Web Analytics Made Easy - Statcounter

«سیدجلال ساداتیان» مدیرکل پیشین شرق‌آسیای وزارت خارجه با اشاره به مهمترین تحولات شرق‌آسیا در سال ۱۳۹۸ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: برای بررسی مهمترین تحولات شرق‌آسیا در سال گذشته باید نگاهی به راهبردهای ایالات متحده داشته باشیم. اولویت استراتژی واشنگتن به عنوان بزرگ‌ترین قدرتی که تلاش دارد دنیا را با خود هماهنگ کند، شرق‌ آسیا بوده اما این باعث نشده که آمریکا از غرب‌ آسیا دست بکشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلیل این چرخشِ ایالات متحده، قدرت گرفتن چین از لحاظ اقتصادی، سیاسی و نظامی است. در این راستا آمریکا پس از فروپاشی شوروی به دنبال آن بود تا بتواند دنیای تک قطبی را با رهبری خود به وجود آورد اما شاهد بودیم که ورود پوتین به قدرت و تیم او باعث شد اوضاع تا حدودی در نظام بین‌الملل تغییر کند و همزمان با این وضعیت، هدف‌گذاری چین در نظام بین‌الملل در زمان حیات «دنگ شیائو پینگ» باعث شد تا این کشور به قدرت دوم جهان تبدیل شود؛ تا جایی که ایالات متحده از این وضعیت ناراحت و نگران شد و به دنبال پس زدن پکن در معادلات جهانی است.

ایغورها؛ ابزار فشار آمریکا علیه چین

وی ادامه داد: چین توانست بازارهای آفریقا را در دست بگیرد و این اقدام‌ها در حالی صورت گرفت که چین در بازارهای آمریکا حضور فعال داشت. روند مذکور موجب شد تا پکن روز به روز توسعه اقتصادی خود را افزایش دهد و در فاز بعدی توسعه نظامی و سیاسی را در دستور کار خود قرار داد. آنها در حوزه تبت، آفریقا، خلیج‌فارس، شبه‌قاره و غرب‌آسیا سرمایه‌گذاری‌های مشخصی را صورت دادند و پس از آن وارد اروپا شدند. در این میان یکی از مشکلاتی که چین با آن در حال دست و پنجه نرم کردن است، مساله ایغورها و حاشیه‌هایی است که در این خصوص برای پکن به وجود آمد. این قومیت حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون نفر جمعیت در چین دارند و خواهان استقلال خود از چین هستند. همین موضوع باعث شده تا پکن آنها را سرکوب کند و ایالات متحده هم از این موضوع به نفع خود با عنوان یک اهرم حقوق بشری استفاده می‌کند. این اقدام آمریکا به دلیل آن است که آنها به دنبال هدف قرار دادن برتری چین در صحنه بین‌الملل هستند. از این منظر ایالات سین‌کیانگ با مرکزیت اُرومچی یکی از نقاطی بود که در سال ۱۳۹۸ برای چین تبعات زیادی را از حیث حقوق‌بشری، رسانه‌ای و سیاسی به دنبال داشت؛ چراکه این منطقه با گستره یک میلیون و ۶۰۰ هزار کیلومتر یک تهدید اساسی برای پکن به حساب می‌آید.

تایوان در کشاکش غرب و شرق

این کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه گفت: یکی دیگر از مسائلی که در حوزه شرق‌ آسیا بسیار مهم به نظر آمد، مساله تایوان بود. باید متوجه باشید که ایالات متحده به این منطقه بیش از حد اهمیت می‌دهد و به دلیل مسائل ژئواستراتژیک شاهد هستیم که واشنگتن تمرکزش را تا حد زیادی بر این جغرافیا گذاشته است. در زمان انقلاب چین هم شاهد بودیم که غرب، تایوان را به رسمیت شناخته بودند. تایوان یکی از نقاط مورد نظر آمریکا است و البته که چین هم روی این منطقه بسیار حساسیت دارد. به همین دلیل تایوان در عین حال که ساختار و رئیس جمهور خود را دارد، در میان نفوذ چین و راهبرد ایالات متحده قرار گرفته است که می‌توان این منطقه را نقطه تقابل شرق و غرب دانست. تا جایی که ایالات متحده از هر جهت به دنبال  آن است تا بتواند حوزه نفوذ خود در تایوان را به نحوی افزایش دهد که البته تا حدودی نسبت به این موضوع موفق شده است.

