Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-03-29@06:14:21 GMT

توهین به همه‌ چیز و همه‌ کس؛ از مهران مدیری تا ...

تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۱۸۷۱۹

تا چند وقت دیگر در مورد هیچ کس و هیچ‌ چیز و هیچ‌ شهری نمی‌توان جز با تحسین حرفی زد، چون همه به مقدسات تبدیل شده‌اند.

به گزارش ایسنا، عصر ایران نوشت: «هر روز در خبرها جمعیتی معترض می‌شوند که به آنها اهانت شده است. ناله می‌کنند که در یک فیلم سینمایی، برنامه تلویزیونی یا گفت‌وگوی خبری به تاریخ پرشکوه، چهره مبارک، تمثال جاودانه و شخصیت برجسته‌شان توهین شده و باید طرف مقابل  بعد از عذرخواهی به اشد مجازات محکوم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اعتراض صنف‌های مختلف از پزشکان و سردفتران تا پرستاران و وکلا به فیلم‌ها و سریال‌ها را دیده بودیم که هر کدام حکایتی گاه مضحک داشت.

فروردین ۸۷ بعد از پخش سریال مرد هزارچهره به کارگردانی مهران مدیری، وکیل اداره کل ثبت‌ احوال استان فارس رسماً به دادگستری رفت و شکایتی علیه عوامل سریال تنظیم کرد. اتهامات: انتصاب شخصیت اصلی داستان به‌عنوان شخص کلاهبردار شیاد و متقلب در مجموعه ثبت احوال شیراز، ارائه فضای بی‌نظم و خارج از شان اداری در ثبت احوال شیراز و القای سوء‌استفاده از موقعیت شغلی توسط کارکنان اداره کل ثبت احوال شیراز!

مواردی چون برنامه کودک فتیله و سریال سرزمین مادری حتی زمینه‌ساز اعتراض خیابانی هم شد. یا در جریان شیوع کرونا کسانی به‌شدت معترض شدند که دشمن قصد دارد چهره شهر قم را تخریب کند؛ به همین دلیل عنوان می‌شود در این شهر کرونا شیوع پیدا کرده است! یعنی یک شهر هم به جرگه غیر قابل نقدها پیوست. (امیدوارم اداره کل ثبت احوال شیراز و شهر قم از ما بابت این نوشتار و جسارت شکایت نکنند!)

همه این اعتراضات نمونه‌هایی از تصاحب فرهنگی (Cultural appropriation) هستند. نوعی طرز فکر که می‌گوید هیچکس اجازه ندارد از شهر، زبان، موسیقی، لباس، غذا، تیم و هر نماد فرهنگی من به هر شکلی استفاده کند، چون آن را زیر سوال می‌برد و زمینه توهین، شوخی و جسارت به آن را فراهم می‌آورد.

در این که توهین ناپسند است و تحت هیچ شرایطی مقبول نیست، کسی تردیدی ندارد اما به‌واسطه گسترش شبکه‌های اجتماعی، حساسیت مردم و پاره‌ای نارضایتی‌ها، اقوام و گروه‌ها به‌شدت و سرعت واکنش نشان می‌دهند. یک واژه، یک لباس، یک شوخی، یک ضرب‌المثل و حتی یک کنایه می‌تواند زمینه اعتراض، شورش و نارضایتی همراه بیاورد.

در آخرین نمونه از این اتفاقات برنامه تلویزیونی عصرجدید و آریا عظیمی‌نژاد یکی از داوران این برنامه مورد حمله هواداران تیم استقلال قرار گرفته‌اند. در حین صحبت‌های احسان علیخانی که دانش فوتبالی عظیمی‌نژاد را با گفتن جمله «آریا فکر میکنه بیرانوند دروازه‌بان تراکتورسازی تبریزه» زیر سوال برده بود به میان کلمات علیخانی آمد و با گفتن جمله «یه موجود ماقبل تاریخ کی بود؛ استرا... استراماچونی». همین عبارت خشم آبی‌ها را برانگیخت.

او گرچه تلاش کرد در اینستاگرامش توضیح دهد که اطلاعات فوتبالی نداشته و قصدش توهین نبوده و ... اما دیر شده بود. بعضی از بازیکنان استقلال پاسخ‌اش را دادند. از جمله محمد دانشگر که از واژگان بدبو استفاده کرد و البته باشگاه استقلال در اولتیماتومی رسماً به این داور برنامه عصر جدید ۴۸ ساعت فرصت داده تا از هواداران این تیم عذرخواهی کند. در غیر این صورت «از طریق مجاری قضایی از وی شکایت» می‌کند.

