Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد اقتصاد گفت: در شرایط کرونایی تولید کنندگان با تغییر خط تولید مواد ضد عفونی و محصولات مورد نیاز مردم را به صورت سه شیفته با توان بالا تولید کردند، بنابراین می‌توان تغییر کرد و به نفع تولید با کیفیت و کمیت بیشتر حرکت کرد.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، از زمانی که به یاد می‌آورم تورم بخش جدایی ناپذیر از زندگی ما بوده شاید همانند تپش قلبی که با ماست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
قلب تپنده تورم هم از سفره و معیشت و رفاه زندگی ما دور نشده است، کارکرد این قلب تپنده نه به نفع مردم و تولید بلکه موجب تزریق خون تازه‌ای به رگ عده‌ای دلال و سوداگر شده که علاوه بر چنگ انداختن بر حلقوم سفره مردم، اشتغال زایی و تولید را که یکی از مهمترین ارکان توسعه اقتصادی کشور به شمار می‌رود را تحت چالش‌های بی شماری به عقب رانده است. اگر قرار است تولید جهش بیابد و آثار این جهش درزندگی مردم، اشتغال جوانان و رفاه بیشتر مشهود شود تدوین سیاست‌ها و خط قرمز کشیدن بر موضوعاتی که تا امروز تولید را عقب انداخته اند بسیار ضروری است. آلبرت بغزیان؛ اقتصاد دان و استاد دانشگاه تهران در این گفتگو به یکی از مولفه‌های مهم جهش تولید که کاهش قیمت تمام شده تولید که در گرو کاهش نوسان نرخ ارز و سایر شاخص‌های اقتصادی است اشاره کرده است.
امسال سال جهش اقتصادی نامیده شد، از نظر شما چه موضوعاتی مانع بزرگی در برابر تحقق شعار سال خواهند بود؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که تا کنون مانع رونق و جهش رشد اقتصادی شده است افزایش هزینه تولید است، موضوع مهمی که متاسفانه مسوولین توجه چندانی بدان ندارند، افزایش هزینه تولید که منجر به تولید گران‌تر کالا می‌شود در کنار کاهش قدرت خرید مردم، حمایت، رونق و جهش تولید را با چالش‌هایی رو به رو کرده است. اگر درحوزه‌هایی مثل مسکن یا خودرو تقاضایی هم وجود دارد، تقاضای مصرف کننده واقعی نیست، سود آوری این عرصه منجر به حضور همه جانبه سرمایه داران و دلالان شده است، بنابراین این تقاضا برای سودآوری است نه مصرف! افزایش تورم که همواره بخشی از اقتصاد کشور بوده تاثیر خود را در همه حوزه‌های مورد نیاز مردم از پوشاک تا لوازم خانگی و سایر کالا‌های مورد نیاز به جا گذاشته، افزایش تورم به معنای کاهش قدرت خرید مردم است، تورم و تحریم و سایر مولفه‌هایی که قدرت مصرف کننده را کاهش می‌دهند و هزینه تولید را بالا می‌برند منجر به عدم رونق و جهش تولید شده است. جای تاسف دارد که در همه دوران تحریم اعم از تحریم‌های سخت سال‌های اخیر و تحریم‌های سبک‌تر یا وضعیت عادی نتوانستیم کالا‌ها و قطعات مورد نیاز تکنولوژی کشور را بسازیم، مثلا در بخش خودرو اگر خودروسازان و قطعه سازان به جای آه و ناله همت مضاعفی برای همکاری هر چه بیشتر با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش بینان به خرج می‌دادند قطعا قادر به تولید قطعاتی می‌شدیم که امروز به دلیل عدم در دسترس بودن آن‌ها امکان عرضه و ارائه خودرو به مشتری سلب شده است.
چرا در زمینه‌های اشاره شده شاهد تحرک تولید داخلی به قدر کافی نیستیم؟
به این دلیل که پای سود و طمع به میان می‌آید، تمامی آنچه به عنوان تحقیق و تفحص از خودروسازی مطرح شده به بن بست منتهی شده است، ما نمی‌خواهیم بپذیریم که خودروساز ما کم کاری می‌کند و کم کاری خود را به تحریم‌ها ربط می‌دهد. اگر به دنبال توسعه تولید باشیم یا قیمت تمام شده تولید باید کاهش بیاید یا قدرت خرید مردم افزایش داده شود. افزایش ۱۵ درصدی حقوق و دستمزد منجر به افزایش قدرت خرید مردم نمی‌شود، بنابراین جهش تولید در شرایط فعلی منوط به کاهش قیمت تمام شده تولید است، اما این موضوع مورد بی توجهی قرار گرفته است.
کاهش قیمت تمام شده تولید وابسته به قیمت ارز و نوساناتی از این دست است که به نظر نمی‌رسد دولت در حال حاضر برنامه‌ای برای آن داشته باشد دراین باره چه نظری دارید؟