ژاپن میانجی تهران - واشنگتن

ساداتیان افزود: مساله دیگری که  در سال ۱۳۹۸ بسیار سر و صدا کرد و تمام دنیا به نوعی تحت آثار آن قرار گرفتند، جنگ تعرفه‌ای میان واشنگتن و پکن بود. آمریکا تعرفه‌های سنگینی برای چین وضع کرد و پکن هم به همین ترتیب جواب ایالات متحده را داد. تلافی کردن دو طرف آن هم در حوزه اقتصادی باعث شد تا واشنگتن با چین کنار بیاید. در بحث کرونا هم شاهد بودیم که چین سهام شرکت‌های خارجی که در خاکش حضور داشتند را خریداری کرد که این موضوع بسیار مهم و کلیدی بود. در فاز دیگر، بحث تهدید‌هایی بود که چین از ناحیه آمریکا در دریای چین و از ناحیه ژاپن حس می‌کرد. باید توجه شود که ژاپن پس از جنگ جهانی دوم ارتش قدرتمندی نداشت و اتفاقاً آمریکایی‌ها مانع از دسترسی ژاپن به ارتش و همچنین صنایع سنگین شدند و در نهایت توکیو تمام ظرفیت و توان خود را روی مسائلی مانند صنایع الکترونیک و خودروسازی معطوف کرد. این در حالی است که ایالات متحده همچنان در حال بزرگ‌سازی پرونده چین در تمام ابعاد است تا بتواند حضور نظامی خود را در کنار ژاپن حفظ و از این طریق چین را به چالش بکشد. به همین دلیل ژاپن برای ایالات متحده در شرق‌ آسیا بسیار مهم است و این کشور حالا سومین اقتصاد بزرگ دنیا را در اختیار دارد. اعتبار ذخیره ارزی ژاپن و همچنین اعتبار سرمایه و صنایع آن باعث شده تا این کشور در معادلات بین‌المللی جایگاه خوبی داشته باشد. به همین دلیل ترامپ نگاه ویژه‌ای به ژاپن دارد و همین نگاه باعث شد تا توکیو در سال گذشته اقدام به میانجی‌گری میان تهران و واشنگتن کند.

ترامپ نگران موشک‌های کیم جونگ اون

وی در پایان تصریح کرد: رویداد مهم دیگر که در گستره شرق‌آسیا باید مورد توجه قرار بگیرد و اتفاقاً در سال گذشته هم تحولات بسیار عجیبی در این راستا رخ داد، مجموعه وقایعی بود که محوریت آن را کره‌شمالی تشکیل می‌دهد. این کشور به عنوان یک قدرت اتمی برای آنکه توجه همه را به خود جلب کند، به دنبال آن است تا منافعش را به هر ترتیبی تامین کند. در این میان آمریکا به دنبال آن بود تا در ابتدا با جنگ، کار پیش ببرد اما نهایتاً اوضاع و احوال به سمتی رفت که مجبور به مذاکره با پیونگ‌یانگ شدند. این در حالی است که نباید فراموش کنیم که کره‌شمالی توسط چین هدایت و راهبری می‌شود و همین موضوع اوضاع و احوال را به سمت و سویی هدایت می‌کند که جدال میان دو کشور به قوت خود باقی بماند. در سال گذشته شاهد بودیم که دیدارهای مختلفی میان رهبران آمریکا و کره‌شمالی در ویتنام و مرز دو کشور انجام شد و همه فکر می‌کردند که دیگر تنش میان دو طرف تمام شده است، در حالی که این منازعه همچنان ادامه دارد. به هر ترتیب معتقدم که کره‌شمای قدرت موشکی و اتمی خود را کنار نخواهد گذاشت؛ چراکه این موضوع ابزار فشار بر واشنگتن به حساب می‌آید و نمی‌تواند آن را کنار بگذارد. 

منبع: ایلنا

کلیدواژه: پکن تایوان چین ژاپن کره شمالی کیم جونگ اون دونالد ترامپ شی جین پینگ ایالات متحده شاهد بودیم سال گذشته بین الملل شرق آسیا باعث شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۱۰۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«تتر» جایگزین دلار می شود؟

به گزارش خبرگزاری مهر مؤسسه تحقیقات سیاست خارجی آمریکا در مقاله‌ای به وضعیت بازار ارزهای دیجیتال پرداخته که سایت مسیر اقتصاد این مقله را ترجمه و منتشر کرده است. در این مقاله آمده است که ترس و عدم آگاهی از ارزهای دیجیتال در بالاترین سطوح دولت ایالات متحده، یک تهدید بزرگ برای امنیت ملی این کشور و هژمونی دلار محسوب می‌شود. ظهور بیت کوین در سال ۲۰۰۸ و شبکه‌های پرداخت (PCN) جعبه پاندورا را گشوده تا برای همیشه نحوه ذخیره و انتقال ثروت جهانی را تغییر دهد. اگر پیشرفت سریع هوش مصنوعی نیز در ایجاد راه‌حل برای PCNها بر این روند افزوده شود، آنگاه سیستم پولی جهان به طور چشمگیری تغییر خواهد کرد.