در این که جملات عظیمی‌نژاد حتی اگر از منظر طنز بود، خنده‌دار و جذاب از کار درنیامد و در رسانه‌ای مثل تلویزیون باید با احتیاط نزدیک با ریاکاری حرف زد که به کسی برنخورد تردیدی نیست اما این همه حساسیت هم شگفت‌انگیز است. استراماچونی نه یک شخصیت مقدس است و نه حتی کارش را با استقلال به سرانجام رساند.

هیچکدام از این دلایل البته به کسی این حقانیت را نمی‌دهد که به او بی‌احترامی کند اما آیا این واژگان توهین‌آمیز است؟ آیا فضای ورزشی ما آن قدر پاک و مطهر است که «ماقبل تاریخ» در آن فحش و توهین به حساب می‌آید؟ در ورزشگاه‌ها و فضای مجازی، بازیکنان و مربیان و داوران مدام با خون جگر ناسزاهای جنسی به مادر و همسر را تحمل می‌کنند آن وقت «ماقبل تاریخ» چنان برای باشگاه سنگین آمده که تهدید به شکایت به مراجع قضایی کرده است؟

آخرین باری که یک باشگاه ایرانی (پرسپولیس، استقلال، تراکتور، سپاهان و ...) علیه هواداران خود بیانیه‌ای صادر کرد و از آنها خواست از الفاظ جنسی - باقی ناسزاها پیشکش! - خودداری کنند را کسی به خاطر دارد؟ همین هواداران قرمز و آبی که کوچک‌ترین واژه‌ای علیه تیم و بازیکنان خود را برنمی‌تابند، اگر واقعاً به زشتی این گفتارها و نوشتارها اعتقاد دارند چرا هزاران برابر بدتر از آن را در خصوص دیگران به کار می‌برند؟

پیش از این هم هواداران پرسپولیس  بعد از پست اینستاگرامی پرویز پرستویی در خصوص درگیری علیرضا بیرانوند با مامور نیروی انتظامی به شدت به این بازیگر سینما حمله کردند، هواداران استقلال از خجالت دومجری (حسین کلهر و علی ضیا) درآمدند، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در حمایت از تیم تراکتور به یک برنامه رادیویی حمله کرد و ... و در این میان برخی در اعتراض به نقدها، از ناسزا، فحاشی و توهین فروگذار نبودند. یعنی با دستمال کثیف سعی می‌کردند شیشه تمیز کنند!

گفتار آریا عظیمی‌نژاد بد بود، حرفش نامناسب بود، شوخی‌اش غیر ضروری و نچسب بود، قبول! او اگر رسماً عذرخواهی کند، کسانی که در شبکه‌های اجتماعی به او ناسزاهای جنسی گفتند هم دست از این کار می کشند یا چون «اون اول شروع کرد پس حقشه» به این بازی ادامه می‌دهیم و منتظر نفر بعد می‌مانیم که چیزی به تیم، شهر یا زبان محبوب ما بگوید و شرحه‌شرحه‌اش کنیم؟!

می‌توانید این نقد را تاب نیاورید و ناسزا بگویید اما این چرخه باطل تا ابد ادامه خواهد داشت و تک‌تک ما قربانی آن می‌شویم اگر از خودمان شروع نکنیم. دست از توهین برداریم و البته اندکی هم به تحمل و مدارا بیفزاییم. با این شیوه تا چند وقت دیگر در مورد هیچ‌ کس و هیچ‌ چیز و هیچ‌ شهری نمی‌توان جز با تحسین حرفی زد. چون همه به مقدسات تبدیل شده‌اند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: فرهنگ عمومی عظیمی نژاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۱۸۷۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چهره‌های خبرسازی که تیتر شدند/از اوج‌گیری رشیدپور تاپرونده مدیری

خبرگزاری مهر-گروه هنر-عطیه مؤذن؛ مطلب پیش رو، گزارشی است درباره پنج چهره تلویزیون که در یک سال گذشته بنا به رویداد یا اتفاق یا حاشیه‌های فضای مجازی یا خبرهای رسمی، بیشتر خبرساز شدند.