مسلما وقتی قیمت دلار ۱۶ هزار تومان است کسی درباره کاهش هزینه تمام شده تولید حرف نمی‌زند، چرا که کسری بودجه دولت از این مسیر حل می‌شود. اگر تولید کننده کالای خود را به ۱ دلار صادر کند هرگز این کالا را به قیمت ۵ هزار تومان به داخل عرضه نمی‌کند و توقع دارد که قیمت دلاری را حتی اگر این قیمت تمام نشده باشد را از خریدار داخلی دریافت کند. گران شدن کالا به معنی عدم توان خرید مردم است، شاید این وسط به نفع صادر کننده تمام شود، اما صادرات از سهم مصرف کننده داخلی گرفته می‌شود و دست مصرف کننده داخلی را از رسیدن به کالای ارزان مورد نیاز کوتاه می‌کند. حتی صادراتی که در جهت رونق و رشد تولید حرکت می‌کند باید به دنبال کاهش قیمت تمام شده کالای خود باشد تا با رقابت با سایر کالا‌ها جای خود را به لحاظ قیمتی و کیفیت در بازار‌های منطقه‌ای و بین المللی باز کند. افزایش تقاضا تنها از راه کاهش هزینه تولید و قیمت پایین تراتفاق می‌افتد. جهش تولید با کاهش نرخ ارز کلید می‌خورد که به گفته شما و آب پاکی که آقای همتی روی دست تولید کننده و فعال اقتصادی ریختند دولت برنامه‌ای برای کاهش نرخ ارز ندارد، نرخ ارز بالا و عدم اراده دولت در کاهش هزینه تولید رونق و جهش تولید را با چالش‌هایی اساسی مواجه می‌کند، تا زمانی که ارز نوسان قیمتی داشته باشد و همچنان بالا باشد تولید فروش نخواهد داشت مگر جا‌هایی که تولید از بالا بودن نرخ ارز لطمه کمتری می‌بیند.
از نظر شما امکان جهش اقتصادی و تولید انبوه در کشور وجود دارد؟ یعنی از ظرفیت‌هایی لازم برای رسیدن به این موضوع برخوردارهستیم؟
حتما از ظرفیت بالایی برای امر تولید در حوزه‌های مختلف برخوردار هستیم، در شرایط کرونایی مشخص شد که تولید کنندگان با تغییر خط تولید مواد ضد عفونی و محصولات مورد نیاز مردم را به صورت سه شیفته با توان بالا تولید کردند، بنابراین می‌توان تغییر کرد و به نفع تولید با کیفیت و کمیت بیشتر حرکت کرد. تولید مواد ضد عفونی کننده ثابت کرد که بدون افزایش قیمت می‌توان محصولات تولید شده را به دست مردم رساند.
آیا با توجه به رکود کرونایی و تورم موجود و تبعات اقتصادی که از این مساله به جای می‌ماند در سال جاری می‌توان به وعده کاهش تورم که از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس عنوان شده امیدوار بود؟
در واقع مشخص نیست مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی بر اساس کدام مولفه‌ها اعلام کرده که تورم در سال ۹۹ بین ۲۰ تا ۲۵ درصد خواهد بود. وقتی هیچ اتفاقی دراقتصاد به نفع تولید نیفتاده و علاوه بر رکود قبلی، رکود کرونایی نیز به اقتصاد تحمیل شده و همچنان با افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت خرید مردم مواجه هستیم با چه فرمولی تورم کاهش می‌یابد و تورم چگونه پایین می‌آید که کمتراز سال ۹۸ ارزیابی شده است. هنگامی که تحریم به خودی خود باقی است، قیمت جهانی نفت کاهش چشمگیری یافته و دسترسی ما به درآمد‌های نفتی بسیار کمتر از پیش بینی بودجه سال جاری است کاهش تورم براساس چه شاخصه‌هایی کلید می‌خورد؟ هر چند همه این مشکلات دراقتصاد کشور وجود دارد، اما بنده معتقد هستم با استفاده از ظرفیت‌های داخلی و تکیه بر پتانسیل‌های در دسترس می‌توان بسیاری از کالا‌های مورد نیاز بازار را با قیمت مناسب تولید کرد، به شرط اینکه تولید کننده دست از طمع بردارد و با تشنه نگاه داشتن بازار تقاضا به دنبال افزایش سود آوری خود و تحمیل گرانی به مردم نباشد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: جهش تولید رونق تولید رونق اقتصادی بغزیان قیمت تمام شده تولید کاهش قیمت تمام شده قدرت خرید مردم هزینه تولید کاهش هزینه مصرف کننده رونق و جهش جهش تولید مورد نیاز کالا ها نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۲۱۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رییسی: همه بخش‌ه ملزم به اجرای قانون حجاب هستند