رویکرد کوته‌بینانه مقامات آمریکایی به رمزارز

با این وجود، سیاستمداران هر دو حزب بزرگ ایالات متحده و همچنین بسیاری از نهادهای امنیت ملی، نمی‌دانند که ارزهای دیجیتال چگونه کار می‌کنند و تمایلی نیز به استفاده از ابزارهای پیشگیرانه برای تضمین تداوم کاربرد دلار آمریکا به‌عنوان ارز مسلط جهانی در زمینه فناوری‌های جدید را ندارند.

ایستادگی در برابر استخراج ارز دیجیتال بانک مرکزی ایالات متحده از جمله تلاش‌های قانونی برای منع خزانه داری کشور به منظور بررسی امکان سنجی آن است که ریشه آن اطلاعات نادرست در مورد نحوه عملکرد ارزهای دیجیتال و ترس از دست دادن حقوق حریم خصوصی یا کنترل توانایی افراد برای خرید کالاها و خدمات است.

به نظر می‌رسد، نگرش اصلی در ایالات متحده این است که دولت این توانایی را دارد که به تنهایی توسعه فناوری جهانی و چشم انداز پولی دیجیتال را برای همیشه متوقف کند. البته، چنین رویکرد کوته‌بینانه می‌تواند موقعیت دلار آمریکا را در اکوسیستم مالی جهانی تهدید کنند.

پس از زمان جنگ جهانی دوم، ابزار کلیدی قدرت ملی ایالات متحده، تقاضای جهانی برای ارزی باثبات بوده تا بر اساس آن بتوان مبادلات تجاری و سرمایه گذاری بلندمدت را تعیین و ثروت خود را ذخیره کرد. ایالات متحده از این تقاضای جهانی برای دلار سود می‌برد زیرا تا ۸۰ درصد از معاملات بر اساس آن انجام می‌شود.

با گذشت زمان، این ثبات ناشی از تقاضای جهانی منجر به کاهش تورم، افت نرخ بهره برای کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان آمریکایی شده و به ایالات متحده اجازه داده تا کسری‌های مالی و تجاری خود را بدون تحمل پیامدهای منفی جبران کند. البته ایالات متحده با استفاده از ابزار دلار می‌تواند با جمع‌آوری داده‌های تجارت جهانی و دسترسی به حساب‌های دلاری و سیستم مالی اهرم فشاری را در اختیار داشته باشد.

گسترش کاربرد تتر با پشتوانه دلار

در این میان، بسیاری از نهادهای امنیت ملی ایالات متحده بر این موضوع تمرکز کرده‌اند که آیا پول ملی دیگری مانند یوآن چین می‌تواند جایگزین دلار شود یا خیر. در مقابل، این نهادها توجه اندکی به ایجاد مکانیسم‌های جدید در راستای تسهیل تجارت، سرمایه گذاری و ذخیره ثروت به دلار آمریکا از طریق حرکت جهانی به سمت ارزهای دیجیتال و PCN دارند.

در مقابل، آنها ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین را به عنوان تهدید و نه فرصت تلقی می‌کنند. در حالی که این ارزهای دیجیتال میلیون‌ها تراکنش روزانه را مانند ارزهای ملی سنتی به راحتی انجام می‌دهند. همچنین، کارآفرینان در حال یافتن راه‌هایی برای استفاده از این فناوری‌های جدید در اشکال دیگر ذخیره‌سازی و انتقال ثروت هستند.

امروزه، شرکت‌های کارآفرین در خارج و داخل ایالات متحده برای ذخیره‌سازی و انتقال ثروت مبتنی بر دلار آمریکا استفاده می‌کنند. اخیراً یک شرکت مستقر در هنگ‌کنگ، استیبل‌کوین‌های مرتبط با تمام ارزهای اصلی جهان را ایجاد کرده و ادعا می‌کند که استیبل کوین تتر (USDT) بر اساس «یک به یک» با دلار آمریکا پشتیبانی می‌شود.

به عبارت دیگر، یک استیبل کوین تتر از نظر تئوری معادل یک دلار آمریکا است، زیرا این شرکت ادعا می‌کند که می‌تواند ارزش معادل دلار را تثبت کند. USDT یک راه‌حل ذخیره و انتقال امن ثروت با دلار و توانایی پرداخت برای کالاها و خدمات را در استیبل کوین ارائه می‌دهد و دیگران نیز آن را به عنوان دارایی با ارزش تعریف شده و پایدار می‌پذیرند.