افرادی که قرار نیست اینجا تایید یا نفی شوند یا به ویژگی های مثبت و منفی اخبار پیرامونی شان بپردازیم بلکه بیشتر به مرور حواشی و جنجال هایی که در یک سال اخیر بیشتر با آنها خبری شدند و باعث شد در صدر اخبار قرار بگیرند، می پردازیم.

حتماً چهره های بسیاری بودند که می توانستند در این گزارش سوژه قرار بگیرند تا حواشی کاری و پروژه هایشان را مرور کنیم اما در نهایت سیروس مقدم کارگردان، رضا رشیدپور مجری، مهران مدیری مجری، برنامه ساز و کارگردان، محسن یزدی از مدیران سابق صداوسیما و محمدحسین مهدویان کارگردان از چهره‌های تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی پنج چهره مورد نظر بودند که در این گزارش سراغ آنها رفته‌ایم.

یک - سیروس مقدم

نوروز تلویزیون با نام «پایتخت» سریال چند فصلی سیروس مقدم گره خورده؛ سریالی که در سال‌های اخیر ساخته شدن یا نشدنش تیتر خبرها و رسانه ها بوده است.

سیروس مقدم سریال‌های مختلفی را در کارنامه دارد، اما تقریباً هیچ‌یک به اندازه سریال «پایتخت» نتوانست به یک مساله تبدیل شود. در یک سال اخیر پروژه ساخت «پایتخت» تقریباً ماهی یکی دو بار در رسانه‌ها مطرح شد. ابتدا قرار بود فصل جدید این سریال برای نوروز ۱۴۰۳ ساخته شود و بعد به اواسط سال ۱۴۰۲ که رسید، حرف سینمایی «پایتخت» به میان آمد.

گمانه زنی‌های مختلفی مطرح و بعد به صورت رسمی اعلام شد قسمت ویژه سینمایی در سیمافیلم به تصویب رسیده است. مدیر سیمافیلم و دیگر مدیران تلویزیون البته ساخت «پایتخت» را نفی نکردند و هر بار خبر از مذاکره با تیم سازنده «پایتخت» دادند.

در همه این موارد گاهی برخی از بازیگران هم در صفحه‌های شخصی خود یا در مصاحبه‌ها واکنشی یا علاقه‌ای به ساخت این برند تلویزیونی نشان دادند، با این حال سیروس مقدم به عنوان صاحب اصلی این سریال هیچ وقت درباره آن چیزی نگفت.

مقدم البته کمتر حرف می‌زند و سال گذشته تنها مصاحبه اش مربوط به نمایشگاه نقاشی‌هایش می شود که بعد از چند دهه بر پا کرده است.

او در این سال‌ها هر بار ساخت سری جدیدی از سریال «پایتخت» به نتیجه نرسیده، مشغول ساخت سریالی دیگر در تلویزیون یا شبکه نمایش خانگی شده است. البته ۲ اثر او در شبکه خانگی به اندازه سریال‌های تلویزیونی او موفق نبود و حالا باید منتظر بمانیم تا ببینیم تکلیف این برند محبوب تلویزیونی در سال جدید چه خواهد شد و چه زمانی سیروس مقدم فصل جدید «پایتخت» را کلید خواهد زد.

به ویژه که علی رغم چراغ سبز سیمافیلم به این سریال، هنوز بر سر فیلمنامه مشخص به توافق کامل نرسیده اند و شاید بهتر است که ابتدا فیلمنامه مشخصی وجود داشته باشد و بعد این برند محبوب به تولید برسید. ساخت سریال های چند فصلی از سر شتابزدگی در زمانی که فیلمنامه های معین و مشخصی نداشته‌اند منجر به یک ناکامی شده است. فصل های پایانی «پایتخت» هم نتوانست محبوبیت اولیه خود را احیا کند و دچار یک افول محتوایی شد که نیازمند یک قصه و شخصیت پردازی منسجم و مستحکم است.

دو - رضا رشیدپور

سالی که گذشت سال رکود تلویزیون در بهره‌گیری از چهره‌هایش بود. ستاره‌هایی که در همین رسانه رشد کرده و به واسطه آن به شهرت رسیده بودند. البته کم‌کم مدیران فهمیدند رسانه بدون چهره نمی‌تواند مخاطبانش را نگه دارد و در ماه‌های آخر سال یکی یکی برای جذب هنرمندان تلاش شد. با این حال مخاطب همچنان به دنبال چهره های مورد علاقه خود بود.