به گزارش «تابناک» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در جلسه عصر یکشنبه هیأت دولت با تبریک سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به آثار و برکات فراوان چهار دهه فعالیت سپاه پاسداران در حوزه‌های نظامی و امنیتی، کمک به مردم در مشکلات و سازندگی کشور اشاره کرد و گفت: پیشرفت‌های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تحت مدیریت عالی رهبری عظیم‌الشأن انقلاب، علاوه بر ایجاد امنیت، اقتدار و امید برای مردم و کشور، موجب شادمانی و امیدواری ملت‌های مسلمان و آزاده جهان نیز شده است که تنبیه اخیر رژیم جنایتکار و کودکش‌کش صهیونیستی، یکی از جلوه‌های این اقتدار بود که با استقبال ملت‌های جهان همراه شده و تزلزل و آسیب‌پذیری این رژیم جانی را عیان کرد.

رئیس‌جمهور همچنین همکاری و هماهنگی میان «میدان، دیپلماسی و رسانه» را از جمله ویژگی‌های برجسته عملیات وعده صادق در بخش عملیاتی و اجرایی کشور عنوان کرد و افزود: همکاری و هماهنگی مطلوب نیروهای مسلح، وزارت امور خارجه و رسانه ملی، موجب تقویت اعتماد و امید در جامعه شده و شایسته قدردانی است.

رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه موضوع عفاف و حجاب تکلیفی شرعی، قانونی و سیاسی است که در توجه به آن هیچ‌گونه تردیدی وجود ندارد، از همه بخش‌های فرهنگی، اجتماعی، انتظامی و قضائی کشور که به موجب قانون مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی دارای وظایفی در این زمینه هستند خواست عمل به وظایف محوله را مطابق آنچه در این قانون قطعی شده است، مورد توجه قرار دهند.

رئیس‌جمهور با اشاره به فرمایشات اخیر رهبری معظم انقلاب درباره وظایف دولت و قوه قضائیه درباره عفاف و حجاب تصریح کرد: امروز انتظار مردم، متدینین و قانونمداران نیز توجه به قانون، حفظ حقوق مردم و کرامت انسانی آحاد جامعه است و همه دستگاه‌های اداری در همه بخش‌های حاکمیتی باید در این زمینه پیشتاز و پیش قدم باشند.

رئیسی همچنین از زمان‌شناسی و حضور به موقع وزیر کشور در صحنه حوادث طبیعی و پیگیری رفع مشکلات آسیب دیدگان قدردانی کرد.

در جلسه امروز هیأت دولت آقایان یوسف نوری و ابوطالب شفقت برای انتصاب در سمت استانداری‌های مازندران و لرستان از هیئت دولت رأی اعتماد گرفتند.

در ابتدای این جلسه وزیر نیرو در گزارش مفصلی از میزان بارش‌ها، وضعیت منابع آبی و سدهای کشور، از ثبت ۱۹۰ میلیمتری بارندگی و رشد ۵ درصدی نسبت به سال گذشته خبر داد و افزود: در فروردین‌ماه ۶۰ درصد از بارش‌های ثبت شده در مناطق مختلف کشور از مجموع نرمال بیشتر بوده و افت ۱۵ درصدی بارش نسبت به حد نرمال در تهران نیز با ورود سامانه بارشی در روزهای آینده جبران خواهد شد.

علی اکبر محرابیان توزیع بسیار مطلوب در کشور را از ویژگی‌های بارشهای اخیر عنوان کرد و با اشاره به نقش اقدامات زیر بنایی دولت از جمله ساخت سد و سدبندها و همچنین اطلاع‌رسانی مناسب رسانه ملی در کاهش قابل توجه میزان خسارت سیل اخیر در جنوب شرق کشور گفت‌: به رغم اینکه میزان بارش‌ها در کشور ما به ویژه بخش‌های جنوب شرقی کشور از برخی کشورهای همسایه به مراتب بیشتر بود، اما خوشبختانه با اقدامات و پیش‌بینی‌های صورت گرفته و همچنین حضور به موقع استاندار، وزیر کشور و نقش‌آفرینی نیروهای مسلح، هلال احمر و اطلاع‌رسانی دقیق و به هنگام رسانه ملی، میزان خسارت‌های وارده به بخش‌های جنوبی کشور به مراتب کمتر از کشورهای همجوار بود.

در ادامه جلسه امروز هیأت دولت رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز با اعلام خبر کاهش تورم سالانه به کانال ۳۰ درصد گفت‌: طبق گزارش مرکز آمار که روز گذشته منتشر شد، روند تورم همچنان رو به کاهش است به نحوی که تورم نقطه به نقطه به حدود ۳۱ درصد رسیده و در شرف ورود به کانال ۲۰ درصد است و تورم ۱۲ ماهه هم به ۳۸.۸ درصد رسیده که به معنای ورود به کانال ۳۰ درصد است.

داود منظور ابراز امیدواری کرد: با ادامه سیاست‌های تنظیم‌گری دولت در بخش پولی و همچنین انضباط مالی در اجرای بودجه و جلوگیری از کسری بودجه این روند استمرار داشته و تا پایان سال تورم ۱۲ ماهه تا کانال ۲۰ درصد کاهش یابد.

دیگر خبرها

  • توصیه ارزی همتی به دولت با عنوان خیرخواهانه
  • شیوه ناپسند برخی از آزمایشگاه‌ها برای فرار از ورشکستگی!
  • توصیه همتی به دولت: فاصله نرخ ارز بازار با نرخ نیمایی را کم کنید
  • مشارکت مردم در جهش تولید چگونه عملی می‎‌شود؟
  • پرونده تورم ۱۴۰۳ باز شد؛ افزایش تورم خوراکی‌ها در شهر و روستا
  • حذف واسطه‌ها و کاهش هزینه تولید طلا در پی حراج شمش در مرکز مبادله
  • قرارداد گران‌قیمت فراری با اسپانسر آمریکایی
  • مشارکت مردم در عرصه‌های تولید نیازمند گفتمان‌سازی است
  • رقابت نابرابر صادرکنندگان با قاچاقچیان زعفران
  • رییسی: همه بخش‌ه ملزم به اجرای قانون حجاب هستند