استیبل کوین تتر همچنین برای کسانی که انواع دیگری از ارزهای رمزنگاری شده (مانند بیت کوین) را در اختیار دارند، این فرصت را می‌دهد تا آن را تبدیل و از نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال جلوگیری کنند. تقریباً نیمی از معاملات بیت کوین اکنون به USDT متصل هستند. در سال ۲۰۲۲، iFinex ادعا کرد که استیبل کوین USDT برای پردازش حدود ۱۸.۲ تریلیون دلار تراکنش استفاده و USDT به عنوان جایگزین دلار با استقبال رو به رشدی روبرو شده است. به عنوان مثال، اکنون می‌توان از آن برای تسویه پرداخت‌های مالیاتی در شهر لوگانو سوئیس استفاده کرد.

تهدید و فرصت استیبل کوین تتر برای دلار

اکنون این پرسش مطرح می‌شود که آیا استفاده از USDT، موقعیت دلار آمریکا را تقویت می‌کند یا خیر؟ چندین اشکال در این فرض وجود دارد. نخست اینکه شرکت‌های غیر آمریکایی مانند iFinex و نه وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، قوانین مربوط به استفاده از ارزهای دیجیتال مرتبط با دلار را تعریف و تنظیم می‌کنند.

دوم، این معاملات هرچند متصل به دلار آمریکا است، اما خارج از نظارت سیستم مالی ایالات متحده بوده و راه حل مفیدی برای جلوگیری از تحریم‌های واشنگتن علیه شرکت‌ها و کشورها را فراهم می‌کند. سوم، به دلیل اینکه دلار آمریکا و معادل‌های آن هرگز دست به دست نمی‌شوند (فقط استیبل کوین‌ها تغییر می‌کنند)، واشنگتن نظارت اندکی نسبت به جابجایی و استفاده از ارز خود در خارج از ایالات متحده دارد.

چهارم، این استیبل کوین‌ها ریسک صادرکننده را به همراه دارند و با افزایش استفاده از آنها و در یک رویداد که هیچ ارتباطی با ثبات دلار ندارد، می‌تواند به طور کلی اعتماد جهانی به دلار را تضعیف کند. در نهایت، چون طرف‌های ثالث و نه ایالات متحده در مورد استیبل کوین‌های خود تصمیم می‌گیرند، تهدید بلندمدت این است که با پذیرش و شناخت بیشتر استیبل کوین‌هایی مانند تتر، ارزش آنها می‌تواند از دلار آمریکا جدا شود.

با این وجود، هنوز فرصت‌هایی در این حوزه وجود دارد. اکنون استیبل‌کوین‌هایی مانند تتر در حال گسترش هستند، اما دلار نیز به عنوان ذخیره ارزش جهانی ترجیح داده می‌شود و دارندگان ارزهای دیجیتال هنوز به دنبال گزینه ارزیابی ارزش دارایی‌های خود در برابر دلار هستند. اما اگر ایالات متحده نتواند این پروتکل‌ها و PCNهای مربوط به آنها را بپذیرد، آنگاه کنترل بازار را به طرف دیگر، احتمالاً یک دولت دشمن، واگذار خواهد کرد و در نتیجه آسیب بزرگ و غیرقابل جبران به ایالات متحده وارد خواهد داشت. تتر هشداری است که شرکت‌های خارجی از تسلط دلار آمریکا و پیشرفت‌های فناوری ایالات متحده استفاده می‌کنند و نادیده گرفتن این فناوری و آرزوی ارزهای رمزپایه و استیبل کوین‌ها، در راستای از دست دادن سلطه جهانی دلار آمریکا است.

کد خبر 6087172 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • «تتر» جایگزین دلار می شود؟
  • «بمبی که آمریکا در خاورمیانه نمی بیند»: واشنگتن در حال تکرار اشتباه نادیده گرفتن افکار عمومی جهان عرب است/ آمریکا دود برخاسته از آتش زیرخاکستر غزه را ندید/ انقلاب رسانه های اجتماعی در جنگ غزه
  • غافلگیری کاخ سفید از ابعاد حمله ایران
  • امریکا / برنامه تبدیل سکوی نفتی به پایگاه‌‌ موشکی
  • هشدار مسکو درباره شکست تحقیرآمیز آمریکا در اوکراین
  • پشت پرده کمک آمریکا به اسرائیل
  • خشم روسیه از کمک گزاف آمریکا به اوکراین
  • دستور مقامات کاخ سفید پس از حوادث اصفهان
  • تایوان چگونه کمک آمریکا را علیه چین به کار می‌گیرد؟
  • دست و دل بازی بی سابقه آمریکا؛ کمک ۹۵ میلیارد دلاری واشنگتن به اوکراین، اسرائیل و تایوان