Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-25@01:14:29 GMT

کشتی ورزش ملی ایران/ باچوخه، مادر کشتی آلیش و گوراش

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۴۲۳۸۱۳

کشتی ورزش ملی ایران/ باچوخه، مادر کشتی آلیش و گوراش

عمر کشتی در رقابت‌های جهانی به المپیک باستان می‌رسد. اما این ورزش در قالب کشتی فرنگی در سال ۱۸۹۶ وارد المپیک مدرن شد.
کشتی، با این قدمت تاریخی، در سبک و انواع متنوعی در سطح جهان برگزار می‌شود. از مهم‌ترین سبک‌های کشتی جهان می‌توان به گلیما اشاره کرد. این کشتی در ایسلند انجام می‌شود. گوراش که در آسیای میانه برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سومو کشتی اصیل ژاپنی و خیلی از انواع دیگر کشتی که در کشور‌های مختلف انجام می‌شود. این رشته ورزشی در ایران هم قدمتی تاریخی دارد و رزش ملی ایران به شمار می‌آید. رشته‌های مختلف کشتی در نقاط مختلف ایران برگزار می‌شود که مهمترین آن‌ها کشتی باچوخه، کشتی گیله مردی، کشتی آلیش، کشتی باستانی و کشتی ترکمنی هستند.
کشتی سومو، جایی برای ضعیف‌ها نیست
ریشه این ورزش در کشور ژاپن است و قدمت آن به ۱۵۰۰ سال پیش بازمی گردد. سومو یکی از رشته‌های باستانی کشتی است که در آن وزن، اندازه، قدرت، سرعت و یورش ناگهانی اهمیت بسیاری دارد. هدف کشتی گیران سومو این است که حریف خود را از رینگ بیرون انداخته یا او را وادار کنند تا یکی از اعضای بدن خود را بر زمین گذارد. هر کسی که زمین‌گیر شود یا از دایره بیرون برود، مبارزه را باخته است.
در رتبه بندی مسابقات سومو، قهرمان لقب (Yokozuna) می‌گیرد. این مسابقات در ایران نیز برگزار می‌شود.
کشتی گوراش، جایی برای قدرتنمایی مردان ترکمن
مسابقات کشتی ترکمن‎‌ها صحنه‌ای است برای نشان دادن قدرت قهرمانان در مقابل رقبای مشهور یا گمنامی که برخی مواقع نیرویشان را به رخ می‎کشند. در این رقابت‌ها، وزن شرکت کنندگان یا زمان بازی محاسبه نمی‌شود. دو رقابت کننده رقابت‌شان را به صورت نامحدود ادامه می‌دهند تا نتیجه نهایی اعلام شود. فضای این رقابت محدود نیست و کشتی گیر مجاز است حریفش را تا شعاع‌های دوردست هم ببرد. شال نقش ویژه‎ای در کشتی سنتی ترکمن‌ها دارد. در این مسابقات کشتی‌گیران شال به دور کمر خود می‌بندند. براساس مقررات، هنگامی که داور شال را به دور کمر کشتی‌گیران می‌بندد و دست هر یک را در شال دیگری قرار می‌دهد، دو کشتی گیر مسابقه را شروع می‌کنند. در این رقابت‌ها علاوه بر دو داور، دو کمک داور هم بر نحوه بستن صحیح شال‌ها نظارت می‌کنند.
باچوخه، مادر کشتی آلیش و گوراش
کشتی برای ایرانیان یک ورزش ملی است. همین اتفاق هم باعث شده تا انواع مختلفی از این رشته ورزشی در ایران شکل بگیرید. شاید کشتی باچوخه مهمترین کشتی ایرانی باشد که هر سال در بهار در شمال خراسان بزرگ برگزار می‌شود. واژه چوخه در اصل واژه‌ای کردی است و به معنی شنل کوتاهی که کشتی گیران آن را با شال سفیدرنگی محکم می‌کنند. به همین دلیل است که این رشته ورزشی به کشتی باچوخه معروف است. مسابقه کشتی با چوخه در اصل رقابتی بدون مدت زمانی مشخص بوده‌است و وقتی فردی در آن پیروز میدان اعلام می‌شده که بتواند ۳ بار تخت پشت یا شانه‌های حریفش را به زمین برساند. اما مسابقه‌های امروزین این رشته در وقت ۱۰ دقیقه‌ای برگزار می‌شود که اگر در پایان پیروزی نداشته باشد، سرنوشت برنده به وقت اضافی ۵ دقیقه‌ای موکول خواهد شد.
کشتی با چوخه خراسان به غیر از خراسان و با عناوین «گوراش»، «گولش»، «آلیش» در ازبکستان، قزاقستان، تاتارستان و … رواج دارد و پس از استقلال ازبکستان و با تلاش‌های این کشور، مسابقات کشتی با چوخه بین‌المللی شد و هر ساله تیمی از چوخه کاران خراسان شمالی و رضوی در مسابقات بین‌المللی کشتی با چوخه، کشورمان را نمایندگی می‌کنند.
کشتی گیله مردی، ورزشی به همراه ساز
سابقه کشتی گیله مردی به قرن چهارم هجری باز می‌گردد. برگزاری این کشتی این‌گونه است که چند روز پیش از برگزاری مسابقه با ساز و نقاره به دوستداران این ورزش اطلاع می‌دادند تا کسانی که مایل هستند در این مسابقه شرکت کنند. این کشتی آداب جالبی دارد. کشتی گیران غالباً بصورت گروهی وارد میدان می‌شوند و میداندار گروه شروع به نیایش می‌کند. در ابتدا فرد میدان‌دار رو به قبله می‌پرد تا آمادگی جسمانی خودرا نشان دهد و سعی می‌کند پا‌ها را به دست‌ها نزدیک کند. بعد همه گروه اینکار را انجام می‌دهند و دوباره نظم گرفته و رو به شرق و مرقد امام رضا (ع) می‌پرند و ادای احترام می‌کنند؛ و در آخر هم کشتی‌گیری هماورد خود را با زدن دو کف دست در جلوی کشتی‌گیر دیگر، او را به مبارزه دعوت می‌کند.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پارسی خبر کشتی گیله مردی ورزش رزمی کشتی سومو برگزار می شود کشتی با چوخه کشتی گیران کشتی گیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۴۲۳۸۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازآفرینی داستانی از پهلوان ایرانی برای کودکان