رضا رشیدپور که آخرین حضورش در تلویزیون به مسابقه «سیم آخر» بر می‌گردد قرار بود سال گذشته دوباره اجرای این مسابقه را به عهده بگیرد. هرچند بسیاری معتقدند که مجریانی چون رشیدپور باید به جای مسابقه، برنامه‌های گفت‌وگو محور اجرا کنند یا اجرای برنامه‌های صبحگاهی و شبانگاهی را به عهده بگیرند تا همه مهارت‌ها و ظرفیت‌های اجرای خود را به منصه ظهور برسانند، با این حال همین مسابقه هم به سرانجام نرسید.

طرح نام رشیدپور باعث شد تنشی جدی شکل بگیرد و محمدرضا شهبازی مجری برنامه‌های «پاورقی» و «سیدخندان» واکنشی منفی به این ماجرا نشان داد. شهبازی در اعتراض به این اتفاق اعلام کرد از اجرای این ۲ برنامه کناره‌گیری می‌کند.

این ماجرا تا سطح بالای مدیران تلویزیون و مهم‌تر از همه، پیمان جبلی رییس سازمان صداوسیما هم کشیده شد. او در صفحه مجازی خود در ویراستی، به کناره گیری شهبازی واکنش نشان داد و از باقی ماندن او در اجرا خبر داد.

بعد از این ماجرا رشیدپور از اهمیت آنتن رسانه ملی نوشت و اعلام کرد اجرا در تلویزیون را به زمانی دیگر موکول می‌کند.

سه - مهران مدیری

یکی از نام‌های پرتکرار رسانه‌ها در طول سال گذشته که فعالیتش به واسطه حضور در پروژه‌های مختلف پررنگ بود مهران مهدیری است.

بخش تلویزیونی ماجرا به برنامه «دورهمی» شبکه نسیم برمی‌گردد که هنوز بخشی از آخرین فصل از این برنامه باقی مانده و به پخش تلویزیونی نرسیده است. این قسمت‌ها در یک سال اخیر درگیر دعواهای حقوقی و شکایت صداوسیما از سازندگان این مجموعه شد. اگرچه که سال ۱۴۰۱ هم تصویری از مدیری و ناصر قدیرکاشانی تهیه کننده «دورهمی» در دادگاه رسانه دیده شد، اما جزییات این ماجرا تا سال گذشته اعلام نشده بود.

تهیه کننده «دورهمی» در صفحه مجازی خود از شکایت صداوسیما خبر داد. ماجرای این شکایت و بدهی برنامه «دورهمی» به صداوسیما باعث شد جنجال جدیدی نسبت به برنامه جدید او در شبکه نمایش خانگی یعنی «اسکار» شکل بگیرد و حتی برخی کانال‌های خبری از ممنوعیت کار مدیری خبر دهند.

مهران مدیری سال گذشته هم در سریال «پدر گواردیولا» به کارگردانی سعید نعمت‌الله در شبکه نمایش خانگی حضور داشت و هم در فیلم سینمایی «تابستان همان سال» به کارگردانی محمود کلاری بازی کرد و قاعدتاً دلیلی بر ممنوعیت وی وجود نداشت. برنامه «اسکار» هم بعد از تصویب طرح و دریافت مجوز برای تولید در شبکه نمایش خانگی آماده شد و این روزها مدیری اجرای آن را بر عهده دارد.

سال گذشته خبر دیگری درباره مهران مدیری مطرح شد؛ یوسف سلامی خبرنگار صداوسیما خبر ساخت یک سریال را از طرف مهران مدیری در صداوسیما منتشر کرد. خبری که محسن برمهانی معاون سیما در نشست خبری برنامه‌های نوروز و ماه رمضان آن را تأیید نکرد و فقط گفت مدیری از چهره‌هایی است که با او در حال گفت‌وگو هستیم.

چهار - محسن یزدی

کمتر مدیر تلویزیونی در دوره‌های اخیر صداوسیما بوده که بعد از برکناری یا استعفا، واکنش‌های انتقادی از طرف رسانه‌ها و چهره‌های فرهنگی در پی داشته باشد.

