 سالگی این کار را می کرده انند. 

اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (adhd):

کودکان مبتلا به adhd بیشتر مستعد ابتلا به شب ادراری هستند. 

جنسیت:

اگرچه این بیماری یک مشکل شایع در دوران کودکی است که هر دو جنس را آزار می دهد, اما در میان پسران شایع تر از دختران است. در واقع شیوع این بیماری در پسران تقریباً دو برابر دختران است.

چطور می توانید به کودک خود در غلبه بر مشکل شب ادراری کمک کنید؟

در این بخش چند راه برای ساده تر کردن این موضوع برای کودک شما وجود دارد که از عهده آن بر نمی آیند. همانطور که کودک شما ممکن است در مورد این وضعیت آگاه باشد, سعی کنید در مقابل دیگران از این مسئله آنها صحبت نکنید. 

داستان هایی درباره اینکه چگونه سایر اعضای خانواده برای آرام کردن کودک خود با آن ها مبارزه می کردند را بازگو کنید. این کار به عادی کردن مشکلشان کمک می کند و کودک شما را در مبارزه راحت تر می کند.

 شما می توانید لباس زیر جاذب به او بدهید تا پوست و تخت او را در یک شب ادراری خشک نگه دارد. اضطراب و استرس باعث بدتر شدن اوضاع می شود.بنابراین به جای سرزنش کردن یا تنبیه کودک خود, با کودک خود با عشق, حمایت و توجه برای تسکین ناراحتی اش رفتار کنید. 

کودک خود را به استفاده از درست دستشویی رفتن قبل از خواب تشویق کنید, زیرا خوابیدن با مثانه خالی با به حداقل رساندن ریسک حوادث شبانه کمک می کند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما با وجود یک رختخواب با ارتفاع کم, به راحتی به دستشویی دسترسی داشته باشد.

 هنگامی که فرزند شما شب اداری ندارد، پاداش های ساده ای رابه او ارائه دهید و در مورد بدی ها خیلی خشن نباشید و کار خوب او را یادآوری کنید.کودک خود را به نوشیدن مایعات بیشتر در طول صبح و بعد از ظهر تشویق کنید، اما مصرف مایعات را طی چند ساعت قبل از اینکه به خواب برود محدود کنید.

احتمال شب ادراری وقتی که کودک با مثانه پر به خواب می رود, به طور طبیعی افزایش می یابد.

از دادن نوشیدنی های کافئینی و حتی شکلات داغ خودداری کنید، چون کافئین یک دیورتیک است که تولید ادرار را تحریک می کند. 

حتما از یک ملحفه جاذب استفاده کنید تا کودکتان زیاد شاهد صحنه آبکشی و شستن تشک نباشد و خجالت نکشد.

یک حوله حمام را زیر ملافه بگذارید تا تشک را در صورت نشتی خیس نکند.

چه زمانی شب ادراری کودک یک مشکل پزشکی می شود و مراجعه به پزشک لازم است؟

اگر کودک شما همیشه فاقد کنترل مثانه بود و برای مدت 10 ماه و یا بیشتر برای خشک ماندنش شکست خورده است, باید این مسئله را پیگیری کنید.ولی در حالت معمول این نوع بی اختیاری ادراری معمولاً هیچ علتی پزشکی, احساسی یا رفتاری ندارد. 

با این حال, اگر کودک شما کنترل مثانه را به مدت 6 ماه یا بیشتر کنترل کرده و ناگهان شروع به خیس کردن تخت خوابش کرده است, بهتر است با پزشک در این مورد مشورت کنید.

این مشکل اغلب از بیماری های زمینه ای مانند عفونت مجاری ادراری, یبوست, مشکلات مثانه, دیابت و استرس های روانی شدید ناشی می شود. 

مشکلات پزشکی که ممکن است موجب گرایش شب ادراری کودک شما شوند اغلب علائم دیگری را نشان می دهند که برخی از آن ها در زیر آمده است:

-تغییرات نامشخص در حجم و فراوانی ادرار در طول روز 

-احساس درد یا سوزش هنگام ادرار کردن

 -تقلا کردن برای ادرار

 -خرناس

 -کف یا مچ پاهای ورم کرده 

-وجود جریان بسیار کوچکی از ادرار 

-ادرار مداوم یا چکه چکه بعد از ادرار کردن

 -ادرار یا لکه های خون در زیر شلواری 

-خیس کردن جا در روز و شب 

-تغییر ناگهانی در شخصیت یا نوسان خلقی

 -فقدان کنترل حرکات روده

 -عطش غیر معمول 

-تب 

-احتمال غیرارادی ادرار بعد از هر نوع فشار فیزیکی مثل سرفه, دویدن یا برداشتن 

 اگر یکی از این علائم را تشخیص دادید, کودک خود را فوراً به پزشک اطفال خود برسانید.

پزشک, کلیه یا مثانه کودکتان را دقیق تر بررسی خواهد کرد. با توجه به پیچیدگی و شدت این مشکل, پزشک می تواند درمان های لازم را انجام دهد.

حرف آخر در مورد شب ادراری کودک:

این مشکلی نیست که در یک یا دو روز حل شود پس چنانچه گفته شد صبور باشید و به درمان ها فرصت کار و فرآیند توسعه طبیعی کودک خود را بدهید.بعید است که کودکان کم سن و سال از این حوادث ناراحت شوند, مگر اینکه والدین آن را بسیار بد بدانند.

آن ها موجودات باهوشی هستند و می توانند لحن انتقادی والدین خود را جمع کنند که تنها به احساس گناه و خجالت آن ها می افزاید.بهتر است در این هنگام با کودک خود در این مرحله رشدی, ملایم, صبور و فهیم باشید.

لازم است به کودکان اطمینان داده شود که هیچ مشکلی در آن ها وجود ندارد و تنها کسانی نیستند که دچار این حالت می شوند.

 کودک خود را در فرآیند درمان درگیر کنید.

ممکن است به ترسیم روند پیشرفت آن ها با علامت گذاری شب خشک و خیس کمک کند.

به کودک خود اجازه دهید تا ستاره ها, استیکرهای و یا هر نماد مثبت دیگری را روی نقشه بگذارد تا به یاد شب های خشک بیفتد. 

جشن گرفتن شب های خشک به کودک شما انگیزه می دهد که تلاش کند.

حتی می توانید برای داشتن شب های خشک به کودک خود جایزه بدهید.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: خواب درمان کودکان مغز والدین شب ادراری شب ادراری در کودکان کنترل مثانه کودک خود کودک خود ادرار کردن هنگام خواب برای کودک تمرین ها خیس کردن کودک شما شب ادرار یک مشکل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۱۸۴۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشاوره؛ حریمی امن برای بازیابی، تقویت و پیشرفت

تمام افراد برای بروز احساسات، عواطف، افکار و نگرش‌های خود نیازمند حریمی امن هستند تا به خودآگاهی و خودباوری بیشتر و بهتری برسند، در مسیر مثبت زندگی گام بردارند و با تقویت نقاط قوت و بهبود نقاط ضعف خود، کارکردهای فردی و اجتماعی بهتری داشته باشند که این حریم امن، با همراهی افرادی متخصص میسر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سلامت روان از مهم‌ترین مقوله‌هایی است که در تمام ابعاد زندگی افراد تأثیرگذار به شمار می‌رود و ارتباط سلامت روان با سلامت جسم و کارکردهای فردی و اجتماعی افراد غیرقابل انکار است؛ به طور کلی با توجه به شرایط جوامع، گسترش شهرنشینی، افزایش استرس و اضطراب، کمبود وقت و سختی مشاغل، سلامت روان برخی افراد در معرض تهدید قرار می‌گیرد و این تهدید می‌تواند اثراتی سو بر پیشرفت و روال طبیعی داشته باشد.

علاوه بر اهمیت پرداختن به مقوله سلامت روان، گرفتن راهنمایی، مشاوره و مشورت از افراد متخصص برای تصمیم‌گیری از دیگر مواردی است که می‌تواند افراد را به مسیر پیشرفت، شناخت مهارت‌ها، توانایی‌ها، استعدادها و بهبود نقاط ضعف و سبک زندگی نادرست، به خوبی هدایت کند، در این بین گاهی نیز افراد به اصطلاح با بن‌بست‌هایی در زندگی مواجه می‌شوند که برای یافتن راه خروج از آنها سردرگم مانده‌اند و تأثیر یک راهنما به خوبی برای آنها آشکار می‌شود.

به‌رغم وجود نگرش‌های نادرست در خصوص مراجعه به روانشناسان و مشاوران متخصص در حیطه‌های مختلف، طی سال‌های اخیر شاهد بهبود شرایط و قرارگیری نگرش بسیاری از افراد در مسیر صحیح هستیم، اما این موضوع همچنان برای برخی افراد مغفول مانده است، از همین رو نیازمند تداوم فرهنگ‌سازی برای ارتقای جایگاه خدمات روانشناسی، روان‌پزشکی و مشاوره‌ای در تمام جوامع جهان هستیم.

نقش بی‌بدیل روان‌شناس و مشاور در بهبود روند زندگی افراد

حسین روزبهانی، دکترای روان‌شناسی و عضو سازمان روان‌شناسی کشور، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: انسان‌ها از زمان شناخت خود و آغاز تصمیم‌گیری، در موضوعات متعدد نیازمند مشاوره و راهنمایی هستند و نمی‌توان فردی را از این موضوع استثنا دانست، چراکه هر فردی به صورت کامل از تمام موضوعات اطلاعی ندارد و تصمیم‌گیری در خصوص یک مسئله نیازمند اطلاعات و دانش است، از همین رو استفاده از راهنمایی دیگر افراد به خصوص بزرگ‌ترها و افراد باتجربه برای تصمیم‌گیری از الزامات زندگی هر فرد محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه به طور معمول تصمیم‌گیری‌ها در سنین کودکی با همراهی و مشاوره از والدین و در سنین مدرسه با همراهی معلمان و دوستان انجام می‌شود، افزود: افراد در طول زندگی خود، در موقعیت‌هایی خاص از جمله انتخاب رشته، نحوه مطالعه، ازدواج، ارتباطات بین فردی، انتخاب شغل، تربیت کودکان و درگیری با اختلالات روانی به صورت ویژه نیازمند دریافت مشاوره تخصصی از افراد متخصص حوزه مربوطه هستند.

عضو سازمان روان‌شناسی کشور با بیان اینکه گاهی اوقات افراد با اختلالات متعددی درگیر می‌شوند و برای درمان این اختلالات نیازمند همراهی یک روان‌شناس در زندگی خود هستند، تصریح کرد: افراد درگیر با اختلالاتی از جمله افسردگی، وسواس، دوقطبی، اسکیزوفرنی، پارانوئید، مرزی و ضداجتماعی به طور حتم نیازمند دریافت درمان از سمت مشاور یا روان‌شناس هستند و در صورت نیاز به روانپزشک ارجاع می‌شوند تا درمان‌های دارویی نیاز خود را دریافت کنند.

روزبهانی با بیان اینکه روان‌درمانی در طی شدن مسیر زندگی به صورت طبیعی و عادی به افراد کمک ویژه‌ای می‌کند، ادامه داد: به طور کلی، مراجعه به روان‌شناس و مشاور علاوه بر اینکه به افراد کمک می‌کند مسیر زندگی خود را به صورت طبیعی طی کنند، به آنها کمک می‌کند در مسیر موفقیت گام بردارند و از استعدادهای خود به خوبی استفاده کنند.

از هر هشت نفر، یک نفر درگیر اختلال روانی است

وی با اشاره به اینکه تغییر سبک زندگی ناسالم، تقویت ضعف‌ها، مهارت آموزی، کنترل هیجان‌ها از جمله اضطراب، مهارت ارتباط مؤثر، تغییر باورهای اشتباه و در نتیجه رسیدن به روندی طبیعی و رو به رشد، تنها بخشی از نقاط قوت مراجعه به روان‌شناس و مشاور محسوب می‌شود، گفت: در گذشته نگرش و میل افراد نسبت به مراجعه به یک مشاور یا روان‌شناس بسیار پایین ارزیابی می‌شد، اما اکنون شاهد بهبود فرهنگ‌سازی‌ها در این خصوص در سراسر جهان هستیم.

عضو سازمان روان‌شناسی کشور با بیان اینکه در گذشته بسیاری از افراد مراجعه به یک روان‌شناس یا مشاور را برای افراد به اصطلاح دیوانه می‌دانستند، اضافه کرد: اکنون شاهد اصلاح شدن این نگرش در سراسر جهان هستیم و اکنون برخی افراد پیش از اینکه درگیر نوعی اختلال شوند، به منظور بهبود زندگی و عملکرد خود به یک فرد متخصص که تحت عنوان روان‌شناس یا مشاور شناخته می‌شود مراجعه می‌کنند.

روزبهانی طی دو تا سه سال اخیر به وضوح شاهد تغییر دیدگاه‌ها در خصوص مراجعه به روان‌شناس هستیم، افزود: برخی از خانواده‌ها با تغییر نگرش‌های اتفاق افتاده برای گرفتن مشورت در خصوص کوچک‌ترین مسائل نیز به مشاور یا روان‌شناس مراجعه و کمک و راهنمایی دریافت می‌کنند.

وی با بیان اینکه بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، از هر هشت نفر، یک نفر درگیر اختلال روانی است، تصریح کرد: با توجه به این آمار، نیاز به فرهنگ‌سازی بیشتری در خصوص مراجعه افراد به مشاور و روان‌شناس در سراسر جهان وجود دارد، چراکه رفتار افراد درگیر با اختلالات روانی، اطرافیان آنها را نیز درگیر می‌کند و حتی در صورتی که افراد درگیر اختلالی نباشند نیز می‌توانند جهت بهبود زندگی خود از فرد متخصص کمک بگیرند.

عضو سازمان روان‌شناسی کشور با اشاره به تأثیر روان‌شناس و مشاور به منظور حفظ روند مثبت زندگی، پیشگیری از مختل شدن روند رو به رشد و بازگشت به حالت طبیعی در صورت وجود اختلال ادامه داد: در خصوص فرهنگ‌سازی برای مراجعه به روان‌شناسان و مشاوران متخصص اقدامتی انجام شده و می‌شود، اما هرچه این فرهنگ‌سازی بیشتر و بهتر باشد، شاهد نتایج مثبت‌تری در جامعه خواهیم بود.

والدین چه زمانی و در چه مواردی باید برای کودکان به روان‌شناس مراجعه کنند؟

شهرزاد دوستانی، مشاور و روان‌شناس کودک در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: رشته‌های مشاوره و روان‌شناسی طی سال‌های اخیر مورد توجه افراد مختلف قرار گرفته است و می‌توان اعتقاد داشت که خدمات مشاوره و روان‌شناسی از آخرین اولویت‌های خدمات درمانی، به اولویت‌های بالاتری رسیده و جایگاه بهتری میان آحاد جامعه کسب کرده است.

وی با اشاره به اینکه خدمات مشاوره و روان‌شناسی به چندین بخش متفاوت تقسیم‌بندی می‌شود که یکی از بخش‌های حائز اهمیت این حوزه مربوط به مشاوره و روان‌شناسی کودکان است، افزود: یکی از مهم‌ترین دلایلی که افراد به مشاوران و روان‌شناسان کودک مراجعه می‌کنند، رخداد اتفاقات غیرمنتظره مانند تصادف، از دست دادن یک فرد عزیز، جدایی والدین، متولد شدن فرزند دیگر، مهاجرت و تغییر محل سکونت، است که رفتار و هیجانات کودک را تغییر می‌دهد.

این روان‌شناس و مشاور کودک با بیان اینکه رخداد اتفاقات غیرمنتظره مذکور می‌تواند منجر به برانگیخته شدن احساسات، بروز اضطراب، ترس و حتی افسردگی شود، تصریح کرد: گاهی اوقات نیز مشکلات رفتاری در کودکان دیده می‌شود که علت آنها به صورت واضح مشخص نیست.

دوستانی ادامه داد: بسیاری از اوقات خانواده و والدین موفق به پیدا کردن ریشه رفتارهایی از جمله داشتن لجبازی زیاد، پرخاشگری، تشدید ترس، اضطراب بالا هنگام خواب و تعاملات، گوشه‌گیری و نداشتن مشارکت، نمی‌شوند و توان انجام مداخله در خصوص بهبود رفتار کودک را نیز ندارند و در چنین شرایطی، خانواده‌ها باید پیش از شدت گرفتن این رفتارها و سخت‌تر شدن مداخله و درمان کودک از مشاور یا روان‌شناس کمک بگیرند.

تأثیر سن کودک در طی شدن روند مداخله و درمان

وی با بیان اینکه هرچه سن کودک پایین‌تر باشد و والدین برای درمان مراجعه کنند، نتیجه بهتری دریافت خواهند کرد، گفت: یکی از دانش‌های بسیار مهمی که هر والد باید از آن مطلع باشد، روند طبیعی رشد جسمانی، روانی و رفتاری کودک و واکنش‌ها و رفتارهای طبیعی و غیرطبیعی است، هنگامی که والدین از این روند طبیعی آگاه باشند، پس از خارج شدن روند از شرایط طبیعی خود، بلافاصله برای درمان به روان‌شناس یا مشاور مراجعه خواهند کرد.

مشاور و روان‌شناس کودک با اشاره به اینکه زمانی که والدین به روند طبیعی رشد کودک خود آگاه نباشند، بروز رفتارهای غیرطبیعی را نادیده خواهند گرفت و مداخله به هنگام، به مداخله دیرهنگام تبدیل و حتی گاهی اوقات مداخله ناممکن می‌شود، اضافه کرد: برخی از والدین نیز هنگام نداشتن آگاهی لازم از روند طبیعی رشد، با هر اتفاق یا رفتاری از خود نگرانی نشان می‌دهند که این موضوع نیز مثبت تلقی نمی‌شود.

دوستانی با بیان اینکه مشکلات داخل مدرسه کودکان نیز از جمله دیگر مواردی است که گاهی اوقات نیازمند مداخله یک فرد متخصص دارد، افزود: مشکلات رفتاری در روابط با همسالان و هم‌کلاسی‌ها، میزان مشارکت و ارتباط با مدرسه و سایر دانش‌آموزان، اعتماد به نفس، خودباوری، یادگیری، تمرکز و دقت، فراموش کردن مباحث درسی و داشتن مشکلات زیاد در دروس متفاوت، از جمله مواردی است که والدین باید نسبت به آنها در ارتباط با فرزند دانش‌آموز خود مطلع باشند و برای رفع آنها از یک فرد متخصص مشاوره دریافت کنند.

وی با بیان اینکه داشتن یا نداشتن انگیزه در کودکان از جمله مواردی است که والدین باید نسبت به آن توجهی ویژه داشته باشند، تصریح کرد: هنگامی که کودک در مسائل متفاوت از انگیزه کافی برخوردار نیست، این موضوع باید از ابعاد مختلف بررسی و ارزیابی شود تا با توجه به علت، مداخلات صورت گیرد.

متخصصان امر معتقدند؛ مراجعه به یک روانشناس یا مشاور و دریافت خدمات روان‌درمانی، می‌تواند منجر به ایجاد تغییراتی گسترده و مثبت در زندگی افراد شود و چشم‌انداز جدیدی به آنها ارائه کند تا قطار زندگی خود را روی ریل پیشرفت و موفقیت به راه بیندازند؛ به طور کلی برای دستیابی به سلامت روان، کیفیت زندگی و بهزیستی و از سمتی دیگر به منظور پیشگیری، شناسایی و درمان انواع اختلالات یا آسیب‌های روانی و اجتماعی، بهره‌مندی از خدمات مشاوره و روان‌درمانی از جمله نیازهایی است که در زندگی هر فرد احساس می‌شود و از همین رو، فرهنگ‌سازی‌های ویژه‌ای باید انجام شود.

کد خبر 746954

دیگر خبرها

  • شناسایی ۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور
  • با «کودک استرسی» چگونه برخورد کنیم؟
  • بایدها و نبایدهای رفتاری در برخورد با کودکان و 7 اشتباه والدین در تربیت فرزندان
  • پرتناقض‌ترین سن کودک کدام است؟
  • کودکان پسر ۴ برابر بیشتر از دختران به اختلال طیف اوتیسم مبتلا می‌شوند
  • ۱۷ هزار کودک بدون والدین در نوار غزه | شهادت ۳۰ کودک بر اثر گرسنگی
  • ۱۷ هزار کودک بدون والدین در نوار غزه/ شهادت ۳۰ کودک بر اثر گرسنگی
  • مشاوره؛ حریمی امن برای بازیابی، تقویت و پیشرفت
  • حضانت فرزند در قوانین ایران؛ مراحل، شرایط و حقوق والدین
  • کم‌خطر اما پردردسر!