«پهلوان و فیل» نوشته سید‌مهدی شجاعی تلاشی است برای آشنایی کودکان ایرانی با فرهنگ پهلوانی در ایران. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،‌ پهلوان و فیل عنوان کتابی است از سیدمهدی شجاعی با تصویرگری فرهاد جمشیدی که از سوی نشر نیستان برای کودکان و نوجوانان منتشر شده است. نامگذاری هفتم اردیبهشت به عنوان روز جهانی فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای مناسبتی است برای آشنایی کودکان با فرهنگ پهلوانی در ایران.

انسان شاید نخستین درس راه و رسم کشتی گرفتن و زورآزمایی کردن را از حیوانات آموخته باشد. وقتی انسان نخستین دریافت که به کمک قدرت بدنی و زور بازوی خود می‌تواند بهتر بر حریفان و حیوانات مهاجم چیره شود بیشتر به اهمیت کشتی پی برد…

ورزش کشتی یکی از باسابقه‌ترین رشته‌های ورزشی است که در نزد ملل گیتی از دوران باستان به شکل‌های مختلف برگزار می‌شده و تقریباً در هیچ ایل و قبیله و روستا و شهری نیست که این ورزش برای مردم آشنا نباشد. با اطمینان می‌توان گفت که زور‌آزمایی و کشتی گرفتن از دوران‌های نخستین ظهور انسان بر روی کره زمین مورد توجه بوده و در اوقات فراغت یا در جنگ‌ها و نزاع‌ها به شکلی طبیعی و غریزی اجرا می‌شده است.

روایت سید‌مهدی شجاعی از چگونه با خدا سخن گفتن

انسان شاید نخستین درس راه و رسم کشتی گرفتن و زورآزمایی کردن را از حیوانات آموخته باشد. وقتی انسان نخستین دریافت که به کمک قدرت بدنی و زور بازوی خود می‌تواند بهتر بر حریفان و حیوانات مهاجم چیره شود بیشتر به اهمیت کشتی پی برد. بنابراین بخشی از اوغات فراغت انسان‌های اولیه با کشتی گرفتن سپری می‌شد تا مهارت و آمادگی لازم را در این فن پیدا کنند و در وقت نیاز بکار ببرند.

در ایران قدیم کشتی گرفتن و زور‌آزمایی کردن اهمیت بسیار داشته است و این ورزش در زندگی و سنت‌های ما ایرانیان به قدری ریشه دوانده که تبدیل به یک ورزش ملی شده است.

درباره کلمه کشتی باید گفت که زرتشتیان و پارسیان باستان هنگام غروب آفتاب بندی به کمر خود می‌بستند و در برابر کانون آتش به دعا خواندن می‌پرداختند. آن کمربند کستی نامیده می‌شد و کشتی گرفتن هم از این کلمه آمده به معنی کمر یکدیگر را گرفتن. البته واژه کستی هم در طی زمان تبدیل به کشتی شده است و امروزه برای نامیدن این ورزش که زورگری و زور‌آزمایی است به کار می‌رود.

تاریخ پهلوانی ایران سرشار از نام‌های آشنایی است که قدرت بدنی و نیروی خود را در راه مبارزه با بی‌عدالتی و دفاع از مظلومان بکار برده‌اند. از پهلوانان قدیم پوریای ولی، عبدالرزاق، مفرد قلندر، فیله همدانی، شمس محمد، محمد مالانی و یوسف ساوی شهرت و محبوبیت بیشتر دارند و از پهلوانان دوره معاصر می‌توان به نام‌های مشهوری همچون ابراهیم یزدی، اکبر خراسانی، حاج محمد‌صادق بلور فروش و حاج سید‌حسن رزاز اشاره کرد .

پهلوان و فیل بازآفرینی از داستان‌های شگفت‌انگیز پهلوانان ایران است. بازآفرینی یکی از شیوه‌های آفرینش آثار ادبی و هنری است. در این روش نویسنده از اثر کهن یا معاصر الهام می‌گیرد، موضوع اثر را تغییر می‌دهند و اثری نو مستقل پدید می‌آورند.

سید‌مهدی شجاعی با استفاده از این تکنیک کتاب پهلوان و فیل را با تصویرگری فرهاد جمشیدی، با تصاویری به سبک قهوه‌خانه‌ای یا پرده‌خوانی با نشانه‌های ایرانی (چهره‌ی خورشید‌خانم، گل‌های چندپر) که بر زمینه‌ای کاه‌گلی نقش بسته است، باز‌آفرینی کرده است.

جهان پهلوان محمد مالانی پهلوان دربار حسین میرزا، حاکم هرات که بین مردم محبوبیتی خاص دارد. هنگام بازگشت از هندوستان برای حاکم فیلی بسیار بزرگ و زورمند هدیه می‌آورد، حاکم  قدرت فیل را بیش از انسان می‌داند ولی پهلوان مالانی مخالف اوست و از این‌جا کشمکش ماجرای داستان شروع می‌شود.

حاکم از پهلوان مالانی می‌خواهد که عقیده‌ خود را در کشتی با فیل به اثبات برساند. پهلوان مالانی ابتدا با شگردی عاقلانه فیل را به زمین می‌زند و سپس کینه را از دل فیل که انتظار چنین درگیری را ندارد شسته، و با او دوست می‌شود این‌گونه دو وجه عقل و عاطفه‌ی انسانی را ثابت می‌کند. در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

خصوصیت مهم پهلوان محمد، جوانمردی و مردمداری‌اش بود. او نمی‌نشست تا نیازمندها و گرفتار‌ها به سراغش بیایند، بلکه خود در میان مردمان می‌گشت و به جست‌و‌جوی مردم گرفتار می‌پرداخت تا غم و غصه‌هایشان را برطرف کند...

انتشارات نیستان این کتاب را در 28 صفحه به قیمت 35 هزار تومان منتشر و روانه بازار نشر کرده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بازآفرینی داستانی از پهلوان ایرانی برای کودکان
  • ثبت نام اولین دوره مسابقات گل کوچک محلات استان مرکزی تمدید شد
  • محموداباد، میزبان مسابقات فوتبال مناطق امید‌های کشور
  • بسترسازی برای اعتلای ورزش اردبیل
  • چهره جهانی ورزش ایران: مسابقان من را در عربستان برگزار کنید!
  • بازتاب موفقیت شاگردان رنگرز در UWW؛ ایران اولین تیمِ کامل
  • وضعیت کاروان ورزش ایران برای المپیک
  • بین یزدانی و قاسمپور انتخابی برگزار شود
  • وضعیت کاروان ورزش ایران برای المپیک/ اسامی کامل مسافران پاریس
  • شکست تیلور به نفع ایران شد/بین یزدانی وقاسمپور انتخابی برگزار شود