محسن یزدی مدیریت شبکه مستند تلویزیون را بر عهده داشت و سال گذشته از این مسؤولیت کنار رفت. این تغییر با واکنش اهالی رسانه و فرهنگ مواجه شد.

شاید قبل از انتصاب یزدی برخی هم به دلیل کارنامه کاری او و حضور مستمر در رسانه‌های اصولگرا تصور می‌کردند با رویکردی یک جانبه گرا و حزبی در شبکه مواجه شوند با این حال رویکرد شبکه در چند سال حضور او نشان داد که یزدی بلد است چگونه در سمت درست و جایگاهی حرفه‌ای بایستد.

محسن یزدی سال ۱۳۹۹ با حکم مرتضی میرباقری معاون وقت سیما، به‌عنوان مدیر شبکه مستند منصوب شد. با شنیده شدن زمزمه رفتن محسن یزدی از شبکه مستند، روزنامه‌های جوان و فرهیختگان و خبرگزاری‌های تسنیم و فارس در گزارش‌هایی به انتقاد از این تصمیم پرداختند.

یزدی اواخر سال گذشته با دبیری یک جشنواره تلویزیونی به صداوسیما بازگشت. او این روزها دبیر جشنواره رسانه‌ای بین‌المللی «صبح» است که در سال جاری برگزار خواهد شد.

پنج - محمدحسین مهدویان

در میان کارگردان‌هایی که سال گذشته در شبکه نمایش خانگی کار کردند، یکی از خبرسازترین نام ها به محمدحسین مهدویان تعلق می‌گیرد. کارگردانی که نامش حتی با پروژه هایی که دوستان و همکارانش هم به تولید رسانده اند خبرساز شده است. مثلاً وقتی هادی حجازی فر اولین فیلم و سریالش را ساخت یا سال گذشته که جواد عزتی اولین فیلمش را ساخت به عنوان کارگردانانی مطرح شدند که زمانی با مهدویان همکاری کرده اند. او البته سال گذشته با سریال «سقوط» هم در صدر خبرها قرار گرفت. سریالی که مشاوره اش را بر عهده داشت و واکنش های مختلفی برانگیخت.

در کنار همه این پروژه ها، خود مهدویان یکی از بحث برانگیزترین سریال های شبکه خانگی را کارگردانی کرد، سریال «زخم کاری ۲» که ادامه یک برند محبوب و موفق بود و بعد از رونق فصل اول «زخم کاری»، انتظار مخاطب را تا حد زیادی بالا برده بود و برعکس واکنش های منفی زیادی گرفت.

«زخم کاری؛ بازگشت» نتوانست انتظار مخاطب را برآورده کند. مهدویان بعد از احیای شخصیت مالک و انتشار عکس‌هایی از حضور دوباره جواد عزتی در این سریال، کل مجموعه را با سکانس‌های کمی از او تولید کرد و غیبت جواد عزتی دلیل عمده این انتقادات بود.

او با پایان قسمت آخر سریال، به واکنش‌های انتقادی هم پاسخ تندی داد و از میزان مخاطب بالای فصل دوم نوشت!

مهدویان حالا این روزها درگیر فصل سوم سریال «زخم کاری» است تا شاید با حضور پررنگ‌تر جواد عزتی بتواند آبی بر آتش خشم منتقدان فصل دوم این مجموعه باشد.

کد خبر 6059757 عطیه موذن

دیگر خبرها

  • چهره‌های خبرسازی که تیتر شدند/از اوج‌گیری رشیدپور تاپرونده مدیری
  • (ویدیو) تعریف و تمجید از مهران مدیری روی آنتن صداوسیما
  • بازگشت مهران مدیری و جناب‌خان به تلویزیون | رامبد جوان از تلویزیون خداحافظی کرد؟
  • رئالیتی شوی بعدی مهران مدیری لو رفت
  • ماجرای جالب آشنایی و ازدواج امیرعلی نبویان و همسرش (فیلم)
  • شوخی‌های دوپهلوی مهران مدیری و یوسف تیموری
  • برنامه جدید چلسی: تحول اساسی در کادر پزشکی
  • "گل یا پوچ" رئالیتی شوی بعدی مهران مدیری
  • "گل یا پوچ" ریالیتی شوی بعدی مهران مدیری
  • (ویدئو) خنده‌دارترین بخش قسمت چهارم برنامه اسکار مهران مدیری؛ برگهایم